Кой кой е в кабинета на Орешарски

Вижте биографиите на бъдещите министри
Обновена: 27 май 2013 18:13 | 27 май 2013 17:39, Красимир Ангелов
235

Пламен Орешарски. Снимка: Пресцентър БСП

Кандидатът за премиер на БСП Пламен Орешарски представи своя кабинет, който ще бъде гласуван в сряда, 29 май, в Народното събрание. Ето кой кой е в проектокабинетът на БСП.

Зинаида Златанова – заместник министър-председател по еврофондовете и министър на правосъдието. Златанова е ръководител на представителството на ЕК в България от 2008 до 2013 г.

Още по темата

Преди това от 2001 г. до 2007 г. тя е директор на дирекция по въпросите на ЕС в Министерския съвет. Има опит като началник на отдел европейска интеграция в Министерството на околната среда и водите. Магистър по право. Владее английски, немски и руски.

Финансите на държавата са поверени в ръцета на доц. д-р Петър Чобанов, който е преподавател по международни финанси в Университета за национално и световно стопанство, катедра „Финанси”.

От май 2009 г. до юни 2010 г. той е председател на Комисията за финансов надзор. От октомври 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Като такъв се е занимавал с изработване на независими и обективни макроикономически анализи и прогнози, макрорамка на държавния бюджет и симулации на алтернативни икономически политики.

Като изпълнителен директор на Агенцията Петър Чобанов е участвал лично в създаването на стратегическите програмни документи на Република България, в т.ч. Конвергентната програма, Националната програма за реформи, Националната стратегическа референтна рамка. Преди това е главен експерт в БНБ, където разработва анализи и регулярни тримесечни стратегии за управление на международните валутни резерви. Има редица публикации. Владее английски и руски език. 

Драгомир Стойнев – министър на икономиката и енергетиката. Доц. д-р Драгомир Стойнев е избран за народен представител в 42-рото НС. В 41-то НС е председател на постоянната комисия по труда и социалната политика.

От 2007 г. до 2009 г. е икономически съветник на министър-председателя на България. Магистър по икономика от Университет Париж 1 Пантеон – Сорбона, Франция. Обучения и кмалификации: по разработване и оценка на обществени политики във Висшето училище по публична администрация (ENA), Франция, по модернизация на държавната администрация  на персоналния мениджмънт във Федералната академия по публична администрация, Германия, и по Глобално икономическо сътрудничество и възстановяване към Департамента за държавния бюджет за образование и културни дейности, Програма на Института за международно обучение (IIE), Вашингтон, САЩ. Владее френски, английски и руски.

Министър на околната среда и водите е Искра Михайлова, която е избрана за народен представител в 42-рото НС. От 2009 г. до 2013 г. е депутат и председател на постоянната комисия но околна среда и води в НС. Като заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009 г.), тя е ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”. Владее английски и руски език.

Десислава Терзиева - министър на регионалното развитие. От 2011 г. досега тя е директор на дирекция „Стратегическо развитие и координация” в Министерския съвет. Преди това оглавява дирекцията „Европейска координация и международно сътрудничество” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Има опит и като директор на дирекция „Национална транспортна политика” в Министерството на транспорта и съобщенията. От 1991 до 2001 г. заема различни позиции в МРРБ. Магистър по право. Владее английски, френски и руски език.

За министър на инвестиционните проекти е предложен Калин Тихолов. От 2003 до 2012 г. проф. д-р Калин Тихолов е заместник-декан по учебната част на архитектурния факултет, УАСГ. Той е ръководител на катедра „Интериор и дизайн за архитектурата”. Доктор на архитектурните науки.  Владее немски и руски език.

Д-р Хасан Адемов – министър на труда и социалната политика. Той е избран за народен представител в 42-рото НС. Председател на Комисията по труда и социалната политика в 40-тото НС, заместник-председател на същата комисия в 41-то НС. Лекар. Владее турски и руски език.

За министър на културата е предложен Петър Стоянович. Той е доктор на философията и магистър по история на Университета във Виена, Австрия. Завършил е Немската гимназия в София. Бил е Парламентарен секретар и Началник на кабинета на министъра на външните работи (1998-2001). Международен секретар на СДС (2001-2003), политически секретар и председател на „Движение Гергьовден” (2004-2009). От 2009 г. е журналист, автор на научна литература и колумнист на вестник „Преса”. Владее английски, немски и руски език.

