България е на 49-то място в глобалния индекс на разделението между половете

37% е безработицата при жените, а при мъжете - 46%
7 мар 2023 20:25, Нели Христова
68
България е на 49-то място в глобалния индекс на разделението между половете
Снимка: Pixabay/StartupStockPhotos

Според глобалния индекс на разделението между половете България заема 49-то място, 68% е коефициентът на заетост на жени, 37% е безработицата, а при мъжете процентът на безработица е 46%.

Всички предизвикателства пред нас, всички политики, които се опитваме да реализираме, за да може да бъде видима и упражнена във всичките й измерения равнопоставеността между половете е цел, за която все още се борим. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

"Равнопоставеността в заплащането при жените и мъжете между 2011- 2021г. спада от 13,2% на 12,2 %. Малко под 9% е разликата в заплатите на образователната система в полза на мъжете – те получават повече пари от жените. Заетостта на мъжете доминира и при трите най –високо платени професии, като доминират с 20-25%, при създаване и разпространение на информация, както и при сферата на финансите и IT- сектора. Жената преобладава в най- ниско платените сфери – ресторантьорство и култура. Относно пенсиите жените печелят с 131 лв. по-малко печелят от мъжете. Тоест има много работа, която сме свършили, но има още много", коментира още той.

"Историята показва, че когато мъжете бъдат оставени да действат извън разума, показва нивото до което сме стигнали днес. Жената- майката е тази, която дава разума в света, само тя може да ни върне мира. По тази причина ролята на жената в съвременния свят за мен е придобила много по –значима роля“, заяви още Димитров. "В тази връзка военният конфликт в Украйна се отрази не само на търговията и външните отношения, но най-вече във вътрешен план с разделенията в обществото. Вече половин година се опитваме да се справим с високите цени, инфлацията е стигнала най-високият си връх през последните 24 години. Помним хиперинфлацията през 1997г, през 1998г. беше 18,8%, а сега сме на 15% инфлация. Ние знаем, че тя продължава да расте, вярно, че през последните седмици има някакво успокояване, но не и нужното такова", каза Пламен Димитров. "Инфлацията намалява, но цените не намаляват. Те ще почнат да намаляват, когато имаме дефлация, а ние сме далеч от нея. Независимо, че минималната заплата стана колкото средната инфлация, то ние загубихме голяма част от покупателната ни способност, стоките в малката потребителска кошница са се увеличили с 50%. Затова и през 2023г. и 2024г. трябва да настояваме за изпреварващи инфлацията доходи", поясни още председателят на синдикалната федерация.

"Винаги, когато говорим каква е заетостта на жената в различните сектори на икономическото, социалното, общественото развитие, няма човек, който да каже, че жената е изключена в България от тези процеси. Ние имаме най-голям дял жени – предприемачи, в неправителствения сектор има голяма част реализирали се“. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. „ Огромната роля на образователната система учи децата на гражданско поведение, което ги прави по – достойни. Когато се задава въпросът какъв е оттенъкът за честването на 8-ми март, винаги някой ни връща във времето, когато се отдава почит към майката. Сега ангажиментите, грижите, мисията на жените по света са много по –големи“, подчерта още Такева. „По сектори мога да изброя предимствата и жените в медицината, образованието, в армията и тези, които участват в политиката, защото с всяка година те стават все по – успешни управленци. Колкото трудно в България да вървят процесите, се изгражда едно демократично и зряло общество", подчерта председателят на СБУ.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
3
 
! Отговори
Фем Низъм преди 8 месеца
Искам да се извиня на моята жена, че аз имам ууий, а тя е ощетена от несправедливата природа и няма такъв! Но с нови закони и промяна в обществото това може да се промени всеки от нас най-после ще има какво да държи, докато си пием кафенцето с йоняче!!!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво предлагате? Да слеем половете, за да не са разделени?
48
0
 
6
 
! Отговори
Георги преди 8 месеца
Проблема на младите не са правата, а задълженията. Масова безотговорност и безхаберие, което води след себе си масово изпростяване и мизерен живот. Интелигентните хора живеят по-дълго, по-качествено и създават по-добре общество
47
0
 
8
 
! Отговори
Георги преди 8 месеца
Мъже и жени никога не са били равнопоставени - те се допълват. Така е било и така ще бъде. Тати носи, мама меси е казал народа. Модерния живот започна ни залъгва, че може да сме равнопоставени. Преди 30години всяка жена ще предпочете да сготви една маджа, а мъжа и да нацепи дърва за печката. Но и сега си има мъжки и женски задължения. А тези права само унищожават и мъжете и жените, но най-вече семействата, което е крайната цел ! Да се намаля населението ! Модерната жена прави кариера, а не деца
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ех тез жени, цял живот болни, постоянно недоволни, по-рано от мъжете се пенсионират и по-късно от мъжете умират!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ориент, какво да правиш....
44
1
 
5
 
! Отговори
хх преди 8 месеца
Туриха ги на позиции за които акъла не им ктига! А с фръцкане нищо не може да стане!Изглежда за това сме я закярили!
43
1
 
7
 
! Отговори
хх преди 8 месеца
Жените взеха да си мислят, че са станали много умни!И проблема изглежда е това! Не само между половете! Но и в Държавата!
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо ли това непрекъснато натякване ме настройва негативно. Мрън мрън мрън. Жените са си добре. Да започнем да мислим за правата на овцете е вече време
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези буржоазни проблеми на Запада ние сме ги решили при социалистическата революция. Налагат ни някакъв извратен модел на буржоазното общество, което не разбира проблемите и не решава проблемите, а създава нови извратени буржоазни правила, които правят от неразвитост, незрялост и неосъзнаване на проблемите и решенията. Резултатът на буржоазните напъни за решение на проблеми, които не разбират, поради историческа изостаналост, ще бъде едно по-отвратително и болно общество.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е имала социалистическа революция, която е решила този въпрос. Запада е спрял развититето си на буржоазна революция.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние сме постигнали равенство още от 1944 година, през социализма, когато се дават пълни права за гласуване на всички и работа за всички. Капиталистическият Запад не е имал възможност да изравни правата на мъжете и жените и е продължил старите порядки на разделение. Ние сме имали една революция повече от Запада и сме по-развито общество от тях. Те имат проблеми, които се решават чрез революция или чрез стотици години опити за промяна.
38
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За да реши проблема с разделението между половете, в България трябва да започнат да присаждат простата на жените.
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По отношение раждането на деца, България третира мъжете и жените абсолютно неравноправно - раждат само жените.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жените се бутат все в хуманитарни професии, нещо не искат да наливат бетон или да поддържат канализационната мрежа.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво равенство да има - когато отида в сервиза и жена ми оправя колата тогава може да говорим за равенство
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както казват по шопските села срамота е мъж да работи при здрава жена.
33
1
 
15
 
! Отговори
Какво равенство? преди 8 месеца
Жените се пенсионират по-рано и живеят по-дълго от мъжете.
32
4
 
11
 
! Отговори
Битивито преди 8 месеца
Кой го финансира тези дезинформации
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Порядък Споко, теб българка няма да те вземе.