Мерките срещу пияни шофьори ще доведат до дела срещу държавата

Къде ще държи МВР камион, натоварен с разваляща се стока?
16 авг 2023 10:25, Стела Стоянова
48
Мерките срещу пияни шофьори ще доведат до дела срещу държавата
Снимка БГНЕС, архив

Новите правила за движение по пътищата, които влязоха в сила напоследък, могат да предизвикат затруднения при изпълнението им, най-вече при съхранението на камиони и стоки, които не са трайни. Може и да се стигне до заведени дела срещу държавата, които лесно могат да бъдат спечелени заради лошата прецизност на текстовете.

Това е мнението на изпълнителния директор на камарата на превозвачите Димитър Димитров и адвоката Христо Ботев по повод промените, които позволяват колит е на пияни и дрогирани шофори да бъдат конфискувани. Пред БНТ и двамата коментираха, че намеренията на закона са добри, но не и начинът, по-който е написан.

"Проблемът е в начина, по който текстовете ще се прилагат, не самият закон. За камионите - не може МВР да отнема автомобила, защото може да е натоварен с разваляща се стока, животни, МВР няма къде да съхранява техниката и не предоставя условия за претоварване на стоката, няма компетентни хора,които да управляват този камион", каза Димитров.

Той попита ако един камион бъде задържан на паркинг, къде ще престоява до приключване на процеса.

"Предложихме да се изисква от фирмите кога и как е закупен и това да е базата за санкцията. Твърдо против сме да се отнема камион, това е голям разход. Имаме един случай със задържан тежкотоварен автомобил. Имаме притеснение, че такава мярка ще създаде условия за корупция", каза той.

Димитров припомни, че голяма част от шофьорите пият лекарства, които могат да дадат фалшиви резултати и да лишат както водача, така и превозвача от превозното средство.

Адвокатът Христо Ботев коментира, че законът е набързо скалъпен и приет, което ще доведе до последващи проблеми при прилагането му.

Още по темата

"Не виждам на какво основание МВР ще задържа едно превозно средство някъде, досега се отнемаха табелите, докато се установи вината му, но вината трудно се установява заради недостатъчно лаборатории, изследванията отнемат доста време"

По думите му много хора ще заведат дела срещу държавата за обезщетение, като се окаже, че не са употребявали наркотици или има щети по превозното средство.

"При някои хипотези - задължително автомобилът трябва да бъде отнет, при други - може , съдиите ще преценяват. Тестовете трябва сериозно да бъдат проучени, фалшивите проби лишават хората от превозно средство. Вчера чух, че ще се открият нови лаборатории - не трябва да се чака 6 месеца или една година, докато излязат пробите. Моят призив е - карайте отговорно, без да карате пили, че тормозите законодателя, а той толкова си може".

Ботев каза, че делата се протакат заради необходимост от експертизи, а проблемите по пътищата често са въпрос на възпитание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вижте статистиките за другите държави. Колкото по-корумпирана е държавата, толкова повече жертви на пътя. Лоши пътища, купене книжки и подкупени полицаи водят до повече жертви. 1-2% от катастрофите са причинени от пияни и дрогирани, а другите 98%? Значи ще вкарваме в затвора младежи пушили марихуана на парти, 1-2 седмици преди да ги хванат да шофират, ще взимаме коли и книжки на диабетици и други пиещи лекарства, а пътищата ще са си лоши, защото за това не се мисли. Тълпата обаче е доволна...
39
1
 
0
 
! Отговори
алооо преди 8 месеца
собствениците на камионите що не проверяват шофьорите преди да им дадат курс ? а и едни камерки могат да инсталират в кабините . не вярвам да е сложно или скъпо . така че нямат основание да съдят държавата , по скоро държавата да ги съди че нямат контрол над шофьорите си .
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пиянките и наркоманите oпищяха opталъка. Голям проблем, че не могат да си карат пияни. Мен що не ми светват пробите положителни? Щот не пия и не друсам, налЕ?
37
0
 
0
 
! Отговори
К9 преди 8 месеца
До39В България "ЩЕ" е с пожелателен характер в необозримо бъдеще ! В България "ЩЕ" може и да се случи, но може и да не се случи. Затова аз на "ЩЕ" не вярвам и не ми го пробутвай в лицето, а си махни капаците и се огледай къде живееш и защо водим този разговор!
36
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Димитров припомни, че голяма част от шофьорите пият лекарства"... демек, голяма част от шофьорите друсат. То си пише кои лекарства може да управляваш след като ги пиеш и кои не. Щом едно лекарство реагира на метаамфета, то е защото съдържа метаамфета. А дали друсаш с амфети или пиеш лекарства с ниска концентрация на амфети - все си е друсане. Има и сиропи за кашлица, на които пише след употреба да не управляваш автомобил. Който е болен - да си седи дома!
35
1
 
