Наесен и предпазна клауза за България! Нали сме двойкаджиите в ЕС...

Възможно е същата мярка да сполети и Румъния
25 юли 2008 20:30,
78
Наесен и предпазна клауза за България! Нали сме двойкаджиите в ЕС...
Наесен решават съдбата ни в Бундестага. Снимка: БГНЕС

Бундестагът (германският парламент) може да упълномощи правителството на Германия да поиска през есента от Европейския съвет задействането на предпазна клауза за България, предаде румънският информационен сайт NewsIn.

Твърде е вероятно същата мярка да сполети и Румъния.

Във връзка със скорошните доклади на Европейската комисия относно правосъдието в Румъния и България, Гюнтер Крихбаум- председател на комисията по европейските въпроси в парламента, оцени положително решението за замразяване на отпускането на еврофондове за София.

Крихбаум изрази съжалението си, че не е било препоръчано и активирането на предпазна клауза, чрез която българските присъди няма да бъдат признавани в ЕС.

"Искаше ми се в случая на България не само да се направи безпощаден анализ, а Европейската комисия да формулира и конкретни препоръки, тоест незабавно прилагане на предпазната клауза върху правосъдието. За съжаление ЕК нямаше достатъчно смелост да направи това", каза Крихбаум.

"Веднага след края на парламентарната ваканция в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Бундестага ще обсъдим докладите на Европейската комисия за Румъния и България", каза немският депутат.

Крихбаум предупреди, че блокирането от страна на румънския парламент на големите корупционни дела рискува да привлече активирането на предпазна клауза върху правосъдието, още повече, ако вече бъде създаден такъв прецедент в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
m преди 15 години
ti opoznal li si si tvoita religiq ta si reshil da priemash dr.tova 4e si tur4in i mirishesh nqma da se promeni s religiqta i nikoi nqma da po4ne da te haresva pove4e
76
0
 
0
 
! Отговори
Мариций преди 15 години
предлагам тази прогнила от корумпирани и крадливи политици държава да се закрие, а овчият и народ да се разсели и пръсне по света, та дано така, смесвайки се с останалите нации се изличи увреденият робски български ген
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Наесен и предпазна клауза за България! Нали сме двойкаджиите в ЕС...Krayno vreme e da se razmazse tazi gnusna durzsavica...
74
0
 
0
 
! Отговори
OSMAN преди 15 години
Tur4e sum miri6a otvratitelno gadno no tova sigurno e ot religiqta ni za6toto ne ni solqt kato malki jenite ne mi obru6tat vnimanie i stanah obraten.Iskam da si smenq religiqta i da stana hristiqnin no me e strah ot hodjite za6toto posle 6te me obrejat o6te edin put.Kakvo da pravq be hora?
73
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
до Гешев,Баце, аз не съм отричал ясните разлики в близката история на тези страни. Съвсем прав си, че въпросните 45 години, допълнени от 20 на хаос и безхаберие се оказаха ужасяващи не за някой друг, а за българските граждани. Факт. Обаче за останалите неща, които обрисуват твоята общо взето розова картинка за Турция и Гърция, в този случай, няма как да се сългася. Да, Турция например не е минала през комунизъм и разрушителен приватизиращ капитализъм, обаче Турция страда от доста по-различни и общо взето на цивилизационно равнище проблеми. Турската държава има твърде тежък външен дълг, което се отразява тежко на макроикономическата картина там. Турската държава трябва първо да се пребори с насилието, което от доста отдавна окървавява цялата и източна част. Турската държава е като цяло бедна, погледнато глобално и следва първо да вложи много в развитието на всички онези райони, извън Истанбул, Анкара и курортите, които тънат в една истинска, и значително по-тежка от българската мизерия. Та така, никак не и е лесно на турската държава. Относно НАТО- аз не съм убеден, че НАТО е истинският ключ към борбата с организирана престъпност. Румъния е също член на НАТО от 2004 и въпреки всичко тези проблеми там почти не съществуват. Нещо друго е причината за случващото се в БГ и то е много местно и следва да бъде изкоренено на местно ниво, не чрез НАТО. Гърция...Гърция е в момента в много неблагоприятно положение спрямо Европейската комисия, тъй като Гърция общо взето излъга Европейската комисия преди присъединяването си към Еврозоната и сега това играе лоша шега. Милярди евро са замесени, макар и ние да не сме наясно с това, бидейки обсебени от нашите, видиш ли, много специални и уникални проблеми. Ами не, Гешев, истината е, че проблемите ни никак не са уникални и не сме първите, които минават през тях. Сравнението ми с Гърция и Турция беше до такава степен релевантно, че ние следва да се оглеждаме наоколо и да следим и техните проблемни полета, за да имаме ясна и обективна представа за това, къде се намираме. Това е.
72
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
Всеки, опитай да прочиташ докрай и ЯСНО написаното от другите в този форум, преди да периш неясни твърдения с още по неясни формулировки. Аз нямам нищо общо с Гърция. Никога не съм казвал, че съм грък, добре е е да прегледаш по-подробно поста ми. А за Италия- ти твърдиш, че мафията не е държавата- веднага те опровергавам- в голямата си част местната администрация на южна Италия е не просто свързана с Камора и другите по-малки кланове, работещи на територията на южна Италия, но и директно я финансира. В северна Италия ситуацията е различна, но в италианската държава тъкмо това разделение между северна и южна Италия е наистина фрапиращо и докато градове като Милано поддържат съвсем нормален европейски стандарт на живот, ситуацията от Рим надолу е много, ама наистина много тегава. Колко пъти си бил в Италия, какво точно си видял там? Гледаш италианската действителност с доста розови очила, трябва да ти се признае. Второ- аз никога не съм отричал много сериозните проблеми покрай корупцията на най-различни нива в БГ и организираната престъпност. Това, което аз отричам са храчките, които произлизат от устите на масата пишещи на тази страница ДнесБГ и които заклеймяват всичко българско. А това с осъдените "доста влиятелни мафиоти"...Имаш ли реална представа колко от тях действително излежават присъдите си, за да говориш така убедено? И още нещо, моята бивша приятелка, която е от Белуно, северна Италия не веднъж е казвала, че с голям страх би стъпила в град като Неапол, където буквално всеки ден умират поне 3ма от тези така наречени кланове. А иначе за шопската салата и изборите си напълно прав, но това, дали едно общество ще се превърне в гражданско такова, зависи единствено и само от него, не от някой друг. Това със сигурност няма да стане с реплики от сорта "*** България", "Българите са най-гнусното племе" и т.н. Ето това е бичът, от който трябва да се отървем.
71
0
 
