Не на шега: От 1 април токът за бизнеса поевтиинява с близо 40%

Компенсациите до края на годината ще бъдат в размер на 100% от разликата
31 мар 2023 20:43, Йоана Цонева
43
Не на шега: От 1 април токът за бизнеса поевтиинява с близо 40%
Снимка: БГНЕС

При средна цена от 119,48 лева (без ДДС) за мегаватчас е търгувана електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), сочат данните от търговията в пазарен сегмент "Ден напред" след затварянето на борсата. Сделките са на база утрешен ден на доставка (1 април).

Енергийната борса затвори вчера при средна цена от 195,77 лв. за мегаватчас. Това означава, че токът за бизнеса за утре ще е по-евтин с 38,97 процента в сравнение с цената му с ден на доставка за днес.

Средната цена на пиковата енергия (09:00-20:00 часа) за утре e 112,93 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия (01:00-08:00 ч.; 21:00-24:00 ч.) е изтъргувана при средно 126,02 лв. за мегаватчас.

Още по темата
Най-ниската цена в рамките на днешната сесия, при утрешен ден на доставка, е 31,16 лв. за мегаватчас, достигната за периода 13:00-14:00 ч., а най-високата е 334,27 лева за мегаватчас - за 19:00-20:00 часа.

Данните от БНЕБ показват, че са продадени общо 75 628,70 мегаватчаса електроенергия.

В пазарния сегмент "В рамките на деня" БНЕБ отчита до момента в 60-минутните продукти общ изтъргуван обем от 3 913,60 мегаватчаса, като среднопретеглената дневна цена е 197,72 лева (без ДДС) за мегаватчас. В 15-минутните продукти среднопретеглената цена е 205,13 лева (без ДДС), а общото количество продадена електроенергия е 540,50 мегаватчаса.

Компенсациите за електроенергия за бизнеса до края на годината ще бъдат в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на "БНЕБ" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лева за мегаватчас (MWh). Това означава, че държавата утре няма да изплаща компенсации за тока на едро, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То всички партии саедин срещу друг но кагсто става въпрос за милионерите всички пеят една и съща песен ,като подаряват милиони на милионерите ,е такава държава нема )
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно ,става по евтин ,защото народа ,тоест ние че го плащаме ,както направиха операторите продажната ни държава намалиха им таксите с 40 %а те вдигнаха нашите такси ,е това е предателство
40
0
 
0
 
! Отговори
До 36-то дженди преди 1 година
Удобно пропусна ДБ+/%*-=$ безполовите розови понита от вашия Прайд :)
39
2
 
0
 
! Отговори
Днес е 1 април, преди 1 година
така чееееее,айде у лево с пропагандата :)
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще намалеят стоките? Лапачи.
37
0
 
12
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Цените на тока, газта, горивата намалява. Цените останали на нива след многобройни увеличения на основание че предходно изброените неща са поскъпнали не помръдват. Ако газ,ток,горива поскъпнат отново всички цени ще скочат отново на нова сметка. И пак разни хора ще обикалят студията да ни обясняват как така трябвало да стане. Кога ще има държавен контрол срещу това грабене на потребителя? Сериозни правила и санкции трябват. И яка сопа!
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ГЕРБ, ПП, ДПС, БСП и Възраждане НЕ са в парламента проблемите се решават. Жалко, че от утре пак ще трябва да им слушаме лицемерните "лидери".
35
9
 
1
 
! Отговори
Ебемвинаведрмви преди 1 година
На кой му пука,бе Чакаме руския ботуп пак да стъпи на българска земя.Чакаме съдбата на Стамболов да ви заетото.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това би трябвало да понижи цената на стоките и услугите, предлагани от съответните бизнесмени, ползващи по-евтин ток. Кой ще следи дали това ще се случи и дали ще бъдат санкционирани бизнесмените, считащи, че намаляването на цената на тока за бизнеса им е вид бонус, подарък за техния джоб.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая борса не трябва да съществува, поне не в този вид с такива големи разлики в цената. Само това ни липсва да има надценки и при тока.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравите да намалите и ддс за ричи и компанияА на лекарствата и храните може да се вдигне да покрие разликатаВелев нали бе предложил да се вдигне ддс
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Електроцентралите са строени от народа на от другарите Гомусчиев и Велев ще плащат или да се омитат за Укрия и да не се връщат.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
номер 18, този с двете неплатени сметки за ток, е ЛЪЖЕЦ!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е това е все едно обикновените американци да плащат тока на Епъл, Гугъл и Уолмарт муахахах.
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради тоя ток сме на това дереже. Теменужка освободи цените за бизнеса и цената излетя. А после се чудим какво и кой дигна цените на храните. Ами другарите от ГЕПИ ни насадиха на пачи яйца. Честито у неделя да не забраите да ги изберете!!!! .
27
3
 
5
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Някой пееше, че 45 години стигат.... Да, ама не! Просто на българина някой трябва да му плаща нещо, а ако има чалъм - всичко! Защо Европа беше на газ? Защото тока беше два пъти по-скъп. Тук имам сметка за газ за януари 1200 лева, сменям на ток и февруари - 200 лева за ток?!?? Пазарна логика? Дори селска логика няма! А бизнесът в цял свят плаща по-малко, защото потребява големи количества. А тук някой им бил плащал тока! А пък ако започнем ТЕЦ София.... Мале, мале! Комунизъм, и то от най-дивия!
26
0
 
16
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До 24 И като добавим и помощите, които се изплащат на т.нар. бизнес за скъпия ток, то нещата съвсем ще си дойдат на мястото - лъжливи, крадливи "бизнесмени", които манипулират и управляват държавата, вместо тя тях да управлява. С най-ниска цена на енергията и труда сме с най-високата инфлация в ЕС.....
25
1
 
21
 
! Отговори
Мале преди 1 година
Няма друга дьржава по светъ в която бедните трябва да плащат на богатите тока
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво се оказа? Тъй нареченият бизнес, са лъжливи ***. Оправданията за повишаване на цените със скъпо електричество са *** лъжа! Много отдавна беше, когато цените на тока на пазара бяха спекулирани и на моменти дори надхвърляха 1000лв за мегаватчас. Всичките им оправдания за повишаване на цените се оказаха долни лъжи, мръсни, долни лъжи! Бизнеса в България са крадлива ***, която ограбва населението и бюджета на държавата.
23
0
 
8
 
! Отговори
Искай ще ти се даде преди 1 година
Велев излез и се расьрди , че за бизнеса трябва да е безплатен Само битовите потребители да плащат