Как МРЗ от 933 лв ще се отрази на бизнеса и работниците?

Христина Христова и Георги Първанов пред Bulgaria ON AIR
12 сеп 2023 12:33, Анисия Иванова
226

Дебатът за Бюджет 2024 вече е отворен, направени са и първите предложения за увеличение на минималната работна заплата на 933 лева.

"Значително е сегашното увеличение на минималната работна заплата. Заглавията, които четем, че правителството предлага да увеличи минималната работна заплата, не са съвсем точни, защото правителството е длъжно да изпълни закона. В последния ден на предишния парламент беше вкаран един текст в Кодекса на труда, член 244, според който мотивът беше да се пренесе една директива за минималната работна заплата в ЕС. Според нея минималната работна заплата трябва да е 50% от средната работна заплата в страната. Правителството просто изпълнява този текст, който съществува в правния мир", коментира бившият социален министър Христина Христова в "България сутрин".

Според нея още от самото начало има грешка и противоречие в прилагането на директивата.

Още по темата
"Минималната работна заплата е основна заплата, докато средната работна заплата, която измерва статистиката на всяка страна, е брутната работна заплата. Това са две несравними величини. Не е коректно да се прави по този начин", на мнение е Христова.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта каза, че със сигурност ръст от 20% ще се отрази сериозно на малкия и средния бизнес.

"Минималната работна заплата расте двойно през последните години, сега почти доближава 1000 лв. В някои отрасли като текстил, който е свързан с производството на кабели и други подобни, където се изисква по-ниско квалифицирани работници, отражението ще бъде такова, че вероятно ще има инвеститори, които ще обмислят дали да останат в България. Вероятно ще има единични фалити, отражението ще е доста сериозно", подчерта той.

По думите на Христина Христова, когато се вземат управленски решения, а е вкаран законов текст, трябва да се мисли за последиците.

"Няма да се отрази добре върху нискоквалифицираните работници, които досега са получавали минималната работна заплата. Сега работодателят ще трябва да им увеличи заплатата със 153 лв. Този работник, ако няма квалификация и не може да постигне допълнителни умения, как ще се намерят тези пари да му се плати? Дали няма да прибегне работодателят да съкращаване на такива работници, които няма как да заработят такава стойност на новата минимална работна заплата? Ако работодателят увеличи твърде много тяхното възнаграждение, то може да доведе до увеличаване на произведения продукт в дадено производство", посочи тя.

Според Георги Първанов компаниите трябва да преразгледат цялата си система на заплащане.

"По-разумното беше на две стъпки да се направи повишение с по 10%. Междувременно отчитаме рекордно висока безработица от над 5% за средата на лятото. 4000 човека по-малко са си намерили работа, на този фон едно рязко увеличение допълнително ще утежни нелеката ситуация на работодателя, който беше притиснат от инфлация, растящи цени, да задържа и мотивира своите служители", каза той.

Христина Христова от своя страна добави, че в управленските решения трябва да се търси баланс.

"Някои икономисти вече сметнаха, че за региони като Кюстендил, Търговище, Видин може да стане така, че минималната работна заплата да стане 70-78% от средната работна заплата, която се получава в дадено предприятие. Това ще доведе до намаляване на мотивацията на тези работници специалисти, за които сме свикнали да дават качество на производителността с образованието и квалификацията си. Трябва да се помисли идеята за обвързаност със средната работна заплата", коментира тя.

"Вероятно ще трябва да се търсят решения с оптимизацията. При всички случаи оптимизиране на персонала, но основно с всякакви дейности, които изискват ръчен труд по-ниско квалифицирани кадри и има риск с продължаващия ръст с такива темпове на минималната заплата някои сектори, които да напускат страната. Безработицата през последните две години държеше нива от около 4%, сега имаме доста голям ръст, с тези темпове не бих се изненадал поне 6-7% да бъде до края на годината", обясни Първанов.

