Цената на горивата трябва да е поне с 32 ст. надолу

Близо 2 млрд. е свръхпечалбата на "Лукойл"
26 сеп 2023 09:23, Стела Стоянова
95
Цената на горивата трябва да е поне с 32 ст. надолу
Снимка БГНЕС, архив

"Цената на горивата трябва да е поне 32 ст. по-ниска, отколкото е в момента. Ако имаше някакъв ефект от дерогацията, за която беше положено толкова усърдие, за да се постигне миналата година, ние не сме видели ефектите от нея. Купуваме руски нефт на 20% по-ниски цени от местните пазари в Европа, а „Лукойл” продава на цените близки до средните в Европа”.

Това коментира Мартин Владимиров, енергиен анализатор от Центъра за изследване на демокрацията пред Нова тв.

"А 95 трябва да струва около 2,65 лв./л. реално, според оценка от вчера, която направих на цените на ЕС. В Европа производствените разходи формират някъде 32% от цената, в България формират около 58%. Разликата между тези две е горе долу надценката, която „Лукойл” начислява, която се превръща в свръхпечалба. До този момент я изчислявам на 1 млрд. 800 хил. лв. свръхпечалба за 2023 г.”

"По наши сметки, в момента печалбата на „Лукойл” генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол", каза Владимиров. „Лукойл” третира българския пазар все едно на него се продава суров петрол или някои от другите международно котирани сортове петрол. Когато суровия петрол се вдигне на международните пазари, вероятно и у нас ще се вдигне. Цената се вдига и заради геополитическите решения на Русия и Саудитска Арабия", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: Лукойлцени на горива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 8 месеца
ХАК ви е 5лв.мълчете си спете си спокойно,вдигайте се!
67
0
 
3
 
! Отговори
Пореден преди 8 месеца
Така ни се пада сами сме си виновни овчици за стригане и доене...
66
1
 
3
 
! Отговори
да преди 8 месеца
усещам зимна революция!
65
1
 
3
 
! Отговори
Аврам преди 8 месеца
Ех мечти! От една година разни тарикати мечтаят за дерогация и таван от 60$. Голата истина е че или петрол по 90$ или никакъв . Все още от сглобката като от дявол се боят от спирането на Лукойл. Но това рано или късно ще стане и тогава протестите от февруари 2013г. ще са детска игра.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А, скоро ще ви го направят 5 лв. горивото и ще хванете дерогацията за рогата.Пука ми чий е петрола, стига да ми е евтино горивото. Дали печалбите отиват при Байдън или при Путин ми е през пу...тинката.Но България се управлява от политизирани небългари в некоалиция с бандити и други истински етнически небългари.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо вноса на руски петрол който бил по евтин да се облага с по висок данък и парите да влизат в държавата директно. Ние чакаме Лукойл да намали цените след като ползва руски петрол.Едва ли ще дочакаме.
62
7
 
1
 
! Отговори
много неща трябват преди 8 месеца
да накарате работниците например за да получат заплата да отидат на работа,но не го изпълнявате,защо тогава ревете за други неща,в цяла Европа горивата се вдигната последните два месеца,но виждаш ли само за богоизбрания българин трябва да му е евтино,че направо безплатно
61
2
 
4
 
! Отговори
до и къде е лъжата преди 8 месеца
Явно ти са малко мозъчните гънки и не правиш разлика между национализация и обратно изкупуване.Италия и Германия могат да си го позволят,България не.Защо навремето се отказаха западните компании от Нефтохим-защото Ч.море е вътрешно и вкарване на петрол от другаде е скъпо и нерентабилно.И Германия и Италия могат да имат избор на доставчик.Тук не е така.През Босфора преминават танкери до 60000тона и чакат между 10 и 30дни.ПП обявиха, че са осигурили 2 танкера-за една седмица,а после?
60
2
 
1
 
! Отговори
И къде е лъжата? преди 8 месеца
До До да си припомним....Не е важно КОЙ, а КАКВО е изкупено! И фактите говорят, че са изкупени активите на Лукойл и сега са притежание на други лица и фирми.Ако ще и от Космоса да са, с монопола на Лукойл там е свършено! Друг е въпросът как би се реализирало такова дело в България и дали в крайна сметка няма да се окаже,че новите собственици са замаскираните стари!У нас всичко е възможно, особено когато Темида е с превръзка на очите!
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българският русофил с удоволствие плаща 32 стотинки надценка щом е в полза на Путин и в ущърб на България. Ограбване е само ако е намесена западна компания. Ако ни граби руска компания няма проблеми.
58
1
 
3
 
! Отговори
джо преди 8 месеца
Като чета писанията на някои тука, излиза, че всички, които карат елекро и хибридни автомобили са хванали някой за шлифера. Те са задължително граждани и са голяааама работа и повечето са с по два чифта мь.ди..
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До джо 57 : Парадокс, нали? Как с 6 милиона експерти все сме на дъното :D
56
2
 
3
 
! Отговори
джо преди 8 месеца
Ей , аман от пишман експерти и глупотевини по тия сайтове. Нали един такъв експерт обясняваше, че като държавата разтрогне концесията за пристанище Росенец, горивата ще паднат с левче. Това беше преди месец, въпросът е.... Колко по - евтини станаха горивата???
55
2
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
И 10леа а стане бендзина па ша карам .
54
2
 
8
 
! Отговори
свободен пазар преди 8 месеца
каква свръхпечалба ве, мpъxльo, това е свободен пазар! освен това държавата прибира 60% от тая цена, виж си касовата бележка! да ви имам и експертизата!
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
цените на горивата трябва и пет лева да минат. Друго няма да откажат панелистанеца да си кара бричката, за която не може да си позволи и горивото, да не говорим за поддръжка и ремонти. Радвам се, защото броя на убийците по пътищата ще намалее в пъти и ще може да се кара спокойно. Който може да си го позволи, де.
52
8
 
12
 
! Отговори
Марио преди 8 месеца
Цените на горивата са вече на 3.00 лева,а бяха 2.40 лева!Още ли ще приказвате лъжи инебивалици,за това си има и виновни , начело с Кирчо , Кокорчо и .....!
51
2
 
12
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
когато някой от нпо коментира, трябва да каже кой го финансира! както като се пускат проучвания се казва кой го е поръчал и финансирал Тъй като това нпо се финансира и от чужбина значи работи за чужди интереси. Работа на данс е да им държи сметка чии интереси обслужва срещу пари
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво ви интересува колко печели лукоил или който и да било? Спрете да броите чуждите пари, хората си имат достатъчно счетоводители! Образовайте се и вие ще изкарвате добре. Завистта е най-типичният български порок. Разберете, че печалбата НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, а следствие от правилни решения и добра подготовка.
49
1
 
3
 
! Отговори
Вервайте ми преди 8 месеца
Седенков обеща дизелът да не надхвърля 3 лв.