Пълна прозрачност за лекарствата иска здравният министър

Раздадените бонуси не били за добре свършена работа
22 фев 2012 17:02, Мария Папазова
34
Пълна прозрачност за лекарствата иска здравният министър
Снимка: архив Булфото

За пълна прозрачност на цените на лекарствата се обяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той заяви, че гражданите трябва да знаят как се формират цените и какъв е пазарният дял на всяка една фармацевтична компания.

Константинов добави, че при установяване на разлики в цените на определени медикаменти у нас и в други страни, трябва да има конкретни отговори защо са тези разминавания. Преди дни стана ясно, че част от лекарствата, произведени у нас, се продават на по-ниски цени в Турция, отколкото в България.

Константинов обясни, че проблемът с лекарствата не опира до един човек и отстраняването на заместник министъра на здравеопазването Гергана Павлова няма да реши проблемите. Припомняме, че премиерът Бойко Борисов освободи Павлова от поста й вчера. Тя отговаряше за лекарствената политика.

Тя е и бивш служител на фармацевтичната компания на Огнян Донев "Софарма", където в периода 2006-2008 г. е заемала ръководни позиции.

Още по темата
Константинов обяви още, че търговете за лекарства няма да бъдат върнати към министерството, защото централизираните търгове бавят процедурата.

Министърът обясни, че повечето пациентски организации са били доволни от децентрализирането на търговете и преместването им към Националната здравно осигурителна каса.

Константинов заяви още, че промените са били направени от добри чувства и ако някой се опитва да се възползва, министерството ще оповести информацията, защото няма какво да крие.

Константинов каза още, че само 10% от раздадените бонуси в сферата на здравеопазването са отишли за администрацията.

Той заяви, че над 1 млн. лева са дадени на Спешната помощ, като най-голям бил дялът за София. Константинов допълни още, че бонусите не са били раздавани за добре свършена работа, а заради незаети работни места. Служителите са вършили повече работа, за което са получавали допълнителни възнаграждения.

Той даде пример със служителите на регионалните здравни инспекции, които са увеличавали “мижавите си заплати“, като са извършвали допълнителни проверки.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като иска да му е по ясно да пие по малко вишньовка.Така ще получи просветление..........
31
1
 
0
 
! Отговори
МИКА преди 8 години
Защо да се маха от страната този ***- нека да си остане, ама да го тикнат на топло и да остане там да е дамата в затвора......и да ме се отнеме правото да е председател на КРИБ, и да му конфискуват всичките изкрадени пари.
30
0
 
1
 
! Отговори
Лилка преди 8 години
Прозрачност ще има когато си тръгне ДОНЕВ И ВСИЧКИТЕ МУ ПИОНКИ заедно с него! Ще има и справедливи цени на лекарствата!
29
0
 
1
 
! Отговори
julieta преди 8 години
Пълна прозрачност ,бла-бла , само си приказват ,каква прозрачност , той сляп ли е този министър ,та да не види този крадец Огнян Донев ?
28
1
 
0
 
! Отговори
екатерина преди 8 години
Здравният министър скоро ще си ходи ,защото той е отговорен за това ,че е позволил на Огнян Донев да си краде така нагло от болните .
27
0
 
1
 
! Отговори
Айфел преди 8 години
Ангел е прав! Това може да се случи когато Донев изчезне от страната! Нека започнем да внасяме лекарства!!!! Нека всички обърнат гръб на Огито като се започне от КРИБ - той не е достоен да бъде на чело на тази организация!
26
0
 
1
 
! Отговори
Angel83 преди 8 години
Това би се случило само когато Огнян Донев спре да се занимава с лекарства. В момента 80 % от пазара на лекарства за здравната каса е негов и си продава на тройно завишени цени.
25
0
 
2
 
! Отговори
mihluzin преди 8 години
разбира се, че ще иска! а прокуратурата трябва да иска разследване на софарма!
24
2
 
1
 
! Отговори
цивилизован преди 8 години
я по тихо да ви вдигнем още цените
23
0
 
2
 
! Отговори
bolka преди 8 години
Тъжна действителност...
22
0
 
8
 
! Отговори
сетил се преди 8 години
Константинов,ти сега ли се сети бе?Я иди да си бъдеш гинеколог!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те ти бе министре информация, щото ти и цялата тайфа около Боко сте некадърни на вързано куче хляб да дадете.И тази информация е набавена с няколко телефонни разговора.Вие сте върът на некадърността бе гербери.Ха четете:Немският аспирин на Байер, който се внася от български фирми струва 4,85 лв. в аптеките. За сравнение в Южната ни съседка същото количество от 20 хапчета е 1 лв. Цената е по-ниска дори от родния ацетизал, който струва 1,65 лв., или около 60% повече. Друг парадокс е болкоуспокояващият препарат Oky, произведен в Италия. Съставките му са абсолютно същите с произведения у нас аулин. Дори поръчани чрез интернет, ампулите излизат двойно по-евтино от българския еквивалент на лекарството. Един от най-популярните медикаменти срещу белодробни проблеми „Бромхексин” също се консумира с пъти по-евтино край Босфора. Там 50 таблетки струват 1,20 лв., докато в България 20 хапчета, произведени от „Софарма” се харчат за 4 лева в аптеките. Лекарствата за високо кръвно в Гърция също са по-евтини от нашите. Небилетът например у нас е 28 лв., докато скъпият западен продукт в Драма се продава само срещу 8,50 лв.
20
1
 
6
 
! Отговори
янис преди 8 години
Каква прозрачност като всички сте ннаредени на една ясла.
19
0
 
5
 
! Отговори
....? преди 8 години
Стефчоооо,Красьо черния ,..по-важи от теб!
18
0
 
5
 
! Отговори
Бг преди 8 години
С една дума ----ШМЕНТИ-КАПЕЛИ,....САМО В Бг!
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долу ционисткото антибългарско правителство!....)))))
16
1
 
2
 
! Отговори
бай Хой преди 8 години
Иска ама няма,кой и какъв е той,......след 1.4 г .ще го няма в политиката !Политиката е за ---ГЛУПАЦИТЕ!
15
0
 
12
 
! Отговори
УУУУУУУУ преди 8 години
ТОЗИ СЕГА СЕ СЕТИ ДА МИСЛИ ЗА ПРОЗРАЧНОСТ-------- КУХАР
14
1
 
2
 
! Отговори
....? преди 8 години
Ст.К.беше добър ,докато не влезе в политиката ,за да бъде ----намразен ,заради ----нищото!
13
0
 
12
 
! Отговори
до 11,..логиката преди 8 години
Има свободни места в болниците ,но когато отидеш да търсиш работа ----няма места !
Каква била работата ,от незаетите места ,за които са предвидени заплати се разпределят помежду си ..........Информация на ухо!