Относно Бюджет 2024 Христова смята, че той ще носи трудностите на Бюджет 2023. "Около 9 социални плащания бяха повишени през 2023 г., те ще носят след себе си още повече разходи", предупреди тя.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Икономическата логика е, че когато купуваш цената се вдига, когато не купуваш цената пада. Като имаш пари купуваш, а като нямаш си ядеш дто. Инфлацията е процентно повишение на цените спрямо период. Следователно, когато доходите се вдигат т.е. хората купуват, цените се повишават.
201
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вдигането на доходите и най-вече на минималната заплата ще укроти инфлацията. Лъжа е, че инфлацията щяла да скочи. Има си не особено сложна икономическа логика.
200
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колкото по-ниско да доходите, толкова по-висока е инфлацията. Правило.
199
0
 
5
 
! Отговори
трябва да преди 5 месеца
се вдигне рязко тавана на максималния осигурителен доход.
198
1
 
2
 
! Отговори
и 3000 лв. преди 5 месеца
да направят минималната заплата, пак няма да има полза за работещите на нея, а и над нея, защото при всяко нейно вдигане всички цени на всичко се вдигат. Т. е. само се прави още инфлация.
197
1
 
7
 
! Отговори
Мамата преди 5 месеца
ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА,ПРЕЗИДЕНТА,МИНИСТРИТЕ И НА ТЕЗИ ОТ МЕДИИТЕ НА 1000 ЛЕВА И ТЕХНИТЕ ПАРИ ДА СЕ ДАВАТ НА ХОРАТА.не се наядохте ей.2025 година е близо и Слънцето ще сложи всички на мястото му
196
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трето, кой мислите ще облажи най-много от тези пари, м? Хората на минимална не могат да заделят, инвестират и печелят от тях. Всичко ще се изхарчи в големите вериги. Кой държи магазините,м? Големите богатите, същите за които лобирате да се вдига мрз. После ревете, че богатите стават по-богати. Да бяхте си размърдали цигулките и да направите както в Португалия например - % увеличение на мрз да може да се харчи във избираема кошница храна, спорт, училище, култура, транспорт или в банка без такса.
195
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ниските доходи винаги водят до по-висока инфлация. Доказателството е размера на инфлацията в различните държави, например в държавите от ЕС.
194
2
 
5
 
! Отговори
канадец преди 5 месеца
Как се живее с толкова малко пари. Аз харчя на едно пазаруване горе долу толкова. Ако резервирам нещо за почивните дни дори нама да ми стигнат за пътните и хотела. Такава заплата мизерия доживот. Бягайте от това място.
193
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Друго, назначените демократи така и не разбраха, че заплатите ще се повишат здравословно ако има състезание, пазарна конкуренция, много играчи. Всичко в тая държава е монопол или картел...
192
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Естествено, административно вдигане на мин заплата ще фалира малкият и среден бизнес, големите ги боли за минималната, те пари имат. Просто ще калкулират % върху стоката и няма да разберат. Това е лобиране за големите и изтласкване на малките от пазара, преди изборите. После да не се оплаквате от монопола и крепостничеството.
191
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
още по-смислена: плащат ти във време за живот. Сещате ли се онзи филм. Нямаш време умираш :) С Джъстин Тимбърлейк. Много яко :)
190
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
198 Абе като се замисли човек,има нещо смислено в тая идея.
189
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 197, има цели двама, които искат да ползват, но да не плащат. Жалко, че все още има индивиди в България, които очакват, че някой друг трябва да плаща за тяхното мъджикане, което наричат съществуване. Такива хора не са нужни на тази страна.
188
13
 
5
 
! Отговори
ЩЕ ВИ КАЖА преди 5 месеца
Как да се оправи държавата - да се махне наследяването. Също така спестяването. В момента в който вземеш заплата имаш срок 10 дена да прецениш за какво ще я харчиш (някой неща може да заявиш фючърсно, примерно хляб). И това е. Много проста формула. Звучи фантасмагория, но е пробвано в древността. Не е имало бедност. Не е имало прости тутция (уникално!). Помислете. Вереме е за нов социален строй.
187
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 196, що бе? Що не е пък без данъци? Според мен ще е по-яко. Не плаща :) Не ползваш :) Така ще е и честно! Когато искаш да ползваш, ще си плащаш. Така е честно, нали?
186
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Необлагаем минимум,прогресивен данък,все неща крайно необходими,въпросът е има ли кой да ги въведе?
185
6
 
7
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Голямо мрънкане за плоския данък. Аз пък искам да го махнат за всички :) Никакви осигуровки(пенсия, здраве, и т.н) и никакви данъци за служителите. И тогава всеки наистина да се оправя както може :)
184
1
 
5
 
! Отговори
R2D2 преди 5 месеца
И минималната се определя от Пеевски, а той е измамник. Голямото лъгане - като през социализма. Ние ви лъжем с минималната, а вие ни лъжете че ще работите.
183
2
 
9
 
! Отговори
Спасов преди 5 месеца
Скоро ще направят минималната 5000 лв обаче хората вече избягаха към истински държави където няма Пеевски и Борисов.