Жилищата в София поскъпнаха два пъти

Пловдив е на второ място по поскъпване на къщите и апартаментите
Обновена: 13 апр 2023 09:47 | 12 апр 2023 08:45, Елка Василева
135
Жилищата в София поскъпнаха два пъти
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали близо два пъти за период от седем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали с над 97% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Още по темата
Цените на апартаментите ново строителство в София през четвъртото тримесечие на миналата година са с 78,8% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - със 108,7%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с общо повишение на цените на имотите с 82% за период от седем години. В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 81,6% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 82,3%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Пловдив е на второ място по поскъпване на къщите и апартаментите за периода от 2015 г. насам.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Стара Загора. В града цените на жилищата са нараснали със 78,5% за периода. При новото строителство в града поскъпването е с близо 95%. При съществуващите жилища увеличението на цените е по-малко - със 72,9 на сто.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе и Варна. Поскъпването на имотите в тези градове е много близко. На четвърто място в общата класация е Русе (+69%), следван от Варна с 65%. За седем години новите жилища в Русе са поскъпнали с малко над 40 на сто, а старото строителство - с над 74%. Във Варна също има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години е с 45,1%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - със 77,2%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с близо 57 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 25,7%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 80%. Разликата в поскъпването на новите и старите жилища е близо 55 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 75%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 83%, а ръстът на цените на новото строителство е с близо 62%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
4
 
! Отговори
До 129 преди 1 година
Запознат съм добре със старото строителство. А до 15 г се очаква бум от проблеми със всичко строено от 90г до 2010г , хахахахаха
118
1
 
2
 
! Отговори
До 127 преди 1 година
Експертите очакват бум на проблеми с панелни блокове след около 15 години, когато огромният бой такива сгради ще станат около 50-годишни. Четете и се образовайте преди да говорите. Явно и ти продаваш панелни ями, на безбожни цени?
117
3
 
1
 
! Отговори
До 118 Анонимния преди 1 година
Твоя срок на годност изтича, Пъпеш
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ще добавя, че държавата не може да гарантира неприкосновеността на частната собственост, което прави тая инвестиция освен губеща и не толкова сигурна.
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента ако вземеш апартамент с готови пари, стойността ще се върне след 25 години, аз за 5 години си удвоявам инвестицията. За 25 години ще съм направил стойност за 16 апартамента. За това сте бедни, нямате акъл за 2 стотинки.
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стойността на апартаментите ще пада в близките години, това е абсолютно сигурно.
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покупка на апартамент с цел инвестиция е ужасно глупаво решение. Доходността от наем е 3%, а освен това България е най-бързо изчезващата нация, като го купиш и със заем нещата съвсем стават зле. От имотния бизнес печелят перачите на пари и спекулантите.
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените се покачват много бавно. Явно причината е, че хората нямат пари.
111
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги разбирам тези дето не им харесва София, но се натискат да живеят в София. Ами живейте си там на село и бъдете щастливи.
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старото строителство поскъпва повече от новото. Ами нормално е според качеството. Примерно панелките ще издържат още 100-200 години, а новото строителство едва ли.
109
1
 
9
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Много ме кефят обявите. Пише 50 кв.м. за 50-60К. Четеш надолу площ 36кв.м. и другото общи части. Да си ги държат. Пас съм.
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой луд купува панелка на 2-3К квадрата, срокът на годност и е пред изтичане? Явно е пълно с балъци.
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да беше само в София. Цялата страна тъне в разруха, а съборетини се продават за безумни пари. Герман ми е Манхатън, Костинброд ми е Венеция, Равда ми е Дубай.
106
2
 
14
 
! Отговори
Ху Кеърс преди 1 година
Няма условия за покачване на цената фейк новини. Няма улици ,няма тротоари няма канализация цяла софия смърди на акита, а осветлението е под всякаква критика.Неподдържан стандарт на условия за живот отвъд пещерите. Реално цените на имотите са по 15-25лв на квадрат Балъка дал повече единственото което му остава е да е роб до живот да изплати 50кв за 150000лв което е самоубийство.Има много по развити държави с уважение към населението на половината от тукащшните цени.
105
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвратителни са коментарите на "софиянци", които обиждат и гонят хората да се връщат по родните си места. На тях ще кажа, че има много по-хубави и представителни градове от клоаката София, подходящи за столица. Високите им заплати до много голяма степен се дължат на това. Ако имаше Държава нямаше да има такова уродливо изкривяване на качеството на живот столица/провинция и всеки щеше да си живее в близост до родния дом.
104
1
 
19
 
! Отговори
Наскоро преди 1 година
Не зная, реални , или не, наскоро и аз пътувах. Толкова занемарени села, ,малките градчета също. Порутени, изоставени къщи- плачевно. И на фона на това една София със тези цени на жилища . Не мисля , че има и инфраструктура за столица. Може би това е единствената възможност за младите хора- столица или терминал. Отделно хората се делят на столичани и провинциалисти. Жалко за България!
103
3
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
За другите краища на страната не знам, но за Петрич и региона мога да кажа, че част от хората се занимават със земеделие - отглеждат зеленчуци. Работата е много тежка и всичко е на късмет - ще бъде ли милостив дядо Боже да даде добра реколта... От там насетне - прекупвачи, които изкупуват за жълти стотинки продукцията, а ВИЕ СТОЛИЧАНИ (или каквито сте там) в супермаркета предпочитате евтиното турско пред качественото българско! И ДА - ХОРАТА СА ПРИНУДЕНИ ДА ЖИВЕЯТ В ГОЛЕМИЯ ГРАД!
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз се ,,излъгах'' и купих на зелено. Метнах едни евра в една дупка - бяха ми спестени от бачкане в чужбина. То дупката вече е пред акт 16. Имам семейство за 3стаен ми искаха 1000 лв наем. Реших се да осигуря нормален живот на детето, теглих и едно кредитче, за гараж не ми стигнаха еврата но си взех парко място. Ако щех да плащам наем за 2г това са 24к, очакванията е с горе долу по 10000 евро да паднат ама знае ли човек...
101
1
 
17
 
! Отговори
Курти Куртев преди 1 година
Минете вечер край "новите, бързоразвиващи се" квартали в София. Половината апартаменти са празни... Купени с инвестиционна цел, но няма желаещи да наемат... Строителни площадки наоколо - навсякъде. Паркоместа няма, детски градини изобщо няма, улиците по стандарт от 18 век, ако искаш да минеш с количка с бебе, рискуваш да му докараш комоцио на горкото дете... Празни обещания за паркове, градинки, за паркинги и удобства, но при първа възможност се сменя статута на тервна и хоп... Пак блок.
100
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди измисления балон, цената на един апартамент беше горе-долу колкото наемът му за 20 години. Наемът на един двустаен в момента ако е 300 евро, за 20г са 72 хил евра, а реално им искат по 120 хил евро, демек надуто с поне 50%.