Анелия Клисарова - министър на образованието. Проф. д-р Анелия Клисарова, д-р на науките, е избрана за народен представител в 42-то НС от Варна. От 2003 г. досега е началник на „Център за образна диагностика и лъчелечение” в МБАЛ „Св. Марина”, Варна. Тя е два мандата ректор на Медицински университет – Варна.

Завършва Медицинския университет във Варна, специалност „Медицинска радиология”. Магистър по здравен мениджмънт. Има редица обучения, специализации и курсове по нуклеарна медицина. Доктор хонорис кауза на Университета “Овидиус” – Констанца, Румъния, доктор хонорис кауза на Одеския медицински университет – Украйна, Златен медал „Алберт Швайцер” – Полска академия на науките.

Д-р Таня Андреева – министър на здравеопазването. Тя е изпълнителен директор на ІІ СБГАЛ „Шейново” ЕАД. Била е председател на Съвета на директорите на ІІ СБГАЛ „Шейново” и на ІV МБАЛ ЕАД. Завършва Медицинския факултет към Медицинския университет в София, специалност „Акушерство и гинекология.” Магистър по „Здравен мениджмънт” в Медицинския университет, София и по „Управление на човешките ресурси” в Нов български университет. Владее френски и руски език. Омъжена с едно дете.

Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта. Тя е професор по български език (когнитивни и синтактични измерения на езика); общо и сравнително езикознание,  доктор по филология, доктор на филологическите науки. Професор в ИБЕ „Проф. Л. Андрейчин” при БАН, професор в УНИБИТ.
От 2001 г. до 2010 г. е директор на дирекция „Студенти, докторанти и специализанти” в Министерството на образованието, младежта и науката. Била е преподавател в Бургаския свободен университет.               
 
МВР е поверено в ръцете на Цветлин Йовчев, който до началото на месеца бе началник на кабинета на Президента на Р България. Съветник в Министерски съвет (2011-2012). Председател на ДАНС (2009-2011). Има дълъг опит в Националната служба за сигурност (1993-2007) – на всички ръководни длъжности. Завършва Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна. Магистър по икономика на СУ „Св. Климент Охридски” и „Еразмус юнивърсити”, Ротердам. Владее английски и руски език.

Ангел Найденов
– министър на отбраната. Той е избран за народен представител в 42-то НС. Депутат в 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то НС. През 2009 и 2010 г. е член на Комисията по външна политика и отбрана, от 2009 г. е зам. председател на Комисията по външна политика и отбрана и член на постоянно действаща подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба „Военна информация" към Министерство на отбраната. Бивш кмет на Димитровград. Бивш областен управител на Хасково. Завършва висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна, специалност „инженер - навигатор”.

Кристиан Вигенин – министър на външните работи. От 2009 г. досега той е член на Европейския парламент, 7-ми парламентарен мандат. Член е на комисията по външни отношения, координатор на групата на социалистите и демократите в комисията. Заместник-председател е на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

От 2006 до 2009 г. е член на Европейския парламент, 6-ти парламентарен мандат. Народен представител в 40-то НС на Р България. Завършва УНСС, София, специалности „Макроикономика” и „Международни отношения”. Владее английски, немски, френски и руски.

Димитър Греков – министър на земеделието и храните. Проф. Димитър Греков е втори мандат ректор на Аграрния университет в Пловдив. Доктор на селскостопанските науки. Заместник-председател на бизнес-научен съвет към МЗХ в момента. Владее английски и руски език. 

Данаил Папазов – министър на транспорта. Той е изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД от 2001 г. досега. Магистър, специалност „Корабоводене” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна. Професионална диплома по мениджмънт, стопанско управление, Нов български университет. Владее английски и руски.


