Кога беше най-добре? За 25% осемдесетте години на миналия век

Възрастта е в сериозна степен определяща за възприятията
348
Кога беше най-добре? За 25% осемдесетте години на миналия век

Кога като общество се чувствахме най-добре и има ли десетилетие, което ни обединява в общото усещане за по-щастливо време? А може би възприятията са по-скоро индивидуални и най-доброто време е различно за всекиго?
В търсене на отговор на тези въпроси „Галъп интернешънъл болкан“ зададе сред пълнолетните българи въпроса „Кое е най-доброто десетилетие?“ по идея на „Капитал“. Абстрактният въпрос остави поле на респондентите за максимално широки асоциации. По традиция, такива питания извикват спомени за собствения живот или поне за живота на собствената страна. И това се оказва твърде показателно.  

В условията на кризи и несигурност, които третото десетилетие на двадесет и първия век досега ни предлага, не е излишно желанието да погледнем назад и да си дадем оценка и равносметка за живота си.

Изглежда, че осемдесетте години на миналия век изпъкват като най-добро десетилетие. Една четвърт от всички участвали ги посочват. Седемдесетте са най-хубавото време според 13,9% от запитаните, следвани от деветдесетте (13,6%), първото десетилетие на този век (13.3%) и второто десетилетие на този век – 12,2%.

Както може да се очаква, възрастта е в сериозна степен определяща за възприятията. Осемдесетте години на двайсетия век сякаш обединяват в най-голяма степен обществото ни в усещанията за най-доброто десетилетие. Респондентите на възраст между 46 и 65 години обаче възприемат осемдесетте като най-доброто време в много по-голяма степен в сравнение с по-младите или пък с най-старите. При до 35-годишни, например отговорите „осемдесетте“  са около една десета. При най-възрастните (тези над 66 г.) усещанията, че 80-те години са най-доброто време отново намаляват.

Тезата, че се обича най-много десетилетието на своята младост, се потвърждава и когато се разгледат обществените нагласи към седемдесетте. Поколението, което в най-голяма степен свързва десетилетието на диското с усещането за най-доброто време са именно респондентите на възраст над 66 години – които са били в разцвета на младостта си през седемдесетте. По-младите поколения изразяват в много по-малка степен сантименти към този период (а и нямат спомена). При респондентите до 35 години отговорите „седемдесетте“ не достигат и 2 на сто.

Нещо се пречупва в обществените възприятия спрямо деветдесетте. Поколението между 36 и 45 години, от което се очаква в най-голяма степен да възприема 90-те години като най-добри, е по-скоро раздвоено. Същото важи и за поколението между 26 и 35-годишна възраст. Още повече – децата и младежите на деветдесетте са и в значително по-голяма степен объркани за това кои всъщност са най-добрите години – над две трети от запитаните между 26 и 35 години не могат да преценят кое десетилетие е най-добро за тях. Една пета от запитаните между 36 и 45 години – също.

Объркването личи и в някои парадоксални данни. Излиза например, че поколението, било на двадесет години през деветдесeтте, гледа с малко по-големи симпатии към осемдесетте. Интересно е, че поколението 26-35 години (които са прекарали малка част от съзнателния си живот през деветдесетте) са по-благосклонни към този период. Немалки са дяловете на отговори в полза на деветдесетте и сред респондентите под 25 годни, голяма част от които дори не са били родени тогава. Може би тук роля играе традиционната идеализация на детството или на близкото миналото.
Очаквано, десетилетията на новото хилядолетие са най-добре оценени от най-младите (до 25-годишна възраст) Сред тях, отново очаквано, са и най-високите дялове на отговори „не мога да преценя“ – почти всеки четвърти представител на поколението Z. Вероятно базата за сравнение (натрупаният житейски опит през десетилетията) е това, което ни дава възможност да преценим кое е най-доброто. Вероятно и очакванията сред младите са, че най-доброто десетилетие предстои.

В крайна сметка, ако за най-възрастните е ясно кога е било най-добре и това е времето на тяхната младост, а за най-младите – очаквано това е времето сега (или може би по-скоро това, което предстои), то поколенията в средата изглеждат раздвоени. Деветдесетте години със своята силна динамичност, социални, икономически и политически промени се оказват добри за едни, но и много трудни за много от хората, очаквали ги с нетърпение.

Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 20 и 27 септември 2022 г. сред 1009 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още по темата: щастиеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
2
 
! Отговори
До 253 преди 1 година
Има - но трябва да си дупетат. За шерпите нема!Между другото, през 1985 почивах в станцията на профсъюзите в Приморско срещу нечовешката сума от 43 лева - за 14 дни, двама възрастни и две деца, всичко включено, в голяма стая със собствен санитарен възел и на 50 метра от плажа. А сега къде има такъв гювеч?
238
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като студент през 70-те години се хранехме на студентски стол. Купонът беше 30 стотинки, т.е. за обяд и вечеря 60 стотини, което е 18 лева на месец. Преди това винаги съм ял на ученически стол. Сега има ли я тази екстра на подобна цена?
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква глупост, група от 26 до 35 да казва кога е било добре. То през 80-те те не са били родени или са били на 2-3 години.
236
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че днес е 100 пъти по-зле. Здравеопазване 100 пъти по-зле. Образование - 100 пъти по-зле. Престъпност - 1000 пъти по-зле. Жизнен стандарт - 10-20 пъти по-зле и т.н.
235
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИТЕ ОБИЧАТ ДА СЕ ОПЛАКВАТ! ТРАДИЦИЯ! ЗАЩО ИЗЧЕЗНАХА ЕДНИ ПРОФЕСИИ КАТО ТЕЛЕВИЗИОНЕН ТЕХНИК!ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ РЕМОНТИРА ТЕЛЕВИЗОР!ХАЙДЕ ПЛАЧЕТЕ!ДНЕС Е СТО ПЪТИ ПО-ДОБРЕ!
234
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавото на времето преди 1990 г беше държавната работа. След падането на соца всички искаха да стават бизнесмени или да работят за частник, но нещата така се извъртяха, че сега масово искат да работят държавна работа та дори и за не толкова много пари. Там все пак има сигурност, отделен е въпроса, че наистина преди години пък и сега за някои длъжности заплатите са мизерни, но има и сладки службици, ама те са за шурея и балдъзата.
233
5
 