0
 
! Отговори
Vseki преди 15 години
Не знам и не ме интересува колко си грък и какво е положението в Гърция. Що се отнася до Италия и паралела с България обаче, си на абсолютно грешна позиция. Да, в Италия има мафия. Едва ли е по-жестока от руската и българската. Голямата разлика е, че мафията не е държавата. И последната се бори срещу престъпниците. Ако беше следил информациите в световните медии щеше да знаеш, че в последните години са аерустува и ОСЪДЕНИ доста влиятелни мафиози. Те са вече в затвора, с конфискувани имоти, банкови сметки. Нещо, което не може да се каже за България. Всекидневно виждаме как мафията и държавата у нас са едно и също нещо. Да се бориш срещу тях е невъзможно. Само силно гражданско общество може да го направи. За съжаление, както отбеляза в."Труд", онези, които са искали и са може да го направят са вече в чужбина. тези, които останахме, се интересуваме повече от студена ракия, шопска салата и силикона на чалгаджийките. При избори си седим в къщи и пием, а после псуваме. На нас все някой друг ни е виновен.
70
0
 
0
 
! Отговори
ГЕШЕВ преди 15 години
МАЙ МЕ РАЗГНЕВИ ! ТУРЦИЯ И ГРЪЦИЯ НЕ СА БИЛИ 45 ГОДИНИ ОФИЦИАЛНО КОЛОНИАЛНА СТРАНА И 20 НЕОФИЦИАЛНО ПОД ХОМОТА НА ВЪРКОЛАКСКА ЧЕРВЕНА МАФИЯ СЕВЕРОЙСТОЧНА ПОРОДА ! СРАВНЕНИЯТА СА ТИ МНОГО НЕУМЕСТНИ ! ТАМ НЯМА ТЕАТЪР И ПОСТАНОВКИ НА БИВШИ ЧИЧКОВЦИ ОТ ДС , СЛАВИ *** , АЗИСОВЦИ , ЖОРЖ ГАНЧЕВЦИ БОЛЕНИ И ДОН БОБОВЦИ ! ПРОСТО ГИ НЯМА ! ДОРИ И АЙДУЦИ КАТО ПЕРНИШКИЯТ СПОНСОР НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ВИРЕЯТ ! АКО ЗАПОЧНЕ ДА ИЗБУЯВАТ КАТО ПЛЕВЕЛИТЕ ВОЕННИТЕ ИМ ПРАВЯТ ВОЕННЕН ПРЕВРАТ , ПРИБИРАТ ВСИЧКО ОТ ПО ЯКИТЕ ФИРМИ И ГИ НАБУТВАТ В ЗАТВОРА ! СЛЕД ТОВА ПРЕВАТИЗИРАТ НАЦИОНАЛИЗИРАНОТО ! ТОВА СТАВА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ ЗА 50 ГОДИНИ В НАТО ! В ИТАЛИЯ НА НЯКОЛКО ПЪТИ НАБЛЯДАВАМЕ ОПЕРАЦИЯ ЧИСТИ РЪЦЕ ! ТАМ КЪДЕТО ИМА НАТО ТРУДНО ВИРЕЕ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ И ЗАДКУЛИСТНИ ЧИЧКОВЦИ ОТ БИВШИ СЛУЖБИ ! МИСЛЯ , ЧЕ НЕ Е НУЖНО ДА КАЗВАМ КАКВИ ПРОДАЖНИ МЕДЙИ ИМАМЕ И ПАК КОЙ СТОИ ЗАД ТЯХ , ДОДТАТЪЧЕН НИ Е АГЕНТ БОР ОГЛАВЯВАЩ ТРУД ИЛИ ПЪК КОРИТАРОВ С НЕГОВОТО LIVE ! ТАМ ТАКИВА СА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО БОНИЩЕ И ЖУРНАЛИСТИ , КОИТО РАЗКРИВАТ АФЕРИ СА ЩЕДРО СТИМУЛИРАНИ И МОРАЛНО И МАТЕРИАЛНО ! А ТУК УМИШЛЕНО СЕ УБИВА ВСИЧКО РАЗУМНО , ПОЛОЖИТЕЛНО И ПОЗАТИВНО ! БАВНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ! ЗАЩО ? ЗАЩО НЕ СЕ ПРИЕМЕ ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА И ВСИЧКИ БИВШИ ЧИЧКОВЦИ И БАТКОВЦИ ДА СИ ОТИДАТ НА МЯСТОТО , А ПРОВИНИЛИТЕ СЕ И СГАФИЛИ В ЗАТВОРА !!! ЗАЩО ?! ДОКАТО ТАКИВА КАТО БРИГО АСПАРУХОВ И ЛЮБЕН ГОЦЕВ СЕ МОТАЯТ ИЗ ОБЩЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ НЯМА ДА ИМА ОПРАВИЯ ! В ЕДНО ОБЩЕСТВО КЪДЕТО ИМЕНАТА НА ТИРАНИТЕ СА ПОВЕЧЕ НА ПОЧИТ ОТ ИМЕНАТА НА ЖЕРТВИТЕ , ТО В ТОВА ОБЩЕСТВО НЕЩО НЕ Е НАРЕД !
