Трябва ли да влезем в еврозоната?

Заявката на правителството отприщи вълна от коментари
Обновена: 16 яну 2015 14:02 | 16 яну 2015 13:11,
191
Трябва ли да влезем в еврозоната?
Снимка: Ройтерс

България изглежда е изправена пред поредния си съдбоносен избор, който може да предопредели дългосрочното ѝ бъдеще.

В четвъртък финансовият министър Владислав Горанов декларира, че българското правителство ще започне разговори с 19-те страни от еврозоната за старт на процеса по присъединяването ни към общата валута.

По думите му "налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото". Въпреки че той не определи конкретни срокове за изпълнение на плана, според него е напълно възможно страната ни да влезе в т.нар. "Чакалня на еврозоната" – валутния механизъм ERM II (Exchange Rate Mechanism II), до 2018 г., когато приключва мандатът на настоящото правителство.

Изявлението на Владислав Горанов доведе до вълна от коментари на експерти от различни сфери, които варираха от едната до другата крайност.

"При условие че от години сме във валутен борд, с частично отнемане на суверенитета на Българската народна банка (БНБ) в емисионната и регулационната политика по отношение на националната валута, за България няма нищо по-естествено от преминаването към еврото", посочва пред Investor.bg икономистът от Института за дясна политика Георги Харизанов.

По думите му важно е да се отбележи все пак каква е "готовността на икономиката ни по отношение първо, на изискванията за стартиране на процедурата в ERM II, и второ - по отношение посрещането на ценовия шок при преминаване на цените от лева в евро". "Въпреки първоначалния ентусиазъм в предишния мандат на ГЕРБ, очевидните проблеми отложиха идеята с шест години, които по отношение на влизането в еврозоната и напредъка по стартиране на процедура за влизане в ERM II минаха някак неусетно – темата просто изпадна от публичния и медиен дебат", отбелязва експертът.

Според Георги Харизанов при положение, че в момента България се намира в условия на свръхдефицит съгласно Маастрихските критерии, "влизането в еврозоната през 2018 г. е "силно оптимистична прогноза".

"При всички случаи обаче отношението ми към влизането на България в еврозоната е изцяло положително, доколкото ще внесе допълнителна стабилност, сигурност и предвидимост във финансовия сектор. А това е тема, която ще става все по-актуална, особено с предстоящото осветляване на състоянието на пенсионните фондове, например", коментира още той.

Обществените мнения по темата обаче не са изцяло положителни. "Като основен аргумент за присъединяването към ERM II често се посочва стабилизиране на определена валута преди смяната и с еврото, което е интересно като логика, след като стабилността на самото евро е под въпрос", посочва от своя страна икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Той визира предстоящите количествени улеснения в Европа и възможния Grexit (излизането на Гърция от валутния блок – бел. авт.) "Доколкото една фиатна валута може да бъде стабилна, еврото не е сред водещите по тази характерстика, особено виждайки какво се задава на хоризонта", добавя той.

"Положителното от влизането в ERM II е, че може да се ползва като политически инструмент за натиск по българското правителство за реформи дори в сектори, различни от банковия. Все пак решението за приемане на еврото е основно политическо на този етап и е вероятно да зависи от комбинация от фактори, които не са свързани с монетарна политика или регулация на кредитни институции. Макар че, наблюдавайки ситуацията с ръководствата на БНБ и Комисията за финансов надзор, възможно е да имаме сериозни проблеми и в тази сфера", отбелязва още Панчев.

