Русия е вербувала български студенти срещу 1000-2000 евро?

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат
17 авг 2023 12:30, Нели Христова
189
Русия е вербувала български студенти срещу 1000-2000 евро?
Снимка: БГНЕС

Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия" разказва от първо лице за опитите да бъде вербуван като студент в Руската федерация. Ето какво сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Когато следвах в Москва, участвах в различни проекти. Имах един опит с човек, който се казва Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да правим проект, свързан с насочване на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз изобщо нямах желание да участвам, защото уважавам териториалната цялост на Украйна. Но ми беше много интересно каква е целта на тези проекти.

Доколкото разбирам, този проект беше осъществен. И тези български студенти са били вербувани. Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на Путиновия режим.

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат – трябват и идеи.

Вторият опит е с една организация, в която работих – Балкански клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието навлязоха с всичките си възможности, за да направят такъв "научен" проект с пропагандна насока.

Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите "Руска младеж" и "Руско сътрудничество". Там беше написано, че „младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието трябва работят в тази насока".

Забелязвах всяка една година как те използват целия си капацитет, за да финансират подобни проекти. А в този проект участваха и български граждани. И на мен това нещо ми беше изключително притеснително.

Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да разбереш, че "няма да имам такива възможности, ако се върна в България". Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
8
 
! Отговори
western преди 8 месеца
руски в ъ ш ка ри!
157
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подлите руснаци дават луди пари за саботажи и шпиониране на всеки който има възможност и желание да се продаде и стане предател... В България вероятно има стотици такива дeгeнерати...
156
23
 
17
 
! Отговори
ха-ха-хи...вЕЕЕрваме преди 8 месеца
По публикацията работи:Петър Танев-агент на "Козяк"......
155
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този изглежда на много достоверен източник на информаци
154
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
После пишат че младите били мързелеви и че не работили а те си изкарвали заплата от 1000 до 2000 евро на месец с ходене да пазят паметника и писане по форуми.
153
6
 
8
 
! Отговори
Клецай_Клеций II преди 8 месеца
Нищо ново под слънцето, Сорос, ЦРУ, ЕС плащат те Клецованите_Клеции изпълняват.
152
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гнусотия! От както една позната следва Възраждане се сдуха. Говори само за Русия, гражданска война, разни там политизирани евенти и тн. А е жена с образование. Направо ме е срам и не разбирам как човек може да западне толкова бързо. Няма да се учудя ако този Копейкин наистина му се плаща от Раша
151
11
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахах преди 8 месеца
Чувствам се гузна копейка (каквото и да значи това) .... Хахаахахаах Путин лично ме завербува за 4000 рубли на месец.... Хахаххаахахааха. Чудя се как ПсихоДесните не са ме открили - аааааааа сетих се - те като Психо не знаят не само какво говорят но и мисловния процес при тех е спрял. Имат една две опорки - всеки който не мисли като нас е русофил, човек на кремъл. И втората опорка е ние сме умноКрасивите... Ся това са твърдения само от техна страна.
150
7
 
12
 
! Отговори
Клеций II преди 8 месеца
Е, това си го знаем, наричаме ги на галено - "коопейки". Каква е новината тук? Някой взимат 4000Е, други 2000Е, а има и бедни "коопейки" за по няколко копейки на коментар. Не взимат руби, разбира се, а им плащат в "лошата" валута евро. А пък те разправят на другите бедни малооуници, колко е лошо еврото, и как ще умрем ако заменим лева е евро. Нищо ново под слънцето, Русия плаща, те изпълняват.
149
13
 
16
 
! Отговори
Zeta преди 8 месеца
Направо ме е гнус. Това ли е демокрацията, за която се борихме? Младите искат да ни върнат в тоталитаризма, белите якички, сините престилки, вечерния час, празните рафтове, дефицитните стоки и само за избрани луксозни артикули от Кореком. Срам, срам, срам! Шпиони станали на Русия. Затова ли се борихме?
148
9
 
8
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 8 месеца
Гузните копейки задръстиха с коментари!
147
14
 
13
 
! Отговори
С. преди 8 месеца
Значи по проект "Америка за България" може, а по руски проект, не може. Айде стига с евтина пропаганда.
146
5
 
16
 
! Отговори
онио преди 8 месеца
лицето Тагаренко не е ли Укропски шпионин ,и то със власт? Аз защо да не бъда Руски шпионин тогава??
145
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
докога ще ни пускате ди-а-ри-ите на разни мекерета дето немогат да си изкарат хляба като нормални хора- стига бре- ами дават олкото си искат - а на америкавските агенти им обещват че могат да крадът от народа си колкото искат- и им лягат безплатно
144
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
Само не разбирам как да свържа снимката към тази измислена публикация на Хубавелка-джурналистката със съдържанието на публикацията. Този хубостник-студент да не е героят от публикацията - не ми изглежда на вербуван от руснаците.
143
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смея се с глас!
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Странджа, Петър Танев е ходил да учи там, защото има двойно гражданство. Наполовина е българин, наполовина руснак. Но в Москва е участвал в антиправителствени демонстрации и затова вече не е желан там и ще го следят, ако въобще го пуснат да влезне, а и той няма никакво намерение да се връща при сегашното управление на РФ.
141
5
 
5
 
! Отговори
Дмитрий преди 8 месеца
Будьте уверены, что как только мы начнем действовать, никто не сможет нас остановить!
140
3
 
3
 
! Отговори
Дмитрий преди 8 месеца
Мы делаем и будем делать это в будущем!
139
8
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 месеца
Ето това вече е путински шпионин. В Русия обикновен българин НЕ МОЖЕ да отоде да учи! Там си подбират само и единствено русофили.