София плаща 100 000 лв. за убит от паднало дърво

Инцидентът станал преди 8 г. в Борисовата градина
Обновена: 30 ное 2023 13:24 | 30 ное 2023 13:23, Петър Бойчев
26
София плаща 100 000 лв. за убит от паднало дърво
СНИМКА БГНЕС

Столичната община трябва да плати обезщетение от 100 000 лева на майката на 41-годишния Цветан Цветанов, който преди 8 години беше убит от паднало дърво в Борисовата градина. Това реши Софийският апелативен съд (САС), който разгледа делото на втора инстанция, съобщава "Лекс".

Общината пледираше, че инцидентът е станал заради непреодолима сила - падане на видимо здраво дърво поради развили се гнилостни процеси в кореновата му система, като падането е станало за секунди при издаване на специфичен силен звук. Съдът обаче не се съгласи с тази версия.

Мъжът загина на 23 октомври 2015 г. по обяд, докато се разхождаше по алея в парка, близо до бул. "Драган Цанков" и върху него падна дърво. По случая започна разследване, което години наред не можеше да установи виновни за инцидента.

Майката на Цветанов обаче заведе дело за 100 000 лева срещу общината за вреди. Законът за задълженията и договорите (ЗЗД) казва, че собственикът и лицето, под чиито надзор се намират вещи, от които са произлезли вреди, носят солидарна отговорност.

Като първа инстанция Софийският градски съд уважи изцяло иска на жената и осъди общината. СГС установи, че от 2014 г. общината е имала договор с фирма за почистването на Борисовата градина, включително и за премахването на сухи дървета в близост до детски площадки, пейки и пешеходни алеи. Само седмица преди инцидента била възложена изрично подобна задача и то точно покрай бул. "Драган Цанков".

Съдът прие и заключение на съдебно-лесотехническа експертиза, според което причина за падналото дърво са загнилите му корени и това представлявало непредвидимо събитие. Вещото лице обяснило, че кореновото гниене е характерно за дърветата от вида Американски червен дъб, когато растат на тежки глинести почви върху терени без добро водооттичане, каквито са условията в този район от Борисовата градина. Освен че гниела, кореновата система на падналото дърво била много слаба и не можела да гарантира устойчивост, което според експерта е характерно за повечето дървета в парка и това се дължи на факта, че те "не са били прореждани през отминалите етапи на живота си и са се развивали при липса на растежен простор".

Според вещото лице падането е било непредвидимо събитие, тъй като нямало външни белези за тази опасност. Съдът обаче прие, че при яснотата за глинестите почви в парка, липсата на добро водооттичане, гниенето на този вид дървета и гъстотата, е можело да се предвиди падането на дървета и да се вземат мерки.

Делото стигна до апелативния съд по жалба на общината, но и втората инстанция е категорична, че тя носи отговорност за трагедията и обезщетението е правилно определено. Апелативният съд е категоричен, че причина за трагедията не са особеностите на падналото дърво, а неположените грижи за това местообитанието на този вид дървета да е безопасно за преминаващите по алеите граждани.

Апелативните магистрати посочват още, че за да защити тезата си, че е действала като добър стопанин, общината е трябвало да покаже доказателства за взети мерки за безопасността на дърветата от конкретния вид, които се намират точно в тези зони на парка, отредени за преминаване на гражданите. Това обаче не е направено.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Такива дела се разтакават нарочно, с намерението ищците да починат междувременно и да не бъде платено нищо.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко плащат а много вземат човешки животи са това утре може да е всеки
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко плаща ширината София ,трябва повече да и се одеве кожата,,а ония Терзиев от левия тротоар с левите китки,да си купи свещи.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да се съдят конкретни лица отговарящи за дърветата. Веднага се сещам за районният кмет и Фандъковица.
17
0
 
6
 
! Отговори
! преди 4 месеца
В Бургас беше 400 000. Искайте си 1 000 000. Трябва да бъдат наказани всички виновни!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В българия едно дело се точи минимум 10 години. Не говорим за убийство, кражба с взлом, побой или нещо фатално случило се. То са инсттанции, години са, години.... и ако някой ви е прегазил с колата си, това е доказано, вие сте инвалид в резултат, след 50 години ще ви кажат, че извършителят си е понесъл наказанието-на свобода, разбира се , а вие треперещ инвалид през цялото това време, дуйте супата
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Крайно време е и персонална отговорност да се търси. Вероятно има перо в бюджета за проверка и рязане на дървета. Обаче някоя Калинка трябва да се разработи и да задвижи процедурата. Ако са чакали "правилната"фирма да вземе поръчката е още по-лошо. Всеки си прави каквото иска и знаят,че наказания за тях няма да има. Тези пари сега ще ги плащаме ние където нямаме общо със случая. Борисов да ги даде от герберския бюджет като толкова си може да управлява
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 11 Не дърва,а хора не трябва да има. Половината не заслужават да живеят.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
8 години делото не е приключило?... какъв е смисъла от съдебната институция, те не могат да се произнесат в рамките на един живот, безсмислени са
12
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Тъкмо навреме е тази новина, че гербавите се изживяват, като критици на новия кмет, напълно забравили хилядите издънки на Фандупкова:)
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До В градовете ненормалник, заради едно нещастие да унищожим дърветата и да направим градовете отвратителни, а?
10
5
 
0
 
! Отговори
В градовете преди 4 месеца
Дърво над 3 - 4 метра НЕ ТРЯБВА ДА ИМА! Като скочат всички, които обичат хората, ще се спре с опасността!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е защо чак след 8 години?Аааа,щото Йорданка вече не е кметица,сега друг да плаща.
8
0
 
8
 
! Отговори
Зрител преди 4 месеца
То много бързо е излязла присъдата.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОСЕМ ГОДИНИ!!! ОСЕМ!!! ЗА ЕЛЕМЕНТАРНО ДЕЛО!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Абориген преди 4 месеца
8 години правосъдие ?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поне 10 млн. за такава смърт.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Доста мижава сума...ако беше станало в нормална държава,нулите след 1, щяха да са в изобилие.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
100к днес не струват колкото 100к през 2015. Да си платят индексирана поне с инфлацията сума
2
0
 
0
 
! Отговори
И преди 4 месеца
Това което ние сме искали не от мен не отказвам и не ме преследвай