По-дълъг живот за блоковете в "Козлодуй" струва 270 млн. евро

Темата за шистовия газ не била повдигната на срещата с Джон Кери
Обновена: 22 яну 2015 17:09 | 22 яну 2015 17:07, Деляна Петкова
30
По-дълъг живот за блоковете в "Козлодуй" струва 270 млн. евро
Теменужка Петкова. Снимка: архив, БТА

270 млн. евро ще са необходими за мерките по удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй“, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите в ресорната парламентарна комисия. Досега в процеса са изхарчени 190 млн. лева.

Петкова посочи, че трудно процесът ще може да приключи със собствени средства и вероятно ще се търси външно финансиране. Председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев каза, че решение в тази насока може да бъде и изключването на дружеството от списъка с държавни предприятия, които внасят дивиденти в бюджета.

По отношение на процеса по удължаване на пети и шести блок Петкова беше категорична, че няма забавяне по тази задача и дори има известно изпреварване по отношение на предвидените действия. Завършил е първият етап по комплексното обследване на двата реактора, което е показало, че те са в много добро състояние.

По отношение на пети блок вече започва да се прилага и изготвената програма с ремонтни дейности и мерки по рехабилитация. Очакванията са до няколко месеца да бъде избран изпълнител и да започнат подобни дейности и по отношение на шести блок, допълни директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов.

Някои от дейностите по програмата ще бъдат изпълнени по време на плановия ремонт на пети блок, който ще се извърши от 10 април до 20 май 2015 година.

Директорът на ядрената централа посочи, че неправителствени организации обжалват удължаването на живота на двата блока и към края на март ще има заседание по казуса във Върховния административен съд (ВАС). Той допълни още, че кметът на Козлодуй е обжалвал ОВОС на централата на база неизпълнени мерки, вписани в предишната оценка. Тези пропуски са отстранени и кметът е оттеглил жалбата си, посочи Ангелов.

Теменужка Петкова призова от своя страна за национална отговорност при оспорване на подобни проекти и поиска "по-експедитивни" решения от съдебните власти. Депутатът Мартин Димитров (Реформаторски блок) пък препоръча на ръководството на централата да се обърне към ДАНС, за да провери какви са точно мотивите за обжалване на процеса.

Темата за проучване и добив на шистов газ не е била повдигната по време на срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери, категорична беше още Петкова по време на изслушването в комисията. Тя обясни, че разговорите са били насочени към енергийната независимост на България, финансовото състояние на енергийния сектор и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция.

„САЩ е стратегически инвеститор в енергетиката ни“, посочи Теменужка Петкова и допълни, че инвестициите в двете "американски централи" в Маришкия басейн са на стойност над 3 млрд. лева. Същевременно държавната Национална електрическа компания (НЕК) дължи на двете компании общо 700 млн. лева (за изкупена, но неплатена произведена електрическа енергия), част от които са просрочени.

Не се обсъжда вариант за отписване на задължения на НЕК, макар и дефицитът да е в размер на 3 млрд. лева, а текущите задължения на държавната компания за миналата година са 598 млн. лева.

Пред журналисти Петкова допълни, че е оптимист за преговорите, но отказа да коментира какви са вариантите, дискутирани с представителите на двете централи, докато не бъдат постигнати конкретни резултати. "Успешното провеждане на преговорите ще бъде гаранция за стабилизация на сектора", каза тя и допълни, че така "в енергийния микс ще влизат по-малко разходи". Тя отказа да уточни дали това ще доведе до задържане на цената на тока.

"Българските интереси бяха защитени по безспорен начин", декларира още Петкова в отговор на въпрос на депутата от ДПС Рамадан Аталай.

Петкова допълни, че в момента текат преговорите по договорите с двете американски централи, продължава и процесът по анализиране на договорите от Европейската комисия, която беше сезирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулирани (ДКЕВР). Енергийното министерство е изпратило цялата документация, поискана от Брюксел на 10 декември и 2014 година.

Допълнително Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) прави проверка по договорите за обществени поръчки на централите.

