Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?

Магдалена Костова: Възрастните ще са все повече при тези тенденции
256
Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?
Снимка: БГНЕС

Населението в България застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години.

Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга - трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот, каза Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНР.

Същото може да се каже и за раждаемостта - да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес, посочи още тя.

По думите й не само ние, а всички европейски страни имат демографски проблеми - застаряване и ниска раждаемост, но те са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

"България има изключително висока смъртност. Covid-19 повлия на този процес в последните две години и увеличи общата смъртност в страната. Миналата година имахме изключително висока смъртност, особено в седмиците с вълна на Covid. За съжаление тенденцията тази година продължава. Трудно е да се определят факторите, които влияят на това. Освен починалите от Covid, имаме и допълнително увеличение на смъртността. Може би хора, които не успяват да стигнат до болница, не се грижат достатъчно добре за себе си и не смеят от страх да отидат на прегледи", посочи Костова.

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

До края на годината НСИ ще има съвсем предварителни данни, които да обяви пред обществеността за преброяването.

Очакванията ни от електронното преброяване не се сбъднаха. Много беше нисък делът на участващи. Което сега ни поставя в ситуация, че имаме много информация, събрана на хартиени носители и хартиени преброителни карти, която трябва да се въведе. Това са 3 млн. карти, така че ще ни трябва известно време да въведем тази информация, да я валидираме, да я оценим като обхват и точност. Надяваме се след средата на следващата година да започнем да публикуваме вече окончателни резултати от преброяването", обясни тя.


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
5
 
! Отговори
Радньо преди 1 месец
Ами много неща пречат. На първо място маргиналното младо поколение, извратените ценности. Както някой беше написал недостъпните цени на жилищата, банките обирджии. Несигурността на живота, като цяло. Самозабравили се чорбаджии, за които поредния милион е висша цел, нещото обаче, което още не забелязват е че още някоя година и няма да има кой да работи. Та така, нещата са комплексни.
213
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цинизъм! Какво ли им пречи на хората!? Не знаете? Верно ли? И това, че имаме много висока смъртност и че хората умират от лош начин на живот и лошо здравеопазване. И за това се чудите дали е така?! Верно ли??
212
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работодателят не наема жена, че ще забременее и отсъства. Пенсионната възраст е увеличена и не се допускат младите, Цените на жилищата са недостъпни. Младите мъже нямат биологичен часовник и не си дават зор при такъв избор в Tinder. Жените не могат да разчитат на родата за помощ. Една млада жена може ли да се справи в такава среда?
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кеке - ТО не ти пречи, да си баща и пак да ходиш на барове. Баба идваше през няколко дена у нас и редовно ходихме на госит и на двете баби, които готвеха,а понякога ги водихем и на ресторанти. Родителите ми ходиха по барове докато не навърших 15 години. Псоле се ктронтаха. И видиш ли - нищо лошо няма в това. Нито съм в затвора, нито съм престъпник.
210
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Така е при демокрацията - искаш, ама нещо ти пречи... и за тези дето пак комунистите ще да са им виновни, да видят демографията на ГДР и ФРГ от 1985 до 1995.ПП. Пречи несигурнистта за бъдещето.
209
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До баща до анонимнияЕх, да можеше да върна времето преди да ме заченат и да предотвратя появата си на тоя свят. Ех, мечтииии...
208
3
 
11
 
! Отговори
Кеке преди 1 месец
Мъжете ги е страх да поемат отговорност, ако може до 40-50 да обикалят барове и да се ядат готвено от мама. Отделно, че и ги мързи да работят и са пълни с комплекси ако може ще се занимават с 5 жени едновременно само и само да си докажат, че са мъже. За това и самотноте майки са в пъти повече отколкото преди 20 години
207
1
 
1
 
! Отговори
Баща до анонимния преди 1 месец
Свали тъмните очила, изключи телевизора и включи мозъка. После може и да получиш "проблясък", може да отнеме повече време...Добре, че родителите ти не са днес тук да те питат и да се върнат....С поздрави и пожелания за здраве!
206
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, баща, богатство били те. Ама за тебе. Те дали искат да дойдат в тоя живот, за да са ти богатство на тебе,а? Как може да си такъв егоист...
205
4
 
