Закон за кредитите ще качи лихвите, смятат от ДБГ

Предложението на БСП и ДПС е политически флирт
50
Закон за кредитите ще качи лихвите, смятат от ДБГ
Снимка: Булфото, архив

Лихвите на ипотечните кредити ще се вдигнат, ако недомислиците с измененията на Закона за потребителския кредит влязат в сила, твърдят от „България на гражданите“.

Предложението на БСП и ДПС е политически флирт с потребителите и представлява перфектен лост за оскъпяване на ипотечните кредити, заяви Бисер Манолов от икономическия екип на партията, съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

Като странични ефекти от реакциите на банките по повод измененията в Закона за потребителския кредит Бисер Манолов посочи, че предстои намалено търсене на ипотечни кредити и падане на цените на жилищните имоти, младите хора и семейства ще имат ограничени възможности за теглене на кредити при новите условия, може да се очаква нова криза в строителния бизнес и нови загуби за банковата система от „лоши кредити“, дадена на строителни предприемачи.

По думите на Манолов, държавата също е „страна“ по договора между потребителя на един кредит и банката му, и със свои действия, какъвто е случаят със Закона за потребителския кредит, може да предизвика
влошаване на бизнес климата.

Като аргумент той посочи, че следствие на промените, които ЗИД на Закона за потребителския кредит предвижда, ако  банката прогнозира спад на недвижимите имоти, ще завиши изискванията за самоучастие на кредитополучателите до 30% - 50 %, което ще е непосилно за хората и така ще се стигне до спад на ипотечните кредити.

Кредитити ще се оскъпят, прогнозира Манолов и добави, че банките не биха допуснали загуби и така крайната цена от всички тези мерки пак се плаща от потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
До пак до 35 преди 10 години
Като теглиш 70 000 след 20 години ще върнеш 150 000, звучи кофти, ама хайде помисли: Живееш 20 години на квартира и в същото време отделяш пари да купиш жилище... колко пари ще дадеш за наеми, колко ще струва това жилище след 20 години (преди 20 години 3стаен до морската беше 40 000$, сега е 100 000$... навремето наема му беше ,200$ на месец, сега - незнам колко е, но не е по малко. И не работя в банка.. инженер съм - такива в банките не им трябват :)
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако банките не вдигнат лихвите, вложителите ще почнат да теглят и накрая банките ще останат кухи финансови пирамиди с купища раздадени заеми, които държавата ще трябва да изплаща с хиперинфлация.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До gtf (38) ТОЧНО! Не вземай кредити - прецакай банката....
33
0
 
3
 
! Отговори
gtf преди 10 години
не вземайте кредити !!
32
1
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 10 години
Що не си държиш парите в чужда банка бе, тарикат? Ааа щото там за влог лихвата няма 3%, нали.... То не може и оная работа до края и душата в рая. Искаш лихва по депозит 5-6%, тя върви с лихва по кредит от 9-12%. В ЕС има и застраховки за кредитори и на кредитополучатели, обаче тук нема... В ЕС хората си плащат данъците, и държавата компесира банките да не прибират единствено жилище (като в Испания). Тук се правим на тарикати... "за тарикати - двойно" - както се казваше в един виц.
31
0
 
0
 
! Отговори
До33 преди 10 години
В другите държави- има и пандиз за укриване на доходи и всеки плаща осигуровки, а в същото време всички плащания са по банков път. Защо осигуровките и данъците влияят върху кредитите ли? - Ами елементарно е - осигурявам на реалните си доходи, ако ме съкратят, изляза в болнични - държавата ми гарантира едно 70-80% от осигурителния доход за една година и няма проблем с вноските.. Навсякъде лихвата по кредитите 1,5-2 пъти по висока от лихвата по влоговете, която България е 5-6%...
30
0
 
1
 
! Отговори
алф2 преди 10 години
А защо трябва в условията на дефлация високи лихви по депозити ...ето там е гнилото....,а кой държи големите депозити НАШИ ХОРА То и в Аржентина е било така ама народа се е надигнал и борда им паднал ...и като паднал взела да се оправя вече 12 години без борд и не реват да се върне борда Кой ще загуби ако падне бора който държи 36 МИЛИАРДА И ПИЧЕЛИ ОТ ЛИХВИ А КОИ СА ТЕЗИ ХОРА .....ДА ТЕЗИ ХОРА НАЗНАЧАВАТ ПОЛИТИЦИ И ДЕПУТАТИ И ЗАТОВА БОРДА Е СВЕЩЕНА КРАВА
29
0
 