Стратегията за развитието на енергетиката на кабинета „Орешарски“ е изготвена от външни експерти и не е обсъдена нито в министерството, нито в обществото. Затова енергийният министър обеща работна група, която да изработи нова стратегия, която обаче ще ползва анализите и оценките от стратегията, подготвена от правителството на Орешарски.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво е това на фотото бе
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо в статията не пише нищо за УЕСТИНГХАУС ?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KOLKOTO E KRASIVA,TOLKOVA GOVORI I ISTINA
18
1
 
16
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 6 години
А, стига бе! САЩ били стратегически инвеститор!Е, омръзна ми съвсем от безкрайно тъпо министри, пардон, по-скоро неграмотни! САЩ, поради това , че изповядат либералния модел на икономиката, не могат да са инвеститор, могат да бъдат фирми! Както и да и да е! Но Марица изток да струва, колкото една атомна централа, е затова тока от там е 10 пъти по-скъп от този на Козлодуй, счетоводителите добре са си свършили работата! И интересите на България били защитени по безспорен начин! Отврат!
17
1
 
5
 
! Отговори
Бадемов преди 6 години
Направо ги закрийте и да се отървем от тях. Тъкмо Кунева е на власт, за да ги затвори.
16
0
 
14
 
! Отговори
Енергетик преди 6 години
Единствената страна в света с министър на енергетиката-счетоводител.Калинки-малинки-гербелинки.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това продажно правителство руснаците ще дадат безплатно два катинара,с които да заключим завинаги 5-ти и 6-ти блок.
14
0
 
15
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Ееее, голема пропаганда ни въртите! Сега ни баете, че удължаването на старите чини много пари, оти искате да ги спрете, а Боце да строи нов блок с устингхауса! Епа за големи балъци ни имате! Оти на нази ни ясно, че комисионите за Боце ще дойдат от уестингхауса, а не от удължаването...

А да попипам... Ко тана с преговорите с хамериканските Марици?! Че нещо мнооо ги проточихте...
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тОЙ кЕРИ МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ Е ДОШЪЛ ТУК, ЩОТО НЕ Е ВИЖДАЛ подлизурковци на ниво? Дошъл е да си защити националните интереси, а нашите да не си ги защитят. Кой кво умее и кой с какво се храни.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продадохме си реактора за Белене за 200 милиона на турците, дадохме още 2 милиарда и провалихме проекта, сега ще строим Уестингхаос РЕАКТОР ЗА 6 МИЛИАРДА ЕВРО, КОЛКОТО СТРУВАХА ДВАТА РУСКИ. оТЛИЧНО ГОСПОДА. бОГАТЕЙТЕ КАТО СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ТИЯ КОИТО ВИ ИЗБИРАТ.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 КТБ го платиха с предишния дълг от 3 -4 милиарда. Тия 8 са си за харчлък. Виждате олигарсите доволни, няма протести срещу олигархията. Мир и спокойствие! Благоденствие!
10
4
 
20
 
! Отговори
Европейко преди 6 години
Радвайте се на евтиния ток, че като затворят АЕЦ-а цената скачака минимум двойно!
Най-евтината и чиста енергия в момента е атомната.. ама вие се отказахте!
Дейба и лумпенски народ ...ще има да ревете задето не гласувахте на референдума!
ПС: пак добре, че не позволихте да се добива шистов газ и да "ставате енергиен център на Балканите"(нещо което всъщност бяхте преди 30 години благодарение на АЕЦ Козлодуй), защото при този спад в цените щяхте да си останете с нерентабилни кладенци и отровена земя
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЕРИ НЕ СЕ ВЪЛНУВА ОТ ШИСТОВИЯ ГАЗ И ПОДОБНИ КУЦИ ОФЕРТИ, ТОЙ Е СЕРИОЗЕН ПОЛИТИК.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8 милиарда за КТБ?! а АЕЦ Белене и Козлодуй били много скъпи?!
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да го направят ве! Четвърт милиард за рециклиране на двата блока е далеч по-добре от 20-30 милиарда за нова, почти ненужна АЕЦ
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Украина една АЕЦ даде сбой, когато започнаха да и заместват части и гориво с такива от америка (уестингхаус). Изключи се автоматично (охранна мярка) един енергоблок, миналата седмица още един и имаше съобщение за ниво на радиация 24 пъти по-високо от нормалното. Сега не знам какво става, но всичко може да се случи на народи без достоинство, които позволяват експерименти върху себе си!
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КУПУВАЙТ СВЕЩИ ОТ СЕГА.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VYN AMERIKANCITE OT BALKANITE.
3
3
 
14
 
! Отговори
energitik преди 6 години
ne lyjete naroda lijete GYZOVETE NA AMERIKANCITE, KOLKO STE TYPI , VYN AMERIKANCI OT BALKANITE. VYYYYYYYYYYYYYYYYYNNNNNNNNNNNNNNNN.
2
4
 
27
 
! Отговори
don преди 6 години
БЪЛГАРИНО СЪБУДИСЕ ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИЩ ДА ТЕ ПОРОБВАТ
ТОЛСОВА ТЪПИ ЖУРНАЛИСТИ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ
ЛЕВСКИ ЩЕ СЕ ОБЪЛНИ В ГРОБА
Е РЕВОЛЮЦИЯТА ВЕЧЕ Е НЕ ИЗБЕЖНА
ДА ЖИВЕ КУНЕВЕА ИПИНОКИО