Ще зареждаме ли по-скъпо гориво на прага на летния сезон?

Вижте експертната прогноза на Димитър Хаджидимитров
31 май 2023 11:25, Александър Попов
122
Ще зареждаме ли по-скъпо гориво на прага на летния сезон?
Снимка: БГНЕС

Какви цени на горивата ни очакват през летния сезон? Прогнозите са разнопосочно, но според Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива цените най-вероятно няма да се повишат до месец - месец и половина. По думите му потреблението за последния месец е намаляло с 10%.

"Може би се дължи на лекото свиване на икономиката. Хората най-вероятно са изпразнили джобовете. Дори може горивата да поевтинеят с 5-6 стотинки. Метанът ще падне с 10-15 стотинки - под 1,80 лв. Бензинът ще бъде между 2,45 и 2,55 лв. на различните обекти, а за дизела говорим под 2,40 лв. Газта - между 90 и 96 стотинки", прогнозира Хаджидимитров.

По думите му единственият фактор, който може да повлияе на увеличението на цената на пропан-бутана, е ако върнат акциза и ДДС-то от 1 юли.

"Най-вероятно няма да се приеме. Много е трудно да си вземеш някакъв бонус, когато го дадеш на хората. Нашите акцизи са най-ниски в ЕС, нормално е цените на колонките да са най-ниски. Маржовете на печалба в Европа и България са близки - около 7-8%. Тази тенденция в близко бъдеще ще се запази. Спекулантите на пазара лесно спекулират с информацията, която излиза непрекъснато", посочи Хаджидимитров пред Bulgaria ON AIR.

Хаджидимитров отбеляза, че няма никакви проблеми с доставките на горива, а пазарът е спокоен.

"Конкуренцията в момента работи здраво за намаляване на цените по колонките. Потреблението пада и започват да свалят цените", категоричен е Димитър Хаджидимитров.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: дизелбензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
poni преди 10 месеца
kir4o nali 4akase nekvi tankeri ot hamerika be kvo stana nananananana
98
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре бе до кога ще наливаме пари на Руснаците? Продават ни петрол на 35$ барела. ТЕХНИЯ прекупвач ЛИТАСКО купува евтиния бензин и ни го препродава с надценка 245% и ние спим. Айде да ги наритаме! Нефтохима може да преработва всичко. Бившия директор и технолога на Нефтохима си казаха, Уралски, Арабски, Румънски, Норвежки или Марсиански всякакъв петрол можем да преработваме! Ако одържавим Нефтохим можем да намалим цените с 40% и същевременно данъците които събират ще се увеличат със 100% !
97
2
 
9
 
! Отговори
а бре? преди 10 месеца
Защо не се радвате на газта. От 3000$ падна на 280$ - над 10 пъти, даже Блумбург говори за отрицателни цени, търговци на борсата ще продават на загуба само и само да се отърват от купената газ. Защо няма новини, защо няма народни веселия за победата над Русия, никой вече не купува газ, нито потребители, нито индустирята? Хайде, хайде, възрадвайте се!
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин е виновен! Ние българите както и всички европейци сме готови да обеднеем дори и 10 пъти повече, но ще продължаваме да сапортваме Юкрейн до победата над Русия.
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цените на межнународните пазари са ниски, но горивата продължават да са скъпи....Как така?
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще зареждаме ли по-скъпо гориво на прага на летния сезон? . . . ЩЕ ЗАРЕЖДАМЕ И ЩЕ ГО ПЛАЩАМЕ - КАКТО БРЪМБЪР СЛАМКА, ЗА ПОЯСНЕНИЕ! НЕ ЩЕТЕ ОТ РУСИЯ НЕФТ, ДЪРВА, ГАЗ, ЗЛАТО (забраниха го него)! АМИ ЩЕ ПЛАЩАТЕ! МОТОРЪТ НА ЕВРОПА - ГЕРМАНИЯ Е ГОТОВА ОТНОВО ДА ПРЕГОВАРЯ С РУСИЯ (изявление на канцлер Шолц от по завчера), НО ПОНЕЖЕ В БЪЛГАРИЯ И ИНДУСТРИЯ НЯМА НИ ЩЕ СМЕ НАЙ СЕРТ, Т.Е. ПОСЛЕДНИ, АКО НЕЩО СЕ ОТВОРИ! БЛАГОДАРЕТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ!
93
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде ако си от София пиши да се видим, с твоя туба 5л. ;))) Ако И налееш 6.5л уискито е от мен!!! Ако не успееш ти черпиш.... Щото съм фен на уиски и водка та знам ТОЧНО колко е 0.7л!!!!!
92
4
 
