Ще поскъпнат ли още таксиметровите услуги?

Това прогнозираха от бранша заради рекордно високата цена на метана
28 авг 2022 21:58, Йоана Цонева
32
Ще поскъпнат ли още таксиметровите услуги?
Снимка: БГНЕС

Таксиметровите шофьори прогнозираха нов скок на тарифите на услугите им заради рекордно високата цена на метана.

В рамките на месец той е поскъпнал с 47%. Това доведе до бум в монтирането на газови уредби.

Стойо Стоев е шофьор с 22 години опит. Доскоро карал на метан. Макар, че е верен на професията, заради скока в цената на горивото, се замислил дали да не слезе от таксито. „Такова нещо не се е случвало през всичките години“, отбелязва той пред Нова тв.

За да продължи да работи на печалба, имало само една опция - да смени метанова уредба с газова. „Всеки един от колегите си плаща тази промяна. На мен лично ми излезе някъде около 1 300 лева“, обяснява Стоев.

Това се отразило на бюджета му. „След две години COVID криза може да си представите колко е трудно да извадите подобни пари. Справих се с кредит, нямах друг избор”, посочва таксиметровият шофьор.

Голяма част от колегите на Стойо минават на газ. Причината е, че пропан-бутанът е поскъпнал най-малко за последната година - едва около 5%. „Навсякъде, където това е възможно - нашите колеги го практикуват. Записват часове за октомври, за ноември, защото вече на метан не се издържа“, коментира Кирил Ризов от Съюз „Такси”.

Още по темата
Но не всички таксита с метанова уредба могат да я сменят. „Огромна част от автомобилите са заводски на метан и не могат да преминат на пропан-бутан - заради лизинги, заради отпадане на гаранцията“, посочи Стоев.

За да се компенсират високите цени на горивото, скоро се задавало ново повишение в тарифите на такситата. „Например 15%. Всичко това ще стане от 01.01.2023 година“, прогнозира Ризов.

Само за последния месец метанът е поскъпнал с 47%. За половина година - с 91 на сто, а спрямо година по-рано - с 213%.

„Паркът на градския транспорт и на София, и на Пловдив е на метан. Това е проблем. Ако един таксиметров шофьор просто спре да извършва тази услуга, столичният транспорт не може да го направи“, поясни председателят на Българска газова асоциация Пламен Павлов.

Сравняваме цената на метана в България с тази при нашите съседи. „В Сърбия е 1,76 за килограм. В България миналата седмица беше 5,20“, добави Павлов.

Експертите обясняват тенденцията с несигурните доставки на природен газ. „Това е в резултат на политизирането на икономиката. Пренесохме противопоставянето на политическата сфера в икономическата“, е мнението на председателя на Българска газова асоциация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Хах преди 1 година
А ще поевтинее ли газа или по-скоро метана, щото те повечето карат с него?!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми, те вече поскъпнаха с 50% и поне в София за разстояние 10 км ми взимат към 25 лв,а преди взимаха към 15. Мислят по 3 лв на км и отделно 3 лв първоначална такса ли да взимат ? За 5 км към 18-20 лв да взимат? Просто искат да печелят,това си е жива спекула и няма общо с никакво повишение.
27
2
 
23
 
! Отговори
хагаха преди 1 година
въпроса е дали ше има кой да се вози с такси :)
26
11
 
6
 
! Отговори
София-Хр Ботев преди 1 година
ас кво да права като ми слезнаха пулувината шафьора.сложих газ на такситата.имам 25 таксита на рента съм ги дал.пулувината шафьора слезнаха от такситата че са на метан не на пропан и им е скъпо кат платат рентата и горовото и някои като играе казино.и на 20 таксита сложих пропан.излезна ми 25000л с технически тестове.щях да права втори басейн в къщата с тия пари на горния етаж на двора.и да ви кажа сега ако овеличът още цените хептем че падне работата.а аз изплащам ге класа от 2019 на 300000л
25
7
 
10
 
! Отговори
Смех преди 1 година
След като софианци зятриха супер удобните Маршрутки сега българите ще затрият и такситата за да могат през ноща да ходят пеш през гетата и да ги ядат по миари умен е българина невероятно съшество смесица межу при мат и кокошка
24
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жълтурите така и не разбраха, че по време на криза на услуги като тяхната не трябва да им се надуват цените, защото само ще си загубят клиентите. Е, два пъти го направиха вече - удвоиха цените за 1 година и фалираха половината. На всичкото отгоре сега с 50% от колите реват, че нямат клиенти. Емиии..... г... глава затрива, както се казва!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой има - дава.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Телефонът, освен за инсталиране на приложения, служи и за позвъняване. Не виждам нищо чудно да позвъниш за такси. Човек има право на избор. За някои явно върхът на функционалната грамотност е ползването на приложения.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеш ще ходя. Няма да се къпя и щ ям водорасли. А и ще нося по пет маски... Я си...
20
0
 
18
 
! Отговори
Грую преди 1 година
Aбе чшшш, нали цената беше % от тая на бензина, щото карали на бензин...аре у лево.
19
15
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
2022ра сме. Никой не звъни на такси, използва приложение. Самият факт, че звъниш говори, че и Убер да имаше, си функционално неграмотна да го използваш. Присмяла се някаква патица на някакви бакшиши....
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как бе, нали свалихте Кирчо и Кокорчо. Сега кой ви вдига цените?
17
4
 
22
 
! Отговори
Мия преди 1 година
Имах злощастието да ми се наложи да ползвам такси. Звъня на телефона. Половин минута непоискани рекламни съобщения. Накрая успявам да се свържа. Търсим ви кола. Чакам 5-10 мин. Все още се търси кола. Да кажеш, че е час пик сутринта - не, събота ранния следобяд. Намери се кола. Пристигна 20 мин. след първото позвъняване. С куфар съм, чакам шофьора да излезе да ми помогне - не става. Накрая с много пуфтене слезе, отваря багажника - *** газова уредба. Нямало място за куфара. Хайде чао!
16
3
 
25
 
! Отговори
Ай, да му се невиди преди 1 година
Аз веднъж така, возя се при един хитрец, вика ми по кой маршрут искате, от Дружба 1 до Центъра, казвам му долния, по-краткия...той хвана нагоре, абе викам - алооо, казах по-краткия, надолу, иска да ми върти сметка тариката. И се прави, че не чува, отворих вратата и му казах- слизам!!!! Или обръщай или скачам, да видиш как обърна. ТАРИКАТИ! ПРИ МЕН НЕ МИНАВАТ ТИЯ!
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами добре, да поскъпват.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи ден ми отне 45 мин. да стигна от Терминал 1 до вкъщи. Не взех такси. Имаше огромна нотка на удовлетворение в мен.
13
1
 
18
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Крайно време е да минете на вело рикши малко да свалите тумбаците
12
3
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Много пари правят в ИТ сектора. Бакшиш и много кинти никога не е имало. Затова и е бакшиш. Кажи-речи трима месечно взимат колкото ученик на 19 в ИТ сектора.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно свободен пазар- всеки сам трябва да си определя цените.
10
2
 
15
 
! Отговори
Уха! преди 1 година
Когато караха за 5 лв. на 100 км не врещяха, че правят много кинти. Затова предлагам бакшишите да направят тарифата 10 лв. километър, с първоначална такса 50 лв. Така всички ще се успокоят. Пропан-бутана е стотинки в момента. Половината смениха. Избива се за по-малко от половин година. Другото е плява и брътвежи.