Престъпността не скачала, увеличавала се регистрацията на престъпления

Според бивш главсек на МВР се работи само по 20% от престъпленията
Обновена: 10 фев 2014 13:21 | 10 фев 2014 11:50, Елена Кирилова
16
Престъпността не скачала, увеличавала се регистрацията на престъпления
Снимка: Bulgaria On Air

Не се увеличава престъпността, а се увеличава регистрацията на престъпленията, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

По думите му в страната се извършва по едно престъпление на минута, а не по едно на всеки три минути, както твърдят от МВР.

Във връзка с акцията на седем екипа на жандармерията, която цели осигуряването на мерки за противодействие на битовата престъпност заради зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени места, Радулов заяви, че става дума за нещо кампанийно и е по-скоро кризисен PR.

Бившият главен секретар на МВР смята, че в момента в селата има полицейско присъствие, но органите на реда не вършат нищо. Подобна акция може да има временно въздействие, но често след това обичайните заподозрени идват и си отмъщават на местните хора, твърди Радулов.

Според него ефективният подход е да се работи по всички престъпления. Той разкри, че само около 18-19% от тях биват разкрити, а се работи по около 20 на сто от всички извършени нарушения.

Системата за регистрация на престъпленията трябва да бъде реална и да започнат да се приемат всички жалби, които гражданите искат да подадат, категоричен е Радулов. Според него почти всички районни управления се борят за висока успеваемост и никой началник не би бил доволен, ако по време на управлението му престъпността се увеличава.

Радулов смята, че планираните съкращения в МВР ще обхванат сегашните между 5000 и 6000 незаети щатни бройки. Той твърди, че те ще бъдат съкратени, така че реално никой от системата няма да излезе от нея.

“Няма власт, която да не е взела хубави на пръв поглед решения”, твърди бившият главен секретар на МВР. Според него, каквото и да се говори днес в пленарната зала, няма да бъдат взети ефективни мерки. По думите му такива мерки биха проличали, ако администрацията бъде съкратена поне с 10 на сто.

Радулов смята, че разговорите и упреците не се променят, независимо кои са управляващи и кой стои в опозиция.

“При този вот няма да видим нищо по-различно от този при предния кабинет. Трябва някой да поеме политическата отговорност”, коментира Радулов. Това, което трябва да се случи в системата на МВР според него, е целево използване на средствата, действителна грижа за хората и реално побеждаване на престъпността.

Промените в Закона за МВР той нарече “демонстрация, че се прави нещо в сектор "Сигурност”.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
ченге от миналото преди 10 години
Радулов никога не е бил главен секретар на МВР. Както и никога не е бил полицай. Беше секретар в министерството (имаше такава длъжност от 1990 до 1997 год.) но отговаряше по линия "Сигурност". За него обикновенната полицейска работа си остана тайна.
12
0
 
2
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Картинката малко се поизясни1. Откакто започна разбиването на нарко и контрабандните канали... Да! - Смъртността сред Гангстерите нарасна драстично...2. Откакто Цвък-цвък не прикрива Истината за дребната/*** престъпност... Да! - Апокалиптичните резултати Ужасяват нормалните хора....Ако имаш това в предвид... - Да! Прав си....
11
1
 
6
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Радулов , ти си ***...! Съди ме...!!!- Пълна олигофрения е предложението ти:- "Радулов смята, че планираните съкращения в МВР ще обхванат сегашните между 5000 и 6000 незаети щатни бройки..."- Значи народа ни пищи кански от масовия *** бандитизъм, а ПО ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ "СТОЯТ" НЕЗАЕТИ ПОЛИЦЕЙСКИ ДЛЪЖНОСТИ...- ВМЕСТО ДА ГИ ЗАКРИВАТЕ НАЗНАЧЕТЕ ГИ ПО 7 ДУШИ В ПРОБЛЕМНИТЕ СЕЛА... И ДА СА ПОДЧИНЕНИ... И НА КМЕТОВЕТЕ...!!!.
10
0
 
7
 
! Отговори
Доказано преди 10 години
Винаги, когато дойдат БСП=ДПС на власт пресъпността скача, а хората обедняват. Факт!
9
0
 
4
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До ТакаПриятелю,- Послушах те, загледах се и..., о чудо...!- САМО В АТАКА НЯМА ***...!!!.
8
0
 
8
 
! Отговори
Справедлив преди 10 години
И баба ми изнемогва с 136 лв. Пенсия , но не краде а сади градини и гледа животинки .....на82 год. е......А във кой *** двор видяхте нещо насадено , стига с тези глупости , че са гладни и затова крадат- ненаказани са това е истината затвор за крадците а не пробация и разрешете на хората да си пазят имотите както намерят за добре ....
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти, другарю, не си никакъв експерт. Откъснал си се и въобще не си в час. Може би се явяваш по телевизията само заради хонорарчето и да те видят най-близките ти роднини.
6
0
 
3
 
! Отговори
koko преди 10 години
toi nikoga ne e bil glaven sekretar.shto si go izmisljat
5
0
 
13
 
! Отговори
Така преди 10 години
Да си дойдем на думата,чии избиратели са ***,в коя Коалиция са техните партии,от коя партия е бай Сали Рома,който ,,кове'' законите,те затова и са такива и последно Опорните точки, за преди всичко битовата престъпност на ромите, Моника ли ги пише или бай Сали ***?
4
0
 
7
 
! Отговори
NABLUDATEL преди 10 години
НОВИ ОПОРНИ ТО4КИ ЗА ЗАБЛУДА !!!!!
3
0
 
13
 
! Отговори
Дидо преди 10 години
Ало МВР-то поставили сте почтенните хора на колене . Бивши ваши служители масово притежават лиценз за охранителни фирми и плащат на служителите си когато си поискат . *** музика се лее денонощно по етажите,а полицията само нежно ги предупреждава. *** дежурят по автобусните спирки.обират хората,и дори след задържане още на другия ден са пак там. Май че промяна не се прави на парче.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати и извода, алоооо Радулов добре ли си с главата бе х-й сплескан?????С увеличаване на популацията на братчедите, расте битовата престъпност в геометрична прогресия а когата БСП-то е във власта придобива космически измерения!!!!Това го знае всеки, а това твойто си е чиста опорна точка!!
1
0
 
14
 
! Отговори
Звучи странно преди 10 години
Не разбирам как може да се каже дали е така, след като изводите за спад или ръст се правят само въз основа на регистрираните случаи, на останалите едва ли някой води статистика?