Енергиeн експерт: Токът ще поскъпне от 1 януари

Явор Куюмджиев не пожела да прогнозира колко ще бъде то
Обновена: 30 авг 2023 21:54 | 30 авг 2023 21:45, Красимир Ангелов
67

Няма да има повишение на цената на тока за бита, обещаха управляващите. Дали наистина ще е така?

"Пуснаха за обществено обсъждане промяна в Закона за енергетиката, с която се отменя ролята на НЕК като обществен доставчик и т.нар. електроразпределителни предприятия ще бъдат принудени да купуват електроенергията на свободния пазар. В този нов модел КЕВР изчезва като регулатор - вече няма да определя цените за определен период от време, а ще ги определя пазара. Още от 1 януари ще доведе до повишение на цените", прогнозира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

С колко процента ще е увеличението, не може да се прогнозира, обясни той.

"Теоретично може и да се стигне до намаление. В момента по регулираната цена, която КЕВР определи за 2023/2024 г., ние плащаме от порядъка на 21 стотинки за kWh електроенергия дневна тарифа. Стената на свободния пазар днес е около 60 стотинки за kWh", конкретизира гостът.

Според енергийния експерт първите сметки през януари и февруари ще бъдат с по-високи цени. "Сега имаме регулиран пазар. Излизането на гражданите на свободния пазар се отлага до 1 януари 2026 г. Ние не можем да си изберем друг търговец, освен този в региона. Това няма как да бъде избегнато", обясни Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и думите на енергийния министър за възможна нестабилност в енергийния пазар заради войната в Украйна.

"Войната продължава вече година и половина. Ако говорим за газ категорично не съм съгласен. Ние вече имаме много силни диверсифицирани доставки на газ. Доставките не са застрашени. Застрашена е може би цената, но тя се определя от пазарите. Проблемът идва от това, че всички хранилища са пълни с много скъп газ. Въпросът е защо миналата година купуваха всички газ на 350 евро. Кой спечели от това? Спечелиха доставчиците на втечнен газ", настоя експертът.

По отношение на цената за горивата Явор Куюмджиев прогнозира отново вдигане: "При отказ от дерогацията, т.е. изключението, което сме получили от ЕК да купуваме руски петрол за нашата българска рафинерия, също ще се вдигнат".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
На какъв свободен пазар ще излизаме потребителите като доставчикът е един? Ей това никога не ми е било ясно. Цена 21 стотинки да стане 60... това означава, че при 250 лева сметка зимата, отиваме на сметка = минимална заплата. Това не е никакъв либерален пазар, а жив феодализъм!
26
0
 
2
 
! Отговори
Е ние си знаем преди 9 месеца
Всяка година Януари или Февруари. Причините са ясни санкциите на ЕС!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каквото и да ви се случи, малко ще е за *** като вас. Вие ще се самоизядете от глупост.
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо никой не държи отговорност на тия лъжеексперти. Говорят глупости, които не се сбъдват и после пак ги интервюират. Плаща им се да манипулират хората.
23
8
 
2
 
! Отговори
Прави ми преди 9 месеца
Впечатление, че до вчера пробългарски и наричащи себе си демократични медии започнаха активно, понякога даже брутално да насочват общественото внимание на изток. Апокалиптични картини след раздялата ни с Русия и руските "ценности". Забравихме ли, че новите капиталисти, тези които бутат държавата на Запад, произлязоха от редиците на комунистите и репресивните структури на БКП-БСП! Създадени от Русия! "Експерти", Митрофанова, руски нефт, "наши" реактори....Кой плаща, кой печели?!...
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вероятно тока ще поскъпне десетина пъти. Помните ли как след 1989 година СДС ни убеждаваха, че тока ще поскъпва до 5 цента и повече няма да поскъпва...
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За какво ви е ток?! Важното е да имате банани и тоалетна хартия
20
1
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
че те във Факултета и Столипиново отдавна са на свободния пазар. Ще взимаме ноу-хау и ще правим като тях.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Честито аборигени! Когато кажеш истината си руски шпионин. Ако ръсиш нон стоп лъжи си първи демократ. Цените и на тока и на горивата ще се вдигат. Всеки нормален човек знаеше, че втечнения газ е по-скъп, че без руски нефт горивата излизат. Нищо, че правителството лъже и маже. Така че свиквайте.
18
1
 
13
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 9 месеца
А дигнът еликтрикътъ сопа жа игра ду посиняване и посиране
17
23
 
4
 
! Отговори
Пропутински жалкар преди 9 месеца
Тоя Явор Куюмджиев е доказан руски шпионин. След икономическото и политическо скъсване с потъващата Русия ще бъде осъден на затвор, както и многото други доказани негови пропутински сподвижници. Има аргументирани списъци. Не само тези от украинските служби...
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И това всичко заради някакви ръждави евра, от които народът няма да види и цент и които ще бъдат откраднати от мафиотите, както всички европейски пари досега! Голям "план за възстановяване", няма що! Ще търпим ли тези гаври още?
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой ни натика в тоя свободен пазар след като не купуваме ток а сами си го произвеждаме с наши суровини за това искат да затварят Тецовете да купуваме ток от свободния пазар в пъти по скъп
14
9
 
2
 
! Отговори
Тржян преди 9 месеца
Аз пък прогнозирам че тока няма да ми поскэпне сэс николкж.
13
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цената х10 и пак ви е малко. На ви демокрация, на ви свободен пазар и капитализъм! Искам да я вдигнат х20 още от утре!
12
4
 
8
 
! Отговори
хахахахахаахаха преди 9 месеца
къде се работи тази работа Енергиен експерт? човчецът трябва да обяви или журналиста да го обяви. защото зад тези неща стоят интереси? уесещате ли се? дано
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз предлагам, като ни увеличат тока тройно, всеки българин да вземе по два метра здраво въже и да се съберем пред парламента...
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що от първи давайте от утре да се наядете повече
9
1
 
20
 
! Отговори
Virtuozzo преди 9 месеца
Молеца обеща ,че нямало да поскъпва ?
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
86 милиарда евро ще трябват на Украйна. Кой мислите, че ще ги плаща.