4
 
! Отговори
АЛФ2 преди 10 години
Че за какво трябва да се вдигат нали сме във валутен борд затова го направиха този борд! ами лихвите трябва да са подобни на страните с евровалута а нашите са 2-3 пъти по-високи изглежда на политици и олигарси така им изнася ! Ето затова у нас се съсипва производство режат се на скрап заводи държавата ни отива към унищожение .Ето така се прави пир по време на чума.... една шепа хора държат 36 милИАрда и печелят от лихви но един ден всичко рухва....АКО Е ТАКА ПО-ДОБРЕ БЕЗ БОРД
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се нали законите са за богатите,които трябва да станат още по-богати за да плащат сметките на управляващите.Богатият човек не се нуждае от кредити,а по-небогатите вземат кредити с искреното желание да ги върнат,но забравят,че има смисъл да вземеш заем само ако можеш да не го върнеш,ха ха ха.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Мнение - продължение Всъщност най-големия картел в България е картела "Бай ***" - гледаме да вземем, после се чудим как да не плащаме и обвиняваме че тоя дето иска да си платим сметката за това което сме ползвали (изяли) е мошенник... Кой "рИве" от банките - тарикати на дребно дето работят в "сивата" икономика и нямат доказан доход - тях ги *** с 20% че и повече лихви щото са тарикати. Ако си с доказан доход - има си ипотеки с 7,5%, и потребителски с под 10% лихва.
26
2
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Миналата седмица ЕЦБ взе рашение да задържи основния лихвен процент в еврозоната на 0,25%. Нашите банки, в болшинството си, работят с нает ресурс на лихва близка до тези нива. Това се прави, за да се стимулира икономиката и да не се трупа задлъжнялост. Само че банките в Б-я са се сдушили в картел и не работят дружно на нива около 10%. И слушаме гнусните обяснения на Хампарцумян, че нямало как да бъде иначе. Това не са банки, а селски лихвари.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 26 Лихви по кредит с 3,5 лихва вървят в комплект с лихви по влогове от порядъка на 1,5 - 2%, само че при тази лихва в България никой няма да си държи парите в банка... и банката няма от къде да вземе пари че да ти дава кредит. Отделно в "белите страни" - 99% от заплатите минават по банков път, и това също оказва влияние... Хубаво гледате как е в ЕС, но гледайте всичко, не само това което ви изнася. За разлика от ЕС - тук можеш да криеш данъци и осигуровки на воля..
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tozi e banker e lyd, kvi vdigane na lihvi kvo 50% samoychastie .V EU i kadeto ? e valutata- ipotechite kredit sa 2,4-3,5% max. A v Bg makar leva da e vurzan kum ? troina lixva. V EU veche bannite ne iskat samouchastie ot 2014 ,a Nash Ganio iska 30%-50% -lyd Li e Ili
23
2
 
9
 
! Отговори
Мнение - продължение преди 10 години
Както казах - банките са си обикновени фирмички, за които важат пазарните принципи. Те не произвеждат нищо, а са посредник между вложители и кредитополучатели (т.е. в сферата на услугите).В условията на пазарна икономика (която в България липсва) всяка фирма трябва да си поеме търговския риск и сама да си прави сметката как да оцелее,а не с разни лобистки закончета,политически протекции или монополно положение в резултат на негласен картел да смучиш печалби - в това изречение говоря по принцип.
22
1
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Няма никаква причина лихвите да се покачват. Напротив пазарните условия са такива, при този ръст на депозитите, че лихвите трябва да спаднат поне 3 пъти и да достигнат нива от 2.5-3.5%, което е вече нормална лихва. Това, че банките искат 1000% сигурна печалба от 10% не означава, че трябва да им играем по свирката. Банките са един обикновени фирмички, за които важат всички пазарни принципи и никой не им е длъжен да ги спонсорира или "спасява" от фалит. Шефовете им да си намалят заплатите до 2К!
21
1
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
супер. този сектор не ме кефи и се радвам че регулациите ще го съсипят. не че мразя банките, не, хората си гледат работата. но не обичам презастрояването, трябва да се гаси тоя огън като се види че някъде се е разгорял.
20
2
 
10
 
! Отговори
контра преди 10 години
Баси глупостите. Да започнем със загубите на банките. Те губят единствено от алчността на кредитните си инспектори, които по време на бума приемаха завишени оценки на недвижимостта и получаваха по-голяма премия за отпуснат кредит. После се оказа, че банката губи при продажбата на имота. Банката е търговец - продава пари за повече пари. Като всеки търговец печели от продажби и оборот.Просто ще печелят по-малко. И защо държавата трябва да ги толерира? Банките са важни, но не са на първо място.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До фг "Парите на фирмите и те ли са "пари на народа" бе, папагал? Ми като всичко е "на народа" - дай БНБ да печата пари - нямаш пари, отиваш в БНБ - да ти напечатат, не връщаш, нали всичко е на народа....
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 15 Както казах - на калпава ракета - космоса и е крив. Банките не търсят на кой да дават кредити, хората търсят от коя банка да вземат кредит. Като се има предвид че българина се чуди как да вземе по-бързо парите, а за връщането мисли "абе ще ги върна някак си" - после както винаги друг му е виновен. А има и избор - ако не щеш банка - *** в заложна къща или при някой мафиот-лихвар....
17
3
 
5
 
! Отговори
фг преди 10 години
ПРЕСТЪПНАТА СИСТЕМА И ПРИНЦИПА НА КОЙТО РАБОТЯТ И СИ ПОЗВОЛЯВАТ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ,ПРИНЦИПЪТ Е ВЛОГ =ПАРИТЕ НА НАРОДА,КРЕДИТ=ПАРИТЕ НА НАРОДА,НА ПРАКТИКА БАНКАТА Е ФИНАНСОВА ПИРАМИДА КОЯТО НЕ УПРАВЛЯВА С СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА ЛИХВИ,ТАКСИ,ОТ ЗАПЛАТИ ,КРЕДИТНИ И ДЕБИТНИ КАРТИ ,ВСИЧКИ БАНКИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ОСТАВА САМО ЕДНА И ТЯ ТРЯБВА ДА Е ДЪРЖАВНА ,ПРИНЦИПЪТ Е ПРЕСТЪПЕН ПО ЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ФИНАНСОВИТЕ ПИРАМИДИ НЯКОЙ ОЩЕ СПИНКА А НАРОДА ГЛУПАВ СЪЖАЛЯВАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.