Защо ядем най-скъпото свинско месо в целия ЕС?

Според финансовия експерт Борис Петров цената на тока ще падне след 2025 г.
21 сеп 2023 21:32, Красимир Ангелов
61

"Успешната формула се нарича конкуренция - отвореност на икономиката, работещи институции, включително съдебна система, защита на правата на собственост и на договорните задължения. Това са основните слабости на нашата държава и основната причина ние да наваляваме рейтинга си", каза финансовият експерт Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

"Германската икономика е в слаба рецесия в момента. Засега е рано да говорим за рецесия и у нас. Действията на ЕЦБ комуникира, че лихвата ще се запази за дълго време. Бъдещите повишения ще бъдат много премерени. Виждайки риска за рецесия в Германия, ЕЦБ ще бъде много предпазлива и едва ли ще повиши отново лихвите", коментира експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Петров заяви, че е възможно да намалеят цените на хранителните продукти. Той отбеляза, че слънчогледът е с 50% по-ниска цена от миналата година, а тези на пшеницата са с 40% по-ниски. Свинското месо в България е с най-високата в целия ЕС. Гостът си зададе въпроса дали нашият пазар работи достатъчно конкурентно, за да свалим цените достатъчно.

Борис Петров засегна и темата за протеста на земеделските производители.

"Моят анализ е доста прост. Исканията им няма да ги коментирам, икономическата позиция е ясна. Ние сме член на ЕС и нямаме причина да караме нашите потребители да плащат по-високи цени за удоволствието на една или друга група хора от обществото. Бедният човек плаща допълнително премия за това, че те си продават суровината не на външния пазар. Въпросът е да си отворим границите за конкурентен внос и те сами ще бъдат принудени да си продадат суровината", категоричен е той.

За решението на парламента за руския петрол - финансовият експерт сподели, че му се вижда като неприятно съвпадение на обстоятелствата.

"Риск е да нарушим линията на предлагане и се надявам този риск да е премерен. Аз не съм привърженик към използването на цените на суровините за оръжия и за политическо влияние. За да ви отговоря дали ще се повишат цените на колонка, трябва да знам колко е обемът на суровия петрол в рафинерията", заяви Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ясно е защо веригите стоят тук, добър пазар е. Е тука много зарази имаше, избиха се и без това малкото прасета, няма кой да ги гледа при цените на фуражите и газа, частниците вече не могат да гледат, сложно е да има домашно прасе. Сега и преживните /въпреки малкия си брой/, отиват в забравата. Е ще има и мляко и млечни и месни продукти, но какви и на каква цена, е ясно е. Всичко внос.:))
46
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
Най-скъпо е ,защото е 20 годишно - отлежало !
45
1
 
6
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 7 месеца
Мислех,че да стигнем чак до тук,заслугата е на Драгалевският гърбав Ай дук
44
1
 
1
 
! Отговори
Александър преди 7 месеца
Господи? Някой празноглави и нашмъркани и за държава ни броят! БОЖЕ, БОЖЕ!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бл.134 в Zап. парк-Добре ли сте?
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Иван Костов е виновен.....
41
4
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 7 месеца
Защото сте мързеливи! По лесно е да изтеглиш поредния заем и да си купиш 5-10 празни апартамента
40
0
 
7
 
! Отговори
Шанел преди 7 месеца
Защото Българите сме най богатите в ЕС и затова ровиме по кофите...
39
0
 
18
 
! Отговори
Шанел преди 7 месеца
Та относно въпроса ,,Защо ядем най скъпото свинско месо в ЕС,,Ами защото имаме ( Най умните управляващи в целия ЕС )
38
0
 
5
 
! Отговори
Защото е скъп преди 7 месеца
3Д принтера за месо! Елементарно Уотсън!!!
37
0
 
20
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 7 месеца
Защото предишните предатели които целуваха усилено ръка на Баба Меркел, когато не ги галеха по *** , послушно закриха свиневъдството в България по нареждане от горе преди няколко години! Други държави не се подчиниха на измислената свинска 4ума и сега им е по-евтино! Честито! Сега ще закрият и зърнодобива и сме готови!
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Експерте ако говорим за дълбоко по няколко пъти замразявано месо, каквото тук в Германия взимат за кучетата може и да си прав!
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Европа прясното, охладено свинско е доста по - скъпо от колкото в България! Друг е въпросът дали вече такова има у нас.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами ние основно ядем свинско на над 25г., че то родно не остана.
33
4
 
6
 
! Отговори
пффф преди 7 месеца
И тоя и той ги говори колкото да не заспи.На доста места в Европа съм виждал свинско месо по-скъпо от това в България.Верно е че има и по-евтино, ама да кажеш че в България е най-скъпо си е чиста доза популизъм.И другия път тоя не го назовавайте финансов експерт щото си е чист популист.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 34 Ми те държавните институции освен да се ползват за маша на нашите хора срещу неудобните им за друго не стават.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 35 Ако на теб ти е евтин тока, то на 90 процента от хората и в момента ни е скъп. А иначе за съсипването на АЕЦ си прав.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цената на тока няма как да падне защото е евтина, което значи че ще се увеличи. Ако сега при тези цени падне цената значи трябва да получаваме ток безплатно или да ни плащат че го ползваме. Не е сериозно да се говори че тока ще поевтинее при положение че се изваждат мощности като ядрена енергия и въглища. Турция правят няколко атомни централи и усещам как ще се наложи да внасяме ток от там както сме тръгнали.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отскоро живея в краен квартал на Пловдив и на 100м. от мен има малка ферма на човек който е пенсионер и от 25г. е отглеждал там животни. Преди около 1.5г. в съседство до него се появява фирма на пещерска и започват да строят някакъв цех, който отдават под наем и проблемите на този убит от работа човек започват. Въпросните собственици и наематели като новобогаташи решават, че фермата им пречи и съсипват човека чрез държавните институции, които чрез системен тормоз почти са го приключили.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди Мутри вън унищожиха от Африканска чума или скриха как заровени в ями много,а *** много прасета от големи ферми за отглеждане,от по-малки като лични и малки лични стопанства като общата бройка е около 200000,защото само от 1 голяма ферма изчезнаха към 100000 и колко още по 20000 броя и много други,които трябва да ги имат на списък от времето когато ги заграждаха като зони на зараза увеличаващи ги от 2-10-20 км. от намерените трупове на диви прасета предимно в горски лесовъдни стопанства.