Гешев към Демерджиев: Филмът за овладяната държава може да стане сериал

За прокуратурата не е новина, че мафията се разраства
18 мар 2023 10:51, Александър Попов
184
Гешев към Демерджиев: Филмът за овладяната държава може да стане сериал
Снимка: БГНЕС

Какво би станало, ако в Италия или в Германия, се види това, което българските граждани видяха в четвъртък, а именно - срастването, симбиозата на криминални авторитети, които навремето наричахме мутри, осъдени лица, лица, осъдени от Интерпол, лица, които наричат себе си "журналисти", "публични личности" и "публични организации", за които не бих използвал думите "партии". В тези държави най-вероятно би избухнало нещо с размерите на „Уотъргейт“. В България, за съжаление, на никой не му прави впечатление. За нас не е новина, че живеем в такава държава, че мафията се разраства, атакува държавните институции и хората живеят все по-зле по тази причина, заяви в интервю за БГНЕС главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата съобщи в четвъртък, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления. При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани, открити са наркотици.

„Става дума за досъдебно производство, което се наблюдава от Софийска градска прокуратура за организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и пране на пари. В хода на досъдебното производство са събрани допълнителни доказателства за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и вероятно за организирана престъпна дейност за търговия с влияние. Колегите заявиха, че ще се извърши анализ за отделяне на тези материали в други досъдебни производства“, обясни главният прокурор и уточни, че досъдебното производство е започнало по сигнал на българските служби за сигурност, след това е имало жалби на български граждани: „Това е станало още през септември 2022 г. Още тогава е било привлечено едно лице като обвиняем с мярка "подписка". След това е продължила работата, за да се стигне до информацията, която предоставихме“.

Още по темата
Към момента по досъдебното производство има двама обвиняеми, на единия бе потвърдена мярката задържане под стража. От опита си като прокурор и следовател, Иван Гешев прогнозира, че има основания за привличане на допълнително лица в качеството им на обвиняеми.

Той посочи още, че голяма част от материалите са класифицирана информация, така че няма как да бъдат оповестени, и с тях да бъдат запознати българските граждани.

Главният прокурор бе категоричен, че изнесените данни още веднъж потвърждават фактите, които прокуратурата изнася през последните повече от две години, а именно, че атаките срещу държавните институции и прокуратурата са резултат от засегнатите политически интереси.

„И затова се получава това срастване, което в Европа се нарича мафия, между преследвани от правосъдието олигарси, голяма част от тях, укриващи се в чужбина, и лицата, които посочих“, уточни Иван Гешев.

По повод на коментара на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че не иска да участва във „филми“, главният прокурор заяви следното:

„Не желая да коментирам министър Демерджиев, единствено и само защото имам разбиране за държавност и уважавам българските институции. Не бих си позволил да коментирам която и да било българска институция, или нейните ръководители, освен в краен случай. Ако трябва да влезем в тази стилистика, не може да е филм - да се предлагат 400 хиляди евро за отстраняване на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Не мога да възприема това като филм, ако трябва да използвам тази лексика“.

Според него коментарите на служебния вътрешен министър се дължат на това, че той не е запознат с разследването и доказателствата по него.

„Ако използвам неговата стилистика, наистина може да стане сериал, най-малкото защото колегите представиха една малка част от запис с дължина час и половина, която според тях е най-интересната. Но съм сигурен, че има доста по-интересни части“, предупреди Гешев.

Главният прокурор заяви, че за него е важно да бъдат защитени неговите колеги – следователи, прокурори, съдебни служители и съдии, защото последните също са част от съдебната система. Това е и ключовата причина да участва в пресконференцията, на която в четвъртък бяха оповестени разкритията.