5
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 година
След 50 години в подобна анкета,най-добро ще се окаже днешното време.
232
4
 
11
 
! Отговори
Отговор: преди 1 година
Преди да дойде т нар преход беше най-добре! Имаше ред и дисциплина,безплатно образование,безплатно здравеопазване,български качествени храни,взаимно уважение между хората,добро възпитание и запазване и наследяване традиционни християнски ценности,сигурност и спокойствие,сигурна работа,годишна почивка за цялото семейство и от теб се очакваше само да работиш,да се грижиш за семейството си и да се забавляваш! После дойде демокраДцията и пребоядисаните комундрелници окрадоха България!
231
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това със столовото хранене в училищата трябваше да си остане, защото така децата се социализираха повече. Седиш на маса с други деца лафите си, даваха и с храната добавки за зъби, някакви сиропчета, абе имаше грижа за обикновения човек. На лафката пак имаше някакъв вид социализиране тя и затова се казва така и вкусни и по онова време евтини храни, като пици, сандвичи, кифли и др, но столовата готвена храна си беше добре и трябваше да остане паралелно с лафката, а не да я махат.
230
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакане на опашки за хранителни стоки преди 1990 г в София не е имало. В нашия квартал имаше супермаркет и му викахме "супера" и ако е имало някакви опашчици те са били на касата и там на щанда за месо, колбаси, кашкавал и сирене да ти дойде реда, както е и сега в Кауфланд. Тези с опашките тогава предполагам, че са от по-малки градове и села. Преди 1990-та в училище имахме столова и за месец обеда 1,2 и 3-то беше към 4 лв, като падна соца премахнаха столовата, отвориха лафката и вече само там.
229
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в тази анкета започват от 70-те години на миналия век. Можеха да сложат и 60-те, 50-те, 40-те, 30-те, ..... Един 100 годишен човек добре знае как е било през 30-те и след това.
228
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Втората световна война до около 1968 година, в България все още се чустваха много силно последиците от войната, така че годините 1940-1969 не бяха от най-добрите. После изведнъж много дръпнахме напред и 1970-1989 са най-добрите години. Послед дойде разрухата след 1989 година и обедняхме 10-20 пъти.
227
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре беше 1970-1989 години. Тогава бяхме на доста предно място по жизнен стандарт в света. Сега сме по последните места.
226
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото хубаво нещо тогава беше,че бях млад и хубав!
225
4
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
За апартамент в София имаше проблем, който е възникнал още около 1920 година и затова през 1942 бяха въвели ограничение за преселване в София. Хората имаха по 2-3 деца, сега ако имат е едно. Тогава хората имаха пари и стоките не достигаха, сега хората нямат пари и стоките си седят по магазините. Тогава храната беше качествена, а сега младите даже не знаят какво е истинска храна. Сега ако някъде пуснат нещо по-евтино с още по-лошо качество, веднага се извиват километрични опашки.
224
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Имахме евтина почивка на море всяка година по 20 дни, а децата и по два пъти. Сега се спъваш 7 дни в бетона по Черноморието. Тогава се чакаше за нова кола до първа доствака, а доставките бяха няколко пъти в годината и само за Лада малко повече. Сега за нова кола се чака 2 години, но малко хора си купуват нова кола. За цветен телевизор, когато се появиха за пръв път наистина се чакаше - записваш се и ти се обаждат когато ти дойде реда, но за пералня и печка нямаше проблем - купуваш ги веднага. З
223
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОГАВА:почивка на море 1 път в годината на ведомствени станции или ч частни квартири, 10 години чакам за кола,един месец цялата фамилия на смени на опашката за телевизор, печка,пералня, АПАРТАМЕНТ-КАКЪВТО ТИ ДАДАТ И КЪДЕТО ТИ ДАДАТ, НЯМАШЕ ПРАВО ДА ИЗБИРАШ КЪДЕ ДА ЖИВЕЕШ! ДЕЦА ,всички с по две/ аборт след двете деца/ ВИНАГИ СЕ РЕДИШ НА ОПАШКА ЗА ДА КУПИШ,:кайма,майонеза, кори за баница,кренвирши по един пакет, кисело мляко до 7 ч. ПОСЛЕ НЯМА!Закуските длетави или на подметки!
222
1
 
4
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Най добре беше преди да се родя ....
221
5
 
8
 
! Отговори
Михали преди 1 година
За мене лично като по на възраст най добрите бяха 70-те тогава имаше и бум в икономиката, в нови технологии беше хипи периода милицията се прави че ни гони за дългите коси и късите поли, колкото да правят нещо и всъщност рядко се стигаше до някаква бруталност слушахме свободна европа и дойче веле, куфеехме в годинит на най качественият рок имаше организирани забави в разни зали нещо като дискотека пари много нямахме но не ни пукаше бяхме млади и свободата не беше толкова ограничена както говорят
220
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** Ейбус ***, изпълни си мисията, признавам - тичай сега да ти дадат сребърника! Аман от разбирачи, какво е било при Социализма, които ден не са живяли по това време.