Децата до 12 г. в ЕС без отпечатъци в биометричните паспорти, БГ мисли

А МВР вече се готви да пълни базата данни с биометрия
9 яну 2009 22:06,
66
Децата до 12 г. в ЕС без отпечатъци в биометричните паспорти, БГ мисли
Снимка: БГНЕС

Децата до 12 години може да не поставят пръстови отпечатъци на новите биометрични паспорти, обяви евродепутатът Петя Ставрева.

Тя посочи, че това става възможно, след като голяма част от страните членки възразили остро срещу нововъведението.

Несъгласието им е било мотивирано с възрастовите промени на пръстовите конфигурации, което ще направи данните на подрастващите недостоверни след години.

Сега по думите й предстои Европейският парламент да гласува директива, която отменя това задължително от 2006 г. условие.

България, която трябваше да въведе новия тип документи до април миналата година, обаче ще решава самостоятелно дали децата да слагат пръстов отпечатък.

"Това е така, тъй като всяка държава ще преценява дали да прилага или не новата директива", обясни Ставрева.

В края на октомври от МВР съобщиха, че започва създаването на национална система за биометрия - пръстови отпечатъци и специални снимки на лицето, които съдържат уникални за всеки човек белези.

Според новата концепция за българските документи за самоличност биометрични данни ще има не само в международните паспорти, но и във всички останали документи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
"дали те следят и наблюдават някакви хора"Някакви. Но не всички. :) На този свят има прекалено много хора, които вършат лоши неща. Ако публикувам паролите и номерата на кредитните си карти така, че да ги видят всички - тогава ще има изобилие от случаи на злоупотреби. Засега не съм чул някъде да се планира властта да злоупотребява с моите лични данни. Умишлено изкривявате тълкуванието на всичко казано досега. Защото просто няма какво друго да кажете. Дори сега, в тези коментари Вие НЕ СТЕ АНОНИМНИ! Сървърите на Вашите доставчици на Интернет, и сървъра на Днес.бг записват IP адресите, от които сте включени в глобалната мрежа. Това не Ви ли притеснява, господа? Или не сте се замисляли? Ако не сте мислили по въпроса - то не е ли, защото няма причина да Ви притеснява!? Като няма причина - тогава за какво скърцате тука? ... Цитираните филми - са просто поредния опит за спекулация. В тези филми се цитират и дават за пример събития от миналото. Минало, в което дори не се е споменавало за глобализация. Наполен, Хитлер, разни други -антихристи - те са опитвали да ПРЕВЗЕМАТ света със сила и войни. Убивайки на фронта, с оръжия. ... В тази новина от самото начало се обсъжда глобализацията, събирането на лични данни с цел контрол и прилагане на Закона в пълната му сила. Тепърва ще има още закони, и единна конституция. Но близкото минало недвусмислено ни напомня, че дори една нова конституция трябва да се одобри от народа. Не една и две държави - членки на Европейския Съюз отхвърлиха предложената им Европейска Конституция. Това не ви ли говори нещо?
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вече Никой, би ли дал, например, паролите на пощата си, ей така, на непознат, за да ги чете. Ти няма какво да криеш. Спира ли те нещо? Ако искаш, може да ги публикуваш тук. Всички ще ги четат. Ти няма какво да криеш и не би трябвало да ти пречи. Докажи тезата си, че не те интересува дали те следят и наблюдават някакви хора, щом нямаш какво да криеш! Ще видим какво ще направиш, защото думите са нищо без дела, които да ги потвърдят.
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вече Никой, ти не си нормален, хлопа ти дъската. Прегледай се в най-близката психиатрия. Хората ще ти помогнат.
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и филмът Zeitgeist също!
