Двоен ръст на обявите за работа, специалисти се намират трудно

Работата от вкъщи става все по-популярна
9 дек 2021 09:06, Анисия Иванова
98

Почти двоен ръст при обявите за работа се наблюдава за последната година, като най-търсени се оказват специалистите в администрацията и IT сферата. На фона на пандемията: вече всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Работата от вкъщи става все по-популярна. Това са позиции в административни и обслужващи дейности, както и в сектора на аутсорсинг индустрията, търговията и продажбите.

"Това, което се вижда е предимно в администрацията - търсят се административни служители, сътрудници и хора, които имат богат и значителен опит в комуникацията с хора. Вижте, определено тенденцията в момента е работа от вкъщи, а относно търсенето на кадри се търсят във всяка една сфера", обясни специалистът в Агенция за подбор на персонал Йоана Негрова.

Реално на фона на двойно повече обяви за работа, специалисти все пак се намират трудно.

Невен Боянов е управител в обучителна фирма за информатика и роботика. Споделя, че има недостиг на кадри с познания в технологиите.

"Голяма част от специалистите отиват в София или в чужбина и тук е много трудно да ги привлечем. Много малко хора се връщат обратно във Велико Търново след като са завършили тук. Като цяло не би трябвало да има разлика в заплащането, ако работиш една и съща работа в София и Велико Търново, но на практика не е така", подчерта пред Bulgaria ON AIR управителят на организация в сферата на образованието Невен Бояновц.

Оказва се, че пандемията е помогнала на хората с добро образование и опит от малките населени места да останат по домовете си и да работят към големи международни компании.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
0
 
! Отговори
Търсят се: преди 1 месец
инженери по свръхсветлинни двигатели;оператори на машини на времето и по телепортация,специалисти по студен термоядре синтез,шофьори на летящи таксита и много други не често срещани професии.Необходими са 100 000 човека.Заплата-в злато и платина-по 10 кг месечно.Засега подземните ни заводи за цветна паяжина бездействат заради липса на кадри.Тук-там някой политик се опитва да ги подкара.Ако успее,ще открием нов път на коприната(паяжината) и ще станем 1 в галактиката.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето българи са отчайващо мързеливи. Правих едни пътеки на гробището и тези от фирмите дето правят паметниците споделиха, че дават 100-120лв/ден, но никой не се задържа. Пробвали с руоми-не ставало, българите и турците карали седмица, две и се отказвали. Работата е специфична (има и хамалогия-бетон, и мазане, работа с нивел и лепила..), но всеки би се научил. Говорим за работници, а не за каменоделци с опит. Сега им помагат синове, зетьови и т.н. Неща за 1500-2000лв ги направих сам за 3дни.
83
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До сметки:Много ти голяма устата бе! Какво даваш срещу тези 7400 дето искаш?
82
1
 
5
 
! Отговори
Спецялист преди 1 месец
Специалисти се намират много лесно, ей на питайте мен - само трябва да сложат подходящата стръв на въдицата - старши електронен инженер, цифрова, аналогова и мощна електроника, програмни езици - Джава, Питон, Вижуал Бейсик, ембедед - C, Asembler, микро питон, VHDL, Verilog, над 20 години стаж в щатите и канада под 10к никой няма шанс да ме наеме.
81
1
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
БочоВ Русе, може да е толкова в софия те гърбят, както си искат
80
0
 
11
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Ами, просто е:мутро-бизнесмените се научиха да не плащат, специалистите се научиха да бягат. Природен закон.
79
10
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Откъде да ги намерят тия специалисти? Няма достатъчно обучени, а и както каза един бивш Премиер - "80% са лош мат'рял". Затова има глад за кадри, и за това кадърните хора взимат 10+ на месец. Останалите - виновна им е държавата/мутрите/евреите/илюминатите/сорос/путин/друго (избери едно или повече от списъка). Много са изобретателни в извинения защо не седнат да си подобрят квалификацията и да си вдигнат пазарната цена.
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов: Даа, за там знам, ама понеже тук само тръбят че нямало специалисти. Мисля че има много, но повечето или са се ориентирали към нещо в сивич сектор или се занимават с друго или не искат да отидат 8 часа да работят за минимална или две заплати без осигуровки.
77
4
 
