Психолог: В България не се търси психологическа помощ

В здравната ни култура има големи пропуски
22 ное 2021 20:38, Анисия Иванова
29
Психолог: В България не се търси психологическа помощ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изследвания от миналата година показват, че Covid-19  има най-неблагоприятни ефекти върху психичното състояние на хората. Хората, които са преболедували вируса, имат усложнения в нервно-когнитивен и психоемоционален аспект. В България хората не търсят психологическа помощ. Това каза д-р Пламен Димитров, психолог, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В страната ни здравно осигурените не ползват психологични услуги. Имаме нужда от системна трансформация в областта на психично-здравните услуги и достъпа до психотерапия", допълни той.

Ниското ниво на ваксинация в България отразява отношението ни за цялостното разбиране за начина, по който можем да се справим с вируси, за които нямаме предварителни изследвания. В здравната ни култура има големи пропуски. Един от тях е липсата на системно здравно образование. С колегите ми в продължение на години сме настоявали в българското образование да има застъпени здравни предмети, за да подобрим здравната култура в страната.

"При хората се наблюдава недоверие и недоволство. Когато човек има високо ниво на тревожност, той трябва да намери защитни механизми. Така отрича факти и започва да търси конспиративни теории вместо това".

Друга тема от разговора бе ниската избирателна активност, която бе наблюдавана на последните парламентарни и президентски избори.

Изборът е продукт от индивидуални поведения. От много години говоря за нарастващия обем на нямото мнозинство в България – или хората, които не участват в изборния процес. Те са диагноза за това до къде сме стигнали като политически активно и информирано гражданско общество. Това е и диагноза за състоянието на политическата система, каза д-р Пламен Димитров.

"Тази тенденция е свързана с начина, по който хората мислят и живеят не само в политическата сфера като избиратели, но и с начина, по който се отнасят към здравето, развитието и икономическите си интереси", добави още гостът.

Целия разговор във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
пари, а не психолог преди 1 година
Тук имаме нужда от пари, а не от религия и психология...Ето ги моите проблеми...Искам по-висока заплата, че тази не стига и за грозна панелка, а обичам и плажовете и искам да пътувам...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен това как да не търсят, сега в пандемията на всички им били пълни графиците!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже като те карат да говориш за ужасните неща, и после не правят нищо за да те изкарат, те набутват още повече в ужасното!
18
1
 
2
 
! Отговори
Бла преди 2 години
50-60 лв.по-скоро. И психолозите, и терапевтите, само слушат, това не помага!
17
1
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
В истерясала среда, мизерни доходи, безбожни цени на храни, горива, лекарства и какво ли още не, в мразещи се по партийна и или друга линия какво да се очаква от психичното здраве на българите???? И заливащите ни от медиите всякакви страховити новини, драми, омрази, плювни... как да е в ментален комфорт българинът? За какъв психолог говорим в тази безумно луда среда?
16
1
 
6
 
! Отговори
Ку ку преди 2 години
Не се претеснявай скоро бялата мафия ще ти изпрати нали сте колеги по пълненето на джобове
15
1
 
3
 
! Отговори
КУ-КУ-РУКУ-КУУУ преди 2 години
ЩЕ ХОДЯТ НА ЦЪРКВА И ТАМ ЩЕ СЕ ИЗЛЕКУВАТ
14
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Болен Сайдеров 15 години изкара у парламента :)))
13
0
 
7
 
! Отговори
Бай Ментор преди 2 години
Че кой луд признава че е луд?Бойко Борисов търсил ли е психолог?Не е търсил!Волен Сидеров ...и той не е търсил,!Дяволчето Фют - Симеонов , Гешев ,продължава да се прави не чул ,не разбрал......
12
1
 
14
 
! Отговори
БГ търпевш преди 2 години
Не се търси психологическа помощ защото няма качествени специалисти а по скоро и те са търговци. На всичкото отгоре цените са високи а с едно посещение не става.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психологията не Ви отърва щот можете да се излеете на съседа или джипито сякаш някой го интересува какво Ви е това е психологията да си платите на някой да Ви слуша после ефекта е пак за Вас т.е по добре се чувствате като си го кажете на някой
10
1
 
2
 
! Отговори
Ха Ха преди 2 години
С такова образование нищо няма в тази държава.
9
1
 
19
 
! Отговори
Човек преди 2 години
Каква здравна "култура", какво здраве?! Хората нямат пари за психолог! Като дадеш от 30 до 50 лева за един сеанс, ще психясаш още повече! Колко скочи газът, токът, парното, бензинът, храната?! С какво още ще "накажат" българинът, че и в рамки на здравна култура да го поставят?! Не ви е срам, да изгниете дано!!!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефката на психото е шеф на предизборния щаб на Радев. Хахаха
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да се търси 22 години крият един луд в Ловеч та психолог
6
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Каква помощ върнете кадрите на доктор Гълъбова подпиинала и превъзбуната на хорото след "победата" на Радев
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия съм ..в Русия съм
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е щото е платена оказва се от личните лекари безплатно слушат за бабата дядото дома децата и т н но това не е специализирана помощ казвам го от собствен опит няма такава щото е платена повтарям се но е така
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде и тоя да се изока за конспиративните теории и да изкара някой лев за кредита
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народ, който яде квитанции не може да бъде унищожен.