Ресторантьорите искат среща с Румен Радев

Браншът отбелязва 80% спад на оборота
21 фев 2022 14:18, Нели Христова
54
Ресторантьорите искат среща с Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията (СЗБ) търсят съдействие за спасяването на сектор ресторантьорство и развлекателна индустрия. Това става ясно от отвореното им писмо до президента Румен Радев. Писмото е подписано от председателя на СЗБ Емил Коларов и председателя на БАЗ Ричард Алибегов.

"Обръщаме се към Вас с молба за среща, на която да Ви запознаем с множеството проблеми, с които се сблъсква сектор ресторантьорство и развлекателната индустрия през последните повече от 2 години. Вярваме, че ще откликнете на молбата ни, а в следващите редове все пак ще Ви представим в резюме трудностите, през които преминаваме“, пишат ресторантьорите до държавния глава.

Те считат за безспорен факта, че секторите хотелиерство, ресторантьорство и нощните заведения са най-сериозно засегнати от пандемията с COVID-19 и въведените ограничителни мерки за борба с нея.

БАЗ и СЗБ посочват, че браншът им е претърпял огромни загуби, които са достигнали до 80% намаление на оборотите, след въвеждането на „зелените сертификати“ само за тесен кръг от дейности, както и че над 35% от служителите им са напуснали сктора и са се ориентираха към работа в браншове, които не са толкова рискови и не са на „първа линия“ при въвеждането на каквито и да е мерки.

"Към момента нашият сектор на практика не може да се възползва от никакви държавни мерки за подкрепа. Старите такива бяха видоизменени така, че ние да не можем да кандидатстваме по тях. Мярката 60/40, например, е неизползваема, защото 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., на практика означават фалит. И то в условията на чудовищна инфлация и повишаване на цените на ВСИЧКО.

Реално най-засегнатият бизнес можеше да се възползва от тази мярка само след въвеждането на "зеления сертификат", когато оборотите спаднаха с около 80%. Но ние от 2 години работим в условия на рестрикции или сме напълно затворени без да получаваме адекватна държавна подкрепа. Спадът с до 80% от оборота логично доведе до нова серия от фалити. В момента вечерният час не е отпаднал за голяма част от България, а всички продължаваме да работим и с 50% от капацитета си. Т.нар. нови мерки са под формата на кредити и то при условия, които не се различават от тези на търговските банки, а на моменти са дори по-лоши от тях. Отделен въпрос е, че търговските банки все по-рядко ни отпускат кредити, защото са наясно със заплахата от фалит, пред която всички сме поставени. Сметките за ток се повишиха няколко пъти, но рекламираната от държавата подкрепа или закъснява, или не идва, а когато дойде, реалното й изражение не ни позволява дори да се доближим до сумите, които плащахме за съответните месеци на предходната година.

В тази тежка ситуация се стигна до абсурда Националната агенция за приходите да изисква възстановяване на получени до момента суми за подкрепа, и то раздадени по критерии, направени от самата нея. Ние сме съгласни, че ако някой е злоупотребил с получените средства, трябва да ги върне, но сме категорични, че в масовия случай това не е така. Но да се връщаме към създаването на критериите, да ги тълкуваме наново, след като фирмите вече са одобрени, както и да попадаме в междуинституционална бумащина, не считаме за редно. Както не считаме за редно да се пълни бюджетът с раздадените вече средства. На всичко отгоре стартира разширение на „зелена“ и „синя“ зона в София, което също удари сериозно заведенията, които се намират на територията на районите, където това се случва", пишат от заведенията.

"Фалитите в туризма са ежедневни и хиляди загубиха бизнеса си и работните си места. Необходими са незабавни действия за минимизиране на щетите и спасението на бранша. Във връзка с гореизложеното, молим за съдействие в комуникацията ни с правителството и отговорните институции, от които зависи решаването на множеството проблеми. Вярваме, че ще се отзовете на молбата ни за среща и се надяваме да успеете да ни помогнете да постигнем реални резултати за спасяването на важен отрасъл от българската икономика, какъвто е нашият бранш", се посочва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
Не драги ми рестораантьори,като си коригирате цените,тогава ще ви приеме Президента,не може да ми продавате супа топчета за 30лв.и порция телешки котлет за 160лв.сякаш продавате цяло теле.Като не ви отърва,както казваше едно наше слънце сейте картофи ,тикви дини ,домати и т.н.
46
1
 
9
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Пак ли тия? Само ресторантьори ли има в тая страна? От другите работещи никой не е афектиран, така ли? Намалиха им ДДС, бутаха им помощи, вдигнаха цените двойно и тройно. И всичко това с наши пари. Просто не се усещат кога вече почват да дразнят останалите граждани.
45
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 2 години
Не мирясват. Да се поразходят и да видят, колко магазини са затворени и се дават под наем или продават. Кръчмарите винаги се правят на най-онеправдани, но когато работят, винаги е пълно с хора и цените са увеличени, така че си наваксват доволно.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе направо дайте да открием една дарителска сметка за тоя мазният Алибегов и себеподобните му,та да вземем да покрием липсващият оборот и печалбите които прибираше преди пандемията!
43
6
 
