Да се дими ли пак в кръчмите, или порокът - навън?

Здравни експерти и ресторантьори пак подеха темата за пушенето на закрито
Обновена: 7 яну 2015 14:03 | 7 яну 2015 11:20, Анисия Иванова
324
Да се дими ли пак в кръчмите, или порокът - навън?
Снимка: архив Reuters

Да се пуши ли пак в заведенията? Този въпрос предизвика лют спор между д-р Маша Гаврилова от сдружение „България без дим” и Атанас Димитров от Браншовата асоциация на ресторантьорите в ефира на Нова телевизия.

Дебатът за пушенето в заведенията беше подновен преди дни от депутата от БСП Атанас Зафиров, който написа във Фейсбук, че заради тоталната забрана у нас да се пуши в ресторантите българите са предпочели заведенията в Сърбия за празниците. Още през октомври пък от "Атака" внесоха в парламента законопроект, с който искат падане на пълната забрана и обособяване на зали за пушачи и непушачи.

Сърбия също планира да въведе пълна забрана за пушене на закрито, каза по този повод д-р Маша Гаврилова.

По думите й с тази тема трябва да се приключи, защото законът е приет и няма какво да се обсъжда вече.

Водещата Ана Цолова цитира и коментари от Фейсбук страницата на предаването, които определяха мерките за забрана на тютюнопушенето като "хитлеристки".

Това обиди здравния инспектор и тя стана да си ходи, като заяви, че е безобразие "човек, който е тръгнал да защитава здравето на хората, да го оприличават по този начин. "Това на нищо не прилича“, отсече тя.

Според д-р Гаврилова не трябва да има промени в закона за пълната забрана за пушене и той трябва да продължи да действа във вида, който е приет.

Опонентът й обаче настояваше, че правото на избор трябва да се уважи и да се даде възможност на всеки, който иска да „употреби порока си“, да го направи. „Не е гостоприемно да изхвърлим навън в минусовите температури клиентите си“, мотивира се той.

В разговора Димитров обясни, че те не са за връщане на тютюнопушенето, а за въвеждане на балансиран модел. „Трябват ни закони, които могат да бъдат изпълнявани. Ние никога не сме искали тотално да се разреши тютюнопушенето. Искаме да има обособени помещения, колкото и да са малки. Искаме да създадем условия на нашите клиенти, ако искат да пушат един законно произвеждан продукт, да могат да го ползват на топло“, обясни той.

По думите му през 2012 -2013 г. забраната е ударила бизнеса. „Лично аз съм освободил 60 души”, каза той.

Д-р Гаврилова поясни, че забраната за пушенето няма за цел да ограничи пушенето. "Целта е хората да пребивават в среда, свободна от тютюнев дим, когато са на обществени места", каза тя.

По повод това в студиото започна бурен спор дали пушенето е право на избор и дали то трябва да се налага на обществено място чрез закон.

„Вкъщи може да имате право на избор и да си правите, каквото искате. На обществено място държавата трябва да създаде здравословни условия", отсече д-р Гавраилова.

Според д-р Гаврилова поправката няма да има никакъв шанс да бъде приета. Според нея крайно време е да има контрол – като има един закон, трябва да се проверява дали се спазва. При нас конторолът не е достатъчен, убедена е тя

"Вие влизате в личното пространство на хората, затова не ви харесват", скочи Атанасов, а здравният инспектор му опонира, че "не държи да е харесвана, "искаме хората да не боледуват".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още по темата: скандалпушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До всички пушачи...Има и трети - ние си пушим в клубове до които такива като теб нямат достъп... и ако опитат да влязат... абе грозна картинка...Всъщност в "изостаналата" Германия всеки собственик решава сам дали заведението му да е за пушачи или непушачи. Но както винаги *** са по-католици и от папата.
260
0
 
5
 
! Отговори
*** преди 9 години
ЕДИНСТВЕНАТА ПОЛЗА ОТ ЦИГАРИТЕ Е, ЧЕ УНИЩОЖАВАТ ПУШАЧИТЕ .ЖАЛКО,ЧЕ МЕЖДУ ТЯХ ИМА И НАШИ ПРИЯТЕЛИ.
259
0
 
6
 
! Отговори
Към пушачите преди 9 години
Хора, вие сте много зле... Вместо да откажете тия цигари, които ви съсипват, вие искате да отровите всички около вас... Опа, забравих, не можете, защото нямате волята да го направите и съответно закона ви е крив... Успех в борбата с болестите...
258
1
 
5
 
! Отговори
До всички пушачи преди 9 години
Да излизате навън в минусови температури си е единствено ваш избор, също както и решението да пушите като цяло. Пушете си у вас, в колата си, на улицата. Един пушач на времето ми каза: Ние сме толкова долна ***, че дори и 1000 причини да ми дадете защо не трябва да се пуши, ние ще намерим 1001, за да ви оборим... Както и да е, никой не ви е забранил да пушите, просто ви наложиха да се съобразявате с останалите и въпреки това вие продължавате да не спазвате закона. Ще плащате - здраве, глоби...
257
1
 
