Предложенията за работа са намалели с близо 1/5 от началото на годината

В почти всички сектори се наблюдава двуцифрен спад на обявите за работа
8 дек 2023 13:39, Анисия Иванова
71
Предложенията за работа са намалели с близо 1/5 от началото на годината

Обявите за работа във водещите сайтове в страната са намалели с 12% през ноември. Това е близо 5100 предложения по-малко спрямо предходния м. октомври. Според ежемесечния анализ на агенция за работа спадът се наблюдава във всеки един от секторите за работа.

На годишна база предложенията са с 4400 по-малко или спад от 11% спрямо м. ноември 2022 г.

В сравнение с началото на годината обявите за работа са с приблизително 8900 по-малко (-19%), а спрямо най-активния откъм обяви м. март те са с цели 14 400 по-малко (-28%).

В почти всички сектори се наблюдава двуцифрен спад на обявите за работа.

Най-голям е той в секторите „Търговия и продажби“ (1520 предложения по-малко, 14% спад), „Производство“ (850 предложения по-малко, 12% спад) и „Логистика и транспорт“ (820 предложения по-малко, 18% спад). След тях се нареждат секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (790 предложения по-малко, 14% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (430 предложения по-малко, 10% спад), „Строителство“ (390 предложения по-малко, 16% спад), „Здравеопазване и фармация“ (230 предложения по-малко, 10% спад) и „Маркетинг и Реклама“ (170 предложения по-малко, 11% спад).

Едноцифрен е спадът единствено в секторите "Счетоводство, одит, финанси“ (100 предложения по-малко, 5% спад) и ИТ (140 предложения по-малко, 4% спад).

На годишна база също наблюдаваме спад в почти всички сектори. Изключение прави единствено сектор „Здравеопазване и фармация“, като причина за това са предложения за работа от компании за набиране на персонал в този сектор в чужбина.

Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва почти същото като предходния м. октомври.  С най-голям дял е секторът „Търговия и продажби“ с 24%, следван от секторите „Производство“ (17%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13%).

Дяловото разпределение при останалите сектори е, както следва: „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Логистика и транспорт“ (10%), ИТ (9%), „Здравеопазване и фармация“ (6%), "Строителство“ (5,4%),  „Счетоводство, одит, финанси“ (5,2%),  „Маркетинг и реклама“ (4%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Анализът на кариерният сайт JobTiger показва, че броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 5% спрямо предходния месец. Общият брой на този тип предложения е 3200, като от началото на годината те са с 31% по-малко.

Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 10% от предлагането през. м ноември.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 55% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (17%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (7%).

Предлагане по градове

Както и през предходния месец, продължава спадът на предложенията във всички от водещите областни градове, като и тук той е двуцифрен: София (-11%), Пловдив (-11%), Варна (-14%), Бургас (-12%), Русе (-16%) и Стара Загора (-11%).

Като дялово разпределение в София обявите са 46%, а в останалите градове са, както следва: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Дали наблюдаваният спад през последните 2 месеца е повод за притеснение? Все още е рано да се каже. Традиционно през последното тримесечие на годината се отчита спад на предложенията, като той е най-голям през м. декември. Очакваме да отчетем още по-малко предложения в следващия месец, като от ключово значение за състоянието на пазара на труда ще бъдат резултатите през първите месеци на 2024 г., допълват експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 2 месеца
Пишете в заглавието,че е платена статия,да не се губи времето на съфорумците...
64
0
 
8
 
! Отговори
Михаил преди 2 месеца
Въртят се едни и същи обяви за работа без посочена заплата. Повечето фирми не си правят труда да се обадят за интервю и дали евентуално си одобрен след интервюто. Всичко е проформа да се отчита дейност, без да се влагат усилия. Много бизнеси са перачници и нямат намерение да наемат хора, мрънканията за липса на кадри са оправдания и нищо повече! Много хора престанаха да кандидатстват по обявите в джобса и други сайтове.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Амчи нал търсеа работна ръкъ и нямало било и щели били да внасят патагонци ... начи са внесали и оибявите за раота са намалели. Да внесат ощи патагонци и съвсем ша изчезнат обявите и повеке няма да на безпокоите.
62
1
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 2 месеца
Тези статии се пиша в услуга на работодателите за да им се продаваме по-евтино...е няма спад, дори от ноември ме счупиха от предложения, едното вече приех. Пълни глупости 40% за ИТ....че то ние сме работили на 2 места излиза миналата година!!!
61
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Частниците най-нагло карат хората да изпълняват по няколко длъжности. Във всичките хранителни вериги кандидатскваш за касиер - например-, но те почват да ти вменяват да метеш и миеш, да подреждаш, да влачиш и каквото се сетят, което не е нормално. Трябва да си има хигиенисти, товарачи и т.н., това са си отделни длъжности. Те искат един човек да изпълнява 4-5 длъжности, но заплащането като за една.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 63 - И чеснто канао, не МОГА, да им фана спатиите. Ем - седа имам още 2 меца ще си изкарам енда коледа със семейстовто в Бъглария.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Личен опит - Особено приятно е, като преди това са ти казали "няма да има съкращения до края на фискалната година", а след това има "ами не сме доволни от работата", ама реално се сетили, че ако захапиш другия месец, по договр, ще ти се дължат 6 месеца обезщетение, вместо 3 и това, според финансовия отдел е голям риск. След 2 години пак бях на същата позиция, в същата компания, с почти двойна Тоя дето ме уволни, дори не беше там, а HR едвам се сети за мен. И пак ме уволниха след 11 месеца.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 61 - За съжаление е така. В сканиднасвките и Нидерландия средно се седи по 9 месеца на една позиция. ДЕВЕТ! И намаля. Ако останеш повече, просто не ти вдигат заплатата. Има хора, дето седят по 5 години и са със стартовата си заплата. Просто не ит остават избор.
57
0
 
