Само у нас от ЕС употребата на антибиотици расте и то драстично

От догодина ще действа национален план за справяне с антибиотичната резистентност
55
Само у нас от ЕС употребата на антибиотици расте и то драстично
Снимка: БГНЕС

България е единствената сред общо 27 държави, която за 2020 г. докладва увеличаване на консумацията на антибиотици в доболничната помощ. Всички останали за първи път от 15 години насам докладват обратното. Това каза пред БНР доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория "Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност" към Националния център по заразни и паразитни болести. 

От 2022 година ще започне да действа национален план за справяне с антибиотичната резистентност. Министерството на здравеопазването е на финалната права и се определя бюджет за него. 

Според доц. Иванов както на болнично, така и на извънболнично ниво трябва да стане ясно, че не може повече да продължава по този начин.

Най-тревожното е, че у нас увеличената консумация на антибиотици е драстична - от порядъка на 15-20%, подчерта той и припомни как в началото на здравната криза миналата година са се появили информации, че определена група антибиотици има въздействие върху коронавируса.

Паниката, може би неразбирането от страна на общопрактикуващите лекари, доведе до масово изписване на тази група антибиотици. При нужда или не, със симптоми или без, без никакви придружаващи микробиологични изследвания и индикации за бактериални усложнения.

Прекомерната употреба на антибиотици през 2020-а и 2021 г. ще доведе до много неприятни резултати, прогнозира специалистът.

По думите му специално азитромицинът е сред малкото антибиотици, които са много подходящи за лечение на бактериални инфекции при деца, но той е сред антибиотиците, към които много лесно се придобива резистентност.

При резистентност намаляват възможностите за терапия на пневмония при децата, уточни доц. Иванов. Почти всички терапевтични режими на язвената болест също включват този антибиотик.

Вече има около 25% резистентност в България и това допълнително ще усложни терапията на язвената болест.

Без антибиотиците не можем да си представим половината от манипулациите в съвременната медицина, изтъкна доц. Иван Иванов.

Той алармира, че у нас има тенденция в болниците да се използват неработещи антибиотици с почти 100-процентова резистентност, само защото са прекалено евтини.

Доц. Иванов даде пример с Дания, където през последните години употребата на антибиотици е намаляла почти три пъти. В Европа и САЩ мерките са изключително строги, изтъкна той.

Единствено в България, не знам поради каква причина - поради неразбиране, поради лобистки интереси на фармацевтични компании в извънболничната помощ употребата е драстично увеличена и нараства с всяка година, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Живея в Холандия и имам познати, които карат в момента ковид, никой не пие лекарства. Не се изписват никакви лекарства! Нашите в България изпиха една торба глупости.
49
2
 
1
 
! Отговори
Равносметка преди 2 години
Вирусите не убиват, а отслабват имунната система и започват да ви атакуват бактерии, за борбата срещу тях са нужни антибиотици. Много от нас дори не предполагат колко хронични инфекции имат и колко лесно може да рухне здравето им. Българите не ходят на профилактични прегледи и дори не предполагат колко са болни.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но не е честно да се обвиняват и пациентите в немарливост към здравето си! За да се оправдаят некомпетентните и недобросъвестни лекари. Повечето хора според мен правят, каквото могат, но това не ги предпазва от болести. Аз например имах язва на дванадесетопръстника още на 13 год! За това вина носят моите родители, защото много ме тормозеха и често плачех. И дори след операцията, пак ме тормозеха, въпреки препоръките на лекарите!
47
1
 
1
 
! Отговори
Арито преди 2 години
Не е от антибиотиците, а защото вирусът трепе *** с неандерталски гени, а те у нас са много.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми мноо ясну уа! Лашаш два антибиотика и айдя! Сичкуту ликува! Акун е мой *** ликува си за болницъта.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, защото нашите лекари ги предписват за добро утро, че е най лесно...Медицинското ни образование се движи с 20 години назад, не се следят последните тенденции в медицината, един антибиотик може да ти разкаже играта за дълго време, особенно ако не се нага да го пиеш.
44
1
 
