Психолог: В България не се търси психологическа помощ

В здравната ни култура има големи пропуски
22 ное 2021 20:38, Анисия Иванова
29
Психолог: В България не се търси психологическа помощ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изследвания от миналата година показват, че Covid-19  има най-неблагоприятни ефекти върху психичното състояние на хората. Хората, които са преболедували вируса, имат усложнения в нервно-когнитивен и психоемоционален аспект. В България хората не търсят психологическа помощ. Това каза д-р Пламен Димитров, психолог, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В страната ни здравно осигурените не ползват психологични услуги. Имаме нужда от системна трансформация в областта на психично-здравните услуги и достъпа до психотерапия", допълни той.

Ниското ниво на ваксинация в България отразява отношението ни за цялостното разбиране за начина, по който можем да се справим с вируси, за които нямаме предварителни изследвания. В здравната ни култура има големи пропуски. Един от тях е липсата на системно здравно образование. С колегите ми в продължение на години сме настоявали в българското образование да има застъпени здравни предмети, за да подобрим здравната култура в страната.

"При хората се наблюдава недоверие и недоволство. Когато човек има високо ниво на тревожност, той трябва да намери защитни механизми. Така отрича факти и започва да търси конспиративни теории вместо това".

Друга тема от разговора бе ниската избирателна активност, която бе наблюдавана на последните парламентарни и президентски избори.

Изборът е продукт от индивидуални поведения. От много години говоря за нарастващия обем на нямото мнозинство в България – или хората, които не участват в изборния процес. Те са диагноза за това до къде сме стигнали като политически активно и информирано гражданско общество. Това е и диагноза за състоянието на политическата система, каза д-р Пламен Димитров.

"Тази тенденция е свързана с начина, по който хората мислят и живеят не само в политическата сфера като избиратели, но и с начина, по който се отнасят към здравето, развитието и икономическите си интереси", добави още гостът.

Целия разговор във видеото Bloomberg TV Bulgaria


29
Още от Общество
Мъж стреля с пушка в гората край Враца, има пострадал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Освен това как да не търсят, сега в пандемията на всички им били пълни графиците!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Даже като те карат да говориш за ужасните неща, и после не правят нищо за да те изкарат, те набутват още повече в ужасното!
27
1
 
2
 
! Отговори
Бла преди 1 седмица
Те се упражняват в слушане, хубаво, ясно е, че това е натоварващо, но това не помага на човека отсреща!
26
1
 
2
 
! Отговори
Бла преди 1 седмица
50-60 лв.по-скоро. И психолозите, и терапевтите, само слушат, това не помага!
25
1
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 1 седмица
В истерясала среда, мизерни доходи, безбожни цени на храни, горива, лекарства и какво ли още не, в мразещи се по партийна и или друга линия какво да се очаква от психичното здраве на българите???? И заливащите ни от медиите всякакви страховити новини, драми, омрази, плювни... как да е в ментален комфорт българинът? За какъв психолог говорим в тази безумно луда среда?
24
1
 
6
 
! Отговори
Ку ку преди 1 седмица
Не се претеснявай скоро бялата мафия ще ти изпрати нали сте колеги по пълненето на джобове
23
1
 
3
 
! Отговори
КУ-КУ-РУКУ-КУУУ преди 1 седмица
ЩЕ ХОДЯТ НА ЦЪРКВА И ТАМ ЩЕ СЕ ИЗЛЕКУВАТ
22
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Болен Сайдеров 15 години изкара у парламента :)))
21
0
 
10
 
! Отговори
Тралала преди 1 седмица
Много е здравословно, навсякъде да те питат за сертификат.
20
0
 
7
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 седмица
Че кой луд признава че е луд?Бойко Борисов търсил ли е психолог?Не е търсил!Волен Сидеров ...и той не е търсил,!Дяволчето Фют - Симеонов , Гешев ,продължава да се прави не чул ,не разбрал......
19
1
 
14
 
! Отговори
БГ търпевш преди 1 седмица
Не се търси психологическа помощ защото няма качествени специалисти а по скоро и те са търговци. На всичкото отгоре цените са високи а с едно посещение не става.
18
2
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Оня ден отидох на психолог, вика ми Кво става, лудд
17
1
 
8
 
! Отговори
Тралала преди 1 седмица
Факт е, че страни с висок процент ваксинирани протестират, което означава, че не са усетили нищо позитивно от ваксините
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Психологията не Ви отърва щот можете да се излеете на съседа или джипито сякаш някой го интересува какво Ви е това е психологията да си платите на някой да Ви слуша после ефекта е пак за Вас т.е по добре се чувствате като си го кажете на някой
15
1
 
2
 
! Отговори
Ха Ха преди 1 седмица
С такова образование нищо няма в тази държава.
14
0
 
2
 
! Отговори
Тралала преди 1 седмица
Още не са минали през НС, хората диагностицира след 3 избори. Трети избори, трета доза, накрая хората станаха луди, че изостават с гласуването и ваксинирането. Като само "нормални" се кандидатират, какво да правят хората, да ги водят на психолог ли?
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Психологията е лъженаука , мен какво ме интересува , че е най-желаната специалност.. Най-желаната е защото е най-лесна .. има много луди те знаят дека са луди , затова искат да станат псхолози..
12
1
 
19
 
! Отговори
Човек преди 1 седмица
Каква здравна "култура", какво здраве?! Хората нямат пари за психолог! Като дадеш от 30 до 50 лева за един сеанс, ще психясаш още повече! Колко скочи газът, токът, парното, бензинът, храната?! С какво още ще "накажат" българинът, че и в рамки на здравна култура да го поставят?! Не ви е срам, да изгниете дано!!!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шефката на психото е шеф на предизборния щаб на Радев. Хахаха
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как да се търси 22 години крият един луд в Ловеч та психолог