6
 
! Отговори
До 103 преди 10 месеца
Туба 5л има марка докъде са 5л. До капачка са 6.5л. Случки от преди 10г не вълнуват никого. Много вярваш на прЕателите си ми се струва. Недей, вредно е, лъжат те и си фантазират колко са велики, добри, честни и почтени и как всички ги лъжат. А и няма какво да пишеш, няма кой да повярва.
91
6
 
2
 
! Отговори
До 101 преди 10 месеца
Затъваш с измишльотините на един прЕател адвокат. То е неслучаен и изразът, де. Със смях го приемам и те проворирам да видя докъде ще стигнеш с абсурдните твърдения, защото имам ландшафт бизнес и консумираме по 1000л гориво седмично. В туби. Отклонението е около 1% и то в наша полза.
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно щото и той си е изкарал книжката на аудито от жабката е станало ясно, че са сипали повече, освен ако ОМВ знаят по добре от АУДИ колко точно събира колата.... Какво друго ще измислиш ?!? Сигурно резервоара му е спукан нали?!? Щото е стара кола (тогава беше на 3г)... Жив и здрав - с такива като тебе няма смисъл да се спори.Лек ден!
89
4
 
3
 
! Отговори
До 95 преди 10 месеца
15% буфер минимум. Моят резервоар е с 25%. Пише го в книжката на колата. А твоят прЕател и приказките от 1001 нощ не ме вълнуват.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Valio. Доказателство че приказката "За Бога братя, не купувайте" е вярна и доказателство, че в Българоя тая приказка няма почва понеже всички искат да купуват дори и на кредит само и само да се покажат че са гоуема раота. И затъват все по-дълбоко.
87
0
 
3
 
! Отговори
До 94 преди 10 месеца
Аз прочетох за рециклирана батерия и френската пожарна. Да, факт, че тя е с такива коли и рециклира батериите и продава колата. И цените са около 8-10к Евро за кола с нова (рециклирана) батерия.
86
4
 
7
 
! Отговори
До до 86 преди 10 месеца
Абе льохманнн 15% буфер викаш.... Ами и да си прав то 15% от 60л са 9кила а не 14!!! Отделно той не е отишъл с празен резервоар - поне 5-6л е имал.... Я като си такъв спец отиди с шише литър и зареди да видиш какво ще ти покаже на колонката!!!! Сега ще кажеш че шишето се е разширило нали?!? Ти да не би да си бензинджия бе льольооо?!?
85
0
 
11
 
! Отговори
Valio преди 10 месеца
Те вече започнаха да го вдигат лека-полека.....Само да кажа,че всичко това зависи от нас хората ако сме единни много лесно ще се справим с вериги картели и т.н.Знаете ли,че румънците например спряха да зареждат на OMV,защото австрийците ги спряха за Шенген.На нас Шенген не ни трябва ама пак казвач,че народа ни ако е единен шел,омв,лидъл,кауфланд и била са аут.Тези търтеи нищо не дават тука а всичко изнасят и реализират свръхпечалба на наш гръб.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонимеН 92. Зе да изплискваш легеня. Няма да издържиш до довечера.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 87 - И пак е същата простотия, както ида приказваш за оня или оиня. Човекът каза, че си купил едва ли не чисто нов Рено Зое, с нова батерия, сигурно пропусна да каже, че е рециклирана ли, де да го знам манячето, и била 20000 лева и от там дойде спора. Никйой не казва, не бракми евтинджаци няма.
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До do 86. Приказки от 1001 нощ "найш ли кат се обадя на еди кой си кво ши ти са случи" и вече цар.
81
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ПЪРВАТА ЗАДАЧА НА ПП-ДБ-ББ Е ДА ЗАПОРИРАТ НЕФТОХИМ БУРГАС 100% СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВНАТА РУСКА ЛУКОЙЛ!
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонимеН 88. Твоите фантазии, желания и капризи никого не интересуват