69
0
 
0
 
! Отговори
tasos преди 15 години
az sym gryk (biwh bylgarin) i se gordeq 4e sam now elinas byzantinos
68
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
Фея, ето сега негативизмът ти идва малко в повече. Конкретно Италия и Гърция се ползват с повече привилегии единствено на базата на Римската империя, Антична Гърция и италианския Ренесанс. Факт е, че България с тази история не може да се сравнява, но е също факт, че историята и културата на България е достатъчно забележителна и интересна за да привлича маса туристи от цял свят. Безспорен факт. Проблемите на същите тези гърци и италианци далеч не се различават от нашите, или по-точно казано далеч не са се различавали от нашите в рамките на най-новата им история. Спомни си например за масовата италианска имиграция в САЩ в началото на 20 век. Италианската държава все още е родно място на най-свирепата мафия, позната на човечеството. Ситуацията на България по никакъв начин не е уникална, нито пък сме толкова специални. Проблемът е тъкмо в това безобразно ниско самочувствие на масата от съвременните българи. Защото пак ти казвам, гръцките граждани например продължават да пътуват до Америка С ВИЗИ, въпреки вече десетилетното им членство в съюза. И въпреки това, в тяхното съзнание, може би заради отсъстващия комунизъм не се пораждат тези самоунищожителни заклеймявания, на които сме свидетели от много българи. И друго- ти казваш, че цяла Европа им ходи на крак...И какво пречи Европа да идва в България? Не само нищо не пречи, ами и това се случва масово в последните години. А това, което ти казваш за усещането за безнадеждност е потвърждение на думите ми- има нещо самоунищожително в българския(и то съвременния) манталитет...Българите, поставени на сравнение от световен мащаб далеч не живеят толкова зле. В крайна сметка 1 милиард души по света нямат достъп до питейна вода, и то ежедневно. Но не, българите очевидно са нещастни по дефиниция, неясно защо. Турците...масата от тях извън големите градове живеят в трагични условия, категорично по-тежки от българските. И въпреки това знаят как да се радват на живота. Има нещо наистина много особено в българското мислене... За 20те години на повтарящ се цикъл си напълно, ама напълно права и това е изкючително изнервящо. Но пък то неминуемо ще бъде променено. Не може да трае вечно. Абсурдно е да трае вечно. С едно изречение- българите, при добро желание и повече разбиране един към друг, колкото и банално да звучи това, могат да живеят един съвсем друг, съвсем различен живот.
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
от всичко казано до тук, нали се сещате у кой се европарите?!Много лесно е да си говорим тук, хайде да направим нещо....до кога ще ги търпим?
66
0
 
