Конфликт в Украйна ще засегне и България

Трябва да се подкрепи украинското правителство, смята Вигенин
Обновена: 2 мар 2014 13:57 | 2 мар 2014 13:56, Александър Попов
252
Конфликт в Украйна ще засегне и България
Снимка: Булфото

Европейският съюз полага всички усилия да търси посредничеството, да се опита да намери допирните точки, за да се опита да избегне най–лошото, а именно военен конфликт или продължителна дестабилизация. Това заяви пред БНР външният министър Кристиян Вигенин.

Още по темата

Според него един военен конфликт неизбежно ще засегне и България, която е в непосредствена близост до събитията.

"Освен географската близост, 250 хиляди украински граждани от български произход живеят в Украйна. До този момент районите, в които те живеят, нещата бяха спокойни. Ежедневно следим какво се случва. Събитията в Крим приближават до Одеския регион, където е концентрирана най–голямата част от българите в Украйна, затова притесненията ни стават повече. В самия Крим, по различни данни, живеят около пет хиляди българи, което само по себе си ни поставя в особена ситуация като страна, която не може само да наблюдава събитията, а трябва да има активна позиция", каза Вигенин.

По отношението на позицията на България той бе категоричен, че клишетата в ситуацията, трябва да се избягват. Както и да се слагат етикети – "този е такъв, онзи е такъв".

"Това, че развяваш европейски знамена не те прави европеец. Сред организациите, които участваха в протеста на Майдана има доста радикали", подчерта Вигенин.

Външният министър е на мнение, че първо трябва да се гарантира необходимата подкрепа на сегашното украинско правителство и изрази надежда, че нещата могат да се решат и без военна намеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Странно, аз си мислех, че сме в ЕС и когато съюза им активна позиция това означава, че и ние участваме в нея. За този нежно ляв министър, явно не е така.
117
2
 
16
 
! Отговори
ЗА ЕВРОЕНИЧАРИТЕ преди 10 години
Тоз Влагалищин забрави ли как юначните вашингтонски гълъбчета бомбандираха Белград и създадоха по демократичному с хиляди убити и ранени и разрушена инфраструкрура на Сърбия-Евро Наркорепублика Косово!!
116
0
 
10
 
! Отговори
azsjsjkdkd преди 10 години
Православните да идват на сам ,ще ги поемем а сирйиците ще ги пуснем да се спасяват към Англия Германия те и без това си ги обичат като гледам в Лондон 50% *** ,може да сме бедна държава но сме народ с голямо сърце кой ли не приехме оставаше за братски народи да няма място ,аз ще приема едно семейство то голяма работа малко повече ядене и сметки .
115
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вигенин най-после да заеме смислена позиция !
114
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Maйка .. и ***....т, знаех си 4е вси4ки сте се продали на САЩ и Англия, уж сте лява пертия. Никога пове4е не гласувайте за БСП, ако сте социалисти. Не може да си ГЕЙ и да си нормален. Понеже комунизма е най-добрата форма на управление, но е твърде рано за него, а другата е държавния капитализъм, 4естен, в БГ такава партия, по- близка е тази на Атака, те затова го изкарват и луд, това е закон медиите да осмиват неудобните
113
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Писна ми от имперските амбиции на Путин !!!
112
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредното доказателство ,че България винаги до днес се е управлявала като пионка от Запада и тетористите на Неграмотният *** в Белия дом е този простакнеграмотен Вигенин.Какво законно правителство има Украйна бе Подлого Външна спусната с парашут ?
111
6
 
17
 
! Отговори
АБС преди 10 години
Как ще подкрепяте правителство, което никой не е избирал и което на практика узурпира властта? А Русия трябва да си върне Крим. Русия има много по-голямо основание да се намеси в Украйна , отколкото САЩ имат основание да се месят и нападат къде ли не по-света.
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, само до подкрепиш украинските националисти не е достатъчно! Трябва да обявиш символична война на Русия, както Богдан Филов. И се моли да не пускат руснаците бомби-детски играчки, както през Втората световна.
109
2
 
0
 
! Отговори
dragko преди 10 години
яват интересите на народа и.
108
4
 
2
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Не си налагам мнението и не споря,но ако Русия бе толкова силна едва ли щеше да допусне САЩ толкова близко до себе си!/всички знаем кой диктува прехода и влага финансови средства той да бъде осъществен/.Отделно от това като прибавим и разграбването и от националните предатели,създали вече цели общности във САЩ и Великобритания,излиза че това е просто един колос крепящ се на глинена основа!За мен цялата тая глобализация и подмяна на соца с капитализма е един политически експеримент.Жалкото е че през това време не се намериха политици в България,които да не позволяват тя да е оплювана и да отсто
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Площада(сащ) си назначи правителство.Вигенин,внимаваи какво казваш.Някой площад може да реши че не ставаш..
106
2
 
4
 
! Отговори
от мен преди 10 години
...на снимката , тоя за светец ли ни го пробутват?
105
6
 
17
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Тоя на снимката пак се изказва неподготвен! Ей такива продажници и чуждопоклонници постоянно ни вкарват в някой кнфликт или национална катастрофа както историята не веднъж е доказала! От друга страна....тоя на снимката вероятно няма и и друг избор да говори друго или да мъл4и, понеже ве4е сме се набутали там дето не ни е мястото - западните поргнили съюзи и организации. Нашето място е с Русия....досега който е тръгнал против Русия, криви са му излизали сметките и гор4иво е съжалявал след това!!!
104
2
 
6
 
! Отговори
Мехмед преди 10 години
Аз Мехмед искам да попитам ами ако обикновените хора по света откажат да се сръжават тогава какво ще стане.
103
3
 
7
 
! Отговори
за евроеничаринът преди 10 години
Министър Влагалищин сигурно е бил в течна форма когато вашингтонските сатрапи и евро еничарите пробутаха хелзинските споразумения!В тях се казва,че границите на Европа са ненарушими и какво от това,след като те разцепиха Чехословакия,Югославия и създадоха нарко държавата Косово!Влагалищин,един от главните майданци иска да те прави ***.Внимавай!
102
2
 
6
 
! Отговори
аС преди 10 години
Не ! Не трябва ! Какво, чие е това "правителство" ?!
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако сте истински българин ще предложите на Българите в Украйна да се върнат в България.Там няма кой да им попречи а ние ще ги приемем с радост.
100
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЗ СЪМ НА СТРАНАТА НА РУСИЯ ТЕ НИ ПОМАГА ,А ЕВРОПА САМО НИ ПРЕЦАКА ЦЕЛИЯ ЖИВОТ
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еи вижте кои са комунистите да вчера бащите им дядовците им бяха с русия сега извъртат г.за големи американци а ние които бяхме против комунизама сега сме с русия