9
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Ами то и единствено у нас лекуват вирусни инфекции с антибиотици в болниците!
43
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До пияница мистик. Къде тук я чете, в този сайт ли? И я приемаш за достоверна?? Виж, разболях се миналата година. Веднага вкарах антибиотик и, слава богу изкарах леко. Мои близки, противници на антибиотиците, едвам оживяха. По телефоните си говорехме, казвах им да вземат антибиотик, ама не та не, философи, то антибиотика нищо не правел. Едва оживяха ти казвам. Антибиотика атакува бактериите, които причиняват пневмония.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SharkА защо се получава бактериалната инфекция това първо питаш ли се? Получава се като се упоят пациентите и се сложат на апарат. Апарата задържа влага и така се пренасят бактериите до дихателните пътища. Само заради това блъскат антибиотиците.
41
4
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
като гледам коментарите ме избива на смях,за всичко лекарите са виновни ,а това ,че българина няма никаква здравна култура, не ходи на профилактични прегледи ,сам се лекува ,от всичко разбира и като стане късно ,опааа тича при лекаря ,но той не е магьосник ,за да бъдете по-цивилизовани , бъдете по-самокритичн и гледайте първо себе си ,не търсете винаги вината в другите ,бъдете здрави !
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите лекари са дотолкова некадърни, че дават успокоителни на хора с дихателна недостатъчност, познайте след това до колко минути умират?
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ви лекуват по телефона така става, те за спорта предписват по два такива. Освен това повечето не са прочели една медицинска статия от както са завършили преди 30 години, медицината тук е на средновековно ниво.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости на търкалета.Навсякъде антибиотиците са водещи.Навсякъде децата ги лекуват с антибиотици при гнойни ангина,възпаления на ушите и др.
37
0
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Ами толкова им е капацитета на нашите дгипита, а и не само-настинка-антибиотик; греп-антибиотик;хепатит-антибиотик-ха-ха. За конид-антибиотик естествено. Даже 2, 3 в комбинация.
36
1
 
5
 
! Отговори
Да бе Да преди 2 години
До пияница мистик В грешка си-не умират от лечение с антибиотици, а умират, защото личните лекари свиват рамене и не искат да ги лекуват, как хората да си помогнат като не знаят друго лечение. Освен това усложненията така или иначе се лекуват с антибиотик-друг е въпроса дали всеки помага. Аз съм карала двустранна пневмония преди 12 години и в болницата ме лекуваха също с антибиотици. Ама всеки стана лекар в тая държава бе.
35
0
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
За твое сведение,оня дето слушаше д-р Радева ,отдавна се тръшна.
34
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Shark === Ами намери си статията. Тук я четох. Учени, а не аз или ти казаха, че антибиотика убива цялата микрофлора в организма и по този начин разрушава имунната система и начина и за справяне с Ковид. И затова Ковид убива по-лесно човек, без способност за самозащита от организма. Потърси, пак казвам, тук го четох това и мнението на експертите, че затова имаме най-много смъртни случаи. Заради неправилното лечение с антибиотици. Надявам се, сега като купят лекарството от САЩ да не е така
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото у нас все още малоумно се изписват антибиотици за вирусни заболявания, без изследвания, без антибиограми - на око. В разрез с всякаква наука.
32
0
 
20
 
! Отговори
era преди 2 години
а в БГ болните от ковид ги бъхтят с 2-3 различни антибиотика за добро утро. После, защо толкова починали. НЕАДЕКВАТНО лечение.
31
8
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До пияница мистик. Глупости, ама пълни глупости. Точно хора, които не започват по най-бързият начин лечение с антибиотик при ковид умират най-често или имат усложнения. Разберете, че антибиотика не убива вируса, но не вируса причинява пневмонията. Пневмонията се причинява от бактерии, а вирукът благоприятства тяхното развитие. Именно антибиотикът е този, който атакува бактериите. Стига сте говорили като в средновековието.