3
 
! Отговори
До К9 преди 8 месеца
Кръвните проби за алкохол и наркотици вече ще излизат до една седмица.Много българи осъдиха Прокуратурата в Страсбург,но не сме закрили прокуратурата,нали?
34
1
 
8
 
! Отговори
К9 преди 8 месеца
Преди 5 години дадох положителна проба за наркотици,а аз наркотик дори не зная как изглежда. Веднага отидох и дадох кръвна проба, а междувременно ми отнеха книжката за 1 година и ми наложиха глоба 1000 лева. След 9 месеца излезе резултата от лабораторията и се оказа, че не съм употребил наркотици. Отмениха ми глобата, но аз бях 9 общо 10 месеца без книжка. Още съдя държавата и се питам какво щеше да бъде, ако ми бяха взели и колата? Този закон е скапан и НЯМА да работи.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
...Къде ще държи МВР камион, натоварен с разваляща се стока?....хахахаха егаси глупостите, ами много лесно...развалящата се стока се изхвърля или елиминира по съответния начин, фирмата плаща за това, и поема и загубите след като нейн работник кара пиян! А фирмите да се застраховат.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абсолютно неадекватни мерка за да се каже предизборно, че парламентът е многооо загрижен и правителството работи.Защо да се наказват хора чиято собственост е МПС без те да са го управлявали под въздействието на алкохол и наркотици?Не беше ли по добре лишаване от управление за над 3 години и обществено полезен труд 1г. или повече. При Тошо имаше и трудово поправителни общежития нещо като лек режим в пандиза, бачкане на тежки обекти.
31
7
 
3
 
! Отговори
1234 преди 8 месеца
Започнаха с мрънкането и опитите да опорочат една отлична практика, закъсняла у нас с поне 10-15 години. Щяла да му се развали стоката.... А това, че шофьорът му е ударил половин кило ракия и седнал да кара остава дребна подробност. Смешен плач.
30
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Шарлатаните са хапнали повечко пица с кристали и са объркали датите.Не сме 09.09.1944.Според Конституцията частната собственост е неприкосновена.Конфискуването на камион,който не е собственост на провинилия се водач е нарушение на Конституцията.Ясно е,че ще има дела и Държавата ще ги загуби.Държавата/или всички ние/ ще плаща лизинга на камионите и пропуснатите ползи.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тука има пръст адвокатското лоби - отварят си нови полета за дейност. Особено с фалшивите тестове за наркотици - един куп хора ще трябва да прибягват до техните услуги.
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имам един познат тираджия и редовно прави курсове София -Варна. И един ден му се обаждам и му казвам: Аре ела да пием ракия у нас и той: не мога ракия на бира съм в момента щото съм на път. А той преди да тръгне от София за Варна си взима в една хладилна чанта по 10 бири.
27
3
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Частната собственост е неприкосновена. Освен когато е придобита по криминален начин или е използвана за престъпления. Когато от КСС вземат българското гражданство на Радеви, Йотови и Гълъбите цялото им имущество ще бъде в полза на държавата. Това е само въведение за по големи одържавявания, които предстоят. Пенсията трябва да стане двойна, а заплатите на руските скелети от администрацията трябва да секнат за тази цел
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 26 На всеки паркинг за почивка дрегер да има? Ти маааалоумен ли си? И кой ще тества шофьорът когато е паркирал на паркинг за почивка? Баба ти ли?
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Собственика на превозваческата фирма трябва да следи да не дава на пияни да му карат стоката. Какви са тия глупости. Оня пил 1 кило ракия, седнал зад волана и ние тук "ами то ако го хванат, то стоката ще се развали, къде ще го държат тоя ТИР, пък то пари ще струва" и шефа му е отговорен да не го пуска пил на работа. Дрегер във всеки ТИР още преди потегляне и на всяка спирка за почивка! Тия могат да изтрепят едно малко село ако не знаят какво правят!
24
2
 
4
 
! Отговори
Хе-хе преди 8 месеца
До Анонимен Загиналите за 2022 по причина употреба на алкохол са 7, за 2021 г. са 3 (трима). Това е статистиката на НСИ.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се ваведе смъртното за такива пияни убийци
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакай сега. Пияни и/или друсани тираджии карат по пътищата, а тук питаме "е къде ще държим камионите", а не що тоя има право да кара ТИР? Ако те хванат пил да караш ТИР повече никога няма да караш нищо до края на живота си. Ако една кола може да убие 1-2-5 човека то тир може да прегази половин село, ако кара ГАЗ или химикали какво правим? Това са щети за милиони и десетки може и повече животи!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време е леките да разберат колко тежка е България. Това важи и за адвокатурата