0
 
! Отговори
Фея преди 15 години
Виж, Indubio, на гърците и италианците им е по-лесно да казват с гордост, че са такива, защото цяла Европа им ходи на крак, доброволно, на екскурзия и курорт, и те печелят мнооого пари от европейците. Ние, българите, не само че не можем да докараме европейците тук, ами напротив - около милион се изнесоха в европейски държави и САЩ. Твоите прекрасни представи явно се разминават с реалния живот. Тук не трудното битие кара хората да бягат, а усещането за безнадеждност, липсата на каквато и да било индикация, че неуредиците и безотговорното управление са нещо преходно и с времето ще се преодолеят, а животът ще се подреди както в нормалните държави. Щом като 20 години се повтаря един и същи сценарий - избори, нов парламент, създаване на нова схема и отново същото: уреждане на роднинските и приятелските кръгове, корупция на всички нива, безогледно харчене на бюджетни, т.е. народни пари и никакъв страх от възмездие.И накрая, последната ни надежда, че след приемането в Европа няма как да продължават по същия начин, бива разбита на пух и прах - управляващите са непоправими, няма сила, която да ги промени, да ги вразуми, да ги накара да не правят далавери в името на собственото си забогатяване.Примирението ти с факта, че не крадат само нашите политици, е странно. Помисли само каква е ситуацията в България - от политиката зависи бизнеса. Изключително тъпо, не се среща на много места - в България и в някои страни в Южна Америка. Но щом си толкова горд - бъди. Много още ще ти показва живота, ще помъдрееш. И аз някога бях оптимист, но след 1997 г. разбрах, че която и партия да вземе властта, я използва само за себе си.Пък ти се гордей с миналото, но в настоящето то не е достатъчно. Освен това получаваме само по един живот, който можеше да бъде много по-спокоен и уреден, ако всяко правителство не беше престъпно
65
0
 
0
 
! Отговори
Индубио преди 15 години
И не, вярвай ми, в западноевропейските държави, поне сред хората, които считат себе си за средно интелигентни, България далеч не е това, което *** малцинство е в очите на много българи. Не че мнението за БГ е величествено, но то е общо взето като за една бедна, но пък приятелски настроена и изпълнена с дружелюбни хора(беше така, поне) Европейска държава, която в крайна сметка споделя същите тези Европейски ценности и чието място в крайна сметка е в Европейското семейство.
64
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
Мила Фея (звучи хубаво:)Какво означава фактическо изключване или излагане насред ЕС? Вярвай ми, ситуацията на съвременните гърци, също по отношение на корупция в рамките на гръцката държава далеч не е цветуща. Същото се отнася и за Италия, а и за други страни. Общо взето за повечето. Гърция например буквално излъга за икономическите си параметри в момента на влизане в ЕС, за което сега си плаща. Проблемът е просто, че ние в България не сме наясно със случващото се там и със наказанието, които те отнасят от Комисията. А такива наистина има. И въпреки това, изключително рядко бихме видели грък с толкова песимистично(обаче неградивно песимистично) отношение към собствената си страна. Той ще се сети за Александър, ще се сети за Сократ(при положение, че и с двамата връзката му е доста косвена, да не кажа non existent... и ще изкрещи на света- АЗ СЪМ ГРЪК. Аз не изисквам нещо подобно от нашите сънародници, нито пък го очаквам. Обаче съм непримирим и ми действа наистина зле, когато чета мненията на хора, които с лека ръка използват най-тежките думи спрямо, в крайна сметка собствената им страна. Не е оправдано и е някак си извратено дори, при положение, че в своята история държавата България е била и в по-тежки ситуации. Не подценявам сегашната. Не твърдя, че тя не е тежка и че правителството, пък и парламента не игнорират брутално интересите на собствените си граждани. Но наистина призовавам към адекватност и нормално, балансирано отношение към проблемите, което в крайна сметка неизбежно ще доведе до тяхното решаване.
63
0
 
