НАП проверява и българите с имоти в Гърция

Шефът на НАП посочи, че продължават и проверките на българи с имоти в Дубай
22 мар 2023 12:25, Стела Стоянова
41
НАП проверява и българите с имоти в Гърция
Снимка БГНЕС

Националната агенция по приходите е започнала проверки на българи с имоти и в Гърция, след като първо подхвана сънародниците ни в Дубай.

Проверяват се доходите им и дали те съответстват на имотното им състояние. Това съобщи пред БНТ изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

"В момента текат проверки, някъде правим и ревизии, ако установим, че има недекларирани доходи. В такива случаи налагаме 10% данък плюс лихва за съответния период. Някои случаи даваме на КПКОНПИ и може да се прецени, че имотът трябва да бъде конфискуван. При проверките повечето граждани си доказват парите", обясни Михайлов.

Той увери, че  когато приключат проверките, ще уведоми обществеността за резултатите.

Шефът на НАП посочи, че продължават и проверките на българи с имоти в Дубай. Емирството обаче отказвало да предостави информация и за банковите сметки на българи там. Както стана известно още през миналата година, 23-ма българи с имоти в Дубай се проверяват от НАП. За четирима от тях текат и данъчни ревизии.

"Над 100 хиляди лева неплатени данъци до момента са събрани в резултат на тези ревизии", съобщи днес Борис Михайлов." Скоро от Дубай ще получим и пълния списък на българите с имоти там. Става дума за около 200 души", посочи още той. "Това, че имаш имот в Дубай или другаде в чужбина не значи, че си лош човек. Възможно е да се женят там - красиви жени си вземат съответни мъже и по този начин придобиват имота. Други са инвестирали парите си", коментира Михайлов.

Той отчете и "прекрасна събираемост" на данъци и осигуровки тази година. Към средата на март НАП са събрали 6.4 млрд. лв. приходи, което е 752 млн. лв. или 13% повече от същия период на миналата година.

Постъпленията от ДДС са с 211 млн. лв. или с 9% повече.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама чайките малко, от къде на къде ще проверяват кой, какво, къде щом като е в друга държава , работа ли си търсят ? Имаш имот в Гърция, плащаш данъци в Гърция, декларираш си в Гърция обаче знаете ли една тайна гърците не се дават като нас и там не декларираш глупости насам натам
31
0
 
11
 
! Отговори
На времето си преди 1 година
така се настървиха - Ха сега ще проверяваме от къде са вилите на митничарите на язовир Ивайловград - Приказки, интервюта, снимки от Гугъл и от дрон - накрая цялата работа завърши с разрушаването на една съборетинка 20 квадрата на един етаж на язовир Искър и до там.
30
0
 
8
 
! Отговори
Батко ви преди 1 година
Забележете: "Над 100 хил. лв са събрани в резултат на тези ревизии." Не ми се мисли колко данъчни за колко месеца /години/ се занимават с тези проверки. Заплатките им, барабар с годишните бонуси сигурно отдавна са надхвърлили 100 хилки. А не вярвам да са ужилили някой богаташ, по- вероятно 30-40 среден клас.
29
0
 
13
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 1 година
Къща на 200м. от брега на морето в Гърция в лошо състояние е 18 000евро а в българия само празно място на 200м. от морето струва 200 000евро -Кого трябва да проверяват НАП ми е чудно.
28
0
 
8
 
! Отговори
2000г. Схемата преди 1 година
Пътувам с Биомед към Мадрид. Всеки стиснал хюметката си с 500-5000евро отиваме нанякъде...към по-добро. И спираме на Венеция, късен следобед ...един дядка с чанта на колелца слезе от автобуса ...и се запъти към една банка... След час се върна, с празна количка ... Понеже си говорихме с шофьора, той вика дядото всяка седмица патува изнася парите на някой и ги влага тука. Това беше 2000г ... С чанта пари...се изнасяха. Никой не проверява личният ти багаж в Биомед:))
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И всички пари , веднага да заминават за сащ , доброволно , за да не стане задължително !
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пенко... Не Б.Рашков , а Б.М. Борисов , нещо си се объркУел !
25
3
 
13
 
! Отговори
Пенко преди 1 година
А НАП защо не вземе да провери българина с над 14 имота в София, наречен Бойко Рашков. Няма нужда да се разкарват до Гърция и Дубай
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам едни съседчета-майсторчета.През 5-6 месеца с нови коли. Някои ги осигуряват на минимална заплата - другото в джоба,а други са дори безработни и социално слаби.Иначе вие си забранявайте кешовите плащания над 5 бона! Що не се хванете да изсветлите сивата икономика? Защото освен ИТ сектора, друго нищо не се е променило от 90-те? На доктор на частно да отидеш, броиш му 200лв на ръка, адвокат да ти потрябва - 200лв кешовица за добър ден. Няма фактури, няма касови бележки, няма нищо.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имотите в Гърция са по-евтини от тези в София!Какъв е проблема някой за цената на двоен гараж в София да си купи малка къщичка с гледка към морето в Гърция?Половината от имотните сделки в София са изцяло заплатени със собствени средства!Дали продажната цена според документите отговаря на действителната продажна цена?Хайде НАП да проверява.От къде толкова пари имат тези хора.Отворете имот бг и вижте, в Изток и Изгрев има апартаменти за по 2-3 милиона лева парчето.А според данъчните колко струват?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдееее другарката Нинова изгоря!
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А НАП кога ще провери доходите на всичко закупили жилище в София през 2022 и 2023 на по 2-3хиляди евро квадрата?Аа сетих се,там според документите е на данъчна оценка на по 600евро квадрата. А кога ще провери и строителните ф-ми, които още живеят в 90-те? Един ми обясняваше, как съм можел да платя частично ДДС за колибката му,ако му броя 200 бона в КЕШ под масата!А всичко ЕООД-та регистрирани с 5лв капитал и по ДДС и не изпълняващи никаква дейност, но притежаващи апартаменти (със спестени 20%)?
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Поплювналиев, похотливата Тиква и милиционерския Каскет ще бъдат ли проверени ?
19
4
 
2
 
! Отговори
Цъ Ц до 16 преди 1 година
И Кои са тези села??? Кьор фишеци пускаш, дрънкало! Дай КОНКРЕТИКА. Ама не можеш!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, след това проверете и българите с имот в България, много подозрителни типове са!
17
1
 
13
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Личи си че идват избори и търсят поредния скандал!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят кой помага на Черепа.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция има цели села завладени от Бг прокурори и съдии.НАП проверява ама некому дедовия.Всичко е пунта-мара както и цялата държава.Правят ви на ***. Ама май не ви вземат за такива а сте си такива.
14
0
 
12
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
А резултат? 00.
13
1
 
18
 
! Отговори
Мда преди 1 година
А апартамента в Брюксел с гараж на Ицката - с какви приходи е като той от годиииини е безработен?????