Мъжете взимат по-големи заплати и пенсии от жените, но "ножицата" намалява

12.2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното място
19 окт 2023 15:52, Александър Попов
51
Мъжете взимат по-големи заплати и пенсии от жените, но "ножицата" намалява
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете за 2022 г. Документът отразява резултатите от изпълнението на политиките в пет приоритетни области: равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост, намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите, насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете в процесите на вземане на решения, борба с насилието и защита и подкрепа на жертвите, преодоляване на стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот и на сексизма.

Какво показват данните?

Според данните в доклада през четвъртото тримесечие на 2022 г. броят на заетите в България на възраст 15 и повече навършени години достига 3,197 млн. души, от които 1,702 млн. са мъже и 1.495 млн. - жени. Коефициентът на заетост за жените (15 - 64 г.) е 67,9%, а за мъжете от същата възрастова група - 74,9%.

През 2021 г., последната, за която има данни, отчетената разлика в заплащането е 11,8% в полза на мъжете, което е известно намаление спрямо предходните години. Най-голяма разлика в заплащането се забелязва в областта на финансовите и застрахователни дейности, а най-малка - в сферата на административните и спомагателните дейности.

Статистиката показва, че през 2022 г. средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 709,51 лв. За мъжете той е 797,19 лв., а за жените 658,69 лв. Средната продължителност на получаване на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст за трета категория труд през 2022 г. е 27,5 години за жените и 21,4 години за мъжете. През изминалата година средният осигурителен доход е бил 1298,45 лв. Мъжете са се осигурявали средно върху 1340,64 лв., а жените - върху 1254,20 лв.

Физическо или сексуално насилие от лица, различни от партньора, са преживели през целия си живот 5.9% от жените на възраст 18 - 74 г. От сексуален тормоз на работното място през живота си са пострадали 12.2% от жените на възраст 18-74 години.

Акцент в доклада е поставен върху изпълнението на Закона за равнопоставеност между мъжете и жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
38 мъжете живеят по- малко , защото жените се движат повече , готвят , чистят , гледат децата , а мъжа си почива .
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Излиза, че мъжете получават по-малко пари като пенсионери от жените. Мъжете получават 17060 лева (21,4 години по 797,19 лева), а жените 18114 лева (27,5 години по 658,69 лева).
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щот са по-глупави и некадърни, а и мързеливи
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На една и съща длъжност - при една и съща заетост - мъж и жена - вземат 100.000% една и съща заплата. АКо единият пол обаче взема по-малко допълнителни часове, повече болнични, по-често си тръгва по-рано, по-малко изпълнява нормативи - ще има разлика в заплатите. Но дали това е несправедливо? Питайте джендерастията.
35
3
 
1
 
! Отговори
А,аа,а! преди 6 месеца
До Анонимен::А моята шефка ме караше да я водя на скъпи хотели.А и беше на 60г.Накрая ме завлече и с 4х.лв.Но беше запазена за годините и ненаситна.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Айде очаквам да видя и жените как си вадат живота на стресови работи и да видим дали тогава ще живеят средно статистически по дълго от мъжете...пък и повече пари да изкарват дано!
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
от жена нищо не става , да седи у дома да си гледа децата така е отредил Бог. Ако мъжа има кураж жената не работи..
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали има паре за джуке, гръде, дупаре и китайски физиономии.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичко е както в училище. Учителите си имат любимци и им пишат хубави оценки за малко усилия. Ако си безразличен си караш с 4 ки за същите знания
30
2
 
7
 
! Отговори
учуден преди 6 месеца
До анонимен 27,Само наивниците, вярващи в утопични идеи, днешно време си мислят, че може да има справедливост! Света днес е толкова покварен, че по затворите със сигурност има по-достойни хора, с повече морал, отколкото в политиката или по телевизиите!
29
0
 
10
 
! Отговори
Глупости... преди 6 месеца
....на търкалета за пенсиите. Майка взима повече! Абе омръзна ми от простотии по вестниците, само защото било политкоректно!
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дискриминация е имало и винаги ще има и тя винаги е в полза само на жените. Мъжете работят 50-100% повече и по-ефективно, но вземат само 10% повече.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз пък като работя в частна фирма и никога не съм видял на мъжете да им се плаща повече. Дори много колеги се дразнят,че вършат повече работа от жените,а взимат същите пари. Особено в секторите с търговията. Мъжете влачат повече понеже на жените им е тежко,а накрая парите са същите. В сегашната фирма пък шефът е женкар и вече преспа с три от колежките и те взимат повече пари от другите. Та справедливост няма и няма да има никога
26
3
 
2
 
! Отговори
учуден преди 6 месеца
от въпросната дейност му е малко над 2000лв. Имам и познат, на който жена му работи в козметичен салон в София и месечно си изкарва над 3000лв. от тази си работа! Айде сега пак сравнявайте коя работа е тежка и високозаплатена и коя- лека и нискозаплатена!
25
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има ли жена-миньор?? - защо питаш? Ти да не би да си миньор?
24
2
 
3
 
! Отговори
учуден преди 6 месеца
Пълни глупости говорите! Жените днес, особено по големите градове масово работят по фризорски, козметични салони, студията за красота и т.н. Почти няма по-млади жени, които да работят като библиотекарки например! Затова да поговорим колко парици си прибират жените който работят по горепосочените обекти и да ги сравним например със парите, които прибира месечно един електротехник, който работи към дадена фирма от бранша! Имам познат, който работи точно като такъв към фирма и месечния му доход ...
23
6
 
6
 
! Отговори
Хахахаа преди 6 месеца
Тук някакви професии се мятат все едно сме още в 19 век. Това да си шлосер, миньор, шофьор, военен или каквато и да е друга измислица, отдавна не е високоплатена професия. Никой няма да ти плаща, защото професията ти е тежка. Важното е дали професията ти е с високо добавена стойност и колко човека могат да я вършат. Един програмист взима много пари, защото решава сложни проблеми. Един хирург спасява човешки живот, но моля ви се, 10 години ли трябва да учиш да си шофьор, шлосер, военен?
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По голям проблем е този ,че извън софия държавния сектор взима по високи заплати от частния! Излиза че най бедните плащат осигуровките на всички! Това ме притеснява мен. А на дали жена лекар взима колкото мъж шлосер!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Айде да сравняваме круши с круши. Ако сравняваме жена чистачка с мъж чистач, с еднакъв стаж - ОК да са с равна заплата. Обикновено мъжете работят по-тежка и добре платена работа. Работят и по-дълги години. Нормално е като повече си внасял, да вземеш по-голяма пенсия. Иначе и аз съм много ЗА за една и съща квалификация, длъжност и положен труд в дадена фирма да няма никаква дискриминация по полов признак. И аз поне никога не съм срещал такава в България.
20
1
 
4
 
! Отговори
42 преди 6 месеца
ако си жена и учиш "културология", след което редактириаш съдържание в сайтове като настоящия - дали ще вземаш повече пари от един финансов директор в среден по размер предприятие? кой те направиш фешън влогър вместо счетоводител, прокурор, програмист, PR, aтомен физик?