Смешно им е, ама не е

Дебатите по вота се превръщат в „седянка“ за правителството, Станишев раздава усмивки, сигурен, че вотът не минава; опозицията пък се пъне, ама...
22 окт 2007 10:42,
68
Смешно им е, ама не е
По време на дебата, усмивка сияе на лицето на премиера Станишев. Снимка: БГНЕС

В Народното събрание започнаха дебатите по вота на недоверие към правителството

В пленарната зала са премиерът Сергей Станишев и министри от кабинета.

В началото просветният министър обяви, че имало воля за промени в
образованието.

Похвали се как през годините били предприети мерки за безплатни учебници и безплатни автобуси за учениците, кифлите в школата.

Според него най-значимото нещо, направено в образованието за последните 20 години, се е случило на 01.01.2007 г. - от тогава е въведен единен стандарт за издръжка на един ученик.

„Предстои въвеждането на делегирани бюджети и регулиране на нормативите и плътността на паралелките“, каза Вълчев и не обели и дума за исканията на учителите за по-високи заплати.

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи тона на Даниел Вълчев като тон на седянка.

Той попита просветния министър и премиера кой носи отговорност за това, че децата не учат вече близо месец.

Костов заяви, че учителите са „за“ реформа, а не както правителството представяло нещата - че съсловието не желаело да се реформира.

Той упрекна кабинета, че дни наред правителството държи учителите в стачка, а в същото време дезинформират обществото за броя на стачкуващите.

Тъмносиният лидер призова Сергей Станишев да удовлетвори исканията на учителите.

„В момента има 3 млрд. и 500 хил.лв. излишък и има пари за повишение. Стачкуват интелигентни хора, не стачкуват пролетарии“, обърна се Костов към Станишев.

За да защити лидера си, левият депутат Димитър Задгорски обвини опозицията в плитки мотиви за вота и в подстрекаване на стачката.

„Вие подхранвате синдикалния башибозук“, каза Задгорски.

Костов пък му отвърна, че доносници на политическата полиция нямат правото да се изказват на такива дебати.

Арбитърът Георги Пирински се опита да усмири депутатите и да въведе по-спокоен тон, обаче май не успя.

Депутатът от ОДС Надежда Михайлова заяви, че учителската стачка е израз на безсилието на правителството да се справи с кризата в образованието.

Според нея основната причина за протестите са спрените реформи в образованието:

„Причините са политически“, посочи тя и хвърли цялата вина върху НДСВ, които, по думите й, 6 години управляват сектора.

Михайлова призова кабинета да превърне образованието в национален приоритет.

Финансовият министър Пламен Орешарски пък реши да върне народните ни избраници години назад, за да разкаже пред камерите и микрофоните как се е развивала икономиката на страната.

Заяви, че ще остави дискусията за заплатите на втори план, за да се похвали как днес сме имали висок икономически растеж и рекордни чужди инвестиции.

Орешарски все пак призна, че доходите у нас били ниски, пък хората очаквали по-високи.

Финансист №1 отхвърли призивите за удовлетворяване на исканията на учителите за заплати, посредством големия фискален резерв.

„Той е цената на стабилността“, каза Орешарски.

По думите му правителството не можело да си позволи да се поддаде на мащабния синдикален натиск и предупреди:

„Отключим ли инфлацията, доходите намаляват“, каза Пламен Орешарски.

Според зам. председателя на ПГ на ДПС  Лютви Местан политиката на доходите трябвала да се определя от социалната значимост на съответното съсловие.

„Анонсът на правителството, че е готово да увеличи заплатите на учителите до 650 лева само за една година е непознат, защото това е безпрецедентен ръст на възнаграждения“, каза той  и обвини опозицията, че се опитва да използва учителските протести.

Татяна Калканова от НДСВ също каза, че вотът на недоверие е част от предизборната кампания, въпреки че исканията на учителите са справедливи.

По време на дебата по вота, усмивка сияе на лицето на премиера Станишев. Може би е сигурен, че с гласовете на БСП, НДСВ и ДПС вотът няма да успее, може би!

Дебатите по вота продължават.

Очаква се гласуването да бъде във вторник следобед на извънредно заседание на парламента.

Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Ако вотът бъде отхвърлен, ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
stanu6esku преди 16 години
на тази българска робска психикаКойто и да се качи горе все тая.Крадат...и пак крадат! Парите на България са само за шепа хора, дано се наживеят на този свят, че в ада ще горят!
66
0
 
0
 
! Отговори
miki преди 16 години
Ще формализирам предложението ти!Ако им дават 10 000 то и учителите ще се назначават на работа с приемен изпит и тестове. (И психотестове също)Ето ти го естествения подбор на добрите учители. Наистина с добри пари добри резултати.
65
0
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 16 години
Сега разбах, че даскалите били и борци и т.н. Ами как ще задържиш децата в училища с тези първобитни методи на преподаване. В училище нищо не се е променило за последните 20 г. Пак добрия стар даскал отива изрецитирва си това, което си знае и толкова. Цялата система е сбъркана. Не 650 лв. по 10 000 да им дават нищо няма да се промени. Не може в 21 в. ти да преподаваш като в килийно училище. В училище не трябва да се назубря статистическа и др. безполезна информация, а трябва да се създава начин на мислене.
64
0
 
0
 
! Отговори
до 63 преди 16 години
То като гледам с това образование и сега сме си робите на европа. Най-големите "смукачи" на пари от бюджета са най-закостенели и нереформирани - съдебна система, армия, полиция и даскали. В тези отрасли само се налива и нищо добро не се случва.
63
0
 
0
 
! Отговори
abv преди 16 години
Стига сте се свивали, охлюви заспали! Станишев и сие тая година закриват България! Никой свестен учител няма да остане в училище при това отношение към него! Нито едно министерско детенце няма обаче да остане неизучено! Ще останат слепи и глухи нашите деца, те ще са бъдещите роби на Европа! Да подкрепим учителите, само те правят нещо против оскотяването на българчетата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ИСКАМ ВСИЧКИ ДА ПОПИТАМ.Господа и дами Вие учители ли сте или преподаватели?Ако стачката ВИ не е политическа и всички си вършехте работата добре нямаше да се криете зад парите от частните уроци.Съгласна съм че парите са малко,но всички ги заслужаваме.Какво става?Всички са равни,оваче едни са по равни.Не разбрах какво ще направите за децата на БЪЛГАРИЯ за да Ви отдадем спечеленото уважение.Извинявам се много, госпожо, но се опитайте вие да се оправите с тези деца, с които се "борят"учителите всекидневно, обзалагам се, че дори няма да ги накарате да Ви слушат, а какво остава да ги научите на физика, математика, история и т.н.Кажете ми Вие, нормално ли е майка ми да е повече от 20 години учителка, и заплатата и да не надвишава 250лв., и като ч попитам защо седи в училища, тя да ми казва, цит."Ами все някой трябва да *** учи на нещо тези деца".Защо вместо да ръсите абсурдни обвинения, не погледнете Вие Вашите собствени деца, а не да си измивате ръцете винаги с някой друг-учители, власти и какво ли не.Защото учителите стачкували, виждаш ли, децата били на улицата - ами те като не стачкуват, много деца бягат от училище и пак са на улицата, а родителите изобщо и не разбират; Учителите стачкували и за това, виждаш ли, децата седели в заведенията и пият бира - ами те децата и след училище ходят по заведения и пият бира; Децата имали желание да учат, а нямало кой сега да ги учи, 'щото учителите стачкували - ами те дацата ако имат толкова голямо желание да учат, сами ще си хванат учебниците и ще си учат вкъщи, вместо да затъпяват с разни игри пред компютъра, няма нужда някой учител да им ходи "след ***".Учителите в училище по всевъзможни начини се опитват да накарат Вашите деца да научат нещо, или поне да се заинтересуват, въпреки, че на тях не им пука нито от двойки, нито от отсъствия, просто защото вкъщи няма кой да ги погледна, да им обърне внимание какво правят, да ги санкционира, ако трябва. Ами в крайна сметка учителите не са Ваши "слуги", и те трябва да получат нещо, а не да ги имате за даденост. Самият факт, че именно липсата на учители в момента (поради стачката) Ви създава такива проблеми в момента, говори за тяхната полезност. Щом не искате да стачкуват - заначи явно без тях не можете.И последно, но не и по важност, ще Ви кажа какво ще стане, ако не се реши проблема сега - по-възрастните учители ще останат, защото наистина те работят предимно за удовлетворението, а не за заплати, но до 10 год. (най-много) ще се пенсионират. Младите от учителите - или поне тези, които са свестни, ще напуснат. Поради ниските заплати, няма да има интерес към тази професия, ще липсват кадри и всеки ще може да стане учител (дори най-големите некадърници). Кажете ми, кой тогава ще учи Вашите деца?
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Страхувам се, че последния коментар е написан от учител, защото този, който го е писал всъщност е доста неграмотен. Ако учи и учениците си по този начин - това е всъщност малкото камъче, което обръща колата.....
60
0
 
