За 8 мес. минималната заплата скочи с 21%, хвали се Младенов

Ако производителността на труда е по-голяма – и заплатите ще са повече
Обновена: 1 май 2012 21:54 | 1 май 2012 19:23, Красимир Ангелов
213
За 8 мес. минималната заплата скочи с 21%, хвали се Младенов
Тотю Младенов изрази оптимизъм за равнището на заплатите в отделни отрасли. Снимка: БТА

За последните осем месеца в състояние на криза увеличихме минималната работна заплата с около 21 процента, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който участва в конференцията "Справедливо и достойно заплащане на труда", организирана от КНСБ.

Министър Младенов припомни, че от 1 септември 2011 г. минималната работна заплата беше увеличена от 240 на 270 лева, а от днес се увеличава от 270 на 290 лева.

От 2013, 2014 и 2015 г. се предвижда да има това, което е като минимум за увеличаване на минималната работна заплата - с по 20 лева на година, съобщи социалният министър.

Той изрази увереност, че при преговорите със синдикатите и с работодателите, на базата на производителността на труда и ако тя е по-висока, ще има възможност и за по-голямо увеличаване на минималната работна заплата.

За 2010 г. производителността на труда бележеше ръст с около 5,5 на сто, за 2011 г. - с 6,2 на сто, надявам се и през тази година да има по-висока производителност на труда, за да може по-бързо да расте минималната работна заплата, посочи Тотю Младенов.

Още по темата

Той отбеляза, че в редица отрасли, като минната промишленост и металургията, през последните една-две години работните заплати са се увеличили.

Колективните трудови договори в тези отрасли са "вързани" с минималната работна заплата за страната и това се отразява в по-високи доходи, извън минималната работна заплата,  обясни министър Младенов.
 


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
1
 
! Отговори
of преди 8 години
Сутринта водещия на новините по нова изчерпа темата с едно изречение... "на косъм сме да стигнем Албания"
186
0
 
3
 
! Отговори
Профи преди 8 години
Скоро ще взимам колкото минималната а догодина трябва да мина на минимална за да взимам повече от колкото сега, ти ми кажи пияницо за какво се хвалиш?
185
0
 
4
 
! Отговори
е и ? преди 8 години
Абе, на коя частна фирма й пука с колко се увеличава минималната заплата? И още 5 пъти да я вдигат, заплатата ми на мен лично няма да се мръдне, за съжаление!

Но нищо, добре е за други хора поне, доколкото може да е добра хипер смешната сума 20лв...
184
0
 
6
 
! Отговори
сега преди 8 години
Сега ще вдигат минималната пенсия с 6 лв и колко тръбене по медиите ще има не ми се мисли малиии
183
1
 
6
 
! Отговори
хм преди 8 години
В Бг 1000 лв се смята като ужасно висока заплата , а реално погледнато това трябва да е средната , която горе долу отговаря на средната по стандарт на някои средностатистически държави в Европата.
182
0
 
4
 
! Отговори
Благодарност преди 8 години
Хвала тебе, Тотьо Воевода, че ни увеличи така мащабно заплатите! Човек се почувствах бре, като прочетох за тоя икономически подвиг! Че умрем на тея 290 лева, ама с усмивка на уста, щото знам че децата ми ще вземат по цели 350 лева, а може и даже 400! Гордея се, че съм българин (с 270 малко по-малко се гордях)!
181
0
 
6
 
! Отговори
До 190,Силвия преди 8 години
Силвия,права си,но само донякъде.Разбираш ли,че ако вдигнат майчинските,това ще бъде допълнителен стимул за ***,които и без това раждат по 10,15 чавета.Така техните доходи ще се увеличат много повече от твоите за едно или две деца.По-добре работодателите да се погрижат за съпруга ти да получава повече/или ако нямаш такъв твоят работодател да те стимулира.Ако си безработна обаче,увеличаването на детските няма да ти реши проблема.
180
0
 
5
 
! Отговори
Мизитурки преди 8 години
А колко е инфлацията? А колко се вдигнаха всички продукти за полесната една година. Дали тези 20 лева ще покрият нещо?

С това увеличаване с 20 лева се вдига всичко в здравеопазването! С тия темпове по-скоро извънземни ще дойдат на земята отколкото ще се оправи стандартна на живот на хората в страната ни.
179
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е,осигурихте ***,като основен електорат.А останалите граждани и пенсионерите-кучета ги яли.
178
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАТЯ ВЕЧЕ СМЕ СВРЪХ БОГАТИ!
177
0
 
17
 
! Отговори
FOXY преди 8 години
Верно ли?
а с колко са се вдигнали цените :)))))
176
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С ГЕРБ напред! Бойко ни води към светло бъдеще. Гласувайте за ГЕРБ!
175
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а моята заплата падна с 50% откакто Сик/ипон са на власт! Получавах 1200лв сега 600!същата сейност както преди само че за по-малко пари!
дали ще гласувам за Герб?
174
1
 
15
 
! Отговори
Реалност преди 8 години
Мислих да пиша нещо но на средата го изтрих щото няма смисъл , всеки знае кои ни управляват последните 23 години.
Само ще кажа че много съжелявам че се родих Българин.
Това не е държава ами *** от *** комунисти.
173
4
 
2
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Направете нещо за себе си, вместо да чакате някой да ви оправи .....
172
21
 
5
 
! Отговори
до MMG преди 8 години
Стига сте се оплаквали !! Никой не ви е виновен, че сте с по 2 висши и от 5-10 години работите за по 350 лева !!!!! Ако всеки си гледа собствената чиния, а не тази на другарчето ще направи така, че да изкарва повече !! Кой ти е виновен, приятелче, че с толкова опит си стоиш на минимална заплата ? ТИ
Ако имаш малко мозък ще си намериш работа според ОБРАЗОВАНИЕТО ти, било то тук или в чужбина и НЯМА ДА ХЛЕНЧИШ по форуми, ПРОФЕСОРЕ !!!!!
171
0
 
2
 
! Отговори
pvlado преди 8 години
S po 20 lv na godina i iska kachestvo na truda ! Pak govori ot interesa na rabotodatelite!Durjava i chasten biznes v BG sa veche mai edno!
170
0
 
4
 
! Отговори
s преди 8 години
отново ще припомня моето предложение, вдигането на минималната работна заплата да стане за сметка на данък печалба на фирмите, можели с данък печалба да се осигорява висок жизнен стандарт за собствениците на фирмите ( повечето станали по още недоказан чест начин)?, а заетите в производството да имат доходи по малки от необходимия месечен минимум според НСТ, и как след като част от стоките отиват за износ а други се търгуват в българия се иска по висока производителност?
169
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 8 години
a do koga b6te mi vzemate pari koito dam vnesal v noi zaradi tavana AAAAAAAAAAA
168
0
 
18
 
! Отговори
Maketo преди 8 години
Сабалем гледах по тв дека още малко ке стигнем албанците по доход ама лой иска мойе да провери заплатите у сомалия коко са та мислим още бая има да ги стигнем сомалийците