Експерт: Очаква се голям скок на цените в началото на 2022 г.

В момента има дори изкуствено задържане на част от тях
6 дек 2021 19:38, Анисия Иванова
31
Експерт: Очаква се голям скок на цените в началото на 2022 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безпрецедентното покачване на цените на суровините през последната година няма да спре поне до средата на 2022 г. Очаква се сериозно поскъпване на стоките за крайните потребители след предоговарянето на договорите между големите търговски вериги и доставчиците в началото на годината. Като цяло регионът на Централна и Източна Европа се възстановява по-добре от останалата част на континента заради преместването на производства от Азия. Това са заключенията от проучване на "Кофас" за региона, който бяха представени от Пламен Димитров, управител на фирмата за България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Очакваме цените да продължават да растат поне до средата на следващата година. До този момент не сме били свидетели на такъв рязък скок на цените на някои суровини и енергоносители, какъвто бе през последната година."

Производствените компании, особено тези с голямо потребление на електроенергия, усещат натиск както в цените на суровините и електроенергията, така и натиск за повишаване на заплатите.

"Това не може да се предаде автоматично на крайния потребител и доста компании изпитват сериозни затруднения в планирането повече от седмица напред. Виждаме компании, които включват и изключват машините си в зависимост кога могат да се доберат до малко по-евтин ток.", даде за пример гостът.

Основните фактори за инфлацията, която усеща населението, остават храните, електроенергията и транспорта, каза Димитров и допълни, че очаква голямо увеличение на цените на стоките в началото на следващата година.

 "Повече от големите вериги се договарят със своите доставчици веднъж годишно в началото на годината и до този момент наблюдаваме дори изкуствено задържане на част от цените, защото доставчиците нямат право да предоговорят цените.", обясни той.

Официалната статистика сочи за повишение на цените от около 10%, но за България е поне 15% за последната година, каза Димитров. "Не очакваме нещо по-различно като тенденция поне до средата на 2022 г."

Димитров не се ангажира с прогноза за очакваното повишение на цените в началото на 2022 г., тъй като то ще зависи "от преговорите между магазини и доставчици".

ЦИЕ е на подобно ниво като България, но регионът се възстановява по-добре от Западна Европа от пандемията, тъй като част от производствата, които са били в Азия, са се преместили в процеса на съкращаване на веригите на доставки, каза Димитров.

Ритейл секторът ще трябва да се справи с увеличените цени и прехвърлянето им към крайните потребители, макар че до момента не са правени подобни действия, каза той. "В цялата икономика виждаме повишени обороти в сравнение с миналата година, но печалбата като абсолютна сума е по-малка."

Надяваме се да има успокоение на цените след средата на 2022 г, а и сега се наблюдават някакви корекции, каза Димитров.

Кои са най-засегнатите сектори, как се трансформират производствата заради повишените цени може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
нн преди 1 месец
Този експерт чува ли се какво говори? Ако цените на стоките ще се увеличават до средата на 2022 година, дупе да ни е яко. То и сега в кварталното магазинче цената на хляба расте с 10 ст. на седмица, до средата на годината ще гони 5 лева. Ужас.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идва момент в който колата ше стане лукс,меса 7 млечни продукти ще гледаме по телевизията как някой артист се храни и ще ръкопляскаме на такава сцена,тенденцийте са такива да спрат да се гледат животни заради замърсяване,фуражи също няма да има,знаете и за спиранеро на изсичане на горите,демек няма и да св отоплявате,газта и тока пак ще бъдат само за богатите,за такива проблемчета като вируси са последна грижа на човечеството.Вие си правете изводите какво става,ще умираме като пилци,
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще пестим от тоалетна хартия.
25
4
 
10
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 1 месец
РАДВАЙТЕ СЕ НЕКАДЪРНИЦИ... ТОВА Е ПРОМЯНАТА....!
24
2
 
5
 
! Отговори
Ами, да... преди 1 месец
Това е ПРОМЯНАТА.... ХАХАХААА
23
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Утре ще си купя права лопата за да изкопая с кеф плитък гроб на ес под прозореца ми!
22
6
 
10
 
! Отговори
Густо преди 1 месец
Щом се намесят комунисти и харвардци друго не ни чака!!!А сега му яжте главата...!!!
21
6
 
16
 
! Отговори
Как е протестъри ? преди 1 месец
Ето я промяната. Нали това искахте ? И за това ли скачахте и опикахте Орлов мост. А ?
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я каква изненада, просто да не повярваш. Ами напечатаха трилиони време е да се появи инфлация.
19
3
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Гражданятаа купувайте и съ запасявайте с едине дорде можете ! Инак глад голем иде бря !
18
3
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Ич нимоа ва мисла ко жа прайте гражданята ! Кой си няаа селу да влачи едине от там гза му пайджина жа фане !
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еврозоната е във рецесия още от преди ковида . Тази година имаше за малко възстановяване но на фона на голяма инфлация . Дори аз не съм предполагал че ще има толкова продължително свиване на икономиката . Явно не могат да го спрат. Може една или две години да има свиване но на третата тренда се пречупва а сега имаме устойчиво свиване . До къде ще продължи това ? Трябва да се сложи край на ЕС то щото дълговете тежат на всички а отговорност не се търси от европейската комисия . Ще има още проблеми
16
7
 
13
 
! Отговори
радеф преди 1 месец
ИЗБРАХТЕ МЕ!!! СЕГА КАКВО??? ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ ВИ ГАЛЯ С ГЪШЕ ПЕРЦЕ.
15
1
 
11
 
! Отговори
хахо преди 1 месец
АЙДЕ ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ! КУЧЕТО РИПА СПОРЕД ТОЯГАТА
14
3
 
10
 
! Отговори
радевис преди 1 месец
Ко ни дреме важно е да изчегъртаме бойко и хич ни не пука че е 100лв лука
13
4
 
14
 
! Отговори
Ей преди 1 месец
Еййй, чета и се смея с глас, и 10 лв да стане хляба и олиото, т1ъ1п1и1т1е з2о2м2б2и2т2а все ще продължават едно и също: "за високите цени е виновна световната конспирация, а некадърните комунисти", които от утре ще ви управляват, вече законно.
12
3
 
10
 
! Отговори
Да бе да преди 1 месец
то ако толкоз лесно се правеха прогнози тия щяха да си седят в къщи и да търгуват на борсата. Не да си губят времето да ни баламосват.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До10 Кое му е"супер"бре глъм?
10
12
 
5
 
! Отговори
Бум преди 1 месец
Супер, прекрасна новина. Още *** ще измрат, този път от глад.
9
3
 
25
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 1 месец
А би трябвало да се уплашим,защото 96-97 година кризата беше местна и имаше някакъв начин за спасение,докато сега всички по света са под ножа!