61
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Главата ми не е циментова, а гранитна. Благодаря все пак.Свободата, Санчо, е нещо надценено в днешно време. Представите за свобода отдавна са изкривени от българското правителство, демокрацията, комунизма, фашизма, нацизма, църквата, ... Усещаш ли как опитвам да върна времето назад?Какво е "свобода"? Да правиш каквото си искаш!?!? Ако е точно това - значи ти самият никога досега не си имал свобода. :) Не ти ли се вярва? Ми, пушил ли си марихуана спокойно насред парка? Вземал ли си да се повозиш първата кола, която ти хареса на улицата, без значение на кого е? Стрелял ли си по врабчета с Макаров по алеите на южния парк? ... и много други. Свободата, която толкова високо цениш - ти е отнета много отдавна, но заедно с това управниците взеха и превантивни мерки, и промиха мозъците на и без това простичкото население. И го направиха без никакви отпечатъци, без чипове, и без камери. Камерите започнаха да ги слагат наскоро, отпечатъците - тепърва се уфлянкваме тук за това, а персонални чипове едва ли ще има поне още 10 години. ... Но ти си се свил в своята ти черупка, гледаш си закътаните парици, и не вдяваш що е то общество, обществени норми и поведение, задължения към обществото, и т.н. ... Свобода - щеше да имаш преди да се е появила цивилизацията. Тогава щеше да можеш да ходиш КАКВОТО СИ ИСКАШ, и да правиш КАКВОТО СИ ИСКАШ. В днешно време имаш ограничения. Не можеш да внасяш оръжие в парламента, в банките, в самолетите, и т.н. места. Не се разрешава да дрискаш по улицата като кокошка, не е разрешено да крадеш, убиваш, и прочие неща, не се разрешава употребата на наркотици, и други подобни... Все неща, КОИТО ИМАТ СМИСЪЛ! Със или без камери, чипове и отпечатъци - тези неща са забранени по един или друг начин. Но сега идва време, когато ще може и да се контролира спазването на тези забрани, и ето кой пръв почна да протестиииирааааааа... :) Въпреки, че дори да има камери, ти пак можеш да си ходиш свободно на незабранените за това места, и никой няма да те спре. Тогава за какво посегателство над Свободата (да се чете "слобадията") говориш? ... Едно време църквата е изгаряла хората на клада, защото са казвали, че Земята не е плоска, и се върти. Мислиш ли, че са били свободни? Не са имали чипове, нито са знаели какво са това отпечатъци. Молили са се на нещо, което никога не са виждали. И всеки, който не го прави - е бил обявяван за еретик, бил е гонен, презследван, убиван. Това господине е тотален контрол!
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти наистина вече си господин Никой със съгласието си, даже повече - с абсурдното си желание си да бъдеш превърнат в биоробот посредством биометрията (сега) и персонален чип (в близко бъдеще). Аз също не съм престъпник и нищо не крия, но считам, че пръстовите отпечатъци, биометричните данни, камерите навсякъде, персоналните чипове и прочее форми на тотален контрол са посегателство върху личната ми свобода. Спомни си какво казва Сервантес: "Свободата, Санчо, е най-висшето човешко благо." Мечтата на всяко правителство е послушен и лесно контролируем народ. И това в една отделна държава. Ами ако е така в целия свят? Супер - световна робовладелска (високотехнологична) империя, начело с богоизбрания народ (досещаш се за кого говоря, надявам се). По-долу срещнах нещо написано за "Световното правителство". То съществува вече почти 2000 години и има за главна цел постигане на световно господство. Всичките тези Масони, Розенкройцери и т.н и т.н. ложи и организации са инструментите на това правителство. Вероятно това ти звучи налудничаво, но защо не се опиташ да съпоставиш фактите и да поразсъждаваш с циментовата си глава. Бъди здрав!
59
0
 