Още икономически новини може да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еврото. няма да е 2 лв а най-малко 3, че и повече. Такава е целта. Спестяванията ще изчезнат Вече много членки на ЕС си искат старата валута. Ние за къде се нантискаме. Поне този път да ни попитат..
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ! НЕ!! НЕ!! ТОВА ЩЕ Е КРАЯТ!
139
3
 
0
 
! Отговори
adam преди 9 години
bg e palna s raiski yabalki, zlato i murgavi bogini - paradise!
138
1
 
4
 
! Отговори
Миглен Кунев преди 9 години
Въпросът е закъснял и неактуален. Правилният въпрос беше "Трябваше ли да влизаме в ЕС?"Но никой го не зададе понеже така повелява "демонокрацията" - да се питаме след като го направиме.Така че, концентрирайте се въху следващия въпрос, моля!
137
0
 
4
 
! Отговори
БГ лев преди 9 години
ЍХайде нали много знаете, кажете ми коя валута е обезпечена със злато. Никой не знае. И аз не зная и за това питам. Заключението е, че богатите и световните банки винаги ще ни цакат както си искат.Печатат се пари на произвола и си правят някакви статистики - фалшиви, заблуждаващи.
136
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
българия не е готова да влиза където и да е прибързано влязохме в ес в натоизобщо не сме за еврото стоките ще поскъпнат два пъти 1 евро 2 леваи досега възрастните западногерманци тъгуват за марката и не искат меркел
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те държавите искат да излиат от еврозоната..ние тепърва да влизмае...пак сме изостнаали
134
3
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на международните-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
133
2
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара.
132
3
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си в левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкървили съвсем.
131
0
 
2
 
! Отговори
БГ лев преди 9 години
ЕВРОТО ОБЕЗПЕЧЕНО ЛИ Е СЪС ЗЛАТО. БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ НЕ Е . ДОЛАРЪТ НЕ Е.23775
130
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 9 години
мОЖЕ ЛИ ДА МЕ ИНФОРМИРА НЯКОЙ ЗА : кОЯ ВАЛУТА Е ОБЕЗПЕЧЕНА СЪС ЗЛАТО? бГ - ЛЕВ НЕ Е, ДОЛАРА - НЕ Е , А ЕВРОТО - ?
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие не разбрахте ли, че каквото кажат господарите от Брюксел това ще ста не.Нашите корумпирани политици нямат думата.Те само трябва да подготвят почвата.А мнението на хората... да го д...т. Никой не ги пита искат ли или не искат.Докато сме провинция Б-я така ще бъде.
128
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На богатите няма да им пука, но бедните хора ще загинат... Но на кого му пука за тях в тази мафиотска държава, където обедняването и оскотяването вече е повсеместно и дори целенасочено???
127
3
 
9
 
! Отговори
Баста! преди 9 години
Не ни трябва еврото. Ако го приемем ще загубим още от малкото ни останал суверенитет. Еврото ще ни направи още по-бедни и мизерни отколкото сме сега. С еврото ще станем още по-мизерна колония.
126
3
 
17
 
! Отговори
!@№ преди 9 години
Прочетох доста по въпроса и открих, че на практика във всички страни, които възприемат еврото има значителни повишения на цените, основно от страна на търговците на дребно. Понеже икономиката не може да се нарече 'истинска' наука, която ясно да даде еднозначен отговор, излиза, че търговците се възползват от ситуацията, за да печелят повече за сметка на потребителите.. усещането се засилва и от чисто психологически фактори. Също така ще загубим контрол върху валутата си, а това едва ли ще е добре
125
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При отвързване на еврото от лева еврото ще скочи на горе. Така родните крадливи банки ще направят нов законен обир над народа.Днес еврото пада много заради нестъбилността
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теритоията на бългаия ще бъде използвана на направа на военна база граничаща с исляма. Мислиш ли че на някой му пука колко ще ти е кафето и заплатата
123
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подкрепям всички които мислят, че цените ще се повишат с приемането на еврото. Едно кафе което струва 1лв. няма да стане 50 евроцента ще стане едно евро. Същото се отнася и за повечето услуги. Но заплатите ще бъдат изчислени точно по обменния курс. Това е станало на практика във всички страни приели в последстие еврото.
122
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ще бъде поредното ограбване на народа !