0
 
! Отговори
Фея преди 15 години
Моето момче, още през пролетта ти написах, че няма значение дали съществува юридическа процедура за изключване на държава-член, защото не фактическото присъствие в общността е важна, а това каква роля имаме ние в нея. При положение, че се излагаме толкова, смяташ ли че ни уважават повече, отколкото ние тачим *** малцинство, например. Благодаря ти за усилията да ме ограмотяваш, младежо, но знай, че аз не съм по-малко патриот от теб. Не искам да се примирявам с хайдутлука на всички управлявали ни досега, и затова не спирам да излагам мнението си, че ние сме тези, които можем да ги разтърсим толкова здраво, че да спрат да си въобразяват, че са богоизбрани и каквито и престъпления да вършат, никога няма да бъдат наказани.На теб пожелавам да продължаваш да си такъв родолюбец, но в същото време и реалист, трябва да виждаш истинските проблеми и да наричаш нещата с истинските им имена.
62
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
"Решено е от картата на Европа да изчезнат две държави - България и Македония. Безсилни сме да се противопоставим! Решено е не от нас!"По-скоро е решено, че имаш наистина радикални проблеми с начина, по който си вадиш причинно-следствени заключение. Бори се срещу този проблем...
61
0
 
0
 
! Отговори
Индубио преди 15 години
Ти изпитваш омерзение, когато четеш мнението ми, така ли? Когато прочиташ това, че няма нищо ясно доказано и обективно в твърденията, че ще бъде налагана предпазна клауза за България и че спрените пари са напълно обективна, вече прилагана мярка към страна членка, която наистина носи промяна и е нещо положително? Добре, Омерзен(а), нека ти задам по следния начин въпроса: Ти нихилист ли си, ти дотолкова ли мразиш собствената си нация, и забележи, неслучайно използвам думата нация, а не държава, че да изпитваш омерзение, когато четеш едно по-балансирано, излизащо от толкова типичните за този форум гнусни храчки към България мнение? Ами ако отговорът на въпроса е Да, то значи всява следваща дума към теб е излишна...
60
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
"никакви граждани и не заслужават да са в ЕС"Фея, ОТУЧИ СЕ от логиката, с която мислиш и престани да си представяш, че видиш ли ЕС е някакъв сорт манна Небесна и там членовете или заслужават или не. ЕС е една икономическа структура, приемането на балканските страни в ЕС е стратегия, започната общо взето далеч преди началото на наистина отвратителния преход, за който ти говориш. Тъй че няма заслужили или не, в случая става дума за това как ние по някакъв начин да променим това гнусно мислене на отрицание на всичко и безплодно плюване и да го обърнем в нещо адекватно и съзидателно, което наистина може да промени картината. Това е начинът. Начинът е в гражданското общество, което в момента напълно липсва и то липсва тъкмо заради подобен род мислене- "Леле леле, да ни изключват, че гледайте какви се гнусни " АБЕ АРЕ СТЕГНЕТЕ СЕ МАЛКО, БЕ!!!
59
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
За каква прокоба дрънкаш? Ае сравни ситуацията в България през 1995 и 2008? И какво, нещата са по-зле сега, така ли? Колко абсурд има по този свят и в нашата малка България не е истина. И понеже познавам ограниченото съзнание на повечето от пишещите простотии тук и знам, че ще бъда обвинен в изповядване на комунистическата идеология или не знам още какво, ще кажа само- аз НЕ ОТРИЧАМ ПРОБЛЕМИТЕ В СТРАНАТА И СЪМ КАТЕГОРИЧНО НА МНЕНИЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА НАКАЗАНИЯ ОТВЪН ЗА ДА ПОТРЪГНАТ НЕЩАТА И КОРУПЦИОННИТЕ ПРАКТИКИ ДА ВЛЯЗАТ В НЯКАКВИ ГРАНИЦИ! НО ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ПОДКРЕПЯМ ГНУСНИЯ НАЧИН, ПО КОЙТО БЪЛГАРИ ХРАЧАТ ВЪРХУ ДРУГИ БЪЛГАРИ ИЛИ БЪЛГАРИЯ. ТОВА Е ПРОСТО НЕЛЕПО!
58
0
 
0
 
! Отговори
Индубио преди 15 години
Ти въобще осъзнаваш ли доколко просто, абсурдно и лишено от смисъл е твърдението ти? Да преминеш към Турция? Защо, защото си чул колко било яко в Истанбул или в курортите и Анкара. Ами вземи се разходи малко по-сериозно из Турция и неините други райони, особено по на изток и тогава ми обяснявай колко цветущо било положението там. Аз имам изключително близка приятелка от Турция, която преди година дойде на гости в София и след 2 седмици обиколки из България ми каза едно "Да знаеш, България Е Европа..."