…ордани€: ћирът в Ѕлизки€ изток са две отделни държави Ц »зраел и ѕалестина

ћари€ √абриел е на официално работно посещение в јман
25 фев 2024 17:03, јниси€ »ванова
33
…ордани€: ћирът в Ѕлизки€ изток са две отделни държави Ц »зраел и ѕалестина
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

≈динствени€т път към мира и сигурността в региона на Ѕлизки€ изток е решението за две отделни държави – »зраел и ѕалестина. “ова каза йордански€т заместник министър-председател и министър на външните работи јйман ас —афади на брифинг пред журналисти днес в ћинистерството на външните работи в јман. ѕо-рано той проведе двустранна среща с вицепремиера и външен министър на Ѕългари€ ћари€ √абриел.

"…ордани€ е важен партньор на Ѕългари€ в региона на Ѕлизки€ изток. “ази година се навършват 60 години от установ€ването на дипломатически отношени€ между двете страни.  лючови послани€ от визитата са готовността за задълбочаване на политически€ диалог, определ€не на стратегически области за сътрудничество и координаци€ на усили€та за справ€не с регионални и глобални предизвикателства. ¬ основата на подхода е нуждата да останем обединени от ценности като мир и солидарност", за€ви ћари€ √абриел.

—афади допълни, че на срещата е обсъдена хуманитарната криза, причинена заради конфликта в ивицата √аза. "ѕотвърдихме позици€та на кралството за незабавно прекрат€ване на огън€ и също така обсъдихме хуманитарната криза, ко€то се задълбочава и увеличава човешкото страдание на хората в √аза заради липсата на храна, гориво, вода", каза —афади. “ой посочи, че според доклади на ќќЌ в √аза има глад и затова и акцент на срещата са били и координирани усили€ как да се предостави хуманитарна помощ там.

ќбсъдихме усили€та, които …ордани€ полага в регионален и международен план, за да насто€ва за спиране на агреси€та и предостав€не на помощ, което да ни доведе до това да има независима палестинска държава със столица »зточен …ерусалим по лини€та от 4 юни 1967 г. (преди Ўестдневната война, в ко€то »зраел установ€ва контрол върху —инайски€ полуостров, √оланските възвишени€, ивицата √аза и «ападни€ бр€г, включително »зточен …ерусалим - бел. ред.) като единствен начин за постигане на мир и сигурност в региона и стабилност в региона, коментира той.

ѕо думите му с продължаването на конфликта ще нарастват напрежението и бро€т на жертвите. “ой предупреди, че с продължаването на тази агреси€ на прага на рамазан има опасност от ескалаци€ на напрежението.  

“ова, което се случва сега, е хуманитарно престъпление с всички аспекти. » ние работим с международната общност и искаме от нашите при€тели от международната общност незабавно да предприемат действи€ за прекрат€ване и спиране на този конфликт, каза —афади.

“ой подчерта, че по време на срещата е обсъдено възобнов€ването на процеса „јкаба“ и отбел€за, че първите политически консултации ще се проведат след около два месеца.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


33
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
12
6
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ћирът в Ѕлизки€ изток са две отделни държави-»зраел и ѕалестина, но без терористите от "’амас". …ерусалим остава столица на »зраел.
11
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 ак се облича та€ ћара
10
7
 
5
 
! ќтговори
Ўпек —алам Ќароден преди 2 месеца
Ќ€ма лошо.…ордани€ да отдели зем€ за новата държава и готово.“ака се прави.
9
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒокато √аргамел се разхожда Ѕоко ви крои шапката.
8
6
 
9
 
! ќтговори
¬еселинъ 7112136860 преди 2 месеца
…орданците €вно съвсем са шизофрен€сали.Ѕе б€ха линте,които заедно с още н€колко нападнаха ƒържавата »зраел,ко€то в онези дни бе само от 650 боеца? “е б€ха! » какво се случи? ядоха бой от »зраел. —ега ти€ фъфл€т за ƒържава »зраел,но при условие,че имало палестинска държава.≈ защо от 1948 година досега не направиха държава палестинците? ўе ¬и кажа! «ащото то€ катун живее само от помощи и никой в ѕалестина не иска да се труди. Ќикаква палестинска държава! ƒа € б€ха направили в последните 70 години
7
3
 
6
 
! ќтговори
“јя «јўќ ≈ преди 2 месеца
Ѕ≈« ЎјЋ¬ј–» ?!
6
4
 
9
 
! ќтговори
мак преди 2 месеца
¬секи ден има величайши екскурзии, всеки път едно и също, партньорство, иновации, където мине - украйна. ¬реме е да спрат да пътуват на гърба на опосканата Ѕългари€. ѕолза никаква, само разходи и излагации. «ащо не ход€т из Ѕългари€ да вид€т как живее драги€ избирател и да чу€т, какво мисли? ¬ крайна сметка за кого са се клели, че работ€т?
5
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒокато н€ма ѕалестина като държава, нема и да има мир, но не съм сигурен дали ще има мир за »зраел, дори ако им направ€т държава, чувстват ги като пришълци арабите :)))
4
4
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јко очаквате от та€ н€каква работа да свърши,много се лъжете. онците ще дърпа Ѕоко,а т€ ще слушка и ще изпълн€ва,както и досега.
3
5
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќали н€колко пъти им го предлагаха това на палестинците, те мир не искат, те искат да затри€т »зраел. ÷икъла се повтар€ посто€нно
2
3
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јбе ћара не тр€бваше ли да е тук да оцен€ва заедно с ƒенков работата на министрите? акво обикал€ като простинал кон арабски€ св€т,като че ли може да повли€е на н€кой за нещо.»ли да се поразходи нагоре надолу като за последно като външен м-р,че после ще става само с покана.
1
5
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
»сл€мска подметка, това е √абриел.