Д-р Маджаров: МЗ не си написа домашното за е-рецептите

В аптеките хартиената рецепта може да става електронна
14 ное 2023 16:29, Стела Стоянова
11
Д-р Маджаров: МЗ не си написа домашното за е-рецептите
Снимка БГНЕС, архив

В аптеките е мястото, където хартиената рецепта да стане електронна.

Това коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред Би Ти Ви.

По думите му трябва фармацевтите също да могат да въвеждат в системата. "Никоя технология не се налага силово в обществото", заяви той. Отнемането на права не може да бъде основа на въвеждането на една технология, коментира председателят на съсловието.

Още по темата

Много пациенти и лекари загубиха от въвеждането на задължителното изписване на електронните рецепти, каза той.

По думите му все още системата не е готова и има какво да се подобрява. "Министерството на здравеопазването  не си е написало домашното преди да въведе е-рецептите", заяви той.

Маджаров обясни, че не е видял реални анализи дали има намаляване на продажбата на антибиотици. Искаме да сме европейци, но в европейските страни не са забранени хартиените рецепти, добави той.

Припомняме, че здравният министър Христо Хинков заяви вчера, че има проект хартиените рецепти да се сканират и качват електронно и в аптеките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
вече преди 5 месеца
няма доктори,фармацевти-ИМА АЙ ТИ ,,СПЕЦИАЛИСТИ,,-НЗИС,бъгва постояно,***,че вкарвай рецепти-БЛАГОДАРИМ НА ,,УМНИТЕ,,ХОРА,дето си мислят ,че са направили нещо-казвам ви -нищо не са измислили-/НО ФИРМИТЕ СА СИ ВЗЕЛИ ПАРИЧКИТЕ СА СЪТВОРЕНИЕТО
8
2
 
0
 
! Отговори
1262 преди 5 месеца
DO 8. Прав си, така е. Това е поради неграмотност, която поражда бедност. Защото от 70 г сме руска губерния.
7
2
 
0
 
! Отговори
потресаващо преди 5 месеца
носете си по един наръч с хартия всеки път при доктора, чакайте с часове да напише отново същите лекарства в баницата, зобайте антибиотици и обезболяващи със шепа, и после се чудете защо ли сте перманентно болни. как да влезете в 21ви век, като в главите на повечето от вас има нерви колкото да стоите прави? иначе сте в ужас да не ви командва някой с чип в мозъка. с всичките си суеверия и страх някой да не ви прецака дори няма нужда някой да ви управлява - толкова сте предвидими.
6
4
 
0
 
! Отговори
потресаващо преди 5 месеца
вие сте една изключително тъжна бaнga от нekoмneтентни хуманоиди. не плащате с карта на каса, дрънкате с джобове, пълни със жълти монети, които не се приемат от повечето автомати, не искате касови бележки, пишете всичко на ръка и после се чудите къде са ви списъците за пазаруване, адресите на магазините, как да си докажете онлайн поръчките при куриера, носите десетки карти за намаление и т.н. иначе цял ден се пипате по телефона, и сте потресаващо нещастни поради собствената си липса на мисъл.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вчера четох статия, че вече е изобретена електронна тоалетна. Преди да влезеш в тоалетната, трябва да напишеш на телефона, че искаш да седнеш на нея и след като електронно се потвърди, че си платил ...сядаш ... изхождаш се и тя с електронна хартия ти почиства дюппето. Освен това от пикнюта, след електронно прецеждане, ще ти подават топъл чай. Пишеше даже колко струва, тая тоалетна... но не си спомням в кой магазин се продава!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е кой ще чака аптекаря с часове да пише е-рецепти, това са болни хора и се редят на опашка. Горките аптекари и лекари и пациенти.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
>< Радост за търговците на компютърна техника!!! Голям ръст на икономиката ни ще направят, като снабдят всяка аптека със скенери /минимум 2 бр./, защото 1 винаги трябва да бъде под ръка за да замести повредилия се. Няма да затвори аптеката заради един повреден скенер, или пък да продава "незаконно", нали? На всяко гише в една аптека - скенер, щото нашите умници не могат да си обяснят въобще защо са се захванали с темата електронни рецепти.
2
1
 
11
 
! Отговори
Сканиране на рецепти преди 5 месеца
Всеки лекар със скенер....И да си преквалифицира в графичен дизайнер....та да може и да сканира..
1
0
 
10
 
! Отговори
Ха добро утро! преди 5 месеца
Някой някъде е седнал и е надращил един документ от 20 страници и го е дал да се имплементира от ИО. Ама ИО са толкова задръстени, че дори не знаят какви въпроси да зададат. Те знаят как да прибират яките кинти по проекти. И го дали на някоя аутсорсинг компания да го надращи там колкото да работи. Клетите програмисти са се видяли в чудо. И са направили каквото могат. Накрая цялата нация страда заради онези в електронното правеителство и ИО. За всички, които не знаят как се прави ел. правителство