5
 
! Отговори
Баща преди 1 месец
Долу са писали някои , че не ви трябват деца...Хора...децата са най-голямото богатство. Защо няма да обяснявам. Другото важно, всичко с времето си не отлагайте за след като се реализирате! Кариера може и по-късно, но деца след 35 вече е сложно...
204
0
 
8
 
! Отговори
Айде погледнете преди 1 месец
мъъъъънинко по-далече от носа си! И не, не става въпрос само за пари, матеркиалното. В какъв свят ще живеят тези деца, замислете се!
203
1
 
16
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Осигуряват на минимална на 4 часа и после ги уволняват или не ги взимат на работа защото децата боледуват. Докато играят по свирката на АИКБ и Домусчиев така ще бъде.
202
4
 
21
 
! Отговори
Смок преди 1 месец
Хората искали, ама нямали желание. С 1000 лв заплата от къде да дойде желанието? Казвам това от позицията на баща на две деца. Живеем в областен град и работя с една идея по-отговорна и платена работа. Жена ми също работи, макар че много трудно си намери работа след като второто дете започна да ходи на детска градина. И сме на ръба всеки месец. Не се оплаквам, но не виждам как болшинството ще може да си позволи да гледа дори едно дете ако иска детето да не живее в мизерия.
201
6
 
10
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
ИМАМ ТРИ И ЧЕТИРИ ВНУЧЕТА, НО КОЛКОТО ВИЕ, БЕЗ ДА МЕ ПОЗНАВАТЕ МИ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ, ТОЛКОВА И ТЕ. ИДВА МИ ДА ВЗЕМА ЕДНО ДЕБЕЛО ДЪРВО И БОЙ ДО ПРИПАДЪК. НО ТАКАВА МИ БИЛА СЪДБАТА. А И НА ВСИЧКИ ХОРА. НЕ ВИ ТРЯБВАТ ДЕЦА!!!
200
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изобщо не ви трябват деца! Вие сега може да си мислите, че ви трябват поради младост или неопитност, ама истината е, че не ви трябват!
199
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 220 - Дано да греша , но съм повече от убеден че съм прав ,и много скоро "добрите автомати " и изкуственият интелект ще изяде и твоето " просперитетно" образование , и когато се почувстваш ненужен и излъган от живота се върни на тази статия , прочети я пак и си спомни за този дебат !Скоростта с която се развива света , вече не ти дава никаква сигурност без значение какво образование имаш ! За сега IT -тата се надуват че са голямата работа ,докато не разберат че системата ги използва
198
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 216. Анонимен Ами ... не сме 1821-а или 1921-а година. Повечето хора, сме образовани хора, дори и да имаме "една гимназия" и не сме със средновековните разбирания, да имаш много деца, че каквото оживее, да работи на поляната. . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . С тази квалификация "една гимназия" на запад и за охрана не ставаш! Не желая да пиша обидно но без просперитетна професия със сертификат, диплома или висше повече от охрана или миене на чинии (има вече добри автомати) нямаш шанс!
197
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причините е само една : СИМБИОЗАТА между безграничната алчност на крупният капитал и политическият им слугинаж !! Това обърна света с главата надолу и направи човечеството нещастно , неспокойно и бъдещето му несигурно !! Богаташите и политиците върнаха развитието на света до ниво феодализъм и робство , въпреки всичките сладки приказки за технологии и демокрация ( която всъщност си е диктатура откъдето и да я погледнеш ) !! Хората спряха да мислят и затова са лесно манипулируеми чрез соц. мрежи
196
2
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Заради увеличаването на пенсионната възраст и безработицата сред хората в предпенсионна възраст, техните деца трябва да ги подпомагат финансово, а какво остава да раждат и деца. Не мислите ли, че тази схема е умишлено измислена?
195
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
... с 1500 лева средна заплата и при това ПРЕДИ таксите, демек 1200 и нещо след това, при една трийстана панелка да ти е 800 лева и сметките ти да са между 300 до 500, как може, да имаш повече от едно или две деца, без да е някаква мизерия?