Лекар съветва: Не купувайте нарязан хляб, разваля се бързо

Хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа
14 яну 2022 18:45, Анисия Иванова
51
Лекар съветва: Не купувайте нарязан хляб, разваля се бързо
Снимка: Pixabay

Бързият ритъм на живот принуждава хората да пестят време навсякъде, където е възможно, по-специално като купуват удобно опаковани храни.

Експерти отбелязват, че през последните години нарязаните хлябове са станали особено популярни сред градското население. В завода чистите резени вече са опаковани в полиетиленови торбички. Това ги прави по-лесни за съхранение и по-удобни за потребителя. Такъв продукт обаче увеличава рисковете за здравето.

Нарязаният хлябът се разваля по-бързо, тъй като при нарязването се увеличава площта, върху която се образуват плесени. Освен това резените се покриват с консерванти на основата на аскорбинова киселина, а понякога и с етилов алкохол.

Според експертите процесът на печене на хляб се е променил значително през последните десетилетия. В хляба се добавят разтворители, маргарин и други химически съставки. Поради тази причина диетолозите съветвате да не си правим сухари от стар хляб, както някога са правили нашите баби.

"Качеството на зърното се е влошило - преди в него е имало много повече хранителни вещества, достатъчни за човешкия организъм. Сега те са по-малко, поради което брашното е с влошено качество", обяснява диетологът Олга Алемайкина, цитиран от БГНЕС. Тя напомня, че при избора на хляб е важно да се обърне внимание на състава на продукта. Белият хляб се прави от пшенично брашно - то съдържа най-малко фибри и витамини.

В белия хляб се добавят чисти дрождеви култури, което го прави много калоричен продукт с висок гликемичен индекс. Често маргаринът се използва като добавка при печенето на такъв продукт. Той е ценна съставка за вкусни и пухкави печива, но не е полезен за организма. Черният хляб, според специалистите диетолози, се приготвя основно от ръжено брашно, като понякога се добавя и малко бяло. При този процес се използват основно култури от млечнокисели бактерии. Те придават характерния вкус на продукта.

"Най-полезното вещество в черния хляб са фибрите, които подобряват усвояването на храната и стабилизират храносмилателния тракт. Освен това ръженият хляб помага за изхвърлянето на токсичните вещества от организма, поради което се препоръчва на хора с чревни заболявания", казва лекарят.

Алемайкина припомня, че черният хляб съдържа витамини В1 и В2, които са важни за кожата и косата, както и калций, желязо, фосфор и натрий. Съдържанието на калории в него е сравнително ниско. В 100 грама ръжен хляб се съдържат приблизително 164 калории, за разлика от белия (250 калории).

Лекарят съветва хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време. Много хора смятат, че хлябът се разваля по-бавно в хладилника, но експертът опровергава това предположение.

Пресният хляб има определена влажност (средно около 50 %), но след съхранение в хладилника влажността в хляба се изпарява и продуктът губи вкуса си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: хляблекариразваляне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Венелин В Била има един много вкусен хляб, казва се "сомун" и е на цена 1.49 (ако е на промоция, е още по-евтин). Опитай го.
32
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 2 години
За съжаление в Германия ядох в пъти по вкусен хляб отколкото в Бългрия. Защо е така заради самото брашно кето е много качествено. Тук слагат примеси,откровени *** и не става вкъсен хляба. Изключение са веригите Кауфланд и Лидъл където има багети и са като немските но са на цена около 2 лв.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе ще режа, после кой ще чисти трохите.
30
0
 
4
 
! Отговори
дедовия преди 2 години
Нарязания хляб се слага в хладилника и при температура 4.5-6 градуса не хваща мухъл поне 2 седмици.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20 -тия"Родопчанка", "Жълтуша", "Върбина", "Борино", "Йовчеви", "Кехайови"..това са само по-големите и известни марки, знам още няколко, по-малки. Отделно бабите на село, от които можеш да вземеш и подквасиш. Дано сега като ги спомена с хубаво, не вземат да развалят качеството!
28
0
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Някои тук са писали че истинския хляб се развалял бързо! Пълни глупости. Истински хляб направен без мая и "подобрители", а с естествена закваска, издържа и с дни без хладилник а само в хартиен плик без да си развали вкуса. И с хрупкава коричка. А ако го сложите веднага в камерата и след седмици ще имате прекрасен хляб след размразяването му. Но такъв не се намира лесно у нас.
27
0
 
0
 
! Отговори
до 39 преди 2 години
Р-я-з-а-н хляб е е вече забранена дума по новговор от Оруел. Дори в статия за такъв хляб! Засрамете се бе модератори. Пълни ......сте!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България хляб няма отдавна. *** или нерязан.
25
0
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А нарязано филе Елена да купувам ли :)))
24
0
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Хлябът,ако е подквасен и стои на топло е нормално да получи синя плесен.Този лекар е открил топлата вода!Бе з значение дали е нарязан!
23
0
 
1
 
! Отговори
20 -тия преди 2 години
Давай името на млякото?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо в мелницата да ходим и да гледаме как месят тестото.......хахахахаха :)) Направете си сметката, че това се пишат лекари :))
21
0
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Светни не и нас неуките от коя марка купуваш ,че нашето не се разваля и след месец.Дай името на млякото?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре си е нарязан! ЗАвиси от КАКВО е направен хляба!
19
3
 
2
 
! Отговори
Подобрител преди 2 години
Вчера купих типов нарязан на Демеа.Освен, че лепкав, набутан и със сух, останал кой знае от кога.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като огладнея, отивам в супермаркета скрия се между щандовете, взема си една луканка от най-скъпата, някое вносно *** сирене, отворя си някое винце за преглъщане. Цената на доматите и краставиците не ме бърка - и от тях си взимам. После за десерт обичам ананас да си нарежа. След обилното ядене обичам да пална цигара, ама тях ги държат заключени на касата и не става. Хляб не взимам- вреден е.
17
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
до 21. Остави котките ми и орлите не щат да му калвът трохите.
16
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 2 години
Кой яде хляб бе - ние сме на безглутенови торти.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето производители на хляб го предлагат нарязан.
14
0
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
Абе ти стой гладен в окопа,пази си черния дроб да не се увреди от хляба,пък като те покоси някой куршум в главата,чакай някой да те изкорми за донор на черен дроб,защото ти е здрав.Тя и ракията е вредна за черния дроб,не я пий и може да доживееш до 100 години,ама ще си чел дочел даже!И какво?Все някога и с перфектен черен дроб ще се гътнеш и не се знае кога,може и утре!