Удължен е срокът на временната закрила за украинските граждани

Работодателите у нас могат да продължат да ги наемат
Обновена: 29 фев 2024 13:04 | 29 фев 2024 12:54, Елка Василева
26
Удължен е срокът на временната закрила за украинските граждани
Снимка: ИА ГИТ

Работодателите в България могат да продължат да наемат украински граждани, след като със свое решение от 25 януари 2024 г. Министерският съвет удължи действието на временната закрила за тях, съобщиха от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ).

Остава задължението на работодателите да информират Инспекцията по труда за започналите работа украинци, които по смисъла на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност се явяват граждани от трети държави, посочиха още от изпълнителната агенция.

Приетото от правителството решение е в съответствие с решение на Европейската комисия (ЕК) за удължаване действието на Директивата за временна закрила, поясниха от ИА ГИТ и уточниха, че с друго решение на българското правителство от 1 февруари 2024 г. срокът на валидност на регистрационните карти на чужденци с предоставена временна закрила, който изтича до 4 март 2024 г., се удължава до 4 март 2025 г.

От Инспекцията по труда напомниха, че за наетите от българските работодатели работници и служители от Украйна следва да се осигурят еднакви условия на труд с колегите им от България, като те не могат да бъдат по-неблагоприятни от минималните, определени в трудовото законодателство.

В помощ на украинските граждани, търсещи работа в България, от Главната инспекция по труда е разработена брошура с информация за основните трудови права, свързани с работното време, заплащането на труда, отпуските и др. Отбелязани са и документите, които работодателят е задължен да им предостави преди започване на работа, за да могат при необходимост те да потърсят защита на правата си. Брошурата е на български, украински, английски и руски език.

При въпроси от страна на украинските граждани е на разположение и електронната поща BGhelp.Ukrainians@gli.government.bg. На посочения имейл експертите на ИА ГИТ отговарят на зададените въпроси, като за целта следва да бъдат посочени и контакти за обратна връзка. Имейлът е публикуван в сайта на Инспекцията по труда, в рубриката „Контакти“, както и в секцията „За работодатели и работещи“, рубрика „Работа на чужденци на територията на Р България“, информираха още от институцията.

Пред ноември на среща с посланика на Украйна Олеся Илашчук министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова  каза, че България подготвя нови мерки с цел да осигури пълноценната интеграция на украински граждани в обществото. Те трябва да почувстват не само, че са защитени, но и че са напълно приети в страната ни, заяви социалният министър.

Мерките ще включват дейности за интеграция на пазара на труда, подкрепа за образованието на децата, обучение на възрастни хора, както и възможности за социално подпомагане, обясни заместник-министър Гинка Машова, която също участва в разговора заедно с експерти от Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. Украинският посланик благодари за усилията и предприетите мерки за адаптацията и интеграцията на украинските бежанци в България.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Богата държава, няма що. За свои мащеха, за чужди най-всеотдайна майчица. Направете срока още 100 години, ще ги издържа драгия избирател, който се чуди откъде да купи инсулина например, или който събира капачки. А гостите ще си останат тук завинаги, може и да отскочат към по-богатите в ес, и без това скоро ще влязат в "семейството".пре-датели и слуги ни управляват.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Дори инсулин за болните българи Няма ! тея 3 година ще ги хрантутим на Олинклузив по спа,ски и море ! трай си овче стадо ..... цъцкай в нета страхливи робе ...
20
0
 
13
 
! Отговори
Абе, преди 2 месеца
разбирам, защо на брошурата има български, украински и руски, но защо по дяволите има и английски? Нима се допуска възможност украинец да не знае собствения си език или пък руски?
19
0
 
12
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
И къде са тези украйнци които можем да наемем?
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Социалният министър отряза коледните добавки за пенсионерите, за да има за украинците и за самата нея за екскурзии няколко пъти месечно. Вероятно ще отреже и великденските добавки, за да се излежават украинците по хотелите.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те, щото много са се наели да работят, че и уведомявате работодателите...
16
0
 
20
 
! Отговори
Питам радата преди 2 месеца
Докога ще крадете българите??????
15
15
 
4
 
! Отговори
Варна преди 2 месеца
Таке е ,по-добре бели и руси хора ,отколкото тарамбуки и алахакбари!
14
1
 
31
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 2 месеца
Направете го доживотен и да мирясате най-сетне п0дл0ги на Посолството!
13
15
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 2 месеца
Много добро решение. По-добре украински жени и дежа бежанци, отколкото разгонени арабски нерези.
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До кога ще ги дундуркаме и хрантутим! Да си пътуват към страната! Да сключват мир и да си оправят държавата, че вече ни втръснаха техните вопли и искания! До кога ще живеят на гърба на хората!?
11
0
 
30
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
Кравефермата и Европа се чудят как да се дистанцират от укропите, само "Сглобката" се чуди как да "облаже" укропитеците!!!
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мен по ме притесняват билбордовете с прегърнати мъже и прегърнати жени както и рекламата на Лидл от преди малко в която за семейство е представено руса германка с църен мигрант с црно ***.
9
2
 
41
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 месеца
Продължаваме да им плащаме СПА-то още една година. Както и папането, пийването и всичко. Стана ясно, че украинците не искат да работят. А нашите още точат зъби да ги наемат :) Яко, а?
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кого наемат ,предимно пенсионери украинци ,младите не искат да работят ,всички са на морето с скъпи коли и джипове,вън всички украинци
7
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
никой от тях не работи вече 3та година
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
никой от талях не ролаботи вече 3та година
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
докога ще ги храним по хотелите?
4
1
 
37
 
! Отговори
Икскюзми,сър?!? преди 2 месеца
Екземплярите били на "украински"? Укрите говорят ли укропитешки?!? Щото всичките ВИП-аджии по Слънчака си плещят на чист руски,въпреки ши33и-законите на Зеленоида да се пише и говори на хохлински :)
3
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нанрусофилите им трябва бой бой и на самолета в Русия това ще спаси България от некадърници.