Плевнелиев издаде указ за назначаване на Панов за шеф на ВКС

Панов заяви, че ще работи активно за продължаване на реформата в съдебната система
Обновена: 3 фев 2015 18:48 | 3 фев 2015 18:33, Елка Василева
48
Плевнелиев издаде указ за назначаване на Панов за шеф на ВКС
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

Указът бе издаден след проведена от държавния глава среща с избрания от ВСС за председател на ВКС, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Още по темата

Лозан Панов беше избран за председател на ВКС след гласуване във Висшия съдебен съвет на 29 януари. На 2 февруари съдии и неправителствени организации призоваха президента Плевнелиев да проведе публични консултации, преди да издаде указа за назначаване на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Организациите изпратиха писмо до държавния глава, в което го призоваха да вземе лично отношение, преди да утвърди или не избора на новия съдебен шеф.

На днешната среща с държавния глава съдия Панов е заявил, че като ръководител на съда ще отстоява принципа за независимост на съдиите и е поел и ясен ангажимент да работи активно за продължаване на реформата в съдебната система, предвидена в приетата от Народното събрание стратегия.
 
От президентството посочват, че държавният глава и екипът му са проследили цялата процедура за избор на председател на ВКС.

„Неправителствени организации, магистрати и всички членове на ВСС имаха възможност да изразят становище, да поставят своите въпроси и да получат отговори. Кандидатурите бяха публично известни месеци преди ВСС да избере председател на ВКС. През този период всички заинтересовани можеха да изразят своята позиция“, се казва в съобщението.

Припомня се, че непосредствено преди избора президентът е призовал всеки, който има отношение по темата, да изложи своите аргументи „за“ и „против“ кандидатите, като до момента за нито един от двамата кандидати не бяха изнесени аргументи или факти, които да поставят под съмнение професионалните и моралните им качества.

„Изразени бяха критики единствено по отношение на самата процедура, но не и относно качествата на който и да е от двамата кандидати. Държавният глава е доказал, че в основата на неговите решения при назначенията във висши държавни органи стоят професионалните и нравствените качества на кандидатите, както и обществената оценка. Винаги, когато е имал аргументи, президентът се е противопоставял на безпринципни назначения“, се казва в съобщението.
 
Отбелязва се, че Конституцията на Република България предвижда споделена компетентност на президента и на ВСС при първо предложение за назначаване на председател на ВКС. „Тази споделена компетентност обаче не означава, че президентът може да изземе решаващата роля на ВСС и да откаже назначаването, без да има каквито и да било аргументи. Евентуален отказ на президента да назначи предложения кандидат трябва да бъде мотивиран с факти, поставящи под съмнение професионалните и моралните качества на кандидата или способността му да се справи с поста, за който е избран“, пише в съобщението.

Отбелязва се, че евентуален отказ на президента да подпише указ за назначаването ще върне процедурата за избор на председател на ВКС в началото. „Съгласно чл. 129, ал. 2 от Конституцията обаче, президентът е длъжен да назначи следващия предложен кандидат, който и да е той, без значение дали притежава или не необходимите професионални и морални качества“, пише в съобщението.
 
Отбелязва се, че изборът във ВСС се извършва от малък брой хора и организацията на който и да е начин на избиране на кандидата – електронно или с бюлетини, не би следвало да представлява някакъв проблем.

 Посочва се, че е можело изборът да бъде организиран с бюлетини, така че да се изключат „всякакви съмнения за независимостта на вота на всеки един от членовете на Съвета“. „Това би довело до много по-висок начален кредит на доверие към избрания кандидат и към съдебната система като цяло. Въпреки това държавният глава не смята за правилно да откаже назначение, като стъпва единствено на недоказани хипотези. В едно демократично общество възможността за изразяване на различни мнения при назначения на ключови постове е основополагащо, но също толкова важно е оспорването на определено решение да почива на убедителни доводи“, се казва в съобщението.
 
Президентът обръща внимание, че няма как едновременно да бъдат спазени принципите за тайната на вота и за публична аргументация от всеки член на ВСС за кого е гласувал, защото двата принципа взаимно се изключват. „Освен това е въпрос на конституционна уредба кое да бъде предпочетено – тайната на вота или публичната аргументация, за да се отговори в най-голяма степен на обществения интерес“, се посочва в съобщението.
 
