В обществото липсват полюси, а в политиката ясни идеи

Приближаваме се към комикса, смятат Иво Милев и Красимир Илиев
14 ное 2021 11:55, Ния Христова
0
Бързото и лаконично изказване, както синтезиране на идеи. Така писателят Иво Милев описа силата на политическата карикатура.
 
"Карикатурата дава сила. Когато се присмиваш на някого, използваш оръжие, на което окарикатуряваният няма как да отговори. Срещу смеха си безсилен. За да функционира правилно карикатурата, трябва общество, в което са разграничени ясно полюсите - да има напрежение и драма в обществото", каза той в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие".
 
Милев е на мнение, че след 1989 г. карикатурата е изпаднала в огромна криза. 
 
"Съвременната карикатура се приближава към комикса. Няма ясни идеи, за да има ясни идеи и в карикатурата. Политическите идеи са още по-вяли от хората, които трябва да застанат зад тях", подчерта писателят.
 
Изкуствоведът Красимир Илиев посочи, че с времето се променя и силата на карикатурата. 
 
"Печатната медия дълго време е единствената. Карикатуристите са хора, които съдят обществените порядки и политиците, но те нямат друга конкуренция. Те са едни от изтъкнатите съдници на случващото се", отбеляза той.
 
"Но тази сила на карикатурата, която е била в миналото, вече не е същата. Не искаме драматични събития, а карикатурата тогава става силна. Иначе е комикс. Няма ясно противопоставяне на ляво срещу дясно, което би изяснило позициите на един творец, който иска да насочи общественото мнение. Обществото е разкъсано от различни теми, които преливат една в друга", каза още Илиев.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

0
Още от Коронавирус
Проф. Петров: Дадохме гласност на недоказани псевдонаучни тези
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари