При мажоритарен вот богатите влизат по-лесно в НС!

При избори наесен "Атака" пак ще е в парламента, каза Живко Георгиев
Обновена: 29 юли 2013 14:10 | 29 юли 2013 09:57,
30
При мажоритарен вот богатите влизат по-лесно в НС!
Живко Георгиев Снимка: Bulgaria On Air

Мажоритарният вот няма да реши проблема на протестиращите срещу олигархията, коментира в ефира на Bulgaria On Air социологът Живко Георгиев.

„При едни мажоритарни избори богатите икономически много по-лесно ще успеят да вкарат хора в парламента“, допълни експертът.

По думите му проблемът не е в олигархията.

„Богати хора има навсякъде. Причината, поради която Бил Гейтс не може да действа като олигарх, е, че политическата система в САЩ няма да го позволи“, коментира Георгиев. Според него проблемът на българската политическа система е, че гражданите не могат да контролират диалога. Основното искане на протестиращите за оставка обаче не предполага диалог, а поставя ултиматум, заяви социологът. Той подчерта, че не вижда особен смисъл от провеждането на избори през есента.

„Те биха репродуцирали приблизително същите резултати, като евентуално в парламента да влезе и сформиращият се в момента реформаторски блок“, обясни Георгиев. По думите му „Атака“ също ще влезе в Народното събрание, ако има избори след месец-два. Голяма част от хората обаче отново няма да бъдат представени в парламента.

Социологът заяви още, че протестът е показал на управляващите, че нямат мандат за обичайния от последните 20 години тип политика. По думите му диалог много лесно може да се получи, ако има желание. Той изрази надежда, че след ваканцията депутатите ще го осъществят.

„Надявам се да стартира широк публичен диалог с активното участие и на медиите, но не по темите оставка или не, а по важните въпроси за обществото. И в кратко време да се стигне до списък със задачи, след изпълнението на които да се подготви провеждането на избори“, коментира Георгиев и допълни, че е по-важно да бъдат излъчени политически легитимни институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Bulgaria ON AIRЖивко Георгиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
STEALTH преди 10 години
Ми другия вариант уважаеми г-н Георгиев е системата да си остане същата и пак да е пълно с тутманици, които изобщо си нямат на идея за какво са в парламента. И 4 години само да натискат копчетата. Смесена или чиста избирателна система като в Германия/САЩ и ясни критерии за отзоваване на депутати! Например в Латвия с гражданска инициатива през 2011 г. беше предизвикан референдум за отзоваване не на отделен депутат, а на целия парламент заради корупционни скандали. Как е по-добре, а?
28
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
Ако АТАКА влезе още веднъж, то ще влязат поне 6 политически формации (т.е. АТАКА ще е най-много 6-та сила), което е добре. А това колко хора ще бъдат представени зависи дали ще гласуват и дали малките партии ще дърпат чергата към себе си, вместо да се обединят и да минат 4%.След толкова протести на хората и свинщини на сегашната шведска тройка, трябва да сме най-мазохистичния и дебилен народ, за да продължим да пасуваме на изборите.
27
1
 
10
 
! Отговори
seira преди 10 години
Изходът е само един:НЕДОПУСКАНЕ ДО ВЛАСТТА НА ЛИЦА, ФОРМИРАЛИ БОГАТСТВОТО И ТЕКУЩИТЕ СИ ДОХОДИ ВЪЗ ОСНОВА НА НАЕМАНЕ НА ЧУЖД ТРУД, НАСЛЕДСТВО, РЕНТА, НАЕМИ, СПЕКУЛА И ВСЯКАКВИ ДРУГИ НЕТРУДОВИ ДОХОДИ.ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахахах като се върнат от ваканцията ще хвърлят малко прах в очите на хората че променят изборния кодекс и продължаваме по старо му.Най-много искам обаче да почнат белене да строят отново ,защото в страната няма ток и съседите и те се чудят отде да внасят :)
25
1
 
1
 
! Отговори
Да ама не преди 10 години
До "orlinpetkov " . Колега ти не разбрали, че можоритарните избори са за общества с традиции в изборната система. Такива избори има само в Англия, Франция, САЩ и в Германия-частично. В България все още се гласува с емоция, а не с разум и пресметливост ! Ако изборите през май т.г.бяха мажоритарни ГЕРБ щеше да има 160 депутати - ти това ли искаш ? ББ и ЦЦ трябваше да си отидат. Лошото е, че тези които дойдоха не са по-стока !!!
24
4
 
6
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 22Не се прави на ударен.От 3 март досега всичко в Атака се промени на 360 градуса.След позорната коалиция с ДПС и БСП, повечето от членската маса иска смяната на Волен, колкото и в медиите да се крие умишлено този факт.А симпатизантите, които бяха 9/10 от гласовете, вече почти никой от тях няма да гласува за Атака, включително и аз.
23
4
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
Абе не знам дали имато на тая парламентарна (засега) група трябва да е АТАКА!? По-скоро би и отивало име нещо от сорта на АГИТЕ! Това едно инак не е и ясно колко националистическа са АГИТЕ аа пардон АТАКА, мисля си, че ако в БГ има по-протурска партия то тя е имено АГИТЕ аа пардон АТАКА! Така, че нека парво АГИТЕ ех се го баркам АТАКА се определи каква е лева десна или нещо друго та после и заглавие да си сложи и тогаз да видим ще или не ще да е в парламента!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До NIKO11111На 3 Март в НДК Волен Сидеров бе посочен като единствен възможен лидер на АТАКА.
21
3
 
11
 
! Отговори
orlinpetkov преди 10 години
Лесен механизъм за отстраняване на депутати, и висши държавни постове. Изцяло мажоритарен избор на народни представители. Ето тогава искам да видя как точно ще се задържат в парламента нежелани хора. Аман от платени социолози и подлеци които ни обясняват как най-хубавото на тоя свят са партиите особенно тези дето са на власт в момента. До гуша ми дойде от ***. Никакви партии в парламента, ПЪЛНИ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ С ЛЕСЕН И ЯСЕН МЕХАниЗЪМ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ДЕПУТАТИ - ето това е демокрация.
20
6
 
5
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
И как по- точно ще влезе Атака, че те повечето от организациите и членовете й, вече отдавна не искат Волен Сидеров за председател.Например организацията във Варна, даже подкрепи Портних на местните избори, въпреки директивата на Волен, само и само да не се подкрепя купуването на *** гласове от страна БСП и ДПС за Христо Бозов.Много сте смешни т.нар ни социолози,скъпоплатени агитатори и манипулатори на Позитано.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СалахадинАТАКА я погребваха много пъти и винаги гробарите плакаха най-много..
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Това го слушаме от както е създадена АТАКА ..
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 13 Трите партии които носят основната вина за създаването на клика на олигарсите са: 1. Партията на Костов която ги създаде чрез приватизацията която проведе по безобразен начин. 2. БСП които по времето на Жан Виденов сринаха банковата система и създадоха кредитните милионери, а после и Р.Овч. и компания създадоха и част от енергийната мафия и 3. Полицейското управление на ГЕРБ което навлезе във всичките тези структури, освен че назначи плеяда "калинки'. Не искам нито едната от тях
16
1
 
1
 
! Отговори
dof 14 преди 10 години
има го, има го и то навсякъде и не са тия процентите, които пишеш!
15
7
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 10 години
ако ще и след 5 години да има избори Атака няма да види парламент . Едва ли и собствените и симпатизанти ще забравят какво направи ВОЛЕН ИБРИК АГА
14
1
 
9
 
! Отговори
Dr_house преди 10 години
И като се махнат тези Бойко мутрата ли да се върне ?Искам личности не мафияТрябва да се спре геноцида извършван от банкитеВзимат от БНБ пари на 0,75 проста лихва а ние после плащаме реално около 19 сложнаТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като ще са същи резултатите, защо бягате от избори бе мошеници? Оставка!
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По добре богатите , отколкото крадливите бедни , аре МАРШ.
11
5
 
14
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
Живко, вземи да живнеш малко и да се поогледаш кво става, атака отива право в батака при едни избори, хората още преди 1 месец са ги отписали!
10
2
 
10
 
! Отговори
Мишо Константата преди 10 години
"....Причината, поради която Бил Гейтс не може да действа като олигарх, е, че политическата система в САЩ няма да го позволи, коментира Георгиев. ...."Не е таз точно причината Георгиев ами защото Гейтс не е *** за да се занимава с безмислени каузи. Той може да си купи мястото но какво ще го прави? Не е ли по-лесно да плати на лобистите за каквото и да е ?