0
 
! Отговори
Гюра Михайлова преди 16 години
Най-нелепото е,че някой викна-"ах,тези частни уроци" - и обществото в хор запя -стига с тези частни уроци.Да,много добре!Кой ги измисли?Ами вие,родители.Децата ви ,които вместо да седнат пред компютъра( нали Антон Дончев каза,че компютъра успешно замества учителя) и да си учат ,ви принуждават да давате безбожни пари за частни уроци.Да ,ама има деца,които не дават пари за тях.И по този начин се борят с порочната практика.В учителската си практика (29г.) съм правила всичко възможно да мога да гледам и децата и родителите им с чест и достоинство.Затова не приемам упреците за несвършена работа .Малко съм тъжна,че когато чета коментарите ,се сблъсквам с открита неграмотност,точно у тези ,които най-много хулят.Но ,мили хора,затова са книгите.Да се четат и ако имаш пропуски,да ги попълваш.За съжаление ние сме само учители,не магьосници.
59
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
какво ли ни чака нас учениците?
58
0
 
0
 
! Отговори
stanu6esku преди 16 години
С тази усмивка, Серго, ще те погребем. Тебе , чужденеца, който погребва Българското образование и култура.
57
0
 
0
 
! Отговори
so true преди 16 години
napylno vi podkrepqm otnovo pokazahme na evropa i sveta kolko necivilizovano i varvarsko pleme sme...
56
0
 
0
 
! Отговори
zax преди 16 години
И докато министрите се обвиняват взаимно, използват стачката на учителите за своите си подмолни цели класните стаи са вече 1 месец празни. Образованието-национален приоритет. Да, да! И точно заради това в момента образование в държавата ни няма!
55
0
 
0
 
! Отговори
НЯКОЙ СИ преди 16 години
MAIKA TI PROSTA STANIШEVSKA TAPANAR SMOTAN NESTAVAШ ZA NIЩO!!!!!!!
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе ти в час ли си!!! Стига си пускал тук едно и също.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
мижитурки
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не сам учител,но смятам,че това да се направи нещо за децата не зависи от самите учители,а от МОН.Учителите работят по учебни планове изготвени от министерството,така че въпросите си трябва да задаваме не към учителите,а към министър Вълчев.
51
0
 
0
 
! Отговори
sorinanik преди 16 години
ИСКАМ ВСИЧКИ ДА ПОПИТАМ.Господа и дами Вие учители ли сте или преподаватели?Ако стачката ВИ не е политическа и всички си вършехте работата добре нямаше да се криете зад парите от частните уроци.Съгласна съм че парите са малко,но всички ги заслужаваме.Какво става?Всички са равни,оваче едни са по равни.Не разбрах какво ще направите за децата на БЪЛГАРИЯ за да Ви отдадем спечеленото уважение.
50
0
 
0
 
! Отговори
Nacheva преди 16 години
Подкрепям напълно стачката на учителите и се присъединявам към протеста на децата абитуриенти.В нормална държава би трябвало цялото правителство да си замине за такъв гаф-"протакане" по думите на Орешарски на стачката когато децата ни са на улицата или се питат какво да правят от тук нататък. Като че ли от 18 години официалната държавна политика е да съсипва всичко в държавата включително и образованието и да подготвяме чистачи и строителни работници за ЕС
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хора,помислете малко.Ако вие бяхте учители и вие щяхте да стачкувате.Искате учителите да мислят за вашите деца,а кой ще мисли за тяхните?
48
0
 
0
 
! Отговори
родител преди 16 години
Не е смешно, другарю Станишев. Тъжно е.