Ще скочи ли хлябът отново?

Ще се случи, ако се махне нулевата ставка ДДС
32
Ще скочи ли хлябът отново?
Снимка: БГНЕС

Ще поскъпне ли хлябът ни отново и възможно ли е да се върне отново стандартният данък както за брашното, така и за хляба? След изборите редовният кабинет ще трябва да решава дали да се вдигнат данъците. Това е една от възможните стъпки, които прогнозира служебният министър на финансите Росица Велкова, ако не искаме да се увеличава дългът и дефицита на страната.

Хлебопроизводители казват, че от две години са на ръба на оцеляването.

Малка семейна пекарна в центъра на Русе. Хлябовете, които се произвеждат, са почти бутикови - от такива с бяло брашно и жива закваска, до по-специалните от ръж и лимец, разказва Нова тв. И въпреки редовната клиентела и нулевата ставка на данък добавена стойност за брашното и хляба, търсенето все повече спада.

За разлика от хляба, закуските не са освободени от ДДС.

Според  собственика  на пекарната това не е логично и дори предлага всички хранителни стоки да са с нулева или поне по-ниска ставка на данъка. Евентуалното връщане към облагането с ДДС на брашното  би довело до повишаване цената на хляба, влошаване на качеството му и свиване на потреблението, прогнозира Жулиент Таушанов.

И предрича фалити в бранша, ако държавата не предвиди комплекс облекчителни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: хлябцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Хем ми е смешно, хем ми е тъжно. Произвеждам стотици тонове зърно всяка година, всички постоянно плюят земеделците, били алчни, били ненаядени. В момента съм си напълнил складовете и само чакам добри цени, по възможност да изнеса всичко от пределите на България. Не искам да продавам нищо на вътрешния пазар, нека всеки се спасява сам, да види колко е лесно да се призведе нещо от нулата.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА САМО ПОКАЗВА ИМПОТЕНТНИЯТ БЪЛГАРСКИ КАПИТАЛ !!! МЪР+ША И НИЩО ПОВЕЧЕ !!!
24
2
 
18
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Това като хотелиерите дето все фалират, а всяка година на морето - нови хотели...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо вземайте със стойността на златото го направете тогава всички ще останат доволни
22
3
 
19
 
! Отговори
Жеко Стоянов агент преди 1 година
Хляба не може да скача, скачат пъдпъдъците
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изцяло благодарение на канадския проект на Румен Радев
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 Реалист "Скочи"? Що за тъn речник имат тези дpacкaчи!? . . . . .Малко и кратко обяснение! В редакцията всички са равни т.е. с начално образование, за да няма завист. Работи се с речник от максимално 500 думи, което се забелязва от правописните грешки! Не говорим за синтактични, семантични такива, защото аудиторията ще дислайква!
19
3
 
10
 
! Отговори
Чукундур преди 1 година
Бре то пари за ракия няма ,сега дали ша са дига екмека ша мислим !
18
4
 
11
 
! Отговори
демократ преди 1 година
Като нема леб ше ядем банани!
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с този хляб има и картофи! Много повече ме интересува Жулиент Таушанов! Как удовлетворява физиологическите си нужди седнал/седнала или прав/права?
16
3
 
19
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Те всички са на ръба н оцеляването, с по 3 коли, 5 морета а жените им напомпали джуки. Това ли е оцеляване за производители? Нямат наяждане, то субсидии, помощи за ток, ДДС. За обикновенните хора нищо.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък искам Потъването да спечели за може да пребием някого накрая! Тези управници са луди и някой трябва да увисне на площада! Ще страдаме сега защото пощадихме живковистите и те са навсякъде където е хубаво!
14
3
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
"Скочи"? Що за тъn речник имат тези дpacкaчи!?
13
12
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Да скача! Ич не ми пука !
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и комуниста Тодор Живков в края на политическата си кариера осъзна грешката на системата и тази проста истина - че няма как икономиката да върви напред ако не е на пазарен принцип. Има една негова реч за фалитите. Намерете я в YouTube и слушайте внимателно!
11
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е увреден още от пропагандата на социализъма и има вроден страх от пазарната икономика. Много го е страх да не фалира. А фалита е в основата на пазарната икономика. Без фалити няма пазарна икономика. Бизнесите задължително трябва да фалират. Така се саморегулира пазара по естествен начин. Само тези които са умни и силни оцеляват. А не както сега да наливаме пари губещи провалени бизнеси.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какви са, тия хлябове с фибри черни влязох в Бакери и имаше само един вид брашно тип 500 смятай как ги боядисват
9
2
 
23
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Холяндия изключва оранжериите заради цената на тока ,не ще поевтинее хляба ей сега !
8
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи кой спечели изборите. Ако пак са Продължаваме Потъването, не само че ще скочи, ами и ще се превърне в луксозна стока... Лошото е, че "умнокрасивите" не ядат хляб, защото "не е диетично" и не им пука за нормалните хора, за които хлябът е важен.
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ходих в Одрин и ядох истински хляб такъв не бях ял от бай Тошово време това сега у нас не е хляб едно време имаше коричка сега, е безвкусна гъба