СЗБ: Няма персонал, много заведения не могат да отворят за летния сезон

Не можем да разчитаме на украинските граждани, каза Емил Коларов
Обновена: 18 май 2022 09:57 | 18 май 2022 09:19, Анисия Иванова
60

Заведенията са част от Българската стопанска камара и няма да протестират днес. Те се надяват диалогът с правителството за подпомагане на бранша да продължи.

"Очаквахме, че в последния момент ще бъдат повикани работодателските оrганизации на разговори. Поне 25-30 хил. човека щяха да излязат на площада и това може би щеше да е последният протест срещу това правителство. Надяваме се, че този път договорките ще бъдат изпълнени. Протестът не е обвързан с нито една партия и няма политически цели", заяви председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов в "България сутрин".

Той подчерта, че от СЗБ категорично подкрепят днешния протест на превозвачите и таксиметровите шофьори в София. И определи исканията им за горивата като "доста справедливи".

По думите на Коларов ситуацията в заведенията започва да се нормализира след повече от две години, в които са работили под много голям натиск.

"Абсолютно неуспешно всички се спрягаха върху нашия бранш да си решават проблема с Ковид. Това ще води след себе си много негативни явления много години. За тези 2 години и половина всички министри на здравеопазването успяха да откажат голяма част от колегите да работят в този бранш. Бяхме като изкупителна жертва на пандемията. Изведнъж тя изчезна, паднаха маските и мерките", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

"Нямаме персонал и много обекти не могат да отворят за летния сезон. Персоналът е най-големият проблем. Заведенията почти не можем да разчитаме на украинските граждани у нас. Не знаят езика, може да работят като помощен персонал в кухнята. Те са несигурни - наемаш ги на работа и след седмици напускат държавата. В болшинството от случаите не ги устройват условията в България", изтъкна Коларов.

В писмо до ЕК ресторантьорите настояват помощта по мярката "60/40" да бъде продължена.

"Един бизнес не трябва да се крепи на компенсациите, но е нормално да те компенсират, когато те затворят за толкова време. Мярката "60/40" така я промениха, че голяма част от нашите колеги да не могат да кандидатстват по нея. Нереални са условията. Надяваме се да получим отговор, мярката да продължи и да бъде възстановена в началния ѝ вид. Какво правим от 1 юли, ако дотогава не приемат промени в закона?", коментира Коларов.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Освен украинците и българите не ги устройват условията в България,след като нямат персонал.Когато наште чорбаджии осъзнаят,че сме в ЕС и вече никой няма да им работи за мерси,тогава ще си намерят персонал.
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
персонал има, само че не за 600лв. Хайде да фалират поне 50% и ще вдигна парти. Още ли ги осигурявате на минимална заплата? Забравяте ли да им плащате? Още ли се държите с тях като с роби? Е няма да има, мийте си чиниите сами
55
0
 
10
 
! Отговори
Ами така е.... преди 1 месец
СТАНЕТЕ ВЪЗДЪРЖАТЕЛИ...!!!!
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то лошата услуга в хотелите не изключва, че украинките са мързеливи. и без това са в тия хотели, защо не работят? толкова пък да не могат да организират кооператив за децата си? просто не искат. чакат да свалят някой мъж. това е манталитет.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тези пари, дето хотелите получават за укрите, идват от нашите данъци или ако са от евро фондовете са за сметка на други сектори, където също има работници, които вероятно дпри произвеждат услуга, за разлика от хотелите. отделно укрите получават и парични помощи, които пак са от бг обществото. и защо укрите са по хотели? а сирийските жени и деца по бежански лагери?
52
0
 
10
 
! Отговори
ф преди 1 месец
До ЖороЧе плаща ли се 6 камъка за чай? Имал си бол пари, платил си. Важното е, че вали дъжд да се хванат пипера е доматите. Благодаря на Господ.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
докога държавата ще плаща хотел и пари на украинците, без те да имат задължението да работят? и докога ще се дават пари на хотелиерите? вече 2 години им се раздават пари без да предлагат услуга.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди години до преди да паднат ограниченията за работа в страните от ЕС, по-специално в най-предпочитаните, като Германия, тогава Великобритания, Холандия итн, тия реномираните заведения в центъра на София всичките имаха огромни изисквания да вземат някой на работа. Да има стаж от не знам си колко години, имаха изисквания и за владеене на езици и други. Тия кварталните кръчми взимаха на работа хора и без много изисквания, но там не си струваше да се работи.
49
1
 
5
 
! Отговори
. преди 1 месец
Събаряй!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До дс, пожелавай! АМа си пред нас, да знаеш!
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Е,тия, точно това врещят години наред. Иска някой да ги рекламира, да им намира балъции да им работят за без пари по 14 часа(може и повече, наричат го лоялност) и да получават дотации, щот щели да фалират(слънцете поче от грешната страна!).
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Жоро, еми криза. Малко са като теб :)
45
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Господинът на Васил Коларов роднина ли е?
44
0
 
17
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 месец
И у ТКЗ-то нема персонал.
43
0
 
34
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
Не знам каква е тая криза в бранша, но знам, че преди малко платих шест лева за един чай от лайка.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
украинки 200 хиляди как да няма.
41
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Две години училищата и университети бяха затворени, което даде отражение, но това тях не ги интересува. Интересуват се само от своя бизнес, който не правят по правилата; поне част от тях.
40
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не плащат данъци и се оправдават. Това е било винаги. Винаги са хитрували в бизнеса си. А когато заразата върлуваше, част от заведенията си работеха нелегално. Проблемът с Ковид беше проблем на целия свят, че някой да си го решава. На всички хора по света и на всички правителства беше проблем. Тоя си мисли, че не е бил негов проблем и го решава този, на когото е проблемът според господина. Ресторантьорите усложняваха нещата с това, че не приемаха мерките.
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво като не отварят заведения? Да не би да се спихне икономиката? В условията на кризи в подобни браншове не оцеляват всички. Да предложат добри условия на труд и заплати, а не да гледат само печалбата. 2 години получават помощи без да работят. Ако са си отчитали оборотите разбира се.
38
1
 
22
 
! Отговори
Е,тия преди 1 месец
Какво искат ,държавата да им осигури персонал? Ами ако вдигнете заплатите,може и да си намерите работници.И без това още работи нярката60-40.