0
 
! Отговори
Има ли значение преди 15 години
P.S. ПО-ДОБРЕ ВЗЕМЕТЕ ХВЪРЛЕТЕ ЕДНО ОКО НА ТЕЗИ ФИЛМИ:911 - Loose Change, както и филма EndGame-Blueprint For Global Enslavement
58
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Чете ли линка, който ти дадох?Ако дойде реда на световното правителство, тогава биометричните ти данни ще са ти най-малкия проблем. Практиката недвусмислено показва, че има много по-лесен и евтин начин за контрол на населението, и не са нужни никакви чипове, мипове, простотии разни. Дрънканиците почнаха от пръстовите отпечатъци, и стигнаха до глобалното затопляне.Та хората са измислили име на това, на което се правиш. Казват му латерна.
57
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
А това Световно правителство ще ме пита ли как искам да живея ! Ще осъзнават ли децата и внуците ми,че живеят като сомалийците ? Ще имам ли собствено съзнание,за да правя своя избор ???
56
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Може и да има. Нищо такова не твърдя. Но можем ли да приемем за чиста истина, че тези "по-умни" наистина са умни, или просто красноречиви!? Че тези "по-умни" не са заблудени от фалшиви информационни източници!? И не на последно място - че тези "по-умни" не разказват тези приказки за лека нощ нарочно, защото им се плаща!?Също така все още не сме изяснили въпроса дали такава глобализация и контрол наистина са нещо лошо. :) Какво ще се случи, ако се стигне до световно правителство? Може би това правителство най-сетне ще успее да се справи с тероризма, може би вече няма да има вечна опасност от война, и може би хората наистина ще станат поне малко по-равнопоставени. ... За справка - дори в бедната България има хора с джипове за по стотици хиляди долари, докато в Сомалия например хората умират от глад... Или може би всички вие тук пишещите защитавате себе си в момента, като държите никой да не ви отнема нищо като собственост и свобода, а сочите с пръст, и казвате отдалече, че властимащите погубват цели народи. Това не е ли лицемерие?
55
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Отидете във в-к Новинар на статията " Хлапетата под 12 год.-без пръстови отпечатъци" ! По-надолу,във форума,в един от коментарите,ясно е казано какво ще следва ! Аз просто го обяснявах с мои думи,но има и по-интелигентни от мен !
54
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
А термина "глобализация" да ти е познат ? Или е пропаганда ? А митингите на Запад и протестите срещу глобализацията пак ли са пропаганда ? Пропаганда беше,когато от БКП и техните последователи се твърдеше,че на Изток се живее по-добре,отколкото на Запад ! Но да се твърди,че в световен мащаб няма процеси като този или напр.като ислямизация,е...просто нямам думи !...Не твърдя,че във филма са успели или че са показали цялата истина,но дори и с "промития "си мозък,мога да отсея "зърното от плявата" ! А то е,че най-важното тепърва предстои ! А ти,ако искаш,вярвай !...
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вече Никой, на тебе специално ще ти сложат един чип и ще ти вземат отпечатъци, за да се успокоиш, че си в безопасност. Но след това представи си следния сценарий в бъдеще, който се случва с тебе: престъпниците с ръкавици те отвличат, закарват те на местопрестъплението, оставят насила твои отпечатъци и след това те самообесват на дърво. От МВР лесно ще решат случая, много ще ги улесниш, специално ти!
52
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Доколкото виждам, контрола над мисълта при теб е вече постигнат, предполагам и без чип. Напълно успешно са ти промили мозъка с пропаганда.За същия филм става въпрос. Но да гледаш някакъв костюмиран чичка с мегафон как крещи на една сграда - едва ли е начин, по който да си направиш заключения. Преди доста години в България се скандираше "Кой не скача - е червен". Народа лудна по тая идея, просто защото звучи по-чалгарски. Спри се малко, помисли. Света не е само като на филм.
51
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Да не би да сме гледали различни филми ? В този,който гледах,става въпрос за групата Билдерберг,основана още преди Втората свет.война с единствената цел - бъдещо световно правителство при Нов световен ред.Става въпрос за наследниците на тази група в наши дни,които довършват започнатото тогава,а именно : образуване на ЕС,Северноамерикански съюз и Азиатски съюз(първият е налице);премахване границите във всеки един от тези съюзи;намаляване броя на населението в тях чрез локални войни,недопускане до възпроизводство на обикновените хора,генно модифициране на ембриони и създаването им по извънполов път,чипиране на отделния индивид за лесно контролиране(а не само следене),което моментално ни превръща в роботи без мисъл в тъпите ни глави;и т.н. и т.н....Като над всечко това ще стоят една шепа хора и мощна техника(предполагам компютър) ! Е,питам аз,това ли е"светлото"бъдеще,което очаква човечеството ? За такова ли бъдеще мечтаят децата ни - живи биороботи и послушни роби ? Че то е по-лошо дори и ако се бяхме родили ***...Дори животните ще имат възможност да реагират,докато човека ще е превърнат в марионетка.И,между другото,свалянето на биометричните данни на всеки в личната му карта не е скорошна идея,а само следваща крачка по пътя на този отдавна замислен дългосрочен план ! Целта му не е изкореняване на престъпността(което автоматично ще стане след намесата в психиката на човешката маса),а ВЛАСТТА НАД МАСИТЕ !
