Призив да се забранят е-цигарите на обществени места

Законът за здравето бил категоричен
31

Електронните цигари да бъдат забранени на обществени места, настояват от Коалиция за живот без тютюнев дим.

"Електронните цигари са вредни, защото съдържат никотин, а той е главното вещество, което води до пристрастяване. Някои изследвания показват, че никотинът по-силно води до пристрастяване, отколкото хероинът и кокаинът. Употребявайки електронни цигари, не се отделяме от армията на зависимите хора", каза д-р Гергана Гешанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя напомни, че Законът за здравето е категоричен, че тютюневите изделия не трябва да се употребяват на обществени места.

"Електронните цигари спадат към свързаните с тях, защото те нямат тютюн, но имат никотин. Досега сякаш изпадат от закона, което е добре дошло за хората, които искат и на затворени места да ги употребяват. Крайна време е в нашата страна, както в много страни по света, тези устройства да влязат в тази забрана, за да може в закритите обществени места средата да е чиста", Каза Гешанова.

Според д-р Гешанова са нужни години, за да се докаже как пушенето вреди.

"50 години, след като започнаха да се употребяват цигари, се доказа, че употребата на обикновените цигари води до рак. Факт е, че нещо, което не е естествено за околната среда, се изпуска в нея. Ние сме поставени в среда, в която има опасност това да увреди хората, които ги употребяват, а и тези около тях. Това трябва да се избегне", на мнение е представителят на Коалиция живот без тютюнев дим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хахаха, тия са направо смешни. Апелирам да се махне забраната за тютюнопушене не само навън, но и в заведенията и на работното място. Който не му изнася, да се изнася. Това е дискриминация срещу пушачите.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тая баба е такъв спец по ел цигарите, трагедия направо. На някои хора им пречело специфичния мирис на аерозола. Некъпани и смърдящи в транспорта и на обществени места може - електронни цигари не, пречели.
23
4
 
3
 
! Отговори
Нова Организация преди 6 месеца
Аз съм организатор на нова коалиция за живот без пръдльовци и пръдли.Предлагам да се забрани пърде.не.то на обществени места защото никой не е длъжен да им диша вонята. По добре на тютюн отколкото на нейзмит г.ъ.з.
22
1
 
3
 
! Отговори
+ преди 6 месеца
Подлезите на метрото също са затворени помещения, но защо никой проверяващ не си мръдне пръста да наложи глоби на пушачите?
21
7
 
6
 
! Отговори
Y преди 6 месеца
Искам и нещо друго да се забрани. В заведенията вътре не се пуши, или има отделна зала с вентилация за пушачи. ОК. Обаче ОТВЪН е пълна дискриминация. От съседните маси, където сядат пушачи, димът не се анихилира, ами всеки непушач е принуден да го диша. Остава варианта да се сяда вътре, но при хубаво време това не ми допада.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕТОТОВА ->"Електронните цигари спадат към свързаните с тях, защото те нямат тютюн, но имат никотин." , СА ОГРОМНИ ГЛУПОСТИ !!! АЗ ГИ ОТКАЗАХ ПОРАДИ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪРЦЕТО И Е-ЦИГАРИТЕ С ТЕЧНОСТ БЕЗ НИКОТИН , ДА , БЕЗ НИКОТИН БЯХА СРЕДСТВОТО ЗА ОТКАЗВАНЕТО !
19
1
 
6
 
! Отговори
Абе преди 6 месеца
Най-масовият наркотик, но на никого не му прави впечатление вече. България е на второ място, ако не бъркам, по брой на пушачите. Доста доходоносен и мръсен бизнес. А цигарите се спират трудно, аз успях от втория път. Закачих се като ученичка и ми отне 15 години да осъзная, спра и т.н. Свръхбогати концерни-дилъри печелят от самоубиството на милионите пушачи по света. Ако пушачите се замислят, ще разберат колко лишено от логика е това, което си причиняват.
18
2
 
5
 
! Отговори
Пффф преди 6 месеца
И от кога кремвиршите водят до пристрастяване? Като човек отказал цигарите от втория път трябва да кажа, че не е никак лесно. Та не знам защо намесваш кремвиршите. По-скоро консумацията на захар има общо, ако ще се правят такива сравнения.
17
3
 
8
 
! Отговори
Нане преди 6 месеца
Забранете първо кренвиршите, те са по вредни и от тютюна... ===)))
16
1
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 6 месеца
Всичката Мара фтасала, само ....ка си не вчесала. Харата *** като мухи от наркотици, тук някое печелбарско НПО напира за проект с държавни пари. За това пък от наркоманите пада бая печалба, нали бабо?
15
1
 
7
 
! Отговори
D преди 6 месеца
Крайно време е да ги забранят. отивам на кино и ми се налага да търпя тази смръдня навсякъде около мен.
14
1
 
3
 
! Отговори
Обществено място преди 6 месеца
не са ли и паркове и градини?
13
4
 
14
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Добре де, хейтите бабата, ама и вие не сте много умни. Говорите за свободен избор, но колко ли може да е свободен зависимият човек? Закачили сте се на куката, купувате си отрова и с вредния си навик правите мноого богати едни хора. Същевременно лишавате вас и семействата си от други важни неща, щото има заможни, ама има и такива дето последните си пари за това дават. Пушите дори в колите, возейки децата си на задната седалка. И това го наричате свободен избор? Не сте свободни, уважаеми. Изобщо.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие първо забранете наркотиците тотално, защото смазват физически+психически и убиват хора, вижте в какво се превръщат хората, техните семейства и какви трагедии се разиграват!
11
9
 
6
 
! Отговори
Оффф преди 6 месеца
Три емисии новини живот и остават, но тя така си осмисля последните дни живот. Да вгорчава живота на другите.
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя грип за лична свобода чувал ли е, или си спомня комунизма? Щом не пречи и вреди на околните, е въпрос на личен избор. Както и дали се пристрастяваш или не. Ако ще си говорим за зависимости, то алкохола води до една от най-тежките. А пък зависимостта към захар и последващото затлъстяване е причина за най-много смъртни случаи в световен план. Да забраним и тях? Всичко? *** сдуханяците.
9
9
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 6 месеца
Че кой нормален човек пуши и си пъха тези г-вна в устата и в белия дроб. Ако ги пушите защото е модерно - ами вече не е модерно, поне от 10тина години е вече така, или защото нямате какво да правите - ами чоплете семки, или от нерви, пак чоплете семки, близкайте бомбони. цигарите требе да се забранят от раз
8
17
 
14
 
! Отговори
Хах преди 6 месеца
С никотина вредя само на мене си, бабишкер. Тя настоявала, *** коя си ти???
7
3
 
17
 
! Отговори
Йосарян преди 6 месеца
Че те обикновените цигари забранени ли са? Пуши се навсякъде. А тези електронните смърдят още по-зле от нормалните.
6
11
 
12
 
! Отговори
Помня преди 6 месеца
Не съм любител на соца , но тогава имаше много повече свобода. И от предприятието мажеше да си откраднеш , и незаконна къща на село да си построиш без план , и да я държиш неизмазана с десетилетия .