3
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До До 36:Абе вие тpoловете на ГЕРБ, не разбрахте ли, че народа ви мрази и в червата си? Мизерията сега е плод на 12-годишното грабене. Вашето място е в затвора." Само не разбрах,кой ти е казал, че съм от гроб и боко, 12 години направиха държавата к л о зе т, а сегашните продължават делото с още заеми и глу по сти дето измислят. Ще видим ли тоя новия прословут бюджет и кога ? Инфлацията ще ни погуби, докато го видим. А такива като теб да не почнат да скандират за боко, в скоро време...
42
3
 
5
 
! Отговори
До41 преди 2 години
Ами щом "мун-чжоу" който и да е той,не може да ви помогне,обърнете се към Дебелият Банкянски Меценат,собственикът на Голямото Чекмедже,белким той ви извади от кризата!
41
1
 
5
 
! Отговори
Ричи преди 2 години
сигурно искат да го наемат да свири на китара по кръчмите , то за друго фигуранта не става .
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ще направи горкото мун-чжоу - ще им държи поредната реч от социалист-лозунги и ще ги осведоми как ги е обрал НЕ той с деветте милиарда още през декември, а Боко, който по традиция е "виновен" за цялата му ЯЛОВА политика. Докато си избирате муньовчета на власт, протестирайте си колкото си искате - НИКОЙ няма да ви обърне внимание за какмвото и да било!
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрахте ли че спада на оборота не е заради мерките, а заради вашата алчност. От както е пандемия вдихнахте цените поне 3 пъти. А в същото време държавата ви прави отстъпки от ДДСто. Не стъпвам вече в заведение заради космическите цени.
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По спомен ДДС ви беше намалено от 20 на 9 процента още средата на 2020 година,високите разходи за Ел Енергия и горива дойдоха краят на 2021 година,защо за близо година и половина ние като клиенти не видяхме и стотинка намаление на вашите цени а точно обратното доста високи сметки?
37
6
 
4
 
! Отговори
До 36: преди 2 години
Абе вие тpoловете на ГЕРБ, не разбрахте ли, че народа ви мрази и в червата си? Мизерията сега е плод на 12-годишното грабене. Вашето място е в затвора.
36
0
 
11
 
! Отговори
техник преди 2 години
влизал съм за спешни ремонти в кухните на прехвалени кръчми. Хигиената е като в к0пт0р. Ремонтирал съм и в ранните утринни часове (извън работно време). Тогава съм виждал мишоци големи като котки да ядат от наслоената лой..мазнотия.
35
6
 
3
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Щом и Радев почна да критикува ПП(Поредните Продажници или П-Д-Ли)е разбрал,че тия са дошли с цел да се накрадат едно хубаво и кой от къде е. Само като им видиш декларациите,хора "въртящи милиарди" имат едвам по50 к в сметката лева. кирчо живее като горанов на квартира, ама без да плаща наем(най-вероятно, тоя филм сме го гледали вече)извода е, че идват крадат, продават *** те искаме, не искаме, даваме някоя друга концесия за 40-50 год аре чао довиждане.Тия ако изкарат до лятото ще е добре
34
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 2 години
Тези мошеници не поставят табелката на категорията * на видно място, както е по Закон. Защо ли?! Ами защото са си платили една * и категорията наистина отговаря на една *. Табелата стои някъде отзад и така...
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички фирми и бизмесмени търсят подаръци от пачки от държавата тоест нашите пари ,гадове
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ходя по заведения от преди пандемията. По- достъпните, тези за обикновения човек, са с ужасно обслужване и отвратителна храна. А за богаташите обслужването е друго... НО! Докато се делим на асоциациики, на организациики и отделни движения, все така ще сме - само стотинки ще дрънкат в джобовете ни. Как един път не подкрепихме "чужд" протест?! Всеки гледа само своята паничка!
31
0
 
15
 
! Отговори
гичка преди 2 години
водката- руски стандарт, през пролетта и лятото в заведенията по витошка беше 8-8,50лв. сега гони 12-14 лв! това ще да е от намаленото ддс и доброто обслужване, щото цената на същата стока не е мръднала и със стотинка! ***!
30
0
 
15
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Един виден ресторантьор, кръчмар, бая апартаменти си купи в Неа Перамос, последните години. Страшна криза ще е била. Истината е, че кръчмарите прибират "помощите", а на персонала разправят колко зла е държавата и заради нея няма пари за тях. Кръчмар ми го е казвал: "Едно дете, кога реве? Когато е гладно! Е, ние се правим на гладни и ревем, а колкото ни дадат все файда".
29
0
 
19
 
! Отговори
80% спад ? преди 2 години
32 (тридесет и два) лева...за супа от незнайно какво ?!? Без коментар. При намалено ДДС на половина и персонал на четири часа ! И този спад ви е малко !
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мобилността е най-важна тези дни. Има много специалисти завършили инженери и преквалифицирали се на програмисти. Живота изисква гъвкавост. Между другото, подобни проблеми има в САЩ, но никой не проси от президента Байдън помощи.