Продължителността на живота в България - 73-74 години

Излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от едва 64 души
30 ное 2021 15:33, Нели Христова
84
Продължителността на живота в България - 73-74 години
Снимка: Pixabay

Средната продължителност на живота у нас е 73-74 години. Това стана ясно от представянето на проект застаряването на работната сила и как отделните поколения да работят по-добре заедно. Той бе представен от Цветан Спасов, главен директор на дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в МТСП на пресконференция в Българска стопанска камара, предаде БГНЕС.

"Ако през 2000 г. 100 души са излизали от пазара на труда, те са били замествани от 120 други на пазара на труда. През 2021 г. излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от само 64 души. Ако продължава тенденцията, това ще влоши пазара на труда и ако не се вземат мерки, допълнително ще усложни и ще постави на дневен ред теми, които много трудно ще бъдат решени от което и да било поколение", алармира Спасов.

Експертът каза, че не трябва да се приема застаряването на населението като отрицателна тенденция, а като скрит човешки ресурс, който се налага да бъде стимулиран и използван при настоящите условия. По думите му е важно да се намери подходящият подход при решаването на тази задача.

Той изтъкна още, че при по-възрастните хора липсват част от съвременните умения, които са необходими за работната сила, като например дигиталните умения.

Изграждането на дигитални умения в младото и възрастното население остават приоритетна задача. В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 400 млн. лв. за създаване на базови и надбазови дигитални умения. За това Спасов се надява населението над 60-годишна възраст да се включи в създаването на такива умения.

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов от своя страна допълни, че все повече нараства възрастта на хората, които искат да работят, което има не само житейски, но и икономически и социален ефект.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изградете си добра диета, правете разходки с куче и спортни упражнения от книга вкъщи, постоянно учете нови неща, поне веднъж месечно давайте нещо на по-нуждаещи се от вас, правете си добра почивка, поне веднъж седмично казвайте молитва, така шанса да живеете до 90-100 се вдига значително.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 61Ама те до 30г не са завършили следване, изживяват се още като тийнейджъри и една добра част живеят с мама и тате, които им плащат сметкита. Та от 30 до 40-45г не остава много като независим трудоспособен човек.
79
0
 
6
 
! Отговори
То па едни дигитални преди 1 месец
умения... Да си изтеглиш безплатно некой филм, да дремеш цел ден у фейсо, пардон, у тик-токо, в най-добрия случай да хакнеш профила на гаджето на съседа... Ама като огладнее, вика баба си да му пържи яйца.
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"при по-възрастните хора липсват част от съвременните умения, които са необходими за работната сила, като например дигиталните умения." _________ А експертът случайно да е забелязал, че при по-младите поколения има дигитални умения в излишък, но няма умения за работа? За разлика от по-възрастните, които са научени да работят, а не да стоят с часове пред компютъра.
77
2
 
7
 
! Отговори
А най-добре преди 1 месец
Хората да умират преди да се пенсионират и държавата да не плаща пенсии. Хората трябва да умират на по 50 години и да се раждат деца от 15 годишни момиче. Всичко ще е екстра за една малка и провинциална селска държава като нашата.
76
2
 
6
 
! Отговори
Баланса преди 1 месец
Значи трябва повече пенсионери да умират и да пестят пари от държавните фондове.
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжат за да прикрият лъжата с пандемията иначе излиза че няма пандемия !
74
5
 
0
 
! Отговори
Алов преди 1 месец
Залагам апартамент и всичко в крипто борсата bitcoin, ada, ren, floki. И после _простите бг ще ми работят
73
2
 
1
 
! Отговори
шегуваш ли се? преди 1 месец
До До 69 Програмист -- когато средната продължителност на живота е 75 години?
72
4
 
5
 
! Отговори
светотатство преди 1 месец
При наличието на постоянни божи закони - всеки ден си измислят все по-нови!Господ е създателя-творец на всичко и той ще е съдията!
71
1
 
5
 
! Отговори
До 69 Програмист преди 1 месец
Май не правиш разлика между различните понятия - дигитални умения, дигитална грамотност и т.н. После защо да караме един примерно 90 годишен човек да учи нови нови програмно продукти. 90 годишен е равно на над 60 годишна възраст.
70
4
 
1
 
! Отговори
Експерт преди 1 месец
Статистиката е неточна, продължителността на живот е около 75-80.
69
3
 
2
 
! Отговори
програмист преди 1 месец
До ПешоВсеки божи ден излизат нови програмни продукти и не е достатъчна работа с компютър
68
0
 
24
 
! Отговори
перспективен преди 1 месец
Когато бях на 50 години и ме съкратиха безработен, търсеха семо до 35 годишни.
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таблици на НСИ. Мъж на 65 години статистически живее средно още 13,64 години, т.е. 78,64 години. Жена на 65 години живее средно още 17,45 години, т.е. 82,45 години. Това беше преди Ковид-19. Сега един бог знае кога ще те налази вируса.
66
9
 
6
 
! Отговори
Срам ме е че съм бъл преди 1 месец
Пркажено племе !
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 2020 средната продължителност на живота падна с година и половина заради Ковид-19. Сега през 2021 вероятно ще падне с над 3 години.
64
1
 
11
 
! Отговори
До 61: преди 1 месец
Цитираш тотално измислени "статистики". Откъде ги взе? Цитирай източници?
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вероятно професори и математици са изчислили )
62
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Дигитални умения нямат не старите, а мързеливите! В България вече 50 години се ПРОИЗВЕЖДАТ компютри, така че не би трябвало да има такива хора. Аз от 5 години съм пенсионер, но през трудовия си стаж нямам нито един ден без работа на компютър, какво ще ме обучавате?