България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ

"Независимая газета" с коментар за оттеглянето ни от проекта
Обновена: 5 апр 2012 09:01 | 5 апр 2012 07:30, Петя Шекерлетова
187
България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "Политическа подбуда" руският в. "Независимая газета" публикува обширна статия, посветена на проекта „Белене”, в която се твърди, че отказът е станал под натиск на САЩ. В статията се изброяват предимствата на проекта, като покриване на все по-увеличаващите се нужди на България от електроенергия, ниската цена на произвежданата в атомни централи енергия, намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата с 7-10 милиона тона годишно, създаване на условия за износ на енергия за съседни страни, както и това, че до 30 процента от оборудването за централата е щяло да се произвежда в български заводи, което в условията на спад на световната икономика и на кризата в ЕС не е маловажно за България.

Изданието посочва, че не е можело да се говори за технически или финансови проблеми, свързани с изграждането на централата. Изтъкват се техническите характеристики на проекта. Подчертава се, че Росатом е предложил на България най-съвременния проект за атомна централа, основаващ се на руския проект АЕЦ 92, получил европейски сертификат през 2007 г.

Припомня се, че според международни експерти проектът „Белене” е един от най-добрите в света и може да бъде приспаднат към централи от така нареченото поколение 3 плюс, а през 2009 г. е бил определен и като един от трите примера за реактори от трето поколение, редом с проектите в Олкилуото, Финландия и Фламанвил, Франция.

В статията се изброяват и предложенията на руската страна по финансовото измерение на проекта. Росатом не само е успял да привлече за инвестиции финландския концерн Фортум и френската компания Алтран, но и е предложил схема за финансиране и собственост на АЕЦ „Белене”, която да е удобна за българската страна, твърди вестникът.

Още по темата
 Първоначално изграждането на централата се оценяваше на 3,9 милиарда евро, без да се отчита растежът на цените, припомня изданието и посочва, че сумата е внушителна, но взимайки предвид това руската страна нееднократно е предлагала възможности за предоставяне на кредити за Белене, сред които механизъм за кредитиране на проекта от 70 до 100 процента, при което българската страна е щяла да запази за себе си контролния пакет акции.

В края на статията се припомня, че действията на българската страна относно отказа от АЕЦ Белене могат да бъдат разбрани, като се обърне внимание на това кой западен политик е поздравил първи България с решението да се откаже от „Белене”. Това е бил американският държавен секретар Хилъри Клинтън на срещата за Сирия в Истанбул.

А относно изявленията на президента Плевнелиев за италианския в. "Кориере дела сера" и редица български медии, че сега България ще стане по-малко зависима от Русия в сферата на енергетиката, "Независимая газета" посочва, че през последните години темата за енергозависимостта от Русия се е превърнала във "фетиш" за много западни политици и техните ревностни твърдения в тази насока започват да напомнят на най-лошите моменти от епохата на Студената война, отбелязва вестникът.

Накрая се споменава и вече посочената от други руски издания сума до 1 милиард евро за неустойки по проекта, като се припомня, че тази сума е на базата на оценки на някои експерти, посочва БТА.


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Караконджул преди 8 години
Трябва да поясним ситуацията:
- България в лицето на самоназначилото се чрез фалшифицирани избори не е нищо друго освен колониална прислуга на генерал-губернатора на САЩ г-н Уорлик
- Средстава за масова информация в голямата си част са жалък политически слугинаж, а техните жураналисти са заменили съвестта си за скъпи и луксозни коли и бутикови апартаменти
- Отдавна невиждано разминаване между общественото мнение и следваната правителствена политика

142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако целият Български народ не се обедини да запази Българиа, в най-скоро време ще станем роби на други. Не желая да ставам роб и да чакам Русия отново да ме освобождава / за трети път/. Хора, БЪЛГАРИ, - събудете се. Любителите на запада и Америка да вървят там. АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ.
141
0
 