В него се заявява, че подписвайки указа за назначение, президентът ще очаква от избрания председател на ВКС да отстоява принципа за независимост на съдиите и да работи активно за провеждане на съдебната реформа.
 
„Държавният глава призовава провеждането на съдебната реформа да се превърне в реален процес, а не да спре до приемането на поредната стратегия. Президентът счита, че съдебната реформа е ключова, като трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, трябва да работят активно, за да гарантират правата на гражданите и спазването на принципа на върховенството на закона“, се посочва в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
20
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Наш ,,Феодален старец,,Вчера написа, че ако водата от язовирите изтекла в реките и селата бе прекарана през ВЕЦ , получената еленергия е три пъти повече от консумацията на страната за битови нужди.което означава,че населението може безплатно да получи енергия за бита и с останалата,продадена на комшиите да покрие разходите за производство и да плати исканата печалба за бюджета . Коментара бе веднага изтрит. Защо гос. Президен т това се трие и не се казва на народа и кой ги трие тези неща и защо
33
0
 
21
 
! Отговори
копче преди 9 години
Комсомолския секретар е N1 ,плюе там където е близал !
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На над за кокво ни трябва президент?!?!
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя я срам за Герб и България!
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NIE NIAME NUGDA OT PREZIDENT,VSICKI DOSEGA BIAHA PREDATELI.
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президента е плазмодий Плазмодий (Plasmodium, на гръцки: αμοιβή промяна) е организъм от род едноклетъчни подтип Sarcodinamia. Има неправилна, постоянно променяща се форма. Придвижва се посредством псевдоподи (лъжливи крачка) или флагелуми (с тях саркодовите се движат сравнително бавно 1 до 7 μm/s). Този подтип е обособен на базата на двигателните органели. А сега който мисли че не съм прав, моля да ме опровергае.
28
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнелиев да обясни къде са 5-те млрд, които ГЕРБ изтеглиха в края на ноември.Хайде 1 млрд дебеланата ще похарчи за санирането (ще го връщаме солидално всички)Но КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ 4 МЛРД , г-н президент-*** на мафията.
27
0
 
29
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Ама много си наивен - естествено, че са в Цветелин-банк
26
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 30 сребърни монети ли се продаде г-н президент (или без пари - по заповед на банкянския ***)
25
4
 
25
 
! Отговори
жена му преди 9 години
Росене,купи две кофички кисело мляко,и една СИМ карта,че може да да звъннат отгоре!
24
4
 
33
 
! Отговори
Протестър10,10,89 преди 9 години
Има съмнения,че президента е свръх корумпиран и работи в полза на чужди държави против България срещу парични суми превеждани му в австрийски банки,затова се прави на алтав от време на време,дори австрийците са учудени защо пътува толкова често до Австрия!
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия коментари от ГЕРП-аджийските тролчета само показват колко са притиснати.
22
4
 
29
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
И кой е БЪЛГАРИЯ - 15% гербаджии, сложени на топли местенца от Цар Тиква ?
21
2
 
23
 
! Отговори
Другите новини преди 9 години
В Киев има протест срещу Порошенко, майки искат синовете им да бъдат върнати по домовете. Ислямска държава е изгорила жив пленения йордански пилот.
20
2
 
26
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
В Киев нападт администрацията на президента Прошенко , на нашият президент не могат и един протест да се направи -народа е слаб за демокраия .
19
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това не е президент, а мишка - слуга на ционизма, каквито всъщност са всички гербаджии
18
1
 
25
 
! Отговори
Това, явно, ... преди 9 години
... бяха противниковите на неолибералните му НПОта.
17
8
 
24
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
И аз искаx да го напиша, толкова точно нямаше да успея. Поздравления!
16
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнелиев и господарят му Борисов няма да се спрта, докато не бетонират ВСС с кадри на Цветанов. Тогава могат да си крадат на воля, без да ги е страх че ще бъдат осъдени.Всъщност - това е моделът КОЙ.
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президенте, къде са откраднатите пари от КТБ? Вземи се прояви поне веднъж, като мъж и направи нещо за гражданите на тази клета държава.