Радев: Рискът да ескалира войната като общоевропейска или дори световна е реална

Да не допуснем да включим родината във войната, коментира държавният глава
1 май 2022 12:38, Петя Славова
503
 Радев: Рискът да ескалира войната като общоевропейска или дори световна е реална
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Скъпи съотечественици, на 1 май отбелязваме Световния ден на труда и Международната работническа солидарност. Роден в Чикаго през 1886 година, този празник вече век и половина вдъхновява борбите за социална обществена и социална справедливост." Така започна обръщението на президента Румен Радев в  към народа по повод 1 май - Деня на труда

Още по темата

8-часовият работен ден, платеният отпуск, обезщетенията за безработица и всички социални придобивки, на които се радваме днес, не са получени даром. Те са извоювани с волята на няколко поколени, допълни държавният глава..

По думите му, войната е най-зловещият враг на труда.


"Опустошението разрушава съзиданието, граденото с векове изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии, цели градове са в руини", посочи държавният глава.
България вече понася косвени щети от тази война от енергетиката и икономиката. Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността. "Рискът войната да ескалира като общоевропейска или дори световна е реална.Нашите домове, децата ни, родина и природа  могат да станат жертва на тази ескалация.", каза той.

По думите му, има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка - да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си.

Той поиска никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения работещ човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизация.

"В тези времена на изпитания наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите на войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасениет от този братоубийствен конфликт. Но наш дълг е да не позволим въвличането на родината във войната, да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвополитие, да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас, да не търпим политически шарлатани да ги използват за своя употреби", апелира Радев.

Той заяви, че като офицер е посветил живота си за сигурността на България и остава верен на тази мисия и днес. "Ще работя с нея и занапред!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
2
 
1
 
! Отговори
Хей преди 1 година
Ти Радев си позор. Не се оправдавай със своите избраници. И нови да избереш пак ще е позор, защото ти не ставаш за нещо Раzев. Само пускаш гласове по твоите изборни машинки на тези които избираш
343
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, ти нямаш топки! Може да си генерал от армията, но когато Кирил Петков отиде в Киев, докато градът беше обстрелван от руски ракети, ти предпочете да се скриеш на завет в Мадрид, че дори те повозиха на Юрофайтър! Двуместен!Кирил Петков има топки за разлика от теб, макар да не е служил в армията!
342
3
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Импийчмъпт за Рундю руснака! Имат 160 гласа в парламента, какво чакат?
341
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Симпатягите" няма как да разберат какво казва Радев.На тях им се плаща да пишат такива неща,че да разделят българите и да има конфликт.Понеже Радев не слуша господаря им и се е загрижил за България имат нареждане да го очернят.Виж,че едни и същи с еднакъв начин на писане имат по над 50 коментара да го злепоставят и плюят.Плаща им се.Аз също съм българофил.
340
2
 
11
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Не може да се прекланяш пред войска която убива цивилни и разрушава градове. Радев е страхлив и недостоен държавен глава Веднъж не назова агресора по име. Явно украинците сами се нападат...
339
8
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Симпатяги, не разбрахте ли какво казва? Ще има 3та световна! Това ли искаме? Не е приятна тази война за никой, ама защо да си я водим тук? ФАЩ няма да мирясат докато не си използват всички методи да смажат Русия- с цената на война из цяла Европа!
338
9
 
5
 
! Отговори
Страхливец преди 1 година
Прав е Радев. Покорна главица сабя не я сече. По-добре да се снишим и да се надяваме, че след като освободи Украйна и Молдова, няма да освободи и нас. А като като човек излизаш от армията, Радев вероятно е наясно и с военните ми способности. БГ армията явно е само за заря на 3 Март и 6 Май. Загиналите БГ войни ще се гордеят с позицията на Радев.
337
1
 