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тва е някакъв фашизъм
49
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Писателите-фантасти в миналото сякаш са поставили по-голямата част от основите на техническия прогрес. Днес виждаме направени неща, които преди са били описани точно във фантастичните романи. Но не това ме спира, за да повярвам на всичко, което ми се казва.Напротив. Има излишна информация. Наричат я "дезинформация". Тя заема умовете на хората, за да не могат да се сетят за истината. Обикновено дезинформацията прикрива нещо съвсем различно по тематика от самата нея. Но не пиша тук, за да те уча на хватките на контра-разузнаването. Пиша, защото съм гледал този филм, и ми се иска да посоча някои заключения, до които съм стигнал. Във филма правят разбор на историята в световен мащаб, като разглеждат отделни елементи и събития поотделно, но набързо. Показаните кадри са подбрани така, че да втълпяват на зрителя идеята, че политиката е предимно война с пушки, оръдия, бактериологично оръжие, и всичко това - за да може някой импотент на власт да задоволи жена си по-късно вечерта.На практика цивилизацията е създала удобства на света. Китайския народ има ограничение в броя деца на всяко семейство, но те са вече над 1.4 милиарда като население. Индия са само на около 250 милиона след тях в класирането. ... Не казвам, че трябва да се забранят удобствата, но без тях хората по земята щяха още да изяждат себеподобните си. В дивия запад всеки е имал препасан пищов на кръста, защото в пищова е бил зареден Закона! Но това време е вече минало. Хората не искат Закон с насилие. ... В предишните коментари най-вече подчертах полезната страна на тези технически въведения. Защото не само в България могат да те оберат докато си спинкаш сладко вкъщи. Не само в България може да ти откраднат колата, и не само в България някой може да ти тероризира детето в училище, да го зарибява с наркотик още в първи клас... Лошите хора стават все по-безскрупулни. И измислят все по-лоши неща. Помисли пак, и пак ела да пишем.
48
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
За сетен път се убеждавам,че не винаги в спора се ражда истината...Понякога се раждат и конфликтите...Затова казвам : всеки има право на избор да реши колко информация може да поеме и да анализира .Имало е и ще има хора,които по всякакъв начин са отричали неща,които за времето си са били в сферата на фантастиката.За тях,от позицията на нашия век,ние казваме,че са били невежи...Но, неоправдано е,когато в наше време се сблъскваш с феномена "отричане" на всяка информация,която е далече от всекидневните ти нужди.Не е важно дали много или малко филми съм гледала и какви...И други хора гледат...Важното е човек да се старае да разширява кръгозора си и да се опитва да осъзнава ставащото не само в близкото му обкръжение,а и по света.Няма излишна информация ! Според мен,съвременния човек трябва да е информиран отвсякъде и по малко от всичко ! И не е важно дали вярваш или не !Достатъчно е, дори само за минута, да си представиш,че е възможно...Именно липсата на информация е била причината много народи да страдат...Тази е причината и нашия народ да се лашка от ляво на дясно,тъпчейки на едно място ,до пълното му унищожение...
47
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Не, не съм нито ченге, нито пострадал бизнесмен. Поне все още не съм пострадал. Именно, защото лошите са проверили, и знаят как ще ги посрещна. ... Около мен обаче има много пострадали от лошите, а на мен част от бизнеса ми е да работя в положителна насока за тези неща.Също така заключения на базата на филми - НЕ правя. Иначе мога да ти цитирам достатъчно заглавия на филми, върху които ако се замислиш - няма да можеш да спиш нощем.Първоначалната тема в новината беше, че обществото в европейските страни не желае такива биометрични данни да се събират от ДЕЦА ПОД 12 ГОДИНИ! И също така са обяснили и защо. Но това са действащи мерки в други страни, и няма причина да не бъдат приложени и у нас.Колкото до чиповете, и контрола върху човешкото съзнание - гледаш прекалено много филми.С много поздрави,Вече НикойП.П. Пиша се така, защото преди време бях Някой. Бях *** на обществени форуми, новинар, и какво ли още не. Докато един ден ми писна да обяснявам на народа елементарни неща, и се захванах с нещо полезно. Все още пиша тук, просто защото виждам някакъв смисъл в комуникацията с хората. В спора понякога се ражда истината. Но за тази цел трябва да имаме аргументи и доказателства. Неща, които не видях тук някой да е писал, за да ме убеди в нещо.
46
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Изместваш главния проблем в съвсем друга насока ! Тук не става въпрос за превантивна мярка срещу престъпността ! От коментарите ти стигам до извода,че или си ченге(настоящо или бивше),или си пострадал от измама бизнесмен, или че наистина си НИКОЙ,щом разсъждаваш толкова еднопосочно !...На постове 3,8,12 и 17 се опитах,до колкото мога ,да обясня,че това е само началото на започналия отдавна процес за КОНТРОЛИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА МАСА,а не за контрол на престъпниците ! Казах,че нанотехнологията е напреднала достатъчно,за да може дори и с обикновенна (задължителна) ваксина,да те чипират,а чрез чипа -да конролират човешкото съзнание ! И тука съвсем не става въпрос само за престъпниците...Гледайте док.филм "EndGame - Blueprint for Global Enslavement " !!!