5
 
! Отговори
непушач преди 9 години
Вътре в заведенията да не се пуши.тСтига да жертваме здравето си за ради бизнеса,Миналата година и заведенията бяха пълни и без пушачи вътре.
256
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВ момента прокарват Транс-атлантическото търговско споразумение. Замазват ни очите със свободен визов режим и със такива злободневни теми за да не се запитаме какво е това нещо и как ще повлияе на хората.
255
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, не знам. Аз съм отказал се пушач и знам колко е сладко да си запалиш в заведение на чаша бира или друго. Обаче, след 30 г пушене вече имам непоправими увреждания, сраствания на белите дробове и не мога да дишам пълноцено до рая на живота си... Така че по-добре е хората да не пушат, а младите изобщо да не почват това. Защото цигари много трудно се отказват. С алкохола не е толкова трудно и не се привиква толкова бързо, но с цигарите - очти веднага.
254
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България всеки който додраска дори и до незначително шефче започва да се изживява като недосегаем. Навсякъде този тип хора пушат в стаите си, но пък нали няма никакви проверяващи от инспекции защо да се притесняват като те са шефове. Трагедия е мисленето на хората и най вече комплексарщината. Тези които са на уж по-високо ниво нямат качества и не могат да дават личен пример. Така няма как да се очаква от другите каквото и да било.
253
0
 
0
 
! Отговори
tri преди 9 години
nai-vajnoto e alkohola i tutuna da sa ravnopravni kato drugite stoki na pazara.vseki proizvoditel i prodavach na alkohol i na tutun da moje sam da si prodava po svobodni pazarni ceni stokite. sega proizvoditeli na tutun sa prinudeni ot bg darjava da prodavat po 3 evro kilogram suh tutun. a posle darjavata preprodava tehnia tutun po 800 evro kilograma suh tutun. koi e mafiata?!
252
1
 
2
 
! Отговори
дали е така? преди 9 години
На всякъде си пушат, после защо да няма и хора които да са гърмят. Както първите знаят че има наказания но те няма да бъдат наказани, защо да няма и хора като тези в Париж които да убиват и да знаят че никой нищо няма да им стори. Едните убиват хората около тях бавно и мъчително, другите ги отървават от тежкия живот веднага!
251
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То кога е спирало?
250
1
 
5
 
! Отговори
видинчанин 2 преди 9 години
Пушачите да идват във Видин да не ходят чак в Сърбия.Във Видин сме по сръбските закони и при нас няма проблеми.Пуши се навсякъде без ограничения,цигари се продават евтини,властите не правят проблеми .И да ви свършат цигарите в заведенията продават.Въобще не се минавайте да биете път чак до Сърбия.
249
0
 
7
 
! Отговори
до 290 та преди 9 години
Забрана има само на хартия.На практика след дебатите в парламента които бяха през май в заведенията се пуши.Няма такова заведение в което да не се пуши.БСП за да угоди на ДПС на практика отмени забраната за пушенето.Сега пък ГЕРБ нищо не направи по въпроса.И така пак се пуши навсякъде.И се пушат толкова долнопробни цигари които смърдят на изгорели автомобилни гуми!Направо в заведенията е ад под небето!
248
4
 
11
 
! Отговори
ВЪЗХИТЕНА СЪМ ОТ ЗА преди 9 години
Възхитена съм от този закон които забранява пушенето в заведенията - аз съм медицински работник и познавам мнооого хора които си отидоха заради това че тези около тях са пушили - и аз съм пасивен пушач защото като студентка всичките ми колеги пушеха и сега белите дробове ме болят и си умирам от удоволствие като отида в дадено заведение и дишам чист въздух - моля ви не разрешаваите отново пушенето за да не си отиват невинни хора засегнати от пушачите ???!!!
247
5
 
16
 
! Отговори
българин преди 9 години
Прочетете списание Science , броят е от 2 януари 2015 година.Има категорични нови доказателства,че пушенето дрстично увеличава риска от рак на белият дроб. След като го прочетох спирам да ходя по ресторанти и видяли,че някъде се пуши си тръгвам веднага оттам.Тютюнът би трябвало да се забрани,а не да се водят дебати да се пуши ли или не!А и статията се връзва с действителността.Много мой познати страстни пушачи си отидоха 2-3 месеца след като им откриха рак на белият дроб!Ужасно е хора не пушете!
246
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koito pushi e *** !i az pushih, i az bqh ***,no poumniah !
245
0
 
4
 
! Отговори
видинлия преди 9 години
Нали върнаха пак пушенето в ресторантите?Или ние сме по сръбските закони.....Във видинските ресторанти се пуши и пепелници раздават редовно.Може би тук като сме граничен район да е разрешено заради сърбите дето идват.
244
0
 
1
 
! Отговори
СИКИТО преди 9 години
Та сикимде кой къде ще пуши точка.;
243
0
 
2
 
! Отговори
aehimandritarsen преди 9 години
opushenite i osmurdiani bulgari vun na ulizata da praviat snezni zovezi ,pushazite da pushat v toaletnite ,a ne da osmurdiavat vsizko i vsizkizavedeniata niama da zagubiat mnogo ot novite zabrani,shte zagubiat samo pomiarite ,koito ne mogat da pushat,triabva da se premahne iszialo pusheneto kato v amerika ,za da namaleiat i pushazite
242
5
 
10
 
! Отговори
rainbou1 преди 9 години
Цигарите ги спрях преди 5 години и сега хем имам повече пари за ресторант, хем ми е кеф, като не ме опушват и е кротко и спокойно.Ама ресторантьорите не могат да го схванат.Отделно казаха, че като са въвели забраната, инфарктите са били с 1000 по-малко - това за 5000 човека поне, които живеят по-спокойно.