Джипита: Да отпаднат и бележките за забавачки, че детето не е контактувало със заразно болни

Това заяви д-р Николай Брънзалов
Обновена: 16 сеп 2023 16:17 | 16 сеп 2023 16:00, Стела Стоянова
24
Джипита: Да отпаднат и бележките за забавачки, че детето не е контактувало със заразно болни
Снимка БГНЕС, архив

След въвеждането на електронните извинителни бележки за училище, трябва да отпаднат и бележките за детска градина, че детето не е било в контакт със заразно болни.

Това заяви заместник-председателят на БЛС и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов.

„Очакваме с нетърпение това да се случи, защото на практика това е отживелица. Ние като лични лекари не можем да кажем дали детето е контактувало със заразно болни хора“, коментира той пред Днес.бг.

По думите му издаването на електронни бележки за отсъствие по болест в училище няма да промени нищо, освен това, че децата няма да носят хартиени документи в училище. „Аз лично разбрах от една група във фейсбук, че родители се притесняват не за друго, а че няма как да могат да ходят на ски с децата си. Това показва, че е имало подобни практики. Учителите няма да могат да виждат ккаво е заболяването на детето, тъй като нямат достъп до подобен вид данни, освен ако не става дума за заразно заболяване“, допълни Брънзалов.
Според него няма да бъде лошо е-бележките да се обвържат и с информацията за рецептите, отпускани на пациента.
„Част от родителите смятат, че могат да лекуват детето сами и да извинят отсъствието му, но искам да им напомня, че при температура, която е само леко повишена, това може да бъде не просто лека настинка, а симптом на хепатит А или на друго вирусно заболяване“, допълни той.

Според него родителите нямат основание да се безпокоят за евентуално закъсняло издаване на бележките, защото ако личният лекар отсъства, той винаги посочва заместник, който може да издаде документа“.

В последните дни десетки родители изразиха тревога в социалните мрежи за начина, по който е-бележките ще бъдат издавани. Част от тях настояват да не се издават и въпросните бележки за детска градина, защото това означава да водят детето при личния лекар, където чакат хора с други заболявания, и то може да се зарази.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
14
 
! Отговори
! преди 7 месеца
Всички бележки трябва да се разкарат! Не съм куриер от здравното на образователното министерство! Включително разните талони и медицински за проф. Гимназии!
20
5
 
12
 
! Отговори
6 преди 7 месеца
Тия джипита станаха едни селски фелдшери.Лекуват всички болести ,докато след тов а и най-големият специалист не може да те излекува!Да отаднат категорично!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да отпаднат Джипитата!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Учителят го касае, че детето отсъства а не ДИАГНОЗАТА му. Аз не знам в България възрастни, като боледуват диагнозата стои ли, в чужбина не, защото това са лични данни.
17
1
 
2
 
! Отговори
Факсинираните са преди 7 месеца
Закачени към Мрежа СинияЗъб, за тях няма нужда от Бележки!
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия тотално ли се побъркаха?? А баркод с чип не искат ли? И много ми е интерено дали тая глупост важи и за ромите? Не за друго, ама като минава в някой магазин и ще плаща за бутилка ром от датчика. И тоя доктор с колко точно заразно болни е контактувал? А? Защото май точно той е с по-големи шансове да е сее зараза.
15
3
 
6
 
! Отговори
Мили родители, преди 7 месеца
каквито сме и ние. Гювечът свърши. Дигитализацията не позволява произволия и измами. Дори на дребно. Освен ако не си Системният администратор(Господ). Вече ще трябва да спазваме правилата! :D
14
0
 
0
 
! Отговори
Факсинирайте се преди 7 месеца
и Всичко ще е НаРед, т.е. ЕФективно и БезОпасно!
13
1
 
5
 
! Отговори
До баба мара преди 7 месеца
Права си, бабо Мара! Никой нормален човек не ходи при личния си лекар, а директно плаща за преглед в частна болница. Иначе неплатеният отпуск му излиза два пъти по-скъпо от прегледа. Трябва да се ходи на профилактични прегледи два пъти в годината? Много хубаво - като трябва, трябва и да е безплатно. Може ли това да стане за един ден? Не може. Трябват поне три-четири. В КТ има ли член, който да казва, че отпускът за профилактичен преглед се поема от НОИ? Няма. А без профилактика? Болнични...
12
0
 
9
 
! Отговори
Това сериозно ли? преди 7 месеца
Още ли искат такава бележка? Че общопрактикуващият лекар откъде ще знае вярно ли е? Да не е разследващ орган? Те повечето БГ ***, които работят, си взимат бележки, че детето след боледуване вече е здраво без да го водят до педиатъра. А в частните детски градини не ги и искат.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези бележки наистина са малоумие , буквално като излезеш от кабинета с белейката и някой чакащ заразно болен може да ти кихне в лицето и тогава какво като имаш такава бележка
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да има печатно копие на електронната рецепта за пациента. При повече рецепти за различни болести, стават обърквания на дати и грамажи, които губят времето на личния лекар, аптеката и пациента! Много хора пропускат закупуването освен от безпаричие и от забравяне на дати, което поражда излишъци!
9
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
да отпадне институцията личен лекар в годините се доказа че това е диспечерскипункт които прибира по 3 лв за добър ден нямат сестри за икономия не можеш даси запазиш час електронно висиш с часове по коридорите и болни и здрави инакрая едно нищо защо трябва на 3 месеца да се ходи за подновяване на елект рецептада се върнеш от провинцията за да я подновиш и обратно време и разходи
8
2
 
12
 
! Отговори
Хаос преди 7 месеца
Ако не учат реват, че няма кой да ги гледа. Като учат, трябва да ходят на ски и къде ли не. А като са в училище, не знаят защо са там и ги карат да учат.
7
0
 
3
 
! Отговори
А бе преди 7 месеца
Я да им нацъкат оценките като на починалото момиче в Пловдив и да се махнат направо извинителните бележки.
6
1
 
7
 
! Отговори
спиро преди 7 месеца
До Pen:очаква се да нагласят матурите според знанията на зрелостниците,че да има успеваемост.Е,тогава ще настане смях.
5
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докторе- в БГ няма забавачки, има детски градини и е много различно- средно децата са по 28/38 в група- за разлика от Европейските държави където децата в групите са по 3 а 10 вече са ДГ- така че ще издавате бележки за контактност защото е много важно децата да не са контактни на остро заразни болни., за да не заразят останалите.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Понеже съм по стар ще ви кажа как беше по бай Тошово време имах съученик с шарка викнаха бърза помощ дойде предписват домашно лечение и лепват червения кръст на, вратата, което значи влизането на външен човек забранено и издирваха кой е бил в контакт с болния а сега как е отива, при джипито пълно с хора, и заразява наред
3
0
 
19
 
! Отговори
Pen преди 7 месеца
Мисиркиии, едно заглавие не може да напишете!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ало нелке, нали вчера писа че първокласниците в затворите сричат и не знаят български, а като те споменах ме изтри, щото си много грамотна. ко значи 'отаднат'?

Спонсорирани публикации