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Крискрис ти си луд/а как може да защитаваш такива хора ти прочете ли нещо за тях погледни само какви са дипломите им погледни с какво са се занимавали локо са корумпирани и нагли от всичко прочетено до сега по малумно исказване от вашето никаде не видях
196
0
 
2
 
! Отговори
П Стоянов преди 8 години
ХОРА ПРОТЕСТИРАЙТЕ, нека не се ослушваме ще стане късно, надежда всяка тука оставете!!!
195
1
 
2
 
! Отговори
порчето преди 8 години
Кристиан Вигенин министър на външните работи. СМЯХ, ама и другите са едни експерти....просто се чудя не съм гласувал нито за БСП, нито за ДПС а сега те ми редят кабинет да ме управляват!!! Май ПАК се надяваме че и тия ще ни оправят щом си траем да ги видим какви ще ги надробят!! *** работа ама българскаМАЛЪК НАРОД , НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА СТРАШНО ПРОЗЗЗЗД
194
5
 
2
 
! Отговори
Кучето преди 8 години
Абе вие нормални ли сте? При Борисов стигнахме дъното! Какво по-лошо може да ни сполети?! Дайте шанс на новото правителство (ако бъде избрано), а не пишете против хора, за които още не може да се каже какво ще направят! Дайте им време!
193
1
 
8
 
! Отговори
kk преди 8 години
Страшен експертен кабинет. Особено външният министър кърти. Също от километри се вижда как Орешарски си е сложил удобното негово бившо асистентче от УННС за финансов, а другите са по заявка на когото трябва, включително ДПС. Обединяваща идея за този кабинет е говоримият руски език. Който е гласувал за КБ да си даде сметка как тези смешници ще се срещат с представители на други страни и ще ни излагат.
192
3
 
3
 
! Отговори
C Cvetanov преди 8 години
Tikvata znae samo da gruhti kogato govori da ne e vinoven nikoga de e nai velikiat da deli samo na edno kontrabandata i da se pravi na mutra vapreki 4e e pazlio 4e da go ohraniavat40 gavaza no na vsiaka svinia i idva koleda pak i Sretan go 4aka s bazukito
191
2
 
5
 
! Отговори
Э преди 8 години
Интересно, само за любовницата на Лютви Местан не пише какви чужди езици владее!Добре поне че не й дават образванието, а младежта и спорта. То спортът и "когнитивни и синтактични измерения на езика" много се връзват, дано поне в спорта малко я бива!
190
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
qkoto kradene zapochva ,rabotete robi za da ima i za vas.....
189
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Владее турски и руски език."Турският език на Хасан Адемов му е майчин. По-скоро трябва да се каже: Владее български и руски.
188
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Това е правителството което ще подари Родопите на турция и ще предизвика възстанието в което една жена ще сложи край на 70 годишното робство, - по пророчеството. Дали ще е някоя от тези или отвън, скоро ще се разбере.,
187
3
 
8
 
! Отговори
Тъпанари преди 8 години
Калин Тихолов!!!! Абе вие *** ли сте?!!!!
186
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като обединяващото в "експертният" кабинет е руския език не е необходимо да се гадае "Кой кой е...?"
185
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А министър на финансите е Хари Потър :) Май наистина ще имаме нужда от магия :)
184
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас, хорааааааааа...... Няма ли край тая помия, която ни залива..... Искам на повърна, направо
183
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Седянка да става!
182
13
 
9
 
! Отговори
Брат Му на Винету преди 8 години
Абе тиквата колко езика знае, че така и не разбрах
181
0
 
4
 
! Отговори
boyko_stoew преди 8 години
Толкова много желаещи за министри...В една, така бедна Държава......АмбицияПатриотизъмХуманизъмПартиотизъмИдиотизъм...Тепърва ще разберем....Новият Сезон На Филма :Прехода в БГ-Започва.Първа серия :Избор и гласуване на правителство(Монолог)Втора серия :Първи мерки на Правителството(Жанр-Комедия)Трета серия:Много е Постигнато(Жанр-Гротеска)Четвърта серия:Иде Зимата...Ще Трябва да измислим Нещо... Пета серия:Да Уволним Двама министри с много Шум
180
4
 
18
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Кой - коя е! Кой с коя е! Кой на кого какво прави..после..?1.Орешарски - кукла!2.Лайнишев с куклата на конци!3. Местан прави на Лайнишев сюнет после ***!
179
2
 
24
 
! Отговори
машалла на БСП преди 8 години
Изненада! Здравната министърка има дете от културния министър. Таня Андреева обаче не живее вече с Петър Стоянович.Вече на мода са не батко и братко ,а семейната клика.
178
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямо, голямо разочарование. Първо, в този кабинет не трябваше да има НИТО ЕДИН политик и, второ - НИТО ЕДИН с турско име. Само така, според мен, имаше надежда хората да повярват. Сега просто не ми се мисли какво има да става...