Над 200 000 българи са без лични карти, броят им расте

МВР отказва да им даде документ заради невалидни адреси
81
Над 200 000 българи са без лични карти, броят им расте
Снимка: БГНЕС

Към началото на 2023 г. общият брой на българските граждани без лична карта вече е 207 263, т. е. спрямо юли 2022 г. е нараснал с 19 380 души. От тях броят на хората с настоящ адрес в България вече е 110 389, т.е. спрямо юли 2022 г. е нараснал с 1156 души. Това установи БХК чрез запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация.

В началото на декември 2022 г. в открито писмо до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и Върховната административна прокуратура БХК сигнализира за незаконосъобразната административна практика в МВР да се отказва издаване на лична карта на хора, чиито адреси се смятат за „невалидни“. За установяване на твърденията в писмото са цитирани и няколко съдебни решения, които установяват наличието на такава практика.

Междувременно, след като на 8 декември 2022 г. съдът се произнесе, че не е законно МВР да оставя без лични карти хора със заличен от кмета адрес, друг състав на Административен съд – София-град се произнесе на 21 декември с още едно съдебно решение, което за пореден път установява, че проблемът се генерира от незаконна административна практика в МВР. В решението си съдът подчертава, че премахването на обекта, където се е намирал последният заявен от лицето постоянен адрес и проведената след това служебна процедура, при която адресът е заличен от Националния класификатор на настоящите и постоянни адреси, не е основание да се приеме, че лицето няма постоянен адрес, поради което не може да му бъде издадена лична карта. Това е така, защото съгласно закона да се заличи адресна регистрация означава да се възстанови предходният постоянен и/или настоящ адрес на лицето.

На 23 януари 2023 г., в отговор на откритото писмо до него, министър Демерджиев уведоми накратко БХК, че тепърва ще бъде проведена работна среща с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която проблемът да бъде разгледан.

От прокуратурата пък отговориха с резолюция, в която в пет страници се разяснява законодателната уредба, въз основа на която прокуратурата осъществява правомощията си по надзор за законност, и с която преписката по случая се прекратява. В резолюцията обаче се установява още, че според получен от министъра на вътрешните работи отговор „всъщност се признава, че [поставеният проблем] съществува като цяло, и се твърди, че произтича от несъвършена законодателна уредба в Закона за гражданската регистрация“.

„Изправени сме пред арогантно погазване на закона от МВР, чиято дейност по закон трябва да е насочена към защита на правата и свободите на гражданите“, коментира адв. Диана Драгиева от правната програма на Българския хелзинкски комитет. „Изглежда от МВР възнамеряват да пренебрегнат съдебната практика по поставените въпроси и това си личи от начина, по който прехвърлят отговорността за проблема, който са създали, към МРРБ и Закона за гражданската регистрация, докато съдът установява, че проблемът се дължи на неправилно тълкуване и прилагане на закона от страна на МВР“, допълва тя.

„Сигнализираме органите на МВР за проблема от години“, посочи Драгиева. „От 2021 г. събираме информация за неговите мащаби и сме силно обезпокоени от темповете, с които той расте. Освен чрез редица успешни съдебни дела, по които безапелационно се установява незаконният характер на практиките на МВР, в обществените консултации за изменения в Закона за българските лични документи ние се противопоставихме на тези нарушения с конкретни предложения за изменения, които да сложат край на превратното тълкуване на законите от страна на МВР. Предложенията ни бяха отхвърлени още преди да се гласуват от правителството“, заяви адв. Драгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: МВРлични карти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Държавата да им плати личните карти и без това са тяхна собственост според закона хората са само преносители на тези документи
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен пък ми е чудно как може да имат български лични карти хора, които нито са родени, нито живеят в България. Нито пък имат някакъв имот тук.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи 200 000 човека, които на могат да гласуват.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 69 Не питай какво може държавата да направи за теб, а какво ти можеш да направиш за нея.
52
3
 
10
 
! Отговори
Да... преди 1 година
Бъдещето е живот "извън" държавата. Кагато държавата се превърне в мащеха за хората, във своеобразен враг на хората е съвсем нормално да й обърнем гръб. Може би е дошло времето да спрем да захранваме този *** с данъците си. Сега ще наскачат едни велики мислители да ми обясняват, как ако не плъщъме данъци не можем да очакваме нищо от нея. Ами помислете първо, защо 1% от населението държи над 90% от богатствата в световен мащаб??? Защото това са кукловодите, тези зад кулисите на държавността.
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разпада на държавата продължава в пълна сила.
50
3
 
8
 
! Отговори
Ромо Мраз преди 1 година
Изобщо никакви карти на първобитните "хора"!Да изчезват от България!
49
3
 
10
 
! Отговори
А те пък преди 1 година
тия лични карти на сеганята много им трябват. Само да правят далавери с тях и да теглят кредити. После *** ги намери. То иза ше се пиша без адрес и ше бамна един кредит от банката. Ай стига глупости.
48
2
 
12
 
! Отговори
ДОМОУПРАВИТЕЛ преди 1 година
УЛИЦА ГОРСКА ПОЛЯНА 7, СЛЕД ТРЕТОТО ДЪРВО В ДЯСНО - МОЛЯ ДА МЕ РЕГИСТРИРАТЕ ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС.
47
5
 
15
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Какъв е проблемът в личната карта да се пише скитник или бездомник.Ако гражданин по някаква причина загуби домът си и няма пари за квартира се води на стария адрес,което не е вярно.
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цяло изискването за адрес е против свободите на хората. В Испания има изискване да си регистриран в имот годен за обитаване и записан в кадастъра като такъв. Трябва да има някакъв механизъм за да се запишеш в дадено кметство или РПУ.
45
8
 
19
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
Как да имат лични карти като не могат да пишат. Някоя неправителствена организация да се е захванала с ограмотяването им, с курсове по квалификация и т.н. Бойко не е виновен, обществото е виновно. Комунистите,които чагъртат администрацията,която уж била на Бойко и поставя свои, корумпирани селяни,за които само рушвета под масата е важен.
44
2
 
15
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Мога ли да се регистрирам, че живея в гараж?
43
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече от тези нямат документи, толкова по-добре, че не могат да гласуват и е по-трудно да получават пари от социала. Ето за това реват от БХК, защото "любимците" им няма как да вземат помощите за "самотна" майка на 15 деца от 10 бащи.
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За една част от тях е ясно, живеят в чужбина и хич не мислят да се връщат в България, а другите... са от Столипиново/Филиповци/Максуда... и въобще не им пука.
41
2
 
41
 
! Отговори
Безлична карта преди 1 година
Хора без лични карти, "шофьори" без книжки, студенти които не знаят азбуката и таблицата за умножение, пациенти без здравни осигуровки, обаче все още някои оптимисти продължават да твърдят, че живеем в европейска държава от 21 век.След ерата Винету, тук е като в индиански резерват.
40
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изборите Мишо Константинов ще ги пише всичките за ГЕРБ.
39
3
 
11
 
! Отговори
Я преди 1 година
Толкова ли са българите от Северна Македония?
38
1
 
22
 
! Отговори
БХК преди 1 година
И спрях да чета. Каквото и да правят е вредно за държавността.
37
4
 
13
 
! Отговори
До пияница мистик преди 1 година
"Ужасно ми е интересно как може да живееш без лична карта :))) Явно са някакви клошари, защото в банка без лична карта няма как да си изтеглиш парите, да не говорим ако бачкаш как ще си получаваш заплатата" - ти си толкова инТЕЛЕгентен, че дори не осъзнаваш, че в 21ви век ползваме дебитни карти (при това лични, не като теб крадени).