7
 
! Отговори
До 56 преди 2 месеца
Много хора правят същото, но малко мислят за задаващите се лошо дни. Дано си спестил някой лев под дюшека и нямаш дългове, защото нещата не са добре и няма да са добре в следващите 2-3 години. За 20 години едва миналата седмица за първи път ми се случи да ме уволнят - щото числата не излизали.
56
1
 
1
 
! Отговори
Личен опит преди 2 месеца
Да, всичко е много добре, докато прекия ти началник не ти сложи спешна 1:1 среща и първите му думи на нея не са - само да поканя директора и ЕйчАра.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ит съм и мисля да сменям работата, ти какаво мислиш? Криза, миза няма такива неща бро. Просто не щат да плащат ама не им минава номера. Проектите се вкиснаха вече и намирисват.
54
0
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Искам само да сме здрави и щастливи у дома!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 55, ооо напротив! И вика и се надява другите да изпаднат, та да му стане на него хубаво. иначе не би написал подобен коментар. И тук 99% са абсолютни злобари и им текат лигите само при мисълта, че някой може да изпадне в лоша ситуация. Чакай да се появи онзи пси хар къде смята, че някой го обира :) Българите са завистливи злобари. Тук 99% такива.
52
0
 
0
 
! Отговори
54 преди 2 месеца
Какво? Засгнах ли някого? За последните 5 години съм сменил 8 пъти работата си. На всяка смяна получавам увеличение. Понякаго съм на места, където не знам, какво трябва да правя, но съм нает между другото, за да имало човек. Два пъри се връщам в стара комапния, където за съащта позиция ми предлагат 50-60% отгоре. Всичко само връти едни пари, едни оценки и това е.
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 52 "До Анонимен 50, викаш.." - Не вика, а пише. "дано другите останат без работа" - Не го е писал. "та и ти да усетиш малко радост?" - Не всички живеят с тежки комплекси, които успокояват, само като си изкарат ядовете над други хора ... "И да заплатите за старши програмисти са над 7К" - Поне не каза, че даваш 27 "K".
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 50 - Нормално е - там е най-голямия балон. Juicero беше комапния, която разработвала сокоизтисквачка, която трябвало да е вързана с нета, да струва 700 долара и ... получава 120 млн. в инвестиции, при оценка от 500 млн. долара. Супер безсмислено, но не и ако си в Сан Франциско, предполагам. За съжаление, от там идваха парите за всички. Туйтър беше с 7500 служителя и над 10 000 контрактора ... А сега си работи добре с 1/4 от това. Подбно нещо важи за целия сектор.
49
0
 
8
 
! Отговори
Бачкатор преди 2 месеца
Няма място за притеснение. Всичко в държаната върви по мед и масло. Вчера го казаха по ТВ. БВП и заплати нагоре, инфлация надолу. Народа просперира. До два/три месеца ще оправят и прираста. Ще станем пак 10 милиона и ще станем оазиса на БЦалканите. Германци, англичани и американци ще идват да работят в БГ за тлъстата минимална заплата. Ще привлекат много инвестиции - автомобили, роботи, компютри, компоти и тн.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 50, викаш.. дано другите останат без работа, та и ти да усетиш малко радост? Тази година трябваше да наема 2ма в екипа ми. Наех 12 :) За догодина се очертава да започна с 6 нови позиции. вероятно ще завърша в 20тина. Ей толкова е зле в ИТ сектора. И да заплатите за старши програмисти са над 7К и си ги давам без да се замислям. Лошата новина е за злобарите: ИТ секторът ще продължи да се развива и да автоматизира нискоквалифицираните. Онзи ден гледах робот, който шпаклова :)
47
1
 
4
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА преди 2 месеца
И ОЩЕ ЩЕ ПАДНАТ КАТО ПОЧНЕМ ДА ЗАКРИВАМЕ ТЕРИТОРИЯТА!!...
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След нова година ще стане по-лошо, очакват се масови съкращения, особено в ИТ сектора.