Лекар съветва: Не купувайте нарязан хляб, разваля се бързо

Хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа
14 яну 2022 18:45, Анисия Иванова
51
Лекар съветва: Не купувайте нарязан хляб, разваля се бързо
Снимка: Pixabay

Бързият ритъм на живот принуждава хората да пестят време навсякъде, където е възможно, по-специално като купуват удобно опаковани храни.

Експерти отбелязват, че през последните години нарязаните хлябове са станали особено популярни сред градското население. В завода чистите резени вече са опаковани в полиетиленови торбички. Това ги прави по-лесни за съхранение и по-удобни за потребителя. Такъв продукт обаче увеличава рисковете за здравето.

Нарязаният хлябът се разваля по-бързо, тъй като при нарязването се увеличава площта, върху която се образуват плесени. Освен това резените се покриват с консерванти на основата на аскорбинова киселина, а понякога и с етилов алкохол.

Според експертите процесът на печене на хляб се е променил значително през последните десетилетия. В хляба се добавят разтворители, маргарин и други химически съставки. Поради тази причина диетолозите съветвате да не си правим сухари от стар хляб, както някога са правили нашите баби.

"Качеството на зърното се е влошило - преди в него е имало много повече хранителни вещества, достатъчни за човешкия организъм. Сега те са по-малко, поради което брашното е с влошено качество", обяснява диетологът Олга Алемайкина, цитиран от БГНЕС. Тя напомня, че при избора на хляб е важно да се обърне внимание на състава на продукта. Белият хляб се прави от пшенично брашно - то съдържа най-малко фибри и витамини.

В белия хляб се добавят чисти дрождеви култури, което го прави много калоричен продукт с висок гликемичен индекс. Често маргаринът се използва като добавка при печенето на такъв продукт. Той е ценна съставка за вкусни и пухкави печива, но не е полезен за организма. Черният хляб, според специалистите диетолози, се приготвя основно от ръжено брашно, като понякога се добавя и малко бяло. При този процес се използват основно култури от млечнокисели бактерии. Те придават характерния вкус на продукта.

"Най-полезното вещество в черния хляб са фибрите, които подобряват усвояването на храната и стабилизират храносмилателния тракт. Освен това ръженият хляб помага за изхвърлянето на токсичните вещества от организма, поради което се препоръчва на хора с чревни заболявания", казва лекарят.

Алемайкина припомня, че черният хляб съдържа витамини В1 и В2, които са важни за кожата и косата, както и калций, желязо, фосфор и натрий. Съдържанието на калории в него е сравнително ниско. В 100 грама ръжен хляб се съдържат приблизително 164 калории, за разлика от белия (250 калории).

Лекарят съветва хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време. Много хора смятат, че хлябът се разваля по-бавно в хладилника, но експертът опровергава това предположение.

Пресният хляб има определена влажност (средно около 50 %), но след съхранение в хладилника влажността в хляба се изпарява и продуктът губи вкуса си.


51
Още по темата: хляблекариразваляне
Още от Коронавирус
Ковид мерките ще се обявяват дни преди да се въведат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Венелин В Била има един много вкусен хляб, казва се "сомун" и е на цена 1.49 (ако е на промоция, е още по-евтин). Опитай го.
46
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 6 дни
За съжаление в Германия ядох в пъти по вкусен хляб отколкото в Бългрия. Защо е така заради самото брашно кето е много качествено. Тук слагат примеси,откровени *** и не става вкъсен хляба. Изключение са веригите Кауфланд и Лидъл където има багети и са като немските но са на цена около 2 лв.
45
1
 
1
 
! Отговори
KARAIBRAHIM HODZA преди 6 дни
НО И ЗА ТОВА ИМА РЕШЕНИЕ. СЛАГАШ Я У ФУРНАТА И ВКЛЮЧВАШ НА 300 ГРАДУСА. ДОКАТО СЕ ИЗПЕЧЕ, КАКТО ТРЯБВА :)
44
1
 
1
 
! Отговори
KARAIBRAHIM HODZA преди 6 дни
КАТО ГЛЕТАВА БЕЛА ПОГАЧА
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да бе ще режа, после кой ще чисти трохите.
42
0
 
4
 
! Отговори
дедовия преди 6 дни
Нарязания хляб се слага в хладилника и при температура 4.5-6 градуса не хваща мухъл поне 2 седмици.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 20 -тия"Родопчанка", "Жълтуша", "Върбина", "Борино", "Йовчеви", "Кехайови"..това са само по-големите и известни марки, знам още няколко, по-малки. Отделно бабите на село, от които можеш да вземеш и подквасиш. Дано сега като ги спомена с хубаво, не вземат да развалят качеството!
40
0
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 6 дни
Някои тук са писали че истинския хляб се развалял бързо! Пълни глупости. Истински хляб направен без мая и "подобрители", а с естествена закваска, издържа и с дни без хладилник а само в хартиен плик без да си развали вкуса. И с хрупкава коричка. А ако го сложите веднага в камерата и след седмици ще имате прекрасен хляб след размразяването му. Но такъв не се намира лесно у нас.
39
0
 
0
 
! Отговори
до 39 преди 6 дни
Р-я-з-а-н хляб е е вече забранена дума по новговор от Оруел. Дори в статия за такъв хляб! Засрамете се бе модератори. Пълни ......сте!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В България хляб няма отдавна. *** или нерязан.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
,Муахахахахах....една много проста статия...колко бързо ще се развали хляба зависи колко консерванти има и как се съхранява и какво му е качеството бе дофтор...дори и нарязан да е съхраняваш ли го в хладилника ще изкара повече от седмица...доктор бил...не дофтор си с правописна грешка
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Асан Нямаш право!! Филе Елена нямаше по времето на бай Тошо. Не мож да сега да е по-хубаво.. Камчия за тебе!
35
0
 
12
 
! Отговори
Асан преди 6 дни
А нарязано филе Елена да купувам ли :)))
34
0
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 6 дни
Хлябът,ако е подквасен и стои на топло е нормално да получи синя плесен.Този лекар е открил топлата вода!Бе з значение дали е нарязан!
33
0
 
1
 
! Отговори
20 -тия преди 6 дни
Давай името на млякото?
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Направо в мелницата да ходим и да гледаме как месят тестото.......хахахахаха :)) Направете си сметката, че това се пишат лекари :))
31
3
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 дни
Киселото мляко се разваля само ако е бъкано с бактерии. Ако се работи чисто, отгоре си хваща маслена кoра и държи повече от месец. Не слушайте глупостите на пишман млекари.
30
0
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 6 дни
Светни не и нас неуките от коя марка купуваш ,че нашето не се разваля и след месец.Дай името на млякото?
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Добре си е нарязан! ЗАвиси от КАКВО е направен хляба!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Край - Кой пак се е заяждал с котараните и защо са му изтрили коментара?