11
 
! Отговори
сметки преди 1 месец
1000лв наем или ипотека, ток вода това осреднено зима лято, 300лв, храна 1000лв, за детето 500лв, почивки средно 600лв месечно за цялата сума, коли 1500лв, дрехи телефони ала бала 300лв, петъци с приятели по заведения 400лв, помощ на родители 200лв, за всеки случай 500лв, за спестявания поне 1000лв. Та дърпаш чертата и излиза около 7400лв. делим на две и излиза че под 3700лв със жената не трябва да взимаме, а дават ли ги?????? ако не палим си на село и там с 500лв се оправяме....
76
0
 
8
 
! Отговори
nimportequi преди 1 месец
То ако можеш да пишеш код не ти трябва да работиш за фирма, в интернет има много заявки да напишеш нещо и ти плащат. През свободното си време така си пиша разни програмки и форкчета и пада някой лев и не е толкова трудно само трябва да имаш железни нерви и да не се отказваш като не се получи понякога съм писал два пъти нещо наново като не мога да разбера къде е грашката.
75
2
 
11
 
! Отговори
Бочо преди 1 месец
До Софиянец Тока ми излиза 50-60 лв. Водата излиза около 30-40 лв студена и към още 40-50 лв топла. Картата за метрото си я зареждам за по 10 пътувания и ми излиза по 48 лв на месец. Не пазарувам в Кауфланд, даваме по около 100-150 лв на седмица за всички вкъщи. Тези неща си ги делим с половинката ми (освен метро картата). квартира няма как - 400 лв от мен. Не се сърди на мен, а на управляващите. Не съм селянин, точно от Русе съм си - един красив, възрожденски град с много богата история.
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами така е като бизнесмените са само дебеловрати демократи, а в последните 12 години дебеловрати мутродемократи. Няма да има не само специалисти, а и хора всякакви, които да работят. Демократите сами си го направиха като не плащаха заплати в размер достатъчен поне за възпроизводството на населението в България.
73
12
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 1 месец
Вкъщи сме трима души. Храната ни на месец е 1200-1800лв., но ядем най-доброто и в тези пари за включени и посещения на гурме ресторантите на топ готвачите в София. Само био фермерско месо, най-скъпите продукти. Ти ходи хапвай навънка... Празнодумец.
72
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилното твърдение е, че специалисти се намират трудно за предлаганите ниски заплати.
71
2
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Според НСИ средната брутна заплата пв началото на 2021 година в сектора, към който са ИТ специалистите е около 3350 лева, като в частния сектор е около 3450 лева, а в обществения сектор е около 1700 лева. Хайде да слезем на земята. Това не е много.
70
0
 
26
 
! Отговори
Глас от изток преди 1 месец
Обяви има, ама работа няма, а ако има не плащат.
69
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Специалисти има достатъчно. Заплатите са ниски.
68
1
 
30
 
! Отговори
Всеки труд е ценен преди 1 месец
Като сте се хванали за IT специалистите и само тях дъвчете. А кой че сАди пиперо, кой че ви направи лебо....? Аааа,.сетИх се. Принтеро.
67
13
 
3
 
! Отговори
до 73 преди 1 месец
4к взимат студентите. Квалифицираният персонал взима от 8 нагоре.
66
12
 
5
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Ми няма, то плочкаджия вече под 3 бона за баня не взима, две бани в месеца и си готов а те за квалифициран персонал дават по 4к. и с тия 4к за какво по напред, един обяд 20лв, вечерта излезнеш под 60-70лв трудно демек като напазаруваш за вкъщи 600-700лв, хапване навън средно 20 дена по 80лв 1600лв., ток, вода, наем 1200лв поне, и кво стана 3500лв до тук, а за кола, екскурзии, някви кефове, дрехи, само новя айфон е над 2 бона. Ще се цикля аз цял ден на монитора за 4к, доообре