2
 
! Отговори
чудо невиждано преди 1 година
До АнонименЯ ПО КРОТКО ЛИВАДО ,АЗ СЪМ ПЕНСИОНЕР И НЕ ЖЕЛАЯ ТОВА КОЕТО МИ ПРИПИСВАШ.
336
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберастите като видят Радев и целите се олигавят от жлъч и злоба, много са смешни. Сякаш им е дръпнал килимчето под краката. Човека е прав.
335
5
 
13
 
! Отговори
Патриарх Кирил преди 1 година
Не бъдете твърде придирчиви към туй жал-ко създание. Публична тайна е, че той е незаконен син на Тодор Живков.
334
8
 
15
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Но когато Европа отстъпване на Хитлер, нима това предотврати войната? Не трябва да се отстъпва на диктатора Путин. Радев е смешен и жалък,достоен заместник на тиквата.
333
6
 
9
 
! Отговори
ГЕШЕВ или РАДЕВ..?? преди 1 година
БОЙКИКЕВ И АТАНАСОВ - КЪДЕ СЕ КРИЕТЕ..??...... КОЙ СПАСИ РАДЕВ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО, КОЕТО ГЕШЕВ ПРАВЕШЕ...??..... В СЪЩИЯ ДЕН-ТРОЯНСКИТЕ КОНЕ-БОЙКИКЕВ И МИРЧЕВНАПРАВИХА СКЕЧА В БУРГАС...... И СПАСИХА ДРУГИЯ ТРОЯНСКИ КОН НА ПУТИН И РУСИЯ - РАДЕВ..... ЗАТОВА ИСКАТ ДА МАХНАТ ГЕШЕВ.... СТАНА ЯСНО.!!.......ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ГЕШЕВ....... ИМПИЙЧМЪНТ НА ПУТИНИСТА-ПРЕЗИДЕНТ...!!
332
6
 
18
 
! Отговори
РАДЕВ Е ШАРЛАТАНИН преди 1 година
ИСКА ДА ПРАВИ ПРЕЗИДЕНТСКА ДИКТАТУРА ОТ ПУТИНОВ ТИП.....ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО, КАТО В РУСИЯ - ЩЕ УБИВАТ ОПОЗИЦИЯТА................... ИМПИЙЧМЪНТ На ПУТИНИСТА..
331
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къв 8 часов работен ден те гони, беизразът найн то файв, демек от 9 до 5 в България го няма.на повечето места е 8 до 5 със 8 часа заплатени, но реално си там 9... почивките са си твое време, не са заплатени от работодателя.и като убиеш още половин час напред, половин час назад по хубавите софийски пътища, дето никога няма задръствания... и то, ако си късметлия...
330
4
 
2
 
! Отговори
Ха дано преди 1 година
тогава наистина ще станем равни с псевдовиповете,политиквениците,висшата бюрокрация и олигарсите у нас-и ние,едва свързващи двата края,и тънещите в лукс и разкош отвратителни корумпирани и крадливи креатури ще имаме една съдба.Но ние ще загубим тежките си проблеми и грижи за насъщния,а онези благоденствието си.
329
3
 
12
 
! Отговори
Р.Радеф-балалайка преди 1 година
Балалайка - руски музикален инструмент.
328
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който иска да воюва им дайте възможност. Да хваща пушката и айде в Мариопол. Да не въвличат страната в война. Този които са за война са гаранция пенсионери, политици или някакви недъгави които за нищо не стават.
327
3
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Заличител От твойте уста в божиите уши!Мръсните псевдокомунисти до ден днешен са на власт в България.Живея отдавна извън БГ и след 30г. все още ме е срам да кажа къде съм роден.
326
6
 
16
 
! Отговори
Министър Събев преди 1 година
"Шарлатанин си, когато вдигнеш юмрук на чужд протест, когато се преструваш на демократ, а душата ти е на Изток".
325
7
 
21
 
! Отговори
БайХ преди 1 година
От първият му ден като президент Радев е итвелен проруски марионетен функционер. Красивите му думи са с горчив привкус на посланието на Лавров.