По отношение на директните заплахи срещу самия Иван Гешев, че ще бъде „приключен“, главният прокурор заяви следното: „Не искам да коментирам. За разлика от повечето български граждани, имам охрана, а и в крайна сметка многократно съм казвал, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Ще кажа нещо: аз съм с произход от македонския край и аз не бягам, аз се бия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
5
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
Гешев , ти си основна причина за мафията в Бг.
147
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев ти си мафия - затвор за теб, мутро!!
146
6
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Гешев е толкова елементарен и толкова оплетен в престъпления, че няма да е странно полуолигофренът и сийка да докладват зад гърба му на Ахмед .
145
3
 
2
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Гешев какво мисли за Военен Трибунал и ICC HAGUE , ще му хареса ли като установят поръчките му за масово следене и убийства на Българи в целият Европейски Съюз!?
144
3
 
3
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 1 година
БОРБАТА КОЙ ДА ВЗЕМЕ ПЪРВОТО МЯСТО ЗА ИДИОТЗЪМ Е ГОЛЯМА!
143
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев да си търси спешно адвокат, при това с международен лиценз.
142
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев скрий се в тоалетната , налапай дулото и дръпни спусъка. Спаси света от въглеродния си отшечатък!
141
2
 
3
 
! Отговори
fact преди 1 година
СПОКО, МАГНИТЪТ ПРИВЛИЧА И ЗАЛЕПВА. ОТЪРВАНЕ НЕМА.
140
3
 
9
 
! Отговори
? преди 1 година
Този който трябва да преследва и обвинява мафията в престъпления е всъщност мафиот.Какво стана с Комисия за Отнемане на незаконно придобито имущество?Снимаха с хеликоптер басейни и вили....после изнудване и рушвети.В бюджета нищо, наказани никой.Дори и да има престъпление, прокуратурата просто не го преследва.Гешев е мафиот а ние овце.Старайте се децата ви да растат далеч от вас. Дано от тях нещо излезе.
139
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
До Майнамн добре няма нито 1 осъден за нищо .....*** !
138
21
 
12
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Ревовете против Гешев от по- долу само доказват колко ДОБРЕ работи той. Да е жив и здрав!!!
137
0
 
4
 
! Отговори
Saiman преди 1 година
Много е просто ако Гешев ниги арестува те него
136
9
 
16
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
С такива артисти и комедианти като Гешев като нищо може и да. стане сериал :)
135
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мафията, Гешев е безценен.
134
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев, само тази пресконференция е достатъчна, за да бъдеш изритан. Подвизаваш се, все едно не си главен прокурор, че дори изобщо прокурор. Каруцарският ти подход става за мааалата.
133
17
 
13
 
! Отговори
Ппп преди 1 година
Прочетох само първа страница от коментарите и установих, че не си заслужавате времето. Ама как може да сте толкова ***, плоски та чак вдлъбнати. Гешев и Бойко са ви вечно в ***.те кратуни. Не виждате ли какво става бе палячовци. А най-просташкото е пращането на Гешев или Бойко при бай Ставри. Тези, които ги пишат сто процента вече са били при бай Ставри и ревнуват, че ще ги изостави. Годподи колко про.ст народ има по тази земя. Помогни им Господи, те не знаят какво правят.
132
2
 
12
 
! Отговори
Дончо Перник преди 1 година
Гешев кажи за Пернишкият ЧИКАТИЛО - Юлиян Борисов Георгиев от Перник и бандата му с над 20 убийства зад гърба си! Гешев защо пазиш убийци!?
131
2
 
9
 
! Отговори
разказватурата преди 1 година
да не разказва приказки, а да арестува тези, за които говори- за това им се плаща от джоба на данъкоплатеца. силни са само по пресконференциите пред поддбрани слушатели
130
0
 
7
 
! Отговори
p R Sevi преди 1 година
Колега, карай по сценарият
129
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 3 месеца е нужно да гледаш и четеш новини+коментари,за да стигнеш до извода,че Гешев е прав.Всички наркомани са против Гешев,защото им пречи да си доставят стоката.Даже някой плаща да му правят черен пиар и са наели наркоманчета да пишат против него.От 1000 километра миришат на трева докато пишат хаха.