6
 
! Отговори
ред преди 8 години
ТЪПИ УПРАВНИЦИ ,ПРЕКАЛЕНО ТОЛЕРАНТЕН НАРОД ,ХОРАТА СТРОЯТ РАБОТЯТ И ПЕЧЕЛЯТ НИЕ СЕ ЧУДИМ НАКЪДЕ ДА СЕ ОГЪЗИМ ,СЕВЕРОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ЖИВНЕ МАЛКО НО ЯЗЪК ТИЯ ГЛУПАЦИ ЕДИН ПРОЕКТ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ КАТО ХОРАТА ,ДА СТРОИМ РАБОТИМ И ПРОДАВАМЕ ТОК АМА НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЧЕ ТЪРПИМ КАТО ОВЦЕ ,ДАНО НЕ Е ЗА ДЪЛГО
140
1
 
2
 
! Отговори
do 175 преди 8 години
bravo,strahotno interviu
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vsi4ki sederasti 6te gi izbesim skoro
138
5
 
1
 
! Отговори
Quo vadis ? преди 8 години
Ако Кремъл прекрати енергинйте договори със София, тогава българите ще загубят много, но Русия ще загуби безвъзвратно България...и това го знае много добре виртуалниат "посланик на Руската Федерация" !
137
1
 
9
 
! Отговори
Българи, знаете ли.. преди 8 години
Българи, знаете ли накъде отивате? – разговор с посланика на Руската Федерация в Република България, Юрий Исаков
Интервю с посланика на Руската Федерация в Република България бе публикувано във вестник “Дума” по повод отминалото посещение на държавният секретар на САЩ, Хилъри Клинтън. Публикуваме целия текст, тъй като смятаме, че е от изключителна важност да погледнем ситуацията в която е поставена България в момента, от всички възможни страни:
- Уважаеми г-н посланик, как ще коментирате отминалото посещение на държавният секретар на САЩ, Хилъри Клинтън?
- От руска гледна точка не виждам нищо ново, което да си заслужава да се коментира. Обикновенно посещение в стил – “Вкарване в пътя.”
- Но по време на посещението се наблегна на въпроса, че България трябва да преодолее енергийната си зависимост от Русия. Това не ви ли притесни?
- Вижте това звучи, като детско пожелание към Дядо Коледа. Нещо от рода – Моля ти се Дядо Коледа дай ни енергийна независимост. Винаги съм смятал, че българите са интелигентен народ, но уви напоследък в мен започват да се надигат съмнения. Вижте нали не смятате, че като се отткажете от всички руски енергийни проекти, руската икономика ще понесе огромни загуби? Загубите ще са за вас. Бъдете реалисти и мислете логично:
Вие сте малка държава, малък пазар. Не разполагате със собствени значителни залежи на енергийни суровини. Географското ви положение е такова, че предполага Русия, като основен доставчик на енергийни ресурси. Кажете ми, кой ще изгуби повече, ако прекратим търговските си отношения в енергийната сфера? Ако не сте забелязали преди три месеца, докато вашият премиер режеше ленти на разни пътни участъци, президента Медведев и канцлера Меркел официално откриха газопровода Северен поток. Нима германците са по-прости от българите та се бутат да бъдат енергийно зависими от Русия? В момента ние доставяме 30 % от газа консумиран в Европа, като тенденцията е към увеличаване, с достигането на пълният капацитет на Северен поток и реализацията на Южен поток.
Вместо да се възползвате от географското си положение, наблюдаваме странни, да не кажа безумни признаци на отдръпване от проекта Южен поток, който по първоначални данни, при запълване на полвината от капацитета му, ще носи на българската хазна между 300 и 500 милиона долара на година. Сравнете тази цифра с еднократната такса от 30 милиона, която “Шеврон” е предложила да плати на българското правителство за да проучва за шистов газ. Но да продължим, да кажем, че под чуждо давление вие сте решили да се самоубивате енергийно само и само за да създавате пречки пред изпълнението на въпросният проект.
Нима не сте забелязали, че именно поради подобни безумни постъпки, ние съвместно с Германия изградихме Северен поток така, че да заобикаля прибалтийските републики и Полша. Направихме директна връзка и затова сега Германия ще има по-евтин газ от България. Проекта Южен поток ще елиминира Украйна и Турция, като транзитиращи страни. Защо си мислите, че не можем да обходим и вас? Какво ще спечелите от това – потупване по рамото от държавния секретар на Щатите? Защото точно това получихте по време на отминалото посещение.
Задайте си въпроса така – Кой печели, ако Русия прекрати енергийните си проекти в България? Вие? Какво печелите? Алтернативата шистов газ?
- Споменахте за шистовия газ. Има обвинения, че Руските енергийни интереси стоят зад протестите срещу проучването и добива на шистовия газ? Как ще коментирате това?
- Като несериозно. Не мисля, че в ерата на информацията, активният гражданин би могъл да бъде лесно заблуден и воден за носа дълго време. Подобно обвинение е обида, както за нас, така и за всеки българин прегърнал каузата срещу шистовия газ. Българите които излязоха на протести срещу въпросната технология на добив на шистов газ, се информират и разпространяват информацията за страничните ефекти от хидрофракинга, основно чрез интернет, а не чрез диплянки раздавани в руското посолство. Примерите които дават не идват от руски източници, а от такива в Западна Европа, Южна Америка и самите Съединени Щати. Така че подобно обвинение е по-скоро опит за политическа манипулация.
- Добре де, но не смятате ли, че всяка една страна има право да се стреми към енергийна независимост или поне диверсификация на енергийните източници?
- Разблира се, че това е стремеж на всяка една нормална държава, ръководена от нормални политици. Нима ние сме поставили някаква пречка пред подобен стремеж на българското правителство. Да не би ние да сме замразили проекта “Набуко” или пък да сме попречили на изграждането на реверсивните връзки на страната ви с Гърция, Румъния и Турция? Хаосът в енергийната ви политика е отражение на хаоса в главите на управниците ви. Няма никаква ясна последователност, никаква сянка на мисъл, никакъв намек за някакви разумни стъпки в енергийната политика, само магистрали, магистрали, магистрали . . .
Всичко е въпрос на ясна и последователна политика. Например шистовия газ. Какви са ползите и какви са негативите? Какво ще спечелите и какво ще загубите? Колко в цифрово изражение ще спечелите? Заслужава ли си да загубите Добруджа като селскостопанска територия за периода през който ще добивате там шистов газ и периода на възстановяване на почвата и водата след приключването на добива? Колко ще ви струва да компенсирате загубата на селскосторанска продукция през това време, чрез внос? Колко работни места ще даде въпросният добив и колко работни места ще бъдат загубени в следствие от него? Какви точно работни места ще създаде този добив – специалисти и инженери или пазачи и хамали? Очакват ли се здравни последствия върху населението в районите на добив, какви и на каква цена? Ето, на тези въпроси трябва да си отговори правителството и да даде отговорите на обществото. И то не, чрез думите на специални пратеници на заинтересованата страна, а като лично състави комисия която да проучи нещата и опита който имат с тази технология страните които вече я използват.
Разбира се за подобно нещо трябва управляващите да имат първо капацитет и второ доверието на обществото. За съжаление не виждам първото, а второто все повече намалява. Няма как едно правителство без ясна и последователна политика да изгради доверие и стабилност. Няма суверено правителство което да си променя политиката в стратегически сфери, каквато е и енергийната, през три дена. Вие имате една поговорка – всяко чудо за три дни. Аз бих казал, че вашето правителство действа на принципа – всяко решение важи три дни.
Да вземем атомната енергетика. Вашето правителство вече две години не може да вземе решение дали да строи Белене. И то при положение, че вие вече имате като база за решение, резултатите от работата на АЕЦ Козлодуй. Няма българин който да не знае, че електроенергията произведена в атомната ви централа е в пъти по-евтина от всички останали методи за производство на ел.енергия. Освен това, развиването на ядрената енергетика предполага и развиването на научен потенциал в тази сфера. Вие и сега имате специалисти в атомната енергетика, но ако разширите този отрасъл те ще се увеличат, вместо да емигрират на запад. Една нова централа ще си бъде ваша и в нея ще работят ваши специалисти. Работните места, които ще се открият ще бъдат и за висококвалифицирани кадри, а не просто за охрана и обслужващ персонал, както опасявам се би се получило със шистовия газ. В момента ядрената технология търпи развитие в посока повторно използване на отработеното ядрено гориво, което ще сведе до мининмум опасните отпадъци и ще направи атомната енергия още по-изгодна. Нима искате да се откажете от подобни перспективи?
- Да оставим настрана енергийната сфера. Как оценявате водената от България цялостна политика в момента?
Знаете ли, аз не виждам да се води политика. Вашите управляващи не правят нищо в нито една сфера, като изключим пътищата. Те се хвалят, че сте остров на стабилността, но за съжаление това е остров, който бавно и полека потъва, и това смея да твърдя е усещане на по-голямата част от българските граждани. Единственото нещо, което прави вашето правителство е да не прави нищо и когато се случи нещо, което нарушава стабилността на нищоправенето, вашето правителство посочва за виновник някой който някога е направил нещо.
При вашите управляващи въпроси от сорта – Накъде вървим? Какво трябва да постигнем? Как да го постигнем? Колко време ще ни трябва да го постигнем? – няма. Дори хамлетовския въпрос – Да бъде или да не бъде България – сякаш не стои. Ако се задава някакъв въпрос – то той е когато се случи нещо неочаквано и въпросът е – Кой е виновен? Дори, няма въпрос, а твърдение – този е виновен. Това не е начин на управление. Това е безмислието, безхаберието и безвремието на ***.
Най-близкият пример, който ми идва на ум е от вчера, когато вашият премиер, на фона на тежкото бедствие сполетяло българите, чиито домове бяха отнесени от водната стихия заяви, че скъпоструващите хеликоптери “Кугър” не са пригодени да работят в зимни условия, а всъщност всички “Кугър”-и ( общо 12) са закупени и оборудвани с противообледенителна система на винта. Системата не работи заради липса на рамково споразумение за поддръжка на вертолетите “Кугър”, което е трябвало да бъде сключено от Министерство на отбраната на настоящия кабинет.
Да вземем и отминалото посещение на г-жа Клинтън. Дойдох, видях, повелих. Така бих го определил. Къде е тука вашата политическа изгода от качеството ви на лоялен партньор на САЩ? Вие им оказвате военна подкрепа, като участвате във всички мисии на така нареченото демократизиране, давате жертви, но какво получавате? Паднаха ли визите за българските граждани желаещи да посетят, живеят и работят в САЩ? Или може би сте поканени да вземете участие в тяхната космическа програма? Да не би да подготвяте трети български космонавт в мисия на NASA? Може би ви предоставят военна техника? Сигурно вашите учени работят съвместно с техните по научни проекти? Може би, българският бизнес участва активно във възстановяването на демократизираните вече страни?
Опасявам се, че българите биват използвани за пушечно месо и при един бъдещ конфликт в Близкият изток, подобна съдба не би била учудваща за цяла България. На ваша територия няма база на ПРО. Как ще ви гарантират сигурността, ако напрежението с Иран и Сирия ескалира – с молебени в Александър Невски? Единственото, което получавате от стратегическото си сътрудничество е правото да се жертвате за нечии чужди интереси, докато политиците ви получават потупване по рамото, браво и снимка за спомен с великите демократизатори.
- След като повдигнахте въпроса относно ескалиращото напрежение в Близкия изток? Как бихте коментирали ветото, което наложихте на резолюцията на ООН, относно санкциите срещу Сирия? Това, което се стреми светът днес да постигне, чрез тази резолюция, не е ли подобно на това, което вашата държава стори за България с освобождаването и от Турско робство?
Двете ситуации са несравними. Първо – по отношение на времето, те лежат в различни исторически епохи с различни виждания и методи на международната политика. Второ – в единият случай става въпрос за поробен народ, а в настоящия за независима държава, чиито народ е свободен, но все още не е извървял докрай пътя на демократизацията. Вие имате една хубава поговорка – Насила хубост не става. В този смисъл и използването на силови методи за налагане на демократични промени, особено отвън, не дава резултати. Трето, когато вашето освобождение стана факт, управлението на държавата бе предадено във вашите ръце в рамките на няколко месеца, а сега виждаме как демокрацията се налага с военно присъствие в продължение на десетки години, което обаче не дава желаният резултат. За всички е ясно, че въпросните демократични промени целят по-скоро услесняване достъпа на чуждестранният бизнес до ресурсите на демократизираната държава, отколкото благоденствието на населението. И въпросната демократизация води до изсмукване богатствата на въпросната страна, като заплащане за процеса на включването й в демократичния свят.
- И накрая какво бихте казали на българите?
- Искам да си отговорят на въпроса: Българи, знаете ли накъде отивате?

136
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако руснаците искат 1+ млрд евро, нали България с 1-2 врътки ще забави Южен поток. Достатъчно е с 2 месеца след планираният декември месец. 2013 г в ЕС влизат в сила новите правила на играта и руснаците ще го духат яко с която и да е нова тръба!
А мислете малко!
ББ си изигра картите блестящо.
135
0
 
4
 
! Отговори
aaa преди 8 години
mai mai taka kato gledam skoro nqma da ni ostane nishto!!kolko li she poskapne toka,kolko li she se povishat cenite,ne e qsno!!sprqha ni energetikata,kakvo ostana oshte za spirane,sigurno sledvashtata stapka e naso4ena kam turizma!!BEZSRAMNICI STE,balgarina tane v mizeria i glad!!zahsto nevzemete da otidete pri oniq zad okeana i da si stoite tam!!abe koi upravlqva v momenta bulgaria se pitam az??imali izobshto nqkoi koito da zshtiti bulgaria i nashite interesi!!
134
10
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 8 години
Хубаво е в Русия ама да живееш извън нея. Всеки втори руснак мечтае да се разкара и да замине в чужбина, пък било то и България. Затова се купуват имоти навсякъде по света като за последно. Кораба потъва и който убежал - убежал, остальние как в тюрме.
133
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментара е прост: общо - извършени и неплатени работи, пропуснати ползи, неустойки, имайки в предвид и вече похарченото ще коства на България около 6 милиарда, само че няма да си го кажат. Да не забравяме че лихвите в оня съд са наказателни, така че сметката може да не е точна. И така ще платим за нещо и няма да го имаме, нещо като захарния памук - *** нещо гълташ нищо. При това ще плащаме високи глоби за вредните емисии от Мариците, висок ток за вятърните мелници и фотоволтиците.Честит ГЕРБ
132
2
 
5
 
! Отговори
Българан преди 8 години
163!
Резултата е 0:2 не във полза на татковината! Прост народ, прости управляващи, бедна държава!
131
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Братушките ни построиха АЕЦ Козлодуй, а американците ни съсипаха строежа на втората АЕЦ !!!
130
3
 
30
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Ако утре САЩ заповядат да се закрие държавата България и да се открие колонията България със сигурност ще бъде изпълнено! ''Нашите'' управници освен ''yes sir'' друго не могат да артикулират, в мозъчния им софтуер друга алтернатива няма!
129
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ

и се отказа от добива на шистов газ под натиск на Русия

за сега резулатата е 1:1
128
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Избирайте другари: или ЕС, или АЕЦ.
127
2
 
30
 
! Отговори
славянин преди 8 години
САЩ и Турция отдавна работят заедно и срещу България, и срещу Русия и най-вече за прекъсването на всички възможни връзки между тях, освен това има твърдения, че САЩ са се споразумели тайно с Турция за компенсация на бъдещия независим Кюрдистан на който САЩ държат да и бъде компенсиран на Турция с България и всичките събития в България, които стават потвърждават това твърдение! Така че който в България работи за интересите на САЩ работи против нея!
126
2
 
22
 
! Отговори
дядо преди 8 години
тия гербери са си чисти ибрицци

а пък българите чидсти тъпаци
125
3
 
26
 
! Отговори
45 години стигат! преди 8 години
Напред към газените лампи! българия бързо и сигурно се нръща към капитализма от преди 9 септември. С два милиона неграмотни и още толкова с основно образование...
124
27
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
Русия